Σας παχαίνει το μέλι;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν το μέλι που παράγουν οι μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών. Η γλυκιά του γεύση προέρχεται από τη μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων που περιέχει (80%). Μερικοί άνθρωποι αναρωτιούνται για τις επιπτώσεις αυτής της ουσίας στην αύξηση του σωματικού βάρους. Σας κάνει το μέλι να παίρνετε βάρος;

Μάθετε αν το μέλι έχει όντως επίδραση στο βάρος αναλύοντας τις διατροφικές του αξίες και τις συνθήκες και μεθόδους κατανάλωσης.

Μέλι

Ένα δώρο της φύσης

Το μέλι είναι ένα πραγματικό δώρο της φύσης, καθώς αποτελεί μια σχεδόν δωρεάν πηγή τροφής. Επιπλέον, έχει ενδιαφέρουσες φαρμακευτικές ιδιότητες και επιφέρει το δικό του μερίδιο ωφελειών στον οργανισμό.

Le miel fait il grossir?
Το μέλι αποτελείται από φρουκτόζη και γλυκόζη

Παράγεται από τις μέλισσες

Το μέλι παράγεται από τις μέλισσες, οι οποίες τρέφονται με νέκταρ λουλουδιών.

Οι μέλισσες είναι ιδιαίτερα παραγωγικές σε ζεστά, ξηρά ή υγρά κλίματα. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι ευκολότερο να αποθηκεύουν μέρος του μελιού τους στην κυψέλη. Οι μέλισσες το χρησιμοποιούν ως πηγή τροφής όταν η φυσική τροφή γίνεται σπάνια.

Σύνθεση

Το μέλι αποτελείται κυρίως από φρουκτόζη και γλυκόζη, οι οποίες χωνεύονται και αφομοιώνονται εύκολα από τον οργανισμό. Περιέχει και άλλα είδη σακχάρων, αλλά σε μικρές ποσότητες. Σε αυτό το σημείο διαφέρει από τη συνηθισμένη ζάχαρη, η οποία περιέχει μόνο σακχαρόζη.

Όσον αφορά τη σύστασή της, αυτή ποικίλλει ανάλογα με την περιεκτικότητά της σε απλά σάκχαρα. Όταν περιέχει μεγάλη πλειοψηφία γλυκόζης, είναι κρυσταλλική. Όταν περιέχει μεγάλη ποσότητα φρουκτόζης, διατηρεί την αρχική της υγρή μορφή.

Ποια είναι η θερμιδική αξία του μελιού;

Διατροφική αξία

Η θερμιδική αξία του μελιού είναι περίπου 20% χαμηλότερη από εκείνη της ζάχαρης. Επιπλέον, 100 γραμμάρια αυτής της ουσίας ισοδυναμούν περίπου με 1340 kJ και 320 kcal. Η ίδια αναλογία περιέχει επίσης 79,3g φρουκτόζης και σακχαρόζης, 0,1g λίπους, 0,7g φυτικών ινών και 0,006g νατρίου.

Αναλυτική σύνθεση

Εκτός από φρουκτόζη και γλυκόζη, περιέχει και άλλες ποικιλίες απλών σακχάρων σε χαμηλές συγκεντρώσεις: μαλτόζη και σακχαρόζη.

Περιέχει επίσης άλλα στοιχεία και θρεπτικά συστατικά όπως :

 • Νερό ,
 • Πρωτεΐνες (ασπαρτικό οξύ, αλανίνη, ασπαραγίνη, ιστιδίνη, λευκίνη, προλίνη, τυροσίνη κ.λπ,)
 • Ανόργανα άλατα ,
 • Οργανικά οξέα ,
 • Βιταμίνες (B1 , B2 , B3, A, D, K …) ,
 • Λιπίδια (τριγλυκερίδια και λιπαρά οξέα) ,
 • Μαγγάνιο ,
 • Κάλιο ,
 • Χαλκός ,
 • Ψευδάργυρος ,
 • Πολύπλοκες οργανικές ενώσεις ,
 • Ένζυμα ,
 • Φυσικά αντιβιοτικά ,
 • Βιολογικές ουσίες (ακετυλοκλονίνη, φλαβονοειδή),
 • Γύρη.

Σας παχαίνει το μέλι;

Είναι μια θερμιδογόνος τροφή

Το μέλι και η ζάχαρη έχουν πολύ διαφορετική γεύση. Η γεύση της ραφιναρισμένης ζάχαρης είναι λιγότερο έντονη. Αυτό οδηγεί στη θεωρία ότι το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες από τη ζάχαρη.

Στην πραγματικότητα, μια κουταλιά της σούπας μέλι παρέχει περίπου 22 θερμίδες, έναντι 20 για μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Έτσι, είναι πιθανό η τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μελιού να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους.

Είναι μια σχεδόν πλήρης ουσία

Οι υδατάνθρακες (φρουκτόζη, γλυκόζη, σακχαρόζη) σε συνδυασμό με βιταμίνες, χαλκό και ψευδάργυρο καθιστούν το μέλι μια “πλήρη” τροφή.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες συνιστάται να το καταναλώνουν για να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους και να διατηρήσουν το σχήμα του σώματός τους χωρίς να χάσουν βάρος.

Η ζάχαρη, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζεται ως “καθαρή” τροφή επειδή περιέχει μόνο γλυκόζη.

Είναι μια υγιεινή τροφή

Αν και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μελιού είναι πιθανό να σας κάνει να πάρετε βάρος λόγω της περιεκτικότητάς του σε ζάχαρη, έχει πολλά οφέλη.

Είναι καλύτερο να καταναλώνεται ως συμπλήρωμα διατροφής, που προστίθεται με φειδώ στη διατροφή. Περιέχει βιταμίνες και μέταλλα που προάγουν την καλή υγεία.

Χάρη στις πολλές ιδιότητές του, το μέλι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην καταπολέμηση μιας σειράς ασθενειών.

Υπό ποιες συνθήκες μπορεί το μέλι να σας κάνει να πάρετε βάρος;

Κατανόηση του γλυκαιμικού δείκτη

Η γνώση του γλυκαιμικού δείκτη ενός τροφίμου είναι απαραίτητη για την καλύτερη διαχείριση της θερμιδικής αξίας που καταναλώνεται.

Le miel fait il grossir?
Το μέλι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη

Όταν ο γλυκαιμικός δείκτης είναι χαμηλός, το τρόφιμο είναι πιο κατάλληλο για άτομα που συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες.

Από την άλλη πλευρά, όταν ο δείκτης είναι υψηλός, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα αυξάνεται γρήγορα, για να πέσει και πάλι εξίσου γρήγορα και μια μεγάλη ποσότητα μετατρέπεται σε λίπος. Επομένως, τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας δεν συνιστώνται για παρατεταμένη άσκηση.

Προσοχή στο υγρό μέλι

Η κατανάλωση υγρού μελιού θα μπορούσε να σας κάνει να πάρετε βάρος, καθώς περιέχει πολύ περισσότερη φρουκτόζη από τη σακχαρόζη. Ωστόσο, η φρουκτόζη έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μετατρέπεται γρήγορα σε λίπος.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι οι επιπτώσεις στην αύξηση του βάρους είναι ταχύτερες με τρόφιμα πλούσια σε ραφιναρισμένη ζάχαρη παρά με φρουκτόζη.

Τι πρέπει να τρώτε για να πάρετε βάρος;

Λάβετε υπόψη το χρώμα του μελιού

Το σκουρόχρωμο μέλι είναι γενικά πλούσιο σε φρουκτόζη. Έτσι, αν θέλετε να πάρετε βάρος, θα πρέπει να τρώτε περισσότερο μέλι.

Από την άλλη πλευρά, αν δεν θέλετε ιδιαίτερα να πάρετε βάρος, αλλά θέλετε να επωφεληθείτε από τις ευεργετικές του επιδράσεις, επιλέξτε ανοιχτόχρωμο μέλι.

Πώς το τρώτε;

Όπως και με κάθε άλλο προϊόν, το μέλι πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο. Απλά μην το παρακάνετε αν δεν θέλετε να πάρετε βάρος. Στην πραγματικότητα, πρέπει πραγματικά να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σε πολύ τακτική βάση για να πάρετε βάρος με αυτό το προϊόν.

Οι διατροφολόγοι συνιστούν να το λαμβάνετε το πρωί με άδειο στομάχι για να επωφεληθείτε πλήρως από τα οφέλη του. Στη συνέχεια, το πρωινό πρέπει να λαμβάνεται περίπου τριάντα λεπτά αργότερα.

Αντικαταστήστε τη ζάχαρη με μέλι

Χρησιμοποιήστε μέλι αντί για ραφιναρισμένη ζάχαρη στα ροφήματα ή τα γιαούρτια σας. Αν και το μέλι έχει περισσότερες θερμίδες, έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στον οργανισμό.

Σημειώστε ότι μπορεί να συνδυαστεί με όλα τα είδη τροφίμων, ειδικά καθώς προάγει την καλύτερη πέψη.

Συμπέρασμα

Σας παχαίνει το μέλι; Η απόλυτη απάντηση είναι όχι. Εάν συμπεριλάβετε αυτή τη γλυκιά ουσία στη διατροφή σας, δεν θα προκαλέσει από μόνη της αύξηση του σωματικού βάρους. Διάφοροι παράγοντες συνδυάζονται για να σας κάνουν υπέρβαρους. Ο κίνδυνος το μέλι να είναι ένας από αυτούς είναι αρκετά μικρός. Σε κάθε περίπτωση, η κατανάλωσή του θα πρέπει να παραμείνει λογική.