Για ένα καλά ενυδατωμένο καλοκαίρι! Η σημασία του να πίνουμε αρκετά

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Αν και αυτό ισχύει όλο το χρόνο, το καλοκαίρι είναι μια εποχή που είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην αφυδάτωση. Ας μιλήσουμε λοιπόν για τη σημασία της καλής ενυδάτωσης, με μερικές συμβουλές.

Γιατί είναι σημαντική;

Το νερό είναι το κύριο συστατικό του σώματός μας. Στην πραγματικότητα, το 60% του σώματος ενός ενήλικα αποτελείται από νερό, ενώ στα βρέφη το ποσοστό αυτό φτάνει το 75%.

Έτσι, το νερό είναι ένα από τα 3 στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη ζωή, μαζί με το οξυγόνο και την τροφή. Χωρίς νερό, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε για περισσότερο από 3 ημέρες!

Τι κάνει;

Ανάμεσα στους πολλούς ρόλους του, το νερό στο σώμα μας είναι κυρίως υπεύθυνο για :

 • Την καλή κυκλοφορία του αίματος και την οξυγόνωση των κυττάρων μας: Το 50% του αίματός μας αποτελείται από νερό. Είναι το αίμα που μεταφέρει οξυγόνο στα όργανά μας και προσλαμβάνει το διοξείδιο του άνθρακα, ώστε να μπορεί να αποβληθεί.
 • Σωστή αποβολή των αποβλήτων από το σώμα μέσω των ούρων και των κοπράνων: Τα ούρα αποτελούνται κατά 95% από νερό και παράγονται από τα νεφρά για την αποβολή των αποβλήτων από το σώμα. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η παροχή επαρκούς ποσότητας νερού ώστε να είναι δυνατή η επαρκής παραγωγή και η σωστή αποβολή των αποβλήτων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το χρώμα των ούρων σας είναι ένας καλός δείκτης για το αν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Όσο πιο ανοιχτό είναι το χρώμα, τόσο περισσότερο αραιώνονται τα απόβλητα και επομένως είστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Αντίθετα, αν είναι σκούρα (έντονα κίτρινα έως καφέ), προσέξτε τον κίνδυνο αφυδάτωσης και μόλυνσης του ουροποιητικού συστήματος!

Τα έντερά σας πρέπει επίσης να είναι επαρκώς ενυδατωμένα, ώστε να μπορούν να σχηματίζουν και να περνούν κόπρανα. Εάν έχετε την τάση να έχετε δυσκοιλιότητα, ελέγξτε την ενυδάτωσή σας!

Το νερό είναι επίσης βασικό συστατικό του σάλιου (90% νερό) και του δέρματος (80% νερό), τα οποία είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σώματός μας.

Τι είναι η ενυδάτωση;

Χάνουμε νερό κάθε μέρα μέσω των ούρων, της εφίδρωσης και της αναπνοής. Επομένως, πρέπει να το αναπληρώνουμε.

Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 2L5 νερό την ημέρα. Γνωρίζοντας ότι περίπου 1L παρέχεται από την τροφή μας, είναι απαραίτητο να αντισταθμίσουμε τις υπόλοιπες απώλειες πίνοντας περίπου 1L5/ημέρα.

Σε περίπτωση σωματικής δραστηριότητας, έντονης ζέστης ή διάρροιας, μόλις οι απώλειες είναι μεγαλύτερες, οι απαιτήσεις αυτές αυξάνονται.

femme buvant de l'eau

Νερό βρύσης ή μεταλλικό νερό;

Στη Γαλλία, το νερό της βρύσης ελέγχεται αυστηρά, γεγονός που το καθιστά την πιο οικονομική πηγή νερού. Επιπλέον, κάνει κάτι για τον πλανήτη μας, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση πλαστικού.

Ανάλογα με τις ανάγκες σας, ορισμένα μεταλλικά νερά μπορεί να αξίζει να τα πίνετε:

 • Το νερό Hépar® βοηθά στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα.
 • Αν δεν τρώτε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να συμπληρώσετε την πρόσληψή σας πίνοντας μεταλλικά νερά πλούσια σε ασβέστιο, όπως τα Contrex®, Salvetat®, Quézac® ή Vittel®.

Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε μεταλλικά στοιχεία, ορισμένα μεταλλικά νερά μπορεί να αντενδείκνυνται αν πάσχετε από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, οπότε καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ομοίως, αν χρησιμοποιείτε μεταλλικό νερό για τα μπιμπερό του μωρού σας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα κατάλληλο που να αναγράφεται στην ετικέτα.

Μερικές συμβουλές για την καλή ενυδάτωση

 • Αν αισθάνεστε την ανάγκη να ξεδιψάσετε, σημαίνει ότι έχετε ήδη έλλειψη νερού. Γι’ αυτό είναι καλύτερο να πίνετε τακτικά, σε μικρές γουλιές.
 • Τοποθετήστε ένα μπουκάλι νερό στο γραφείο σας: αυτό θα σας υπενθυμίζει να πίνετε τακτικά. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ένα μικρό μπουκάλι (500 ml) αντί για ένα μπουκάλι 1L5, καθώς καταλαμβάνει λιγότερο χώρο και μπορείτε να βλέπετε πώς τα καταφέρνετε. Και γιατί να μην αγοράσετε ένα όμορφο, πολύχρωμο μπουκάλι νερού για να φωτίσετε το γραφείο σας!
 • Δίνοντάς σας σημεία αναφοράς. Για παράδειγμα: ένα ποτήρι νερό ανά γεύμα, ή βάλτε ένα ποτήρι νερό δίπλα στη λεκάνη πλύσης χεριών στην τουαλέτα, ώστε να μπορείτε να παίρνετε ένα κάθε φορά που βγαίνετε.

Προσέξτε να μη συγκεντρώνετε όλη την ενυδάτωσή σας κατά τη διάρκεια των γευμάτων, καθώς αυτό θα σας οδηγήσει στο να πίνετε μεγάλες ποσότητες σε μια στιγμή που το στομάχι σας είναι ήδη απασχολημένο με το φαγητό σας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο παλινδρόμησης και μπορεί να διαταράξει το αίσθημα πληρότητας, καθώς διαστέλλεται το στομάχι σας.

 • Συμπληρώνοντας την ενυδάτωσή σας με ζεστά ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όπως τσάι από βότανα, τσάι ή καφέ (προσέξτε να μην το παρακάνετε!) ή με τη μορφή κρύου τσαγιού ή τσαγιού από βότανα που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας (βλ. παρακάτω).
 • Χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή που μετρά την κατανάλωση νερού και μπορεί να σας στείλει υπενθυμίσεις αν η ενυδάτωσή σας είναι ανεπαρκής.
 • Προσέξτε το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των χυμών φρούτων! Παρόλο που μπορούν να έχουν αναζωογονητική επίδραση στον ουρανίσκο όταν καταναλώνονται παγωμένα, θα σας αφυδατώσουν λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη ή/και αλκοόλ.
 • Εάν έχετε παιδιά, προσφέρετε τους τακτικά ένα ποτό. Δεν το σκέφτονται απαραίτητα!

Συνταγές για το σπίτι

 • Κρύο τσάι ή έγχυμα: Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού τσάι από φύλλα ή έγχυμα ή 1 φακελάκι σε 250 ml νερό και αφήστε το να δράσει στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Αν θέλετε να προετοιμάσετε εκ των προτέρων ένα μπουκάλι 1L5, προσθέστε 6 κουταλάκια του γλυκού τσάι ή έγχυμα (ή 6 φακελάκια τσαγιού) και αφήστε το να εμποτιστεί στο ψυγείο για 7-8 ώρες.

 • Σπιτικά αρωματισμένα νερά: σε 1 λίτρο νερό, προσθέστε 2 κλαδάκια φρέσκιας μέντας ή ½ λεμόνι ή 1 ξυλάκι κανέλας… (ανάλογα με την έμπνευση και τις επιθυμίες σας) και αφήστε το να εμποτιστεί στο ψυγείο σας για 2 ώρες πριν το πιείτε. Στη συνέχεια μπορείτε να τα αφήσετε να συνεχίσουν να προσθέτουν γεύση.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε αφεψήματα φρούτων κόβοντάς τα σε λεπτές φέτες ή κομμάτια. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

 • Πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και λάιμ
 • Ανανάς
 • Ροδάκινα, βατόμουρα…

Και ένα ευτυχισμένο, ενυδατωμένο καλοκαίρι σε όλους σας!