Λεκιθίνη σόγιας: ποια είναι τα οφέλη, ποιοι οι κίνδυνοι;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η λεκιθίνη σόγιας προέρχεται από φασόλια σόγιας και είναι ένα συστατικό που βρίσκεται συχνά σε τρόφιμα, φάρμακα και συμπληρώματα διατροφής. Περιέχει διάφορα συστατικά με ιδιότητες που προσδίδουν στη λεκιθίνη τις φαρμακευτικές και διαιτητικές της αρετές, για χρήση στους τομείς των φαρμάκων, των γεωργικών προϊόντων διατροφής και των καλλυντικών. Αν και η λεκιθίνη είναι ευεργετική για τον οργανισμό με περισσότερους από έναν τρόπους, μπορεί επίσης να ενέχει κινδύνους για την υγεία.

PromoBestseller No. 1 Partition : Beatles Complete Guitar
PromoBestseller No. 2 The Beatles Complete Chord Songbook

Τι είναι η λεκιθίνη σόγιας;

Ο όρος λεκιθίνη προέρχεται από την ελληνική λέξη λέκιθος, που σημαίνει κρόκος αυγού. Η λεκιθίνη απομονώθηκε για πρώτη φορά από τον κρόκο αυγού το 1846 από τον Theodore Nicolas Gobley (1811-1876). Η λεκιθίνη είναι μια λιπιδική ουσία που βρίσκεται όχι μόνο στους κρόκους των αυγών, αλλά και στον εγκέφαλο. Η ουσία αυτή υπάρχει επίσης σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως στα έλαια φυστικιών, ηλιέλαιου και σόγιας.

Η λεκιθίνη σόγιας εξάγεται από το έλαιο των φασολιών σόγιας, ενός ψυχανθούς φυτού. Αυτό το υποπροϊόν σογιέλαιου λαμβάνεται με απλή ψυχρή συμπίεση και μετάγγιση του φασολιού σόγιας. Η πίεση των φασολιών παράγει ένα υγρό που είναι ένα μείγμα ελαίου και λεκιθίνης, και η μετάγγιση τα διαχωρίζει.

Η λεκιθίνη της σόγιας είναι επομένως μια ελαιώδης ουσία (λιπιδικής φύσης). Είναι ένα σχεδόν άοσμο παχύρρευστο υγρό με κίτρινο χρώμα. Εκτός από την υγρή μορφή της, ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων ως σκόνη, δισκίο ή κάψουλα. Έτσι, μπορείτε να αγοράσετε λεκιθίνη σόγιας σε όλες αυτές τις διαφορετικές μορφές. Η λεκιθίνη σόγιας διατίθεται τόσο από τη σόγια όσο και από εμπορικές πηγές.

quelques morceaux de nourriture posés sur une surface blanche

Από τι αποτελείται η λεκιθίνη σόγιας;

Ουσιαστικά αποτελείται από ουσίες που εμπλέκονται στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της διατροφής των εγκεφαλικών κυττάρων, η λεκιθίνη είναι πλούσια σε :

φωσφολιπίδια

Τα φωσφολιπίδια είναι ένας συνδυασμός λιπαρών οξέων (παλμιτικό και ελαϊκό οξύ), φωσφορικών αλάτων και γλυκερόλης. Αυτές οι λιπιδικές ουσίες παρέχουν στον οργανισμό πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Αποτελούν σημαντικό συστατικό των μεμβρανών που συνθέτουν όλα τα κύτταρα του εγκεφάλου. Τα βασικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, τα φωσφολιπίδια αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του βάρους του εγκεφάλου, οπότε διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διαδικασία της μνήμης. Διατηρούν τη διαπερατότητα και τη ρευστότητα των κυτταρικών μεμβρανών, διατηρώντας παράλληλα την πλαστικότητα τους. Δρουν σε προσωρινά προβλήματα μνήμης.

χολίνη

Κύριο συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, η χολίνη χρησιμοποιείται από τους χολινεργικούς νευρώνες για τη σύνθεση ενός νευροδιαμεσολαβητή του εγκεφάλου, συγκεκριμένα της ακετυλοχολίνης, η οποία εμπλέκεται στη ρύθμιση της μνήμης και στη βελτίωση της διάθεσης. Αυτός ο νευροδιαμεσολαβητής είναι επίσης απαραίτητος για τη μετάδοση των νευρικών μηνυμάτων.

Η χολίνη εμπλέκεται στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, της καρδιάς και πολλών άλλων οργάνων (εγκέφαλος και ήπαρ). Συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του ήπατος, η χολίνη βοηθά στην αποβολή των τοξικών ουσιών που υπάρχουν εκεί και στην αποτοξίνωση του οργάνου αυτού. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα λίπους στο αίμα και συμμετέχει σε διάφορες διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της σύνθεσης του DNA, της μεταφοράς λιπιδίων και του μεταβολισμού. Βοηθά στη διάλυση και την καύση του λίπους και της χοληστερόλης και μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της λειτουργίας των νεφρών, του ήπατος και της ουροδόχου κύστης.

ινοσιτόλη

Ζωτικής σημασίας συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, η ινοσιτόλη παίζει βασικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη και δραστηριότητα των κυττάρων. Το μόριο αυτό εμπλέκεται στον ηπατικό μεταβολισμό του λίπους και στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νοραδρεναλίνη. Αυξάνει την καλή χοληστερόλη (HDL) και συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Η λεκιθίνη σόγιας περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει από τις βλαβερές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών που επιταχύνουν τη γήρανση. Είναι επίσης ένας παράγοντας μείωσης των λιπιδίων, συμβάλλοντας στη μείωση των λιπιδίων που κυκλοφορούν στο αίμα.

La lécithine de soja est issue des fèves de soja
Η λεκιθίνη σόγιας προέρχεται από τα φασόλια σόγιας.
PromoBestseller No. 1 Partition : Beatles Complete Guitar
PromoBestseller No. 2 The Beatles Complete Chord Songbook

Ποιες είναι οι ιδιότητες της λεκιθίνης σόγιας;

Στο σώμα, η λεκιθίνη σόγιας δρα ως φυσικός γαλακτωματοποιητής. Διαλύει τα λίπη στο αίμα, ιδίως τη χοληστερόλη. Απομακρύνει τη χοληστερόλη από τα τοιχώματα των αρτηριών, αποτρέποντας έτσι την εναπόθεση λιπών στις αρτηρίες.

Η λεκιθίνη σόγιας είναι δραστική στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Με υπογλυκαιμική δράση, μειώνει τη χοληστερόλη σας και βελτιώνει την αναλογία μεταξύ καλής και κακής χοληστερόλης. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύει τον οργανισμό από την υπερχοληστερολαιμία και τις καρδιαγγειακές επιπλοκές. Ευεργετικό για το καρδιαγγειακό σύστημα

Η λεκιθίνη σόγιας είναι ένα εξαιρετικό αντιοξειδωτικό. Προστατεύει την κυτταρική μεμβράνη από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα αιμοφόρα αγγεία. Με αυτή την αντιοξειδωτική δράση, αποτρέπει τις ελεύθερες ρίζες από το να προκαλέσουν συσσώρευση των αιμοσφαιρίων. Αυτές οι συγκολλήσεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν έναν θρόμβο που μπλοκάρει τα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί καρδιακή προσβολή.

Η λεκιθίνη σόγιας χαρακτηρίζεται από τις φωσφολιπιδικές της ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τα κύτταρα και τους ιστούς στους οποίους βελτιώνει τη μεταφορά οξυγόνου. Αυτή η προστατευτική δράση βελτιώνει επίσης τη λειτουργία των κυττάρων.

Η λεκιθίνη σόγιας έχει εξαιρετικές ιδιότητες για την τόνωση του εγκεφάλου και την αντιμετώπιση προσωρινών προβλημάτων μνήμης χάρη στα διάφορα συστατικά της, ιδίως στην υψηλή περιεκτικότητά της σε φωσφολιπίδια.

Αποτελεί σημαντικό βοήθημα κατά του στρες και της κόπωσης, καθώς η λεκιθίνη σόγιας έχει ουσιαστική επίδραση στις μεμβράνες των νευρικών κυττάρων, ιδίως κατά τη διάρκεια περιόδων εξετάσεων, για παράδειγμα. Παρέχει στον εγκέφαλο όλα τα είδη των βασικών θρεπτικών συστατικών που εμπλέκονται στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται στον εγκέφαλο μια ψυχο-νευρική ισορροπία.

Ποιες είναι οι διάφορες χρήσεις της λεκιθίνης σόγιας;

Η λεκιθίνη σόγιας χρησιμοποιείται ως πρόσθετο στη βιομηχανία τροφίμων, ιδίως στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπου βοηθά τα λίπη να συνδεθούν με το νερό. Επομένως, χρησιμοποιείται ως γαλακτωματοποιητής σε τρόφιμα και παρασκευάσματα για τη διατήρηση της συνοχής μεταξύ νερού και λίπους. Αυτός ο σταθεροποιητικός παράγοντας εμποδίζει την ανάμιξή τους με άλλες ουσίες.

Η γαλακτωματοποιητική δράση της λεκιθίνης σόγιας σημαίνει ότι το νερό και το λίπος δεν διαχωρίζονται στα τρόφιμα. Χρησιμοποιείται στη μαργαρίνη, τη σοκολάτα και τα προϊόντα σοκολάτας, τα προϊόντα παιδικής διατροφής, τις κρέμες και τα παγωτά. Στη σοκολάτα, διευκολύνει τη σύνδεση του γάλακτος και της ζάχαρης με το βούτυρο σοκολάτας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δέσμευση τροφίμων ή τη βελτίωση της ομοιογένειας των συστατικών, αλλά και για την παράταση της διάρκειας ζωής των προϊόντων. Ως γαλακτωματοποιητής, πυκνώνει τα υγρά, δίνοντάς τους ευχάριστη υφή.

Στη φαρμακευτική βιομηχανία, η λεκιθίνη χρησιμοποιείται για την παρασκευή φαρμάκων και συμπληρωμάτων διατροφής λόγω των ιδιοτήτων της. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το στόμα ή τοπικά.

Στα καλλυντικά, βρίσκεται σε γάλατα σώματος, προστατευτικά προϊόντα βρεφικής φροντίδας, θεμέλια και κρέμες.

Η λεκιθίνη σόγιας χρησιμοποιείται στη γαστρονομία. Σε μορφή σκόνης, χρησιμοποιείται για να πασπαλιστεί πάνω από πιάτα, δημητριακά, τυρί cottage, γιαούρτι, σούπες, σαλάτες ή αναμειγνύεται σε γαλακτοκομικά ή υγρή τροφή.

La lécithine de soja facilite la fixation du lait et du sucre au beurre de chocolat
Η λεκιθίνη σόγιας βοηθά το γάλα και τη ζάχαρη να δεσμευτούν στο βούτυρο σοκολάτας
PromoBestseller No. 1 Partition : Beatles Complete Guitar
PromoBestseller No. 2 The Beatles Complete Chord Songbook

Ποια είναι τα οφέλη της λεκιθίνης σόγιας;

Στον εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος εμπλέκεται σε μεγάλο βαθμό στις διαδικασίες της μνήμης και της μάθησης, μέσω των νευροδιαβιβαστών και των συνδέσεων μεταξύ των συνάψεων. Η λεκιθίνη σόγιας είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο επειδή περιέχει μια ουσία που ονομάζεται χολίνη, η οποία συμβάλλει στη σύνθεση της ακετυλοχολίνης. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής παίζει ουσιαστικό ρόλο στη μετάδοση των νευρικών σημάτων μέσω των νευρώνων.

Η κατανάλωση λεκιθίνης σόγιας μπορεί επομένως να ενθαρρύνει την αύξηση της ποσότητας ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο, μια συνεχή ανταλλαγή νευρικών ερεθισμάτων μεταξύ του εγκεφάλου και των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος. Η ακετυλοχολίνη εμπλέκεται στην ικανότητα συγκέντρωσης. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι υπεύθυνος για την αποθήκευση και την ανάκτηση της μνήμης και την αποτελεσματικότητα των νευρικών σημάτων σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου.

Η λεκιθίνη σόγιας, η οποία εμπλέκεται στη σύνθεση αυτού του νευροδιαβιβαστή, θα βοηθήσει στη βελτίωση της διατήρησης της μνήμης και της ικανότητας μάθησης. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνει τη νευρική αγωγιμότητα και αυξάνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, οδηγώντας σε βελτιωμένη ευεξία και υγεία του εγκεφάλου. Παρέχει στον εγκέφαλο τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Διεγείρει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες.

Βοηθώντας στη βελτίωση της μνήμης, η λεκιθίνη σόγιας συμβάλλει επίσης στην πρόληψη των συμπτωμάτων της άνοιας και μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με νευρολογικές διαταραχές ή τη νόσο Αλτσχάιμερ. Προστατεύει επίσης από τα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την ηλικία.

Επιπλέον, η λεκιθίνη σόγιας, μέσω συστατικών όπως τα φωσφολιπίδια και η βιταμίνη Ε, διεγείρει τη μνήμη και είναι ευεργετική για φοιτητές και μαθητές κατά την προετοιμασία για εξετάσεις.

La mémoire pourrait être améliorée
Η μνήμη θα μπορούσε να βελτιωθεί

Στο καρδιαγγειακό σύστημα

Η λεκιθίνη σόγιας έχει ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Προστατεύει την καρδιά και τις αρτηρίες και ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα. Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και τα λινολεϊκά οξέα που περιέχει δεσμεύονται στο αίμα για να αποβάλλουν την κακή χοληστερόλη.

Μάλιστα, η λεκιθίνη σόγιας διευκολύνει την πέψη των διαιτητικών λιπών, ενώ διευκολύνει τη μεταφορά τους στο σώμα, περιορίζοντας έτσι τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες. Ως εκ τούτου, είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.

Οι καρδιακές παθήσεις προκαλούνται από τη συσσώρευση λιπαρών εναποθέσεων στα τοιχώματα των αρτηριών, οι οποίες στη συνέχεια σκληραίνουν σταδιακά. Αυτές οι λιπαρές εναποθέσεις (ουσιαστικά κακή χοληστερόλη) φράζουν τις αρτηρίες και τις φλέβες, οδηγώντας στο σχηματισμό πλακών ή σε μια παθολογία που επηρεάζει τις αρτηρίες (αθηροσκλήρωση). Η λεκιθίνη συμβάλλει στη διατήρηση των αγγειακών τοιχωμάτων ελαστικά και στην πρόληψη των εναποθέσεων αθηρώματος (λιπαρές εναποθέσεις πλούσιες σε χοληστερόλη) που προκαλούν αθηροσκλήρωση.

Η λεκιθίνη συμβάλλει επίσης στην ομαλοποίηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό, μειώνοντας τη συνολική χοληστερόλη και την “κακή” χοληστερόλη (LDL ή λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας) και αυξάνοντας την “καλή” χοληστερόλη (HDL ή λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας).

Η λεκιθίνη σόγιας χρησιμοποιείται για την προώθηση της ανάρρωσης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθολογιών.

Για την κυκλοφορία του αίματος

Η λεκιθίνη σόγιας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος μέσω της γαλακτωματοποιητικής της δράσης, η οποία εξαλείφει τη χοληστερόλη που υπάρχει στα αιμοφόρα αγγεία. Απομακρύνει την περίσσεια λίπους από την κυκλοφορία του αίματος διασπώντας τα περιττά λίπη που συσσωρεύονται στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Λιώνει αυτά τα λίπη και διευκολύνει τη ροή του αίματος εμποδίζοντας το σχηματισμό θρόμβων στις αρτηρίες, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών, της φθοράς των αιμοφόρων αγγείων και των παθολογιών του κυκλοφορικού συστήματος.

Στο δέρμα

Η λεκιθίνη σόγιας, που διατίθεται σε υγρή μορφή, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Χρησιμοποιείται για τη γαλακτωματοποίηση των συστατικών στα καλλυντικά προϊόντα για τη βελτίωση της συνοχής τους, με πολύ μεταξένια αίσθηση και μια σύνθεση που χαρακτηρίζεται από ρευστή υφή. Ως αποτέλεσμα, η τοπική εφαρμογή παρέχει τεράστια οφέλη για την υγεία του δέρματος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λεκιθίνη σόγιας σε άλλες μορφές (κόκκους, δισκία κ.λπ.) για τη βελτίωση της υγείας του δέρματος.

Η λεκιθίνη σόγιας μαλακώνει το δέρμα και το κάνει λείο. Μαλακώνει το δέρμα μέσω της μαλακτικής της δράσης. Αυτό το συστατικό προάγει την ενυδάτωση του δέρματος. Προστατεύει το δέρμα και συμβάλλει στην πρόληψη της αφυδάτωσης. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που συμβάλλει στην πρόληψη των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών στο δέρμα.

Η λεκιθίνη σόγιας συμβάλλει επίσης στη μείωση των ορατών σημαδιών γήρανσης, που χαρακτηρίζονται από λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Ε προάγει την ανανέωση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και το σχηματισμό νέων κυττάρων του δέρματος. Επιβραδύνει την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Ως αποτέλεσμα, η επιδερμίδα φαίνεται πιο λεία, φωτεινή, λαμπερή και νεανική. Το πρόσωπο είναι λαμπερό και δείχνει νεότερο χάρη στην τόνωση του κολλαγόνου που προωθεί.

La lécithine de soja rend le peau plus lisse
Η λεκιθίνη σόγιας κάνει το δέρμα πιο λείο

Για το συκώτι

Η λεκιθίνη σόγιας παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του ήπατος. Είναι :

  • ρυθμίζει το μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ ,
  • διασπά και γαλακτωματοποιεί τα λίπη,
  • αποτρέπει την υπερβολική εναπόθεση λίπους στο ήπαρ,
  • ενισχύει τα ηπατικά κύτταρα και καθιστά τις κυτταρικές μεμβράνες συμπαγείς και ιδιαίτερα ανθεκτικές στη διείσδυση τοξινών που είναι πιθανό να καταστρέψουν τα ηπατικά κύτταρα.

Με αυτόν τον τρόπο, η λεκιθίνη σόγιας προστατεύει το ήπαρ από ορισμένες βλάβες και παθολογίες, διατηρώντας παράλληλα την υγεία του οργάνου αυτού. Βοηθά στην πρόληψη της κίρρωσης του ήπατος μειώνοντας τη φλεγμονή των ηπατικών κυττάρων.

Συμβάλλει επίσης στην καλή λειτουργία του ήπατος, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην υποστήριξη των ηπατικών λειτουργιών.

Άλλα οφέλη της λεκιθίνης σόγιας

Λεκιθίνη σόγιας :

  • βελτιώνει την ανοσοποιητική λειτουργία διεγείροντας την ανοσία, βελτιώνοντας τη δραστηριότητα των κυττάρων που συμμετέχουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα κύτταρα αυτά βοηθούν στην εξάλειψη των τοξινών και των ξένων σωμάτων που είναι πιθανό να προκαλέσουν βλάβες και ασθένειες,
  • μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με το σχηματισμό χολόλιθων και την εμφάνιση νόσου της χοληδόχου κύστης, μειώνοντας το μέγεθος των χολόλιθων και βοηθώντας στη διάλυσή τους,
  • βελτιώνει τη διάθεση εμποδίζοντας τη δράση της ορμόνης του στρες κορτιζόλης. Μειώνει επίσης τα επίπεδα ψυχικού στρες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση λεκιθίνης σόγιας;

Κίνδυνοι που σχετίζονται με τη ΓΤΟ λεκιθίνη σόγιας

Η φυσική λεκιθίνη σόγιας, η οποία προέρχεται από καλλιέργειες χωρίς γενετικά τροποποιημένους σπόρους, χωρίς γλουτένη και λακτόζη, είναι ένα φυτικό συστατικό που έχει τεράστια ευεργετικά αποτελέσματα για τον οργανισμό. Ως εκ τούτου, είναι μη τοξικό και ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση.

Ωστόσο, όταν εξάγεται από γενετικά τροποποιημένους σπόρους σόγιας ή εκτίθεται σε φυτοφάρμακα, δεν είναι χωρίς κινδύνους ή λιγότερο ή περισσότερο επιβλαβείς επιπτώσεις.

Η χημική επεξεργασία ή η παρουσία φυτοφαρμάκων, χημικών διαλυτών ή υπολειμμάτων ζιζανιοκτόνων μπορεί να είναι επιβλαβής και να προκαλέσει ασθένειες ή ορμονικές διαταραχές. Η λεκιθίνη σόγιας μπορεί να είναι τοξική για τον οργανισμό, ειδικά όταν προέρχεται από γενετικά τροποποιημένα φασόλια σόγιας.

Η λεκιθίνη που εξάγεται από αυτά τα ΓΤΟ φασόλια σόγιας μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, αλλεργίες, στυτική δυσλειτουργία και ζάλη. Επομένως, η γενετικά τροποποιημένη λεκιθίνη μπορεί να είναι ακατάλληλη για κατανάλωση και επιβλαβής για την υγεία. Μπορεί να προκαλέσει κακή ρύθμιση της ινσουλίνης, πρόωρη γήρανση και προβλήματα υπογονιμότητας.

Για να ελαχιστοποιήσετε αυτούς τους κινδύνους που σχετίζονται με τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, θα πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες και να αποφεύγετε τη λεκιθίνη που εξάγεται από ΓΤΟ σόγια.

Attention aux fèves de soja OGM !
Προσοχή στα ΓΤΟ φασόλια σόγιας!

Οι κίνδυνοι από την υπερβολική κατανάλωση

Η μέτρια κατανάλωση λεκιθίνης σόγιας είναι ευεργετική για τον οργανισμό και δεν προκαλεί σημαντικά φυσιολογικά προβλήματα. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία όταν καταναλώνεται σε μικρές δόσεις.

Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει βλάβες στην υγεία. Η έλλειψη μέτρου στην κατανάλωση λεκιθίνης σόγιας συνδέεται με διάφορες παρενέργειες.

Η υπερβολική κατανάλωση λεκιθίνης σόγιας ή οι μακροχρόνιες υπερδοσολογίες είναι πιθανό να προκαλέσουν :

  • Γαστρεντερικές διαταραχές: Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων λεκιθίνης σόγιας μπορεί να προκαλέσει ήπιες διαταραχές όπως ναυτία, κοιλιακό άλγος, κοιλιακές κράμπες, κοιλιακό βάρος, διάρροια και άλλα δυσάρεστα πεπτικά και εντερικά συμπτώματα.
  • Ορμονικές διαταραχές: Η λεκιθίνη σόγιας μπορεί να έχει επιβλαβείς επιδράσεις στους θυρεοειδείς αδένες και στις ορμόνες που παράγουν. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης.
  • Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση: σε ορισμένους ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση λεκιθίνης σόγιας οδηγεί σε ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση. Τα σημάδια της χαμηλής αρτηριακής πίεσης περιλαμβάνουν λιποθυμία, αυξημένο ρυθμό αναπνοής, πονοκεφάλους, κόπωση, ζάλη, σύγχυση, θολή όραση και λιποθυμία.

Κίνδυνοι που σχετίζονται με την αλλεργία στη λεκιθίνη σόγιας

Η σόγια είναι ένα αλλεργιογόνο τρόφιμο. Τα άτομα που είναι αλλεργικά στη σόγια μπορεί επίσης να είναι αλλεργικά στο υποπροϊόν της σόγιας, τη λεκιθίνη σόγιας. Εάν είστε αλλεργικοί στη λεκιθίνη σόγιας, ενδέχεται να παρατηρήσετε ορισμένα συμπτώματα μετά την κατανάλωση ορισμένων προϊόντων ή συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν λεκιθίνη σόγιας, ακόμη και σε μικρές ποσότητες.

Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να λάβουν τη μορφή δερματικών αντιδράσεων, κνίδωσης, κνησμού, πεπτικών προβλημάτων ή αναπνευστικών προβλημάτων. Ενδέχεται να εμφανιστούν πιο σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, οι οποίες απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Αυτή η επιδεινούμενη αλλεργική αντίδραση, γνωστή ως αναφυλακτικό σοκ, είναι απειλητική για τη ζωή. Τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα, φτέρνισμα, υπερβολική εφίδρωση, ναυτία, αναπνευστική δυσχέρεια και οίδημα του προσώπου και των χειλιών. Το οίδημα μπορεί επίσης να επηρεάσει το λαιμό και το λάρυγγα ή ακόμη και να γενικευτεί. Σοβαρές, δυνητικά θανατηφόρες αλλεργικές αντιδράσεις εμφανίζονται αργότερα και χαρακτηρίζονται από ταχυκαρδία, με την καρδιά να χτυπά πιο γρήγορα, ωχρότητα του δέρματος, μερικές φορές με κρίση άσθματος ή δυσκολία στην αναπνοή που χαρακτηρίζεται από συριγμό. Η συνείδηση μπορεί να επηρεαστεί, με απώλεια συνείδησης ή ακόμη και κώμα.

PromoBestseller No. 1 Partition : Beatles Complete Guitar
PromoBestseller No. 2 The Beatles Complete Chord Songbook

Περίληψη βίντεο: