Η σοκολάτα είναι γεμάτη προκαταλήψεις!

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Σκούρο, γάλα, φουσκωτό ρύζι, φουντούκι…
Μιλάω για σοκολάτα, φυσικά!
Αλλά δεν είναι όλες ίδιες, γιατί δεν έχουν όλες την ίδια σύνθεση.
Και πάνω απ’ όλα, υπάρχουν πολλές προκαταλήψεις γύρω από τη σοκολάτα!

Από πού προέρχεται η σοκολάτα;

Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινάει πριν από 4.000 χρόνια, οπότε δεν είναι ακριβώς καινούργια! Η σοκολάτα παρασκευάζεται από κόκκους κακάο, οι οποίοι αλέθονται για να σχηματίσουν μια υγρή πάστα κακάο από την οποία εξάγεται το λίπος, γνωστό ως βούτυρο κακάο.

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ότι η σοκολάτα παρασκευάζεται από ένα μείγμα, σε διαφορετικές αναλογίες, πάστας κακάο, βουτύρου κακάο και ζάχαρης.

Αρχικά, η σοκολάτα καταναλωνόταν μόνο με τη μορφή ενός καρυκευμένου ποτού στο Μεξικό, αλλά σταδιακά άρχισε να καταναλώνεται σε στερεή μορφή και χρησιμοποιήθηκε σε πολλά επιδόρπια.

Αργότερα, η σοκολάτα έγινε μέρος της παράδοσης για ορισμένες εορταστικές περιστάσεις: πασχαλινά αυγά, κουνέλια, κοτόπουλα, καμπάνες κ.λπ., νομίσματα για το Χανουκά, τρούφες για τα Χριστούγεννα και καρδούλες για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Σας παχαίνει η σοκολάτα;

ΛΑΘΟΣ!

Μπορεί η σοκολάτα να φαίνεται υψηλή σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη (100 γρ. σοκολάτας ισοδυναμούν με 3 ατομικές δόσεις βουτύρου + 10 τετράγωνα ζάχαρης), αλλά είναι σπάνιο να φάτε 100 γρ. σοκολάτας με τη μία!

Ένα μικρό τετράγωνο των 5g αντιστοιχεί σε 28 kcal, το θερμιδικό ισοδύναμο μόλις μισής ντομάτας- και έτσι, ΟΧΙ, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η κατανάλωση σοκολάτας σε τυπικές δόσεις δεν θα σας παχύνει.

Στην πραγματικότητα, το βρίσκω ενδιαφέρον να την προσθέτω σε σνακ,

Για παράδειγμα, ψωμί με μερικά τετράγωνα σοκολάτας, ένα ποτήρι γάλα και ένα κομμάτι φρούτο!

morceaux de chocolat

Είναι αλήθεια ότι η μαύρη σοκολάτα είναι η πιο υγιεινή;

Δεν νομίζω, διότι η σοκολάτα γάλακτος παρασκευάζεται με την προσθήκη γάλακτος και λίγης ζάχαρης στη μάζα του κακάο.

Έτσι, η σοκολάτα γάλακτος είναι ακόμη πιο πλούσια σε ασβέστιο από τη μαύρη σοκολάτα!

Φυσικά, περιέχει λίγο περισσότερη ζάχαρη.

Αλλά με τις συνήθεις ποσότητες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Είναι η σοκολάτα αντικαταθλιπτική;

Λοιπόν, στην πραγματικότητα, προκαλεί μια χημική δράση παρόμοια με αυτή των αντικαταθλιπτικών: αύξηση της τρυπτοφάνης στον οργανισμό, η οποία, όταν φτάνει στον εγκέφαλο, προκαλεί την έκκριση σεροτονίνης, της ορμόνης της γαλήνης.

Η σοκολάτα περιέχει επίσης ουσίες που μοιάζουν με την αμφεταμίνη: Τυραμίνη και φαινυλαιθυλαμίνη και παράγωγα λιπαρών οξέων που δρουν στους ίδιους υποδοχείς με την κάνναβη.

Αλλά η κύρια επίδραση της σοκολάτας είναι ότι προσφέρει γευστική απόλαυση, οπότε η σοκολάτα αισθάνεται καλά… επειδή έχει ωραία γεύση!

Ένα ή δύο τετράγωνα την ημέρα μόνο καλό μπορούν να σας κάνουν.

Είναι αλήθεια ότι η σοκολάτα προκαλεί δυσκοιλιότητα;

Είναι ΛΑΘΟΣ!

Η σοκολάτα δεν προκαλεί ιδιαίτερα δυσκοιλιότητα, ειδικά αν τρώτε μαύρη σοκολάτα, η οποία περιέχει κατά μέσο όρο 10 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 γραμμάρια – όσο ένα πιάτο λαχανικών!

Συνοψίζοντας

  • Η σοκολάτα δεν σας παχαίνει
  • Η μαύρη σοκολάτα είναι ισοδύναμη με τη σοκολάτα γάλακτος
  • Η σοκολάτα κάνει καλό στη διάθεσή σας
  • Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες