Ποια είναι τα καλύτερα ποτά για την απώλεια βάρους;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ένα ρόφημα αδυνατίσματος είναι πιο αποτελεσματικό από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα στην καταπολέμηση του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας. Ποτά όπως το πράσινο τσάι, ο καφές και τα ροφήματα πλούσια σε πρωτεΐνες διεγείρουν το μεταβολισμό, προάγουν τον κορεσμό και μειώνουν την πείνα, τα οποία μπορούν να προωθήσουν την απώλεια βάρους. Στο υπόλοιπο άρθρο θα βρείτε τα καλύτερα ροφήματα αδυνατίσματος που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας για να χάσετε βάρος και να ανακτήσετε την υγεία σας.

Πράσινο τσάι

Ηκατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος διεγείροντας το μεταβολισμό σας και ενθαρρύνοντας την απώλεια λίπους.

Αυτό το τσάι για την απώλεια βάρους συνδέεται συχνά με την υγεία, και για καλό λόγο. Όχι μόνο περιέχει ευεργετικά αντιοξειδωτικά και άλλα ισχυρά θρεπτικά συστατικά, αλλά είναι επίσης ένα από τα πιο αποτελεσματικά ροφήματα αδυνατίσματος για την απώλεια βάρους.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αυτού του ροφήματος είναι εξαιρετική για την απώλεια βάρους. Μια ανασκόπηση 14 μελετών έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν υψηλές συγκεντρώσεις πράσινου τσαγιού για 12 εβδομάδες έχασαν κατά μέσο όρο 0,2 έως 3,5 κιλά περισσότερα από εκείνους που δεν έπιναν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το πλεονέκτημα συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα κατεχινών, αντιοξειδωτικών που μπορούν να αυξήσουν την καύση λίπους και να ενισχύσουν το μεταβολισμό. Το Matcha είναι ένας τύπος πράσινου τσαγιού που περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα κατεχινών από το παραδοσιακό πράσινο τσάι, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για αδυνάτισμα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν 3 γραμμάρια matcha την ημέρα έκαψαν περισσότερο λίπος κατά τη διάρκεια της άσκησης από ό,τι οι γυναίκες που δεν έπιναν. Επιπλέον, αυτό το φυτικό τσάι για την απώλεια βάρους περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της απώλειας βάρους ενισχύοντας τα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνοντας τις επιδόσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που πίνουν αυτό το τσάι απώλειας βάρους τείνουν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι καρκίνοι και ο διαβήτης.

Thé vert
Το πράσινο τσάι διεγείρει το μεταβολισμό

Είναι ο καφές ένα ρόφημα για αδυνάτισμα;

Τα ροφήματα με καφεΐνη, όπως ο καφές, μπορούν να διεγείρουν την απώλεια βάρους αυξάνοντας το μεταβολισμό, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων και διεγείροντας την καύση λίπους.

Σε όλο τον κόσμο, αυτό το ποτό για απώλεια βάρους χρησιμοποιείται για την τόνωση των επιπέδων ενέργειας και τη βελτίωση της διάθεσης. Ο καφές περιέχει καφεΐνη, μια ουσία που διεγείρει τον οργανισμό και μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Αυτό το φυτικό τσάι για απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει την πρόσληψη ενέργειας και να ενισχύσει το μεταβολισμό, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Μια μελέτη σε 33 υπέρβαρους ενήλικες διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπιναν καφέ που περιείχε 6 mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους κατανάλωναν σημαντικά λιγότερες θερμίδες από εκείνους που έπιναν λιγότερη ή καθόλου καφεΐνη.

Η κατανάλωση καφεΐνης έχει επίσης αποδειχθεί ότι αυξάνει το μεταβολισμό και προάγει την καύση λίπους σε αρκετές άλλες μελέτες. Οι καταναλωτές καφέ μπορεί επίσης να θεωρούν ευκολότερο να διατηρήσουν την απώλεια βάρους τους με την πάροδο του χρόνου.

Μια μελέτη σε περισσότερα από 2.600 άτομα διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατάφεραν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου έπιναν σημαντικά περισσότερα ροφήματα αδυνατίσματος με καφεΐνη από την ομάδα ελέγχου.

Μαύρο τσάι, ένα αποτελεσματικό ρόφημα αδυνατίσματος

Αυτό το ρόφημα αδυνατίσματος περιέχει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που μειώνουν το σωματικό βάρος. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους και να προωθήσει την απώλεια βάρους.

Όπως και το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι περιέχει ενώσεις που μπορούν να διεγείρουν την απώλεια βάρους. Το μαύρο τσάι είναι ένας τύπος τσαγιού που έχει υποστεί περισσότερη οξείδωση (έκθεση στον αέρα) από άλλους τύπους τσαγιού, δίνοντάς του ισχυρότερη γεύση και πιο σκούρο χρώμα.

Αυτό το ρόφημα αδυνατίσματος είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας πολυφαινολικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβονοειδή. Οι πολυφαινόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του σωματικού βάρους.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν σε αυτό το έγχυμα προωθούν την απώλεια βάρους μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων, διεγείροντας τη διάσπαση του λίπους και διεγείροντας την ανάπτυξη καλών εντερικών βακτηρίων.

Μια μελέτη σε 111 άτομα έδειξε ότι όσοι έπιναν 3 φλιτζάνια από αυτό το ρόφημα αδυνατίσματος την ημέρα για τρεις μήνες έχασαν περισσότερο βάρος και είχαν μεγαλύτερη μείωση της περιφέρειας μέσης από την ομάδα ελέγχου.

Μια άλλη μελέτη σε 2.734 γυναίκες διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν πολλά τρόφιμα και ποτά πλούσια σε φλαβονοειδή, όπως το μαύρο τσάι, είχαν σημαντικά χαμηλότερο σωματικό λίπος και κοιλιακό λίπος από τις γυναίκες που κατανάλωναν λιγότερα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή.

Είναι το νερό το καλύτερο ποτό για την απώλεια βάρους;

Το νερό είναι ένα αλκαλικό ποτό, είτε πρόκειται για νερό χωρίς ανθρακικό, είτε για ανθρακούχο, είτε για μεταλλικό νερό. Η τακτική κατανάλωση νερού μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και να μειώσετε το μέγεθος των μερίδων κατά τη διάρκεια των γευμάτων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους.

Η αύξηση της πρόσληψης νερού είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να βελτιώσετε τη γενική σας υγεία. Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί επίσης να ωφελήσει τη μέση σας, καθώς σας κρατάει πιο χορτάτους μεταξύ των γευμάτων και αυξάνει τον αριθμό των θερμίδων που καίτε.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση νερού πριν από τα γεύματα μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε όταν προσπαθείτε να μειώσετε τις θερμίδες και να χάσετε βάρος. Μια μελέτη σε 48 υπέρβαρους ενήλικες διαπίστωσε ότι εκείνοι που έπιναν 500 ml αυτού του ροφήματος αδυνατίσματος πριν από τα γεύματα, ενώ ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, έχασαν 44% περισσότερο βάρος σε 12 εβδομάδες από εκείνους που δεν το έπιναν.

Η κατανάλωση κρύου νερού αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη σε κατάσταση ηρεμίας. Για παράδειγμα, μια μελέτη σε 21 υπέρβαρα παιδιά έδειξε ότι η ενεργειακή δαπάνη σε ηρεμία αυξήθηκε έως και 25% 40 λεπτά μετά την κατανάλωση 10 ml κρύου νερού ανά κιλό σωματικού βάρους.

Verre d'eau
Η κατανάλωση κρύου νερού αυξάνει την ενεργειακή δαπάνη σε ηρεμία

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο περιέχει οξικό οξύ, μια ένωση που μπορεί να διεγείρει την απώλεια βάρους μειώνοντας τα επίπεδα ινσουλίνης, βελτιώνοντας το μεταβολισμό, καταστέλλοντας την όρεξη και ενισχύοντας την καύση λίπους.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το οξικό οξύ μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους και να μειώσει τη συσσώρευση λίπους στο στομάχι και το συκώτι. Αν και οι έρευνες είναι περιορισμένες, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το συγκεκριμένο ρόφημα είναι αποτελεσματικό στην προώθηση της απώλειας βάρους στους ανθρώπους.

Μια μελέτη σε 144 παχύσαρκους ενήλικες έδειξε ότι η κατανάλωση καθημερινού ροφήματος που περιείχε 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) ξύδι οδήγησε σε σημαντική μείωση του βάρους, της περιφέρειας μέσης και του λίπους της κοιλιάς σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Το μηλόξυδο επιβραδύνει την εκκένωση του στομάχου, ώστε να μένετε χορτάτοι περισσότερο. Βοηθά επίσης στη μείωση της υπερφαγίας. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η κατανάλωση όξινων ποτών όπως το μηλόξυδο μπορεί να διαβρώσει τα δόντια, γι’ αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ.

Τσάι τζίντζερ, ένα ρόφημα αδυνατίσματος

Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί να προάγει τον κορεσμό, να μειώσει την όρεξη και να αυξήσει τον μεταβολισμό, πράγμα χρήσιμο για την απώλεια βάρους.

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται συνήθως ως μπαχαρικό για να προσθέσει γεύση στα πιάτα και ως φάρμακο για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων, όπως η ναυτία, το κρυολόγημα και η αρθρίτιδα. Μελέτες σε ανθρώπους και ζώα έχουν επίσης δείξει ότι αυτή η νόστιμη ρίζα έχει ευεργετική επίδραση στην απώλεια βάρους.

Μια μελέτη έδειξε ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, συμπληρωμένη με 5% σκόνη τζίντζερ για τέσσερις εβδομάδες, παρουσίασαν σημαντική μείωση του σωματικού βάρους και σημαντική βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης HDL σε σύγκριση με αρουραίους που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά χωρίς τζίντζερ.

Αν και η μελέτη αυτή χρησιμοποίησε συμπυκνωμένη σκόνη τζίντζερ, μια μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι το τσάι τζίντζερ βοηθά επίσης στη μείωση της όρεξης και στην αύξηση της δαπάνης θερμίδων.

Μια μελέτη σε 10 υπέρβαρους άνδρες διαπίστωσε ότι όταν έπιναν 2 γραμμάρια σκόνης τζίντζερ διαλυμένα σε ζεστό νερό στο πρωινό, η πληρότητα τους αυξήθηκε και η πείνα τους μειώθηκε σε σύγκριση με τις ημέρες που δεν καταναλώθηκε τσάι τζίντζερ. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι το τσάι τζίντζερ αύξησε το θερμικό αποτέλεσμα της τροφής (τον αριθμό των θερμίδων που απαιτούνται για την πέψη και την απορρόφηση της τροφής) κατά 43 θερμίδες.

Αν και αυτό δεν αντιπροσωπεύει τεράστιο αριθμό θερμίδων, υποδηλώνει ότι, σε συνδυασμό με τις κορεστικές του ιδιότητες, το τσάι τζίντζερ είναι ένα καλό ρόφημα για αδυνάτισμα.

Thé au gingembre
Όπως πολλά τσάγια, έτσι και το τσάι τζίντζερ είναι ένα αποτελεσματικό ρόφημα για αδυνάτισμα.

Μπορούν τα ροφήματα πρωτεΐνης να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Τα ροφήματα πρωτεΐνης μειώνουν την όρεξη και αυξάνουν την πληρότητα. Οι σκόνες πρωτεΐνης μπορούν εύκολα να προστεθούν σε οποιοδήποτε ρόφημα για ένα σνακ ή ένα γρήγορο γεύμα. Τα ροφήματα πλούσια σε πρωτεΐνες μπορούν να μειώσουν την πείνα, να περιορίσουν την όρεξη και να προωθήσουν τον κορεσμό, κάτι που είναι σημαντικό για την απώλεια βάρους.

Υπάρχουν αμέτρητες σκόνες πρωτεΐνης διαθέσιμες στους καταναλωτές που διευκολύνουν την προετοιμασία ενός σνακ ή ενός γρήγορου γεύματος. Οι πρωτεΐνες αυξάνουν τα επίπεδα των ορμονών που μειώνουν την πείνα, ενώ μειώνουν τα επίπεδα της γκρελίνης, μιας ορμόνης που διεγείρει την όρεξη.

Μια μελέτη σε 90 υπέρβαρους ενήλικες διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν 56 γραμμάρια πρωτεΐνης ορού γάλακτος την ημέρα για 23 εβδομάδες έχασαν 2,3 κιλά περισσότερο λίπος από μια ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε τον ίδιο αριθμό θερμίδων αλλά καμία πρωτεΐνη ορού γάλακτος.

Οι σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος, μπιζελιού και κάνναβης είναι μερικές μόνο από τις ποικιλίες που μπορούν να προσθέσουν ικανοποιητική πρωτεΐνη σε ροφήματα και smoothies που μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Μπορούν οι χυμοί λαχανικών να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος;

Αν και οι χυμοί φρούτων έχουν συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, η κατανάλωση χυμών λαχανικών μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Σε μια μελέτη, οι ενήλικες που έπιναν 16 ουγγιές χυμό λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ενώ ακολουθούσαν μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων έχασαν σημαντικά περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν το έκαναν.

Επιπλέον, η ομάδα των χυμών λαχανικών μείωσε σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων, έναν σημαντικό παράγοντα για την απώλεια βάρους. Η κατανάλωση ολόκληρων λαχανικών, όποτε είναι δυνατόν, είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία, λόγω της μεγάλης ποσότητας φυτικών ινών που χάνεται κατά τη διαδικασία εκχύλισης του χυμού.

Ωστόσο, η κατανάλωση ενός χυμού λαχανικών με χαμηλές θερμίδες μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη λαχανικών και να σας βοηθήσει ακόμη και να χάσετε βάρος. Επομένως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρόφημα για την απώλεια βάρους.

Παρόλο που τα ολόκληρα λαχανικά είναι η καλύτερη επιλογή, η κατανάλωση χυμού λαχανικών μπορεί να προωθήσει την απώλεια βάρους, αν ενσωματωθεί σε μια υγιεινή διατροφή.

Χυμός από ασβέστη και βατόμουρο

Το λάιμ περιέχει βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά που είναι εξαιρετικά για την αποτοξίνωση και την απώλεια λίπους. Αποβάλλει τις τοξίνες από το σώμα ενισχύοντας την επίδραση της γλουταθειόνης-S-τρανσφεράσης, ενός ενζύμου που βρίσκεται στο συκώτι. Περιέχει επίσης φλαβονοειδή που ενεργοποιούν το πεπτικό σύστημα και αυξάνουν την έκκριση οξέων και χολής.

Τα σμέουρα περιέχουν επίσης φυσικές χημικές ουσίες που ονομάζονται κετόνες και περιορίζουν την όρεξη. Αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους που προκαλείται από τα λιπαρά τρόφιμα. Περιορίζει επίσης το βάρος του λιπώδους ιστού. Εκτός από την τόνωση της απώλειας βάρους, τα σμέουρα είναι επίσης γεμάτα με βιταμίνες C και Β, οι οποίες προάγουν την υγεία του δέρματος και επιβραδύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Θα χρειαστείτε το χυμό ενός ολόκληρου λάιμ, μισό φλιτζάνι νερό και ψιλοκομμένα σμέουρα. Τοποθετήστε τα ψιλοκομμένα σμέουρα σε ένα μπλέντερ και, στη συνέχεια, προσθέστε το χυμό λεμονιού και το νερό. Χτυπήστε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο και πολτοποιημένο. Προσθέστε περισσότερο νερό αν θέλετε. Ρίξτε το σε μια κούπα και απολαύστε αυτό το ρόφημα αδυνατίσματος!

Citron vert
Χάστε βάρος με λάιμ

Τι γίνεται με τα βιβλία για τα ποτά αδυνατίσματος;

Για να παραμείνουν αδύνατοι, πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται στη λεμονάδα, το πράσινο τσάι ή το σκέτο νερό ως ποτό για απώλεια βάρους. Μερικές φορές τα βρίσκουν άνοστα και σοβαρά απογοητευτικά κατά τη διάρκεια των θεραπειών αδυνατίσματος. Υπάρχουν όμως πολλά διαθέσιμα ποτά αδυνατίσματος. Μπορούν να είναι ζεστά, κρύα, με γεμάτο σώμα, ήπια, γλυκά ή αλμυρά. Τόσα πολλά χαρακτηριστικά που επιτρέπουν στον καθένα να βρει ή να δημιουργήσει το δικό του ρόφημα αδυνατίσματος.

Για να καταδείξει αυτή την ποικιλία, η Nathalie Vogtlin έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο “Boissons minceur”, στο οποίο προσφέρει εκατοντάδες συνταγές για όσους αναζητούν το καλύτερο ρόφημα για αδυνάτισμα. Ο Romain Mariage έχει επίσης εκδώσει ένα βιβλίο για το θέμα αυτό. Ο τίτλος, “Les boissons pour maigrir: comment boire et choisir ses boissons pour perdre du poids définitivement”, τα λέει όλα. Το βιβλίο του Rainer Schönfeld “Thé vert la boisson minceur” είναι πιο ακριβές. Αυτό το βιβλίο 96 σελίδων ασχολείται ειδικά με αυτό το ρόφημα, το οποίο είναι πλέον δημοφιλές ως ποτό για την απώλεια βάρους.

Πηγή:

https://www.healthline.com/nutrition/weight-loss-drinks#section7
https://www.manvsweight.com/homemade-drinks-to-lose-weight-fast/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4025876//pubmed/23671022
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28965248https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859815/
https://www.decitre.fr/livres/boissons-minceur-9782754003087.html#resume
https://www.trendmail.ch/fr/Livres/Livres-en-francais/Livre-The-vert-la-boisson-minceur.html
https://books.google.ci/books?id=rZxiDwAAQBAJ&hl=fr&source=gbs_navlinks_s
https://www.femmeactuelle.fr/minceur/recettes-minceur/regime-okinawa-4-recettes-au-top-pour-perdre-du-poids-32830