Υπεύθυνη διαιτολογία: Πώς μπορώ να οργανωθώ στο σπίτι;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Στο προηγούμενο άρθρο μου σχετικά με το θέμα, σας παρουσίασα την ίδια την έννοια της Υπεύθυνης Διαιτολογίας, όπως την έβλεπα εγώ. Σας έδωσα τα πρώτα κλειδιά για να αρχίσετε να μειώνετε τα απόβλητα που σχετίζονται με τον τρόπο που καταναλώνετε.

Για να γίνει αυτό, σας κάλεσα να κάνετε έναν απολογισμό των αποβλήτων που παράγετε, προκειμένου να εντοπίσετε τις αλλαγές που πρέπει να κάνετε στην καθημερινή σας ζωή. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε να προετοιμαστείτε για την αλλαγή, εξοπλίζοντας τον εαυτό σας με αεροστεγή γυάλινα δοχεία, καροτσάκια για ψώνια, τσάντες πολλαπλών χρήσεων, μια συσκευή παρασκευής γιαουρτιού, ίσως, και ξεδιαλέγοντας τα ντουλάπια της κουζίνας σας! Τέλος, ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση, επιλέγοντας να κάνετε τα ψώνια σας από την περιοχή, αγοράζοντας ποιοτικά προϊόντα και τολμώντας να χρησιμοποιήσετε τα επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία και τις πάνινες τσάντες σας (κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο!).

Σήμερα, θα ήθελα να σας βοηθήσω να προχωρήσετε την προσέγγισή σας ακόμη περισσότερο.

Η μείωση των απορριμμάτων συσκευασίας δεν σημαίνει απαραίτητα μείωση όλων των απορριμμάτων της κουζίνας. Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς μπορείτε να προχωρήσετε παραπέρα.

Συμβουλή αριθ. 1: Δώστε προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας

Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με την αγγαρεία των αγορών… Τι θα λέγατε όμως αν από εδώ και στο εξής, το να κάνετε τα ψώνια σας ήταν μια ευκαιρία να αρχίσετε να βουτάτε τα δάχτυλά σας σε νόστιμα πιάτα και να καινοτομείτε (χωρίς να μιλάμε για υψηλή κουζίνα!); Αφήστε τη φαντασία σας να οργιάσει όταν βλέπετε φρούτα και λαχανικά εποχής, αφήστε τον εαυτό σας να παρασυρθεί από τις μυρωδιές και τα χρώματά τους και τολμήστε να δοκιμάσετε τρόφιμα που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει! Αν δεν θέλετε να σπαταλήσετε τίποτα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέγετε ποιοτικά προϊόντα που είναι στην εποχή τους: τέρμα οι παχουλές, λείες, άγευστες ντομάτες στη μέση του χειμώνα! Αν δεν είστε σίγουροι ότι θα σας αρέσει ένα νέο προϊόν, αγοράστε μόνο μια μικρή ποσότητα για να το ανακαλύψετε. Επιλέγοντας μικρά κανάλια διανομής, μικρούς εμπόρους και πηγαίνοντας στις αγορές, μπορείτε επίσης να λάβετε συμβουλές για το πώς να μαγειρεύετε άγνωστα τρόφιμα.

Ας μιλήσουμε για τα φρούτα και τα λαχανικά. Ανάλογα με το πού ζείτε, η διατήρησή τους ως φρέσκα μπορεί να αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα. Αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να έχετε ένα δροσερό δωμάτιο, όπως ένα κελάρι, μπορείτε εύκολα να αγοράσετε όλα τα προϊόντα σας για την εβδομάδα, αλλά αν ζείτε σε διαμέρισμα, είναι λίγο πιο περίπλοκο! Αν και χρειάζεται λίγος χρόνος και κάποια οργάνωση, είναι προτιμότερο να κάνετε μερικά ψώνια στη μέση της εβδομάδας παρά να πετάτε προϊόντα που δεν μπορούν να διατηρηθούν!

Συμβουλή αριθ. 2: Μην υπερφορτώνετε τα ντουλάπια σας

Ο φόβος του κενού και της έλλειψης είναι μια πραγματική μάστιγα που προέρχεται από τις προηγούμενες γενιές, οι οποίες αντιμετώπισαν πραγματικές δυσκολίες στο να εφοδιαστούν με προμήθειες, ιδίως κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σήμερα, έχουμε τα πάντα κοντά μας (λίγο πολύ) και, εκτός αν το αυτοκίνητό σας δεν παίρνει μπροστά, δεν υπάρχει κίνδυνος να βρεθείτε σε αδυναμία να κάνετε τα ψώνια της τελευταίας στιγμής για να μπορέσετε να φάτε!

Επιπλέον, οι μεγάλες προσφορές που βλέπουμε στα σούπερ μάρκετ μας ενθαρρύνουν να αγοράζουμε όλο και περισσότερα, με το πρόσχημα της μεγάλης εξοικονόμησης… Κατ’ αρχάς, αν κοιτάξετε προσεκτικά αυτές τις προσφορές, η εξοικονόμηση σπάνια είναι τόσο καλή όσο φαίνεται… Και γενικά, δεν προλαβαίνετε να φάτε τα πάντα και το προϊόν σας λήγει, πράγμα που είναι κρίμα!

Χρειάζεται λοιπόν πραγματικά να αγοράσετε 3 κιλά ζυμαρικά, 2 κιλά ρύζι, 1 κιλό σιμιγδάλι, 5 κιλά αλεύρι, 500 γραμμάρια πράσινο τσάι και 500 γραμμάρια καφέ για μια εβδομάδα; Αν δεν έχετε μεγάλη οικογένεια, δεν υπάρχει πραγματικά κανένας λόγος να το κάνετε!

Αγοράστε μόνο ό,τι χρειάζεστε για να αντέξετε μέχρι την επόμενη βόλτα για ψώνια και θα μπορέσετε να διαφοροποιήσετε περισσότερο τη διατροφή σας και να λάβετε υπόψη σας ό,τι επιθυμείτε εκείνη τη στιγμή.

Potiron

Συμβουλή αριθ. 3: Τακτοποιήστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας

Τα ψώνια μπορεί μερικές φορές να είναι χρονοβόρα, και όταν επιστρέφετε στο σπίτι το αντανακλαστικό είναι μερικές φορές να στοιβάζετε τα πάντα στο ψυγείο και τα ντουλάπια, χωρίς ιδιαίτερη λογική: βάζετε τα τρόφιμα εκεί που υπάρχει ακόμα χώρος!

Αυτό είναι λάθος αν θέλετε να μειώσετε τη σπατάλη τροφίμων! Ξεκινήστε εντοπίζοντας την πιο κρύα και τη λιγότερο κρύα περιοχή του ψυγείου σας, ώστε να τοποθετήσετε τα προϊόντα σας στη σωστή θέση: τα φρούτα και τα λαχανικά στη πιο ζεστή περιοχή, τα γαλακτοκομικά προϊόντα στη μεσαία περιοχή και το κρέας και τα παρασκευάσματα με βάση το αυγό (π.χ. γλυκά με κρέμα) στην πιο κρύα περιοχή. Επιλέξτε διαφανή δοχεία για τα ντουλάπια σας, ώστε να μπορείτε να βλέπετε με μια ματιά όλα όσα έχετε σε απόθεμα, ώστε να μπορείτε να διαφοροποιείτε περισσότερο τα πιάτα σας και να βλέπετε πόση ποσότητα έχετε σε απόθεμα. Οργανώστε τα ντουλάπια σας ανά είδος τροφίμου και ανά χρήση:

 • Αλμυρά: μακαρόνια, ρύζι, φακές, αρακάς, μερικές κονσέρβες για να ξεκουραστείτε…
 • Γλυκά τρόφιμα: ζάχαρη, αλεύρι, σόδα, κακάο σε σκόνη, αποξηραμένα φρούτα, αμύγδαλα κ.λπ.
 • Πρωινό: τσάι, τσάι από βότανα, καφές, μούσλι, μέλι
 • κ.λπ.

Συμβουλή αριθ. 4: Σχεδιάστε τα γεύματα και τα μενού σας εκ των προτέρων

Αν δυσκολεύεστε να βρείτε τις δικές σας ιδέες όταν βλέπετε τους πάγκους ή αν δεν μπορείτε να υπολογίσετε πόσα να αγοράσετε όταν φτάσετε εκεί, θα σας συμβούλευα να προγραμματίσετε τα ψώνια σας εκ των προτέρων, σκεπτόμενοι τα μενού της εβδομάδας σας και συντάσσοντας στη συνέχεια τη λίστα με τα ψώνια σας.

 • Πόσα γεύματα θα μαγειρέψετε στο σπίτι;
 • Πόσα άτομα θα καθίσουν στο τραπέζι;
 • Έχετε προγραμματίσει κάποιο γεύμα με την οικογένεια/τους φίλους σας;
 • Έχετε να ετοιμάσετε γεύματα για το μεσημεριανό γεύμα στη δουλειά;
 • Έχετε κάποιες ειδικές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας;
 • Θα κάνετε κάποιο άθλημα;
 • Έχετε κάποιες ιδιαίτερες επιθυμίες;

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να προβλέψετε τα μενού σας και να προγραμματίσετε τις ποσότητες που χρειάζεστε για την εβδομάδα.

Idées de menus soupe

Συμβουλή αριθ. 5: Μάθετε πώς να μαγειρεύετε τα πράσινα απορρίμματά σας

Αν αγοράζετε τα φρούτα και τα λαχανικά σας βιολογικά, μπορείτε συχνά να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες.

Απλά παραδείγματα:

 • Πατάτες και καρότα: αν η φλούδα είναι λεπτή και όχι πολύ κατεστραμμένη, μπορείτε να την φάτε χωρίς πρόβλημα αφού την καθαρίσετε καλά. Δεν θα την προσέξετε καν σε μια σούπα! Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πολλές κορυφές λαχανικών στη μαγειρική (ραπανάκια, παντζάρια, καρότα κ.λπ.).
 • Πράσα: Έχω παρατηρήσει ότι πολλοί άνθρωποι τρώνε μόνο το λευκό μέρος. Το πράσινο μέρος είναι εξίσου νόστιμο, οπότε δεν υπάρχει λόγος να το πετάξετε!
 • Κολοκύθια: η φλούδα των περισσότερων κολοκυθιών μπορεί να καταναλωθεί. Επιπλέον, είναι πολύ δύσκολο να τα ξεφλουδίσουμε, οπότε μεταξύ μας, αυτό είναι μια χαρά! Οι σπόροι κολοκύθας μπορούν επίσης να καταναλωθούν: μαρινάρετε τους σε λάδι, αλάτι και πάπρικα, για παράδειγμα, και ψήστε τους στο φούρνο για 10 λεπτά. Είναι ιδανικοί για να αντικαταστήσουν τα φιστίκια ως απεριτίφ!

Υπάρχουν πολλά βιβλία με ιδέες για συνταγές που χρησιμοποιούν τις φλούδες: δοκιμάστε το και θα υιοθετήσετε σίγουρα αυτή τη μέθοδο μαγειρέματος!

Συμβουλή αρ. 6: Εξοπλίστε τον εαυτό σας με έναν κάδο κομποστοποίησης σκουληκιών

Όπως ανέφερα ήδη στο προηγούμενο άρθρο μου, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν κομποστοποιητή για να αποφύγετε να πετάτε τα πράσινα απορρίμματά σας στον κάδο οικιακών απορριμμάτων: υπάρχουν όλα τα είδη κομποστοποιητών, ακόμη και για διαμερίσματα (άοσμοι, όπως οι κομποστοποιητές σκουληκιών)! Μπορείτε επίσης να πετάξετε τα τσόφλια αυγών, το χαρτόνι (σε μικρά κομμάτια και μη τυπωμένα), τις χαρτοπετσέτες και τα χαρτομάντιλα (μη τυπωμένα), αν και υπάρχουν και υφασμάτινες εκδόσεις που πλένονται…

Μη διστάσετε λοιπόν να μάθετε περισσότερα και να εξοπλιστείτε!