Γλωσσάριο διατροφής και διαιτολογίας

Στην προσπάθειά μου να προωθήσω έναν υγιή, ισορροπημένο τρόπο ζωής, η γνώση είναι το πρώτο βήμα προς την ευημερία. Γι’ αυτό σας παρουσιάζω αυτό το μικρό λεξικό της διατροφής και της διαιτολογίας, έναν μη εξαντλητικό οδηγό για βασικούς όρους και έννοιες που σχετίζονται με τα τρόφιμα, τη διατροφή και την υγεία.

Στόχος μου είναι να σας παρέχω μια προσιτή πηγή, είτε είστε νέοι στη διατροφή είτε είστε ήδη εξοικειωμένοι με ορισμένους από αυτούς τους όρους. Είτε αναζητάτε πληροφορίες για βασικά θρεπτικά συστατικά, δημοφιλείς δίαιτες ή ακόμη και πιο συγκεκριμένες έννοιες όπως ο γλυκαιμικός δείκτης ή τα αντιοξειδωτικά, θα τα βρείτε όλα εδώ, με το περιστασιακό ειδικό άρθρο!

Ελπίζω αυτό το γλωσσάρι να σας εμπνεύσει να εξερευνήσετε τον συναρπαστικό κόσμο της διατροφής και της υγείας.


1. Θερμίδες: Οι θερμίδες είναι η μονάδα μέτρησης της ενέργειας που περιέχεται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Παρέχουν στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται για να εκτελεί τις ζωτικές λειτουργίες του και τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

2. Θρεπτικά συστατικά: Τα θρεπτικά συστατικά είναι τα βασικά συστατικά των τροφίμων που τρέφουν το σώμα μας. Διακρίνονται σε μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λιπίδια, υδατάνθρακες) που χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες και σε μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνες, μέταλλα) που χρειάζονται σε μικρές ποσότητες.

3. Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από απαραίτητα αμινοξέα τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή και την επισκευή των ιστών του σώματος. Είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και τη βέλτιστη λειτουργία των μυών.

4. Λιπίδια: Τα λιπίδια, γνωστά και ως λίπη, αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή ενέργειας. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών και είναι απαραίτητα για την υγεία του εγκεφάλου, τη ρύθμιση των ορμονών και την προστασία των εσωτερικών οργάνων.

5. Υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας. Διακρίνονται σε απλά σάκχαρα (γλυκόζη, φρουκτόζη) και σύνθετα σάκχαρα (άμυλο), τα οποία το σώμα μας διασπά για να παρέχει ενέργεια.

6. Διατροφικές ίνες: Οι ίνες είναι ένας σύνθετος υδατάνθρακας που το σώμα μας δεν μπορεί να χωνέψει. Παίζουν βασικό ρόλο στη ρύθμιση της εντερικής διέλευσης, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

7. Βιταμίνες: Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες ουσίες για πολλές χημικές αντιδράσεις στο σώμα. Είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και την υγεία των οστών, του δέρματος και των μαλλιών.

8. Ανόργανα άλατα: Τα ανόργανα άλατα είναι χημικά στοιχεία απαραίτητα για διάφορες φυσιολογικές διεργασίες, όπως ο σχηματισμός των οστών, η ρύθμιση της ισορροπίας του νερού και η αγωγή των νευρικών ερεθισμάτων.

9. Αντιοξειδωτικά: Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

10. Γλυκαιμικός δείκτης (Γ Δ): Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά την επίδραση μιας τροφής που περιέχει υδατάνθρακες στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν πιο αργά τη γλυκόζη, γεγονός που μπορεί να είναι ευεργετικό για τη διαχείριση του διαβήτη και τον κορεσμό.

11. Ισορροπημένη διατροφή: Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφίμων που παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις σωστές ποσότητες για τη διατήρηση της καλής υγείας και την αποφυγή διατροφικών ελλείψεων.

12. Τροφικό αλλεργιογόνο: Τροφικό αλλεργιογόνο είναι μια ουσία που υπάρχει σε ορισμένα τρόφιμα και προκαλεί αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα άτομα.

13. Τροφική δυσανεξία:Η τροφική δυσανεξία εμφανίζεται όταν ο οργανισμός δυσκολεύεται να χωνέψει ορισμένα τρόφιμα, συχνά λόγω έλλειψης συγκεκριμένων πεπτικών ενζύμων.

14. Χορτοφαγική διατροφή: Η χορτοφαγική διατροφή αποκλείει την κατανάλωση κρέατος, ψαριού και μερικές φορές άλλων ζωικών προϊόντων. Οι χορτοφάγοι μπορούν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

15. Χορτοφαγική δίαιτα: Μια χορτοφαγική δίαιτα αποκλείει όλα τα ζωικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, του ψαριού, των γαλακτοκομικών προϊόντων, των αυγών και του μελιού.

16. Μεσογειακή διατροφή: Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα διατροφικό μοντέλο εμπνευσμένο από τις διατροφικές συνήθειες των μεσογειακών χωρών, πλούσιο σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, ψάρια και ξηρούς καρπούς. Συνδέεται με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

17. Βιολογικά τρόφιμα: Τα βιολογικά τρόφιμα παράγονται χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, συνθετικών λιπασμάτων ή γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ). Καλλιεργούνται σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα και τα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων.

19. Ιχνοστοιχεία : Τα ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα μέταλλα που απαιτούνται σε πολύ μικρές ποσότητες για την ορθή λειτουργία διαφόρων ενζυμικών αντιδράσεων και μεταβολικών διεργασιών στο σώμα.

20. Απαραίτητα λιπαρά οξέα : Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6, είναι λίπη που χρειάζεται ο οργανισμός μας αλλά δεν μπορεί να τα παράγει μόνος του. Πρέπει να παρέχονται από τη διατροφή.

21. Δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ): Ο δείκτης μάζας σώματος είναι ένας κοινός δείκτης που χρησιμοποιείται για να εκτιμηθεί αν ένα άτομο έχει υγιές βάρος για το ύψος του. Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα (ΔΜΣ = βάρος / ύψος^2).

22. Συναισθηματική διατροφή: Η συναισθηματική διατροφή αναφέρεται στην κατανάλωση τροφής ως απάντηση σε συναισθήματα και όχι σε σωματική πείνα. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με το άγχος, την πλήξη, τη θλίψη ή άλλα συναισθήματα.

23. Βασικόςμεταβολικός ρυθμός: Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι η ελάχιστη ενέργεια που απαιτείται για τη διατήρηση των ζωτικών λειτουργιών του σώματος σε κατάσταση ηρεμίας, όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος και η ρύθμιση της θερμοκρασίας.

24. Σάκχαρο στο αίμα: Το σάκχαρο στο αίμα είναι το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα. Ένα ισορροπημένο επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι σημαντικό για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας και την πρόληψη προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης.

25. Θρεπτικά συστατικά: Τα θρεπτικά συστατικά είναι τρόφιμα ή ενώσεις τροφίμων με ιδιότητες που είναι ευεργετικές για την υγεία, οι οποίες υπερβαίνουν την απλή διατροφική τους αξία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προληπτικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς.

26. Συμπληρώματα διατροφής: Τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, βότανα ή άλλες ουσίες, τα οποία προορίζονται να συμπληρώσουν την κανονική διατροφή και να αντισταθμίσουν τυχόν διατροφικές ελλείψεις.

27. Ανταπόκριση στην ινσουλίνη: Η ανταπόκριση στην ινσουλίνη αναφέρεται στην ποσότητα της ινσουλίνης που εκκρίνεται από τον οργανισμό ως απάντηση στην κατανάλωση υδατανθράκων. Μια ισορροπημένη ανταπόκριση στην ινσουλίνη είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς και σταθερού μεταβολισμού.