Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το οργανικό πυρίτιο: Κίνδυνοι, οφέλη και χαρακτηριστικά

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το οργανικό πυρίτιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο συζήτησης. Είναι το οργανικό πυρίτιο επικίνδυνο; Αν ναι, ποιοι είναι οι κίνδυνοι του οργανικού πυριτίου; Πριν απαντήσω σε αυτά τα ερωτήματα, θα σας πω περισσότερα για τα χαρακτηριστικά του.

Αναμφίβολα θα είστε εξοικειωμένοι με το ορυκτό πυρίτιο. Πρόκειται για ένα ιχνοστοιχείο του σώματος. Έχετε όμως ακούσει ποτέ για το οργανικό πυρίτιο; Ποια είναι τα δυνατά του σημεία και τα συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία;

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του οργανικού πυριτίου;

Το πυρίτιο είναι ένα ιχνοστοιχείο στο σώμα. Είναι επίσης παρόν σε πλήθος φυτικών τροφίμων. Το σύμβολο του πυριτίου είναι SI και ο ατομικός του αριθμός είναι 14. Αποτελεί το 25% του φλοιού της γης. Δεν υπάρχει ελεύθερο πυρίτιο που να υπάρχει φυσικά στον πλανήτη. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά άφθονο με τη μορφή οξειδίων. Στη φυσική του κατάσταση, μοιάζει με ένα σκούρο γκρι στερεό στοιχείο.

Το πυρίτιο δεν είναι απαραίτητο ιχνοστοιχείο. Παρ’ όλα αυτά, έχει οφέλη για την υγεία των οστών και την ανοσία. Υπάρχουν δύο τύποι πυριτίου: το ορυκτό και το οργανικό. Από προεπιλογή, το πυρίτιο είναι ορυκτό. Είναι οργανικό όταν συμβαίνει σύνδεση με ένα άτομο άνθρακα. Αυτό συμβαίνει όταν το πυρίτιο ενσωματώνεται σε έναν ζωντανό οργανισμό, όπως ένα φυτό.

Προέλευση

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, ένας Γάλλος γεωλόγος, διδάκτωρ της επιστήμης της ιζηματολογίας και ειδικός εγκληματολόγος στη μικροανάλυση με το όνομα Loïc Le Ribault σχεδίασε το μόριο G5, με αυτό που ονόμασε “οργανικό πυρίτιο”. Για τον σκοπό αυτό, βασίστηκε στις μελέτες του Norbert Duffaut, ειδικού στην οργανική χημεία του Πανεπιστημίου του Μπορντό. Ο ειδικός αυτός κατάφερε να συνθέσει ένα οργανικό μόριο πυριτίου το 1957. Το σταθεροποίησε χρησιμοποιώντας σαλικυλικό οξύ. Τέλος, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι το οργανικό πυρίτιο G5 δημιουργήθηκε από τον Norbert Duffaut, ενώ άλλοι αποδίδουν το έργο αυτό στον Loïc Le Ribault.

Τα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν οργανικό πυρίτιο μπορούν να βρεθούν σε μορφή κάψουλας, γέλης ή πόσιμου. Συνιστώνται γενικά για άτομα με προβλήματα στις αρθρώσεις ή στα οστά. Συνιστάται επίσης ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους πολίτες για την καταπολέμηση της απομεταλλοποίησης των οστών. Πριν από τη χρήση του, συνιστώ να συμβουλευτείτε έναν γιατρό, καθώς υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση του.

Σύνθεση και δοσολογία

Τα συστατικά του οργανικού πυριτίου ποικίλλουν ανάλογα με το προϊόν. Ακολουθεί ένα παράδειγμα σύνθεσης: ωσμωμένο νερό, φυτική γλυκερίνη, σταθεροποιημένο ορθοπυριτικό οξύ, χλωριούχο χολίνη, φυσικό άρωμα, γλυκονικά άλατα ψευδαργύρου και χαλκού και γλυκαντικό (γλυκοζίτες στεβιόλης).

Ολόκληρο το ανθρώπινο σώμα περιέχει κατά μέσο όρο επτά γραμμάρια πυριτίου. Το πυρίτιο υπάρχει στο αίμα (πέντε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο). Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα παραμένει σε πολλούς ιστούς του σώματος, όπως ο θύμος. Ο θύμος είναι απαραίτητος για το ανοσοποιητικό σύστημα, τα αγγειακά τοιχώματα, τα επινεφρίδια, τα οστά, το δέρμα και άλλα όργανα όπως το ήπαρ, ο σπλήνας και το πάγκρεας.

Το βιολογικό πυρίτιο διατίθεται σε μορφή κάψουλας ή υγρού, σε συσκευασίες των 500 ml ή του 1 λίτρου. Το προϊόν αυτό μπορεί να αναμιχθεί με φυτά όπως η τσουκνίδα (βιολογικό πυρίτιο τσουκνίδα). Διατίθεται επίσης ως τζελ οργανικού πυριτίου G5 ή άλλα προϊόντα. Κατά γενικό κανόνα, αυτός ο τύπος πυριτίου αναμιγνύεται με αιθέρια έλαια.

Οργανικό πυρίτιο: οι κίνδυνοι

Το οργανικό πυρίτιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και πολλά χρόνια. Ενώ ορισμένοι το θεωρούν θαυματουργό προϊόν, άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι άχρηστο ή και επιβλαβές. Προς το παρόν, δεν υπάρχει αποδεδειγμένος κίνδυνος να επηρεάσει το οργανικό πυρίτιο τον οργανισμό. Οι ειδικοί δεν έχουν βρει κανέναν κίνδυνο που να σχετίζεται με την κατανάλωση πραγματικού οργανικού πυριτίου, το οποίο είναι η μονομεθυλοσιλανετριόλη (MMST).

Ο μόνος κίνδυνος που εντοπίστηκε αφορά το ίδιο το ιχνοστοιχείο πυρίτιο. Η υπερβολική κατανάλωση κακώς αφομοιωμένου πυριτίου μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει στον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά. Κατά συνέπεια, η χρήση πολλών συμπληρωμάτων διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο αλλά χαμηλότερο ποσοστό αφομοίωσης (κάτω του 20%) για ένα χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αυτό.

Η χρήση ουσιών με υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα πυριτίου που δεν μπορούν να αφομοιωθούν μπορεί να αυξήσει αυτόν τον κίνδυνο. Για να το αποφύγετε αυτό, επιλέξτε επιλογές που χρησιμοποιούν πραγματικό οργανικό πυρίτιο (MMST) το οποίο αφομοιώνεται σχεδόν κατά 70% από τον οργανισμό. Αποφύγετε τα διαλύματα ορθοπυριτικού οξέος με μέσο ποσοστό αφομοίωσης 12,5%.

Τέλος, το οργανικό πυρίτιο δεν έχει επί του παρόντος πραγματικές αντενδείξεις εκτός από περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας ή δυσλειτουργίας. Συνεπώς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανεξάρτητα από τις θεραπείες που ήδη λαμβάνετε ή την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σας. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Πριν από τη λήψη του, σας συνιστώ να το κάνετε. Το οργανικό πυρίτιο εξακολουθεί να είναι ένα κρίσιμο προϊόν. Να είστε λοιπόν προσεκτικοί και να μην το χρησιμοποιείτε κατά βούληση.

Ποια είναι τα οφέλη του οργανικού πυριτίου;

Ακολουθούν τα πολλά οφέλη του οργανικού πυριτίου.

Για τα οστά και τις αρθρώσεις

Η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι απαραίτητα για την καλή ανάπτυξη των οστών. Εγγυώνται επίσης τη δύναμη και την ευκαμψία των οστών. Τα οστά αποτελούνται από διάφορα μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το ασβέστιο. Ορισμένα στοιχεία, όπως το ασβέστιο, απαιτούν άλλα στοιχεία προκειμένου να συνδεθούν με τα οστά. Κατά συνέπεια, το ασβέστιο μπορεί να απορροφηθεί μόνο με πυρίτιο (ή πυρίτιο, αν προτιμάτε). Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να εξασφαλίζεται επαρκής προμήθεια οργανικού πυριτίου (διατροφή ή συμπληρώματα), προκειμένου να επανοργανωθούν τα κατεστραμμένα οστά.

Το οργανικό πυρίτιο βελτιστοποιεί την επούλωση των καταγμάτων και των τραυματισμών που σχετίζονται με τα οστά. Μπορεί επίσης να μειώσει τον χρόνο που απαιτείται για την επούλωση ενός κατάγματος. Επιπλέον, αυτό το μέταλλο μπορεί να καταπολεμήσει την οστεοαρθρίτιδα όταν συνδυάζεται με μια ισορροπημένη, υψηλής ποιότητας διατροφή. Το σώμα πυριτίου είναι επίσης ένα αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες.

Σε σχέση με την ανοσία και το δέρμα

Το οργανικό πυρίτιο δρα στο σχεδιασμό των αντιγόνων και των αντισωμάτων. Για το σκοπό αυτό, μπορεί να μετατρέψει τέλεια τα λεμφοκύτταρα Β σε λεμφοκύτταρα Τ (LB σε LT). Παίζει επίσης ουσιαστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το δέρμα είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά προστατευτικά όργανα. Το κολλαγόνο που υπάρχει προσδίδει στο δέρμα την ελαστικότητα και τη δύναμή του. Ο συνδετικός ιστός χρησιμοποιεί υδατάνθρακες, βλεννοπολυσακχαρίτες και ελαστίνη. Αυτοί επιτρέπουν στο δέρμα να διατηρεί την υγρασία του και να διατηρεί την ελαστικότητα του συνδετικού ιστού. Σαφώς, το δέρμα προσφέρει σχετική προστασία από την πρόωρη γήρανση και την εξωτερική επιθετικότητα. Και όλα αυτά τα μόρια περιέχουν σημαντική ποσότητα πυριτίου.

Τα συμπληρώματα πυριτίου είναι απαραίτητα για όσους έχουν έλλειψη. Αυτό συμβάλλει στη διατήρηση της βέλτιστης υγείας των μαλλιών, των ούλων, των δοντιών και της ελαστικότητας του δέρματος. Το πυρίτιο βελτιστοποιεί επίσης την επούλωση.

Οι επιδράσεις του στον εγκέφαλο

Τα επίπεδα πυριτίου μειώνονται με την ηλικία. Συνεπώς, τα συμπληρώματα πυριτίου μπορούν να αυξάνονται με την πάροδο των ετών και να είναι εξαιρετικά υψηλά για τους ηλικιωμένους πολίτες. Οι ειδικοί υποστηρίζουν εδώ και καιρό την πιθανότητα ότι το αλουμίνιο που συσσωρεύεται στον εγκέφαλο είναι η αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ. Κατά συνέπεια, η επαρκής πρόσληψη πυριτίου θα πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα σημαντικής μείωσης των επιπέδων αλουμινίου στον εγκέφαλο. Το ίδιο ισχύει και για τα οστά, το συκώτι και τα νεφρά. Το πυρίτιο μπορεί να βελτιστοποιήσει την αποβολή του αλουμινίου μέσω των ούρων.

Για τηνκαρδιαγγειακή προστασία

Το οργανικό πυρίτιο αναστέλλει τις συνέπειες της στεφανιαίας νόσου. Στην πραγματικότητα, επιτρέπει τη στερεοποίηση των αιμοφόρων αγγείων. Με την ηλικία, το πυρίτιο εξαφανίζεται από την αορτή, μειώνοντας τον κρίσιμο συνδετικό ιστό. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου αυξάνεται. Κατά συνέπεια, η απαραίτητη πρόσληψη οργανικού πυριτίου προσφέρει τη δυνατότητα παγίωσης και διατήρησης του ζωτικού πνευμονικού ιστού, επιτρέποντάς του να καταπολεμήσει τις συνέπειες της ρύπανσης.

Στα μαλλιά και τα νύχια

Το οργανικό πυρίτιο είναι σχετικό με την τριχόπτωση, γνωστή και ως “αλωπεκία”. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό συνδέεται με μια διατροφή που στερείται βασικών θρεπτικών συστατικών. Το πυρίτιο θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάσταση μιας όμορφης κεφαλής μαλλιών. Βελτιώνει την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ βελτιστοποιεί τη λάμψη και τη φυσική γυαλάδα.

Και τέλος, ενόψει της γήρανσης

Τα αποθέματα πυριτίου του οργανισμού μειώνονται με την ηλικία. Αυτή η μικρή και τακτική πτώση των επιπέδων πυριτίου οδηγεί σε μια σταθερή μείωση της γενικής υγείας, που συνοδεύεται από συνεχή κόπωση. Η λήψη οργανικού πυριτίου θα βοηθούσε επομένως στη βελτιστοποίηση της επούλωσης και στην καταπολέμηση αυτής της συνεχούς κόπωσης που συνδέεται με τη γήρανση. Χάρη στην πρόσληψη οργανικού πυριτίου, το σώμα μπορεί ευκολότερα να ανακτήσει ένα ορισμένο επίπεδο άνεσης, πληρότητας και ευεξίας. Τέλος, το οργανικό πυρίτιο έχει θετική επίδραση σε ολόκληρο το σώμα: στο δέρμα, τα νύχια, τα μαλλιά, τα δόντια και τους χόνδρους.

Πού μπορώ να βρω οργανικό πυρίτιο;

Το πυρίτιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στο σώμα και σε πολλές φυτικές τροφές. Αν και δεν είναι “απαραίτητο” ιχνοστοιχείο, είναι απαραίτητο για το ανοσοποιητικό σύστημα και για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας των οστών. Το περισσότερο πυρίτιο βρίσκεται στο πόσιμο νερό.

Ακολουθεί ένας κατάλογος πόσιμων νερών με υψηλή περιεκτικότητα σε πυρίτιο (ανά λίτρο και σε mg):

  • 110 για το Chateldon
  • 72 για το Salvetat
  • 35 για το Badoit
  • 31,7 για το Volvic
  • και 15 για το Evian.

Το πυρίτιο υπάρχει επίσης στα δημητριακά ολικής άλεσης, στην μπύρα, στους χουρμάδες, στις μπανάνες, στον καφέ και στο τσάι. Σε μεγαλύτερες ποσότητες, βρίσκεται στα φυτά που έχουν την ικανότητα να το παίρνουν απευθείας από το έδαφος και να το ενσωματώνουν στα φύλλα ή τους μίσχους τους: χόρτα, σιτάρι, βρώμη, κριθάρι, αλογοουρά, τσουκνίδες και μπαμπού, το οποίο λυγίζει αλλά δεν σπάει, μέσω του πυριτίου.

Για το οργανικό πυρίτιο, μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο (ιδιαίτερα το οργανικό πυρίτιο G5) ή σε ορισμένα φαρμακεία.

Πώς λαμβάνω μια αγωγή με οργανικό πυρίτιο;

Μπορείτε να πάρετε μια πορεία οργανικού πυριτίου οποιαδήποτε εποχή του έτους. Το οργανικό πυρίτιο μπορεί να ληφθεί από το στόμα (σας συνιστώ να το λαμβάνετε με άδειο στομάχι), σε μορφή πόσιμου ή πόσιμου, ή εξωτερικά με τη μορφή τζελ.

Κατά γενικό κανόνα, μια εντατική θεραπεία με πυρίτιο διαρκεί μεταξύ ενός και έξι μηνών, ανάλογα με το πρόβλημα και την κατάσταση. Σας συμβουλεύω να κάνετε μακροχρόνιες, τακτικές θεραπείες για να έχετε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.