Κάντε αθλητισμό για να χάσετε βάρος: η αλήθεια!

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ποιος δεν έχει πάρει μια απόφαση για το νέο έτος ή για την καινούργια εβδομάδα: “Αυτή τη φορά θα αρχίσω να αθλούμαι, θα το τηρήσω και θα χάσω βάρος!

Δυστυχώς, αν ήταν τόσο εύκολο να υπαγορεύσουμε στο σώμα και το μυαλό μας τι θέλουμε, θα το ξέραμε. Δυστυχώς, η απώλεια βάρους κατ’ εντολήν είναι απλώς διακοσμητική της βιτρίνας.

Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος και αθλήτρια της Κυριακής χωρίς ενοχές, ήθελα να σας προσφέρω την άποψή μου για το θέμα.

Ας θέσουμε το ερώτημα με σαφήνεια: Σας κάνει ο αθλητισμός να χάνετε βάρος;

Η απάντηση είναι όχι. Επιτρέψτε μου να σας εξηγήσω.

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό αυξάνει τις ενεργειακές απαιτήσεις του σώματός σας. Είναι γεγονός: καίτε θερμίδες όταν είστε δραστήριοι, είτε πρόκειται για άθλημα αντοχής είτε για άθλημα δύναμης.

Λογικά, αν αυτό ισχύει, θα έπρεπε να είναι φυσιολογικό να χάνετε βάρος κάνοντας αθλητισμό.

Αλλά για να χάσετε βάρος κάνοντας αθλητισμό, πρέπει να κάνετε περισσότερα από το να καίτε θερμίδες- πρέπει επίσης να προσαρμόσετε τη διατροφή σας και να προσαρμόσετε τις διατροφικές σας αισθήσεις σύμφωνα με αυτή τη νέα δαπάνη ενέργειας.

woman, running, run-1822459.jpg

Παρατηρείται πολύ συχνά ότι ένα άτομο που αθλείται για να χάσει βάρος θα αντισταθμίσει τη δαπάνη ενέργειας τρώγοντας περισσότερη ή πλουσιότερη τροφή. Είναι σαν τα άτομα αυτά να προσπαθούν να προλάβουν τη σωματική προσπάθεια (ίσως από φόβο υπογλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της προπόνησης) αυξάνοντας τις ποσότητες που καταναλώνουν, ή σαν ένα πλούσιο, λιπαρό γεύμα να γίνεται ανταμοιβή μετά την προσπάθεια.

Θα σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα για να το καταδείξω: πάρτε τους καπνιστές που, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορέσουν να καπνίσουν για αρκετές ώρες (αν πάρουν το τρένο ή το αεροπλάνο, για παράδειγμα), θα καπνίσουν δύο τσιγάρα στη σειρά για να προλάβουν την επερχόμενη στέρηση.

Υπό κανονικές συνθήκες, θα κάπνιζαν μόνο ένα. Είναι μια προληπτική συμπεριφορά για να μην τους τελειώσει το τσιγάρο. Το επιπλέον τσιγάρο που καπνίζουν υποκινείται αποκλειστικά από το φόβο της στέρησης.

Το να τρώει κανείς περισσότερο επειδή υπήρξε (ή θα υπάρξει) μια δαπάνη ενέργειας παρατηρείται πολύ συχνά σε πολλούς ανθρώπους. Αν αθλείστε εδώ και αρκετό καιρό αλλά δεν έχετε καταφέρει να χάσετε βάρος, ίσως αυτός να είναι ο λόγος;

Σας προτείνω να μιλήσετε με έναν ειδικό σε θέματα διατροφής για αυτόν τον μηχανισμό αντιστάθμισης που ενεργοποιείτε χωρίς να το συνειδητοποιείτε πραγματικά.

Το να αθλείστε και να χάνετε βάρος είναι εφικτό!

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ακούσετε και να σεβαστείτε το αίσθημα της πείνας σας, το οποίο θα επηρεαστεί από αυτή την αλλαγή.

Περιμένετε μέχρι να νιώσετε ένα αίσθημα πείνας πριν αρχίσετε να τρώτε. Αυτό θα είναι μια καλή ένδειξη για να πείτε στο σώμα σας ότι ήρθε η ώρα να φάτε και ότι χρειάζεται ενέργεια.

Μέσω της γευσιγνωσίας, θα αποκτήσετε επίγνωση των ποσοτήτων στο πιάτο σας (μασήστε, αφήστε τα μαχαιροπίρουνα, απολαύστε το φαγητό), ποσότητες που μπορείτε να ρυθμίσετε/προσαρμόσετε ή να τροποποιήσετε όταν φτάσετε σε κορεσμό. Χάρη σε αυτά τα τρία σημεία επίγνωσης, μπορείτε να μειώσετε τις μερίδες σας αν χρειαστεί ή να τις αυξήσετε χωρίς να φοβάστε ότι θα πάρετε βάρος.

Προσέξτε τον αριθμό στη ζυγαριά: είναι κακός δείκτης!

Γνωρίζατε ότι οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος;

Όταν είστε σωματικά δραστήριοι, το σώμα σας χάνει τη λιπώδη μάζα του και αντικαθίσταται από μυς.

Στη ζυγαριά, το νούμερο μπορεί να είναι υψηλότερο, παρόλο που η σιλουέτα σας έχει γίνει πιο λεπτή.

Το βάρος στη ζυγαριά είναι επομένως παραπλανητικό!

Ένας καλός τρόπος για να παρατηρήσετε τον αντίκτυπο της άθλησης στο σώμα σας είναι να βγάζετε φωτογραφίες του εαυτού σας με το ίδιο ρούχο κατά τη διάρκεια των μηνών.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να δείτε πραγματικά την αλλαγή, χωρίς να χρειάζεται να βασιστείτε στη φιγούρα (η οποία συχνά μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ένοχοι).

Ο αθλητισμός για ευχαρίστηση διαφέρει από τον αθλητισμό αδυνατίσματος

Υπάρχει και ένα άλλο σημείο που θα ήθελα να επισημάνω.

Κάνετε αθλητισμό για να χάσετε βάρος ή για πραγματική ευχαρίστηση χωρίς να σκέφτεστε τις συνέπειες για το βάρος σας;

Ο λόγος για τον οποίο αθλείστε θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο αν θα χάσετε βάρος ή όχι.

Το να κάνετε αθλητισμό για να χάσετε βάρος σημαίνει ότι ασκείτε πίεση στον εαυτό σας για να πετύχετε κάτι μέσω της προσπάθειας. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό σας έχει τον έλεγχο και όχι οι ανάγκες σας.

Στον εγκέφαλο δεν αρέσει να ελέγχεται, οπότε θα σας σαμποτάρει χωρίς να το γνωρίζετε, επειδή από την αρχή η δράση σας έχει υποκινηθεί για λάθος λόγους.

Το να κάνετε σωματική δραστηριότητα για ευχαρίστηση είναι εντελώς διαφορετικό.

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κάνεις αθλητισμό για να καθαρίσεις το μυαλό σου, να γνωρίσεις νέους ανθρώπους, να χτίσεις μυς και να γίνεις πιο γυμνασμένος, φυσικά.

Ο αθλητισμός είναι ένας σύμμαχος της υγείας που θα σας τονώσει, θα σας δώσει ενέργεια σε καθημερινή βάση και θα βελτιώσει τον ύπνο σας. Τα οφέλη του αθλητισμού είναι καλά αποδεδειγμένα. Οπότε, ξεκινήστε το!

Όταν αποφασίζετε να ασχοληθείτε με μια σωματική δραστηριότητα για να κάνετε καλό στο σώμα και το μυαλό σας, έχετε κερδίσει!

Βλέπετε τη διαφορά;

Κάνετε αθλητισμό για να κερδίσετε κάτι, όχι για να χάσετε κάτι άλλο. Είναι μια θετική κατάσταση του μυαλού.

Αγαπητοί νέοι (ή όχι και τόσο νέοι) αθλητές και αθλήτριες, σας εύχομαι μεγάλες συνεδρίες ιδρώτα, αισθήματα ευεξίας και επιτυχίας και υπερηφάνεια για τις σωματικές σας προσπάθειες.

Φροντίστε τον εαυτό σας ασχολούμενοι με σωματική δραστηριότητα που ταιριάζει στις επιθυμίες, τα γούστα και τις ανάγκες σας και που δεν υποκινείται από μια λανθασμένη επιθυμία να χάσετε βάρος.

Για να ολοκληρώσω λοιπόν αυτό το άρθρο, θα το ξαναπώ: προσέξτε να μην μπερδεύετε τον αθλητισμό με το αδυνάτισμα!

Προτιμήστε τον συνειρμό αθλητισμός = ευχαρίστηση = ευεξία.