Εγκυμοσύνη: το σώμα και το μεταβαλλόμενο βάρος

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η εγκυμοσύνη και οι 9 μήνες της έντονης αναστάτωσης… Όταν δεν έχετε βιώσει ποτέ αυτή την εμπειρία και βλέπετε μια έγκυο γυναίκα στο δρόμο, σκέφτεστε “ω, τι ωραία στρογγυλή κοιλιά”, αλλά δεν μπορείτε να φανταστείτε όλα τα συναισθήματα και τις αισθήσεις που περνούν αυτές οι γυναίκες.

Εξιδανικεύουμε αυτούς τους λίγους μήνες, η γυναίκα πρέπει να λατρεύει αυτό το σώμα που γίνεται πιο στρογγυλό, να ζει την πιο όμορφη περίοδο της ζωής της, να ονειρεύεται μόνο το μελλοντικό της παιδί, να ντύνεται κάθε πρωί με χαρά για να δείξει σε όλους το νέο της σχήμα…

Σήμερα θα ήθελα αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ένα θέμα που είναι ακόμα πολύ ταμπού: τους φόβους και τα άγχη που περιβάλλουν αυτό το σώμα που αλλάζει. Μας αρέσει πραγματικά; Και τι γίνεται με τα κιλά της εγκυμοσύνης που επιβαρύνουν το ηθικό σας; Η κρίση και η πίεση της κοινωνίας και των επαγγελματιών για το γυναικείο σώμα αυτή την περίοδο;

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου για να ρίξω λίγο φως σε μια πολύ πραγματική πτυχή των όσων περνούν οι έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτών των “9 ονειρεμένων μηνών” και να απαλύνω τις ενοχές όσων νομίζουν ή νόμιζαν ότι κάνουν κάτι λάθος.

Κιλά εγκυμοσύνης: το βάρος που εξιδανικεύει η κοινωνία

Θα ξεκινήσω αντιμετωπίζοντας ένα λεπτό και ταμπού θέμα: την ιατρική κακομεταχείριση που υφίστανται οι έγκυες γυναίκες όσον αφορά το βάρος της εγκυμοσύνης τους.

Επιτρέψτε μου να σας μιλήσω για τη δική μου εμπειρία: στον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης μου, είχα προφανώς πάρει “πολύ” βάρος σε σχέση με την καμπύλη αναφοράς που εμφανιζόταν στον υπολογιστή του γυναικολόγου μου. Εκείνη μου επισήμανε ευγενικά: “Α, μα αυτό είναι πάρα πολύ, κυρία μου… Μα είστε διαιτολόγος, θα έπρεπε να ξέρετε… Δεν πρόκειται να σας εξηγήσω πώς να μοιράζετε τα γεύματά σας και πρέπει να παίρνετε 1 κιλό/μήνα”! Οι ενοχές και η κρίση που με χτύπησαν δυνατά, όταν ο σύζυγός μου και εγώ μόλις είχαμε δει το κοριτσάκι μας να κινείται και να ζει στην κοιλιά μου στον υπέρηχο, ήταν πολύ δύσκολο να το αντέξω ηθικά! Όταν έφυγα από τη συμβουλευτική, έκλαιγα, παρόλο που οι αιματολογικές μου εξετάσεις ήταν τέλειες… όπως και η κόρη μας! Το ίδιο και η κόρη μας! Παράξενο, έτσι δεν είναι;

Στους 7 μήνες της εγκυμοσύνης μου, μια μαία στο μαιευτήριο έκανε το ίδιο σχόλιο για την αύξηση του βάρους μου, κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού για τον προγραμματισμό του τοκετού, με μια άλλη πρόταση γεμάτη κρίση: “Και όμως είστε διαιτολόγος…”. Ως επαγγελματίας υγείας, δεν ήταν “φυσιολογικό” να έχω πάρει 11 κιλά στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης. Ουπς!

Πόσες γυναίκες βιώνουν και υπομένουν τέτοιες παρατηρήσεις κατά τη διάρκεια αυτών των 9 μηνών; Γυναίκες που τις κάνουν να αισθάνονται ένοχες για τα νούμερά τους χωρίς να αμφισβητούν όλες τις άλλες πτυχές της εγκυμοσύνης τους.

Πρέπει να επισημάνω ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου :

  • Δεν είχα διαβήτη κύησης,
  • Το μωρό μας ήταν σε εξαιρετική κατάσταση,
  • Ήμουν σε εξαιρετική κατάσταση, χωρίς ελλείψεις, χωρίς πόνους, κοιμόμουν καλά και είχα καλή διάθεση,
  • Είχα μεγάλη κατακράτηση νερού με τον καλοκαιρινό καύσωνα (ζούσα στη νότια Γαλλία),
  • Όλα τα φώτα ήταν αναμμένα για έναν φυσικό, φυσιολογικό τοκετό.

Αλλά όλες αυτές οι πληροφορίες… κανείς δεν μας ρώτησε γι’ αυτές… Ούτε ο γυναικολόγος ούτε η μαία στο μαιευτήριο… Και όμως αυτοί είναι βασικοί παράγοντες για να πάει καλά μια εγκυμοσύνη.

Είναι κρίμα που οι έγκυες γυναίκες δεν ερωτώνται για το ηθικό τους… Είναι απλά ένας αριθμός που πρέπει να χωρέσει στις νόρμες και, τολμούμε να το πούμε, μια επιχείρηση που φέρνει πολλά χρήματα στο σύστημα υγείας…

Στις μέρες μας, με τα κοινωνικά δίκτυα να μην βοηθούν, οι έγκυες γυναίκες πρέπει να το παίζουν σούπερ μόντελ. Ντυμένες με κομψά ρούχα, με λίγα μόνο κιλά στην κοιλιά, χαμογελαστές και χωρίς σημάδια κόπωσης…

Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε γυναίκα είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ! Αυτό που μετράει κατά τη διάρκεια αυτών των 9 μηνών είναι η σωματική ευεξία (ναι, φυσικά) και η ψυχική ευεξία επίσης… Ας αφήσουμε τα νούμερα, εντάξει;

Αν η σημερινή έγκυος γυναίκα πρέπει να είναι λεπτή, να έχει στρογγυλή κοιλιά, καλοσχηματισμένο στήθος, μαυρισμένη επιδερμίδα και τέλεια προσαρμοσμένα ρούχα, τότε προτείνω να τολμήσουμε να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα, την πραγματική ζωή…

Ας βοηθήσουμε τις γυναίκες να χωνέψουν αυτό το σώμα που αλλάζει τόσο γρήγορα, ας τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους για τη μικρή ζωή που πρόκειται να φέρει τα πάνω κάτω σε ζευγάρια και οικογένειες.

femme enceinte

Ένα σώμα που αλλάζει τόσο γρήγορα… Πώς το αντιμετωπίζετε;

Όταν μια γυναίκα μένει έγκυος, το σώμα της αλλάζει πολύ γρήγορα: η κοιλιά μεγαλώνει, συσσωρεύεται βάρος, ορισμένες γυναίκες παρουσιάζουν κατακράτηση νερού, εμφανίζονται ραγάδες, εμφανίζεται κυτταρίτιδα…

Κάθε γυναίκα πρέπει να ανακαλύψει το σώμα της, να προσπαθήσει να μάθει να το αγαπά, να το χαϊδεύει, γνωρίζοντας τι υπάρχει μέσα της…

Ας μην ξεχνάμε ότι οι 9 μήνες είναι ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και μόλις μια γυναίκα αρχίσει να συνηθίζει το νέο της σχήμα, το σώμα της αλλάζει ξανά… Τόσο πολύ που δεν αναγνωρίζει πλέον τον εαυτό της στον καθρέφτη!

Οι γοφοί σας είναι φαρδύτεροι, αισθάνεστε λιγότερο γυμνασμένη… “Είναι αυτό το νέο σώμα δικό μου;” είναι μια εύλογη ερώτηση που μπορείτε να κάνετε!

Τόση εξέλιξη και αλλαγή μέσα σε λίγους μήνες… Είναι αρκετό για να σας κάνει να χάσετε τα πατήματά σας!

Κάθε γυναίκα πρέπει να ανακαλύψει και να γνωρίσει και να αγαπήσει το νέο της σώμα…

Μερικές συμβουλές για να αγαπήσετε το σώμα σας που αλλάζει

Πηγαίνετε στο μπάνιο σας και: κάντε μασάζ στον εαυτό σας με κρέμες ή έλαια, τρίψτε τον εαυτό σας, αφιερώστε χρόνο για να κοιταχτείτε στον καθρέφτη και να αγαπήσετε αυτό το σώμα και τις εμπειρίες του… Θα πρόσθετα ακόμη και μια συνεδρία οστεοπαθητικής στο τέλος της εγκυμοσύνης, η οποία μπορεί να είναι πολύ ευπρόσδεκτη (ή βελονισμό, ένα μασάζ στο τέλος της εγκυμοσύνης… Υπάρχουν τόσες πολλές πιθανές θεραπείες).

Γιατί να μην κάνετε μια συνεδρία με τον κομμωτή ή την αισθητικό σας ή να πάτε για ψώνια;

Αφιερώστε χρόνο για να μαγειρέψετε στον εαυτό σας καλά γεύματα, ικανοποιήστε τις διατροφικές σας επιθυμίες ως έγκυος, συνδεθείτε με τις αισθήσεις του φαγητού σας (πείνα, όχι πείνα) και αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε τα γεύματά σας (όπως γνωρίζουμε πολύ καλά, μόλις έρθει το μωρό η απόλαυση των γευμάτων γίνεται έννοια για μερικούς μήνες).

Καλώ επίσης τις γυναίκες να ευχαριστούν το σώμα τους για όσα τους επιτρέπει να βιώσουν και, πάνω απ’ όλα, να το φροντίζουν… Το έχει πραγματικά ανάγκη για τις προκλήσεις που έρχονται και απλά για να νιώθουν καλά!

Οι 9 μήνες εγκυμοσύνης περνούν γρήγορα, ναι, αλλά είναι μια ευκαιρία να χαρίσετε στον εαυτό σας κάτι που ίσως δεν είχατε ποτέ την ευκαιρία να κάνετε πριν: χρόνο για τον εαυτό σας!

Σας καλώ να είστε γενναιόδωρη με τον εαυτό σας, σαν να είστε η καλύτερή σας φίλη και να θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας μόνο το καλύτερο, γιατί αυτή η περίοδος μπορεί να είναι δύσκολη για πολλούς ανθρώπους. Για να το αποφύγετε αυτό, βάλτε στην άκρη μερικές στιγμές ευχαρίστησης μόνο για εσάς… Αυτό θα σας βοηθήσει να ζήσετε ακόμα καλύτερα αυτή την απίστευτη περίοδο, να αγαπήσετε ακόμα περισσότερο αυτό το μελλοντικό μωρό και να είστε σε αρμονία με τον εαυτό σας!