Μορφότυπος: εκτόμορφος, μεσόμορφος και ενδομόρφος, μύθοι και πραγματικότητες

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ο William H. Sheldon εισήγαγε την έννοια του μορφότυπου τη δεκαετία του 1940. Έκτοτε, διατροφολόγοι, φυσιολόγοι και ακόμη και γιατροί την έχουν χρησιμοποιήσει για να αναπτύξουν εξατομικευμένα προγράμματα γυμναστικής. Κάποιοι λένε ότι γνωρίζοντας σε ποιον μορφότυπο βρίσκεστε πιο κοντά, θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε το πρόγραμμα διατροφής και άσκησης περισσότερο στις ανάγκες σας και να θέσετε ρεαλιστικούς, εφικτούς στόχους που ανοίγουν το δρόμο προς την επιτυχία. Τι ακριβώς είναι λοιπόν; Είναι η κατηγοριοποίηση με βάση τον σωματότυπο ένας μύθος ή μια πραγματικότητα;

Τι είναι ο μορφότυπος;

Οι μορφότυποι είναι μια ταξινομία που αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1940 από τον Αμερικανό ψυχολόγο William Herbert Sheldon για την ταξινόμηση της ανθρώπινης σωματικής διάπλασης ανάλογα με τη σχετική συμβολή τριών θεμελιωδών στοιχείων που ονόμασε “σωματοτύπους”.

Τα ονόμασε έτσι από τα τρία στρώματα του εμβρύου: το ενδοδερμικό (από το οποίο προκύπτει ο πεπτικός σωλήνας), το μεσοδερμικό (από το οποίο προκύπτουν οι μύες, η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία) και το εκτόδερμα (από το οποίο σχηματίζεται το δέρμα και το νευρικό σύστημα).

Η αρχική του οπτική μεθοδολογία θεωρήθηκε υποκειμενική και απαξιώθηκε ευρέως, αλλά οι παραλλαγές που αναπτύχθηκαν στη συνέχεια εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται για ακαδημαϊκούς σκοπούς.

Les 3 morphotypes : ectomorhe, endomorphe et mésomorphe
Οι 3 μορφότυποι: εκτόμορφος, ενδομορφικός και μεσόμορφος

Ποια είναι η προέλευση των μορφότυπων;

Όλα ξεκινούν από την παρατήρηση ότι οι άνθρωποι έχουν ποικιλία μορφολογιών και προσωπικοτήτων. Υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ αυτών των πτυχών; Για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν υπήρχε πραγματική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Ωστόσο, η ιστορία καταγράφει ότι οι παρατηρητές αναζητούσαν συνδέσεις μεταξύ μορφολογίας και προσωπικότητας από την αρχαιότητα. Για παράδειγμα, ο Καίσαρας είπε στον Βρούτο: “Η ομιλία σου είναι γραμμένη στο μέτωπό σου”.

Με την πάροδο των χρόνων έχουν αναπτυχθεί διάφοροι τύποι κατηγοριοποίησης του ανθρώπινου σώματος. Στην Αγιουρβεδική ιατρική, η οποία εξελίχθηκε από διδασκαλίες 5.000 ετών στα Σανσκριτικά, οι σωματότυποι και οι σχετικές προσωπικότητες ορίστηκαν ως Vata, Pitta και Kapha.

Στον δυτικό κόσμο, η πρώτη γενιά αυτής της κατηγοριοποίησης ονομάστηκε φυσιογνωμία και πραγματοποιήθηκε από τον Lavater (1741-1801), συγγραφέα των “Essais physiogronomiques”. Τον ακολούθησαν αρκετοί άλλοι εισηγητές. Η δεύτερη γενιά ήταν αυτή των “λειτουργικών τυπολογιών” με τις οποίες ασχολήθηκαν οι De Giovani, Pende και Viola (στην Ιταλία), ο Ernst Kretschmer (στη Γερμανία), ο Claude Sigaud και ο Paul Carton μεταξύ άλλων (στη Γαλλία) και ο Sheldon (στις Ηνωμένες Πολιτείες).

Ο Αμερικανός γιατρός και ψυχολόγος William H. Sheldon πιστώνεται την εισαγωγή της θεωρίας των σωματοτύπων στη δεκαετία του 1940. Η βασική του θεωρία είναι ότι υπάρχουν βασικά τρεις μορφότυποι (σωματότυποι). Κάθε μορφότυπος έχει μια συγκεκριμένη προσωπικότητα που συνδέεται με αυτόν. Αυτές οι θεωρίες έχουν γίνει κεντρικές στη βιβλιογραφία και την έρευνα σχετικά με την απώλεια βάρους, την άσκηση και το bodybuilding.

Το σύστημα μορφοτύπων που εισήγαγε ο Sheldon χαρακτηρίζει το ανθρώπινο σώμα ως εκτομορφικό, μεσομορφικό ή ενδομορφικό. Όλοι οι άνθρωποι δεν εντάσσονται ακριβώς σε μία από αυτές τις κατηγορίες, αλλά έχουν χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν κάθε μία από αυτές.

Ποιος είναι ο εκτομορφικός μορφότυπος;

Ectomorphe

Οι άνθρωποι με τον εκτομορφικό μορφότυπο έχουν ένα καλογυμνασμένο σώμα, το οποίο βλέπουμε συχνότερα στα περιοδικά μόδας. Έχουν λεπτά οστά και μακριά άκρα. Είναι ευλύγιστοι και έχουν πολύ λίγο σωματικό λίπος και μυς.

Τα άτομα που ανήκουν σε αυτόν τον σωματότυπο έχουν χαμηλό επίπεδο σωματικού λίπους, χωρίς να χρειάζεται να ασκούνται ή να ακολουθούν δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να παίρνουν βάρος. Έχουν γρήγορο και αποτελεσματικό μεταβολισμό και δυσκολεύονται να πάρουν βάρος. Οι εκτόμορφοι είναι υπερκινητικοί και δυσκολεύονται να αποκτήσουν μυϊκή μάζα. Τα μοντέλα, οι μπαλαρίνες και οι παίκτες του μπάσκετ ανήκουν γενικά σε αυτή την ομάδα.

Αν και οι εκτόμορφοι τείνουν να είναι πολύ δημοφιλείς, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουν τα δικά τους προβλήματα. Τείνουν να είναι εκτός φόρμας λόγω της χαμηλής μυϊκής τους μάζας. Οι άνδρες εκτόμορφοι αγωνίζονται να αυξήσουν τη μυϊκή τους μάζα και μπορεί να φαίνονται άκαμπτοι. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν πλατύ στήθος και μπορεί να παραπονιούνται ότι φαίνονται αρρενωπές. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά για να πετύχουν τους στόχους τους.

Με την ηλικία, ο εξαιρετικά γρήγορος μεταβολισμός των εκτόμορφων επιβραδύνεται και, ως αποτέλεσμα, μερικές φορές παχαίνουν, αν δεν έχουν συνηθίσει να γυμνάζονται και να προσέχουν την πρόσληψη θερμίδων.

Ποιος είναι ο μεσόμορφος μορφότυπος;

Σύμφωνα με τον Sheldon, οι άνθρωποι με μεσομορφικό μορφότυπο τείνουν να έχουν μια μέση σωματική διάπλαση. Μπορούν να αναπτύξουν εύκολα μυς και λίγο λίπος. Είναι γενικά δυνατοί και συμπαγείς, χωρίς να είναι υπέρβαροι. Το σώμα τους έχει ορθογώνιο σχήμα με όρθια στάση σώματος.

Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν κεφάλι τετράγωνου σχήματος, μυώδες στήθος και ώμους, μυώδεις βραχίονες και πόδια και ομοιόμορφη κατανομή βάρους. Οι μεσομορφικοί δεν έχουν πρόβλημα να τρώνε ό,τι θέλουν, καθώς μπορούν εύκολα να χάσουν βάρος. Όσοι προσπαθούν να παραμείνουν αδύνατοι μπορεί να δουν αυτόν τον μορφότυπο ως μειονέκτημα.

Οι μεσομορφικοί θα μπορούσαν να θεωρηθούν γενετικά ευνοημένοι άνθρωποι. Χαρακτηρίζονται από ένα αθλητικό, δυνατό, συμπαγές και φυσικά αδύνατο σώμα. Έχουν εξαιρετική στάση σώματος. Οι ώμοι τους είναι συχνά φαρδύτεροι από τους γοφούς τους και οι γυναίκες τείνουν να έχουν σχήμα κλεψύδρας.

Οι μεσομορφικοί είναι γεννημένοι αθλητές και τείνουν να είναι αδύνατοι και μυώδεις χωρίς άσκηση. Περιγράφονται γενικά ως άτομα μέσης σωματικής διάπλασης. Οι κορυφαίοι τενίστες, πατινέρ και bodybuilders ανήκουν σε αυτή την ομάδα.

Ποιος είναι ο ενδομορφικός μορφότυπος;

Endomorphe

Οι ενδομορφικοί έχουν μια καμπυλόγραμμη σωματική διάπλαση με τα αντίθετα χαρακτηριστικά από τους εκτομορφικούς. Έχουν αργό μεταβολισμό, παχαίνουν εύκολα και πρέπει να δουλέψουν σκληρά για να χάσουν σωματικό λίπος.

Οι ενδόμορφοι είναι συνήθως μεγαλύτεροι στο ανάστημα και έχουν γοφούς που είναι φαρδύτεροι από τους ώμους τους, δίνοντάς τους μια αχλαδόμορφη σωματική διάπλαση. Μερικές από τις πιο σέξι και όμορφες τραγουδίστριες και ηθοποιούς είναι ενδομορφικές. Ομοίως, πολλοί ηθοποιοί και ήρωες δράσης στη μεγάλη οθόνη είναι ενδομορφικοί.

Άλλα χαρακτηριστικά των ενδομορφικών περιλαμβάνουν λείο, στρογγυλό σώμα, μεσαίες έως μεγάλες αρθρώσεις και οστά, μικρούς ώμους, κοντά άκρα και υψηλά επίπεδα σωματικού λίπους. Αυτό το σωματικό λίπος τείνει να εναποτίθεται στις κατώτερες περιοχές του σώματος, κυρίως στην κάτω κοιλιακή χώρα, τους γλουτούς, τους γοφούς και τους μηρούς.

Οι ενδομορφικοί έχουν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους με λιγότερη μυϊκή μάζα. Είναι συχνά βαρύτεροι, αλλά όχι απαραίτητα παχύσαρκοι. Λόγω της φυσικής τους σύστασης, τα άτομα με ενδομορφικό σώμα είναι πιο ευαίσθητα στην κατανάλωση θερμίδων.

Οι ενδομορφικοί πρέπει να παρακολουθούν στενά την πρόσληψη τροφής τους για να διασφαλίσουν ότι δεν καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίνε. Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μεγαλύτερη σωματική διάπλαση και δυσκολία στην απώλεια βάρους.

Επηρεάζει ο μορφότυπος την απώλεια βάρους;

Ο σωματοτύπος σας επηρεάζει σημαντικά την ικανότητά σας να χάνετε βάρος. Ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκετε, μπορεί να σας είναι εύκολο ή πολύ δύσκολο να χάσετε τα ανεπιθύμητα κιλά.

Όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, οι εκτόμορφοι είναι οι αγαπημένοι της φύσης. Είναι από τη φύση τους αδύνατοι και περιποιημένοι και δεν χρειάζεται να δουλέψουν σκληρά για να παραμείνουν έτσι. Μπορούν να καταβροχθίζουν θερμίδες και λίπος, αλλά θα παραμένουν πάντα αδύνατοι. Έτσι, δεν χρειάζεται να προσέχουν τη σιλουέτα τους όλη μέρα.

Οι μεσομορφικοί είναι μάλλον αμφιλεγόμενοι. Χάνουν και παίρνουν βάρος πολύ εύκολα. Από τη φύση τους μυώδεις και αθλητικοί, έχουν λίγο σωματικό λίπος και λιγότερη ανάγκη να χάσουν βάρος. Όταν θέλουν να χάσουν βάρος, το κάνουν πολύ εύκολα, επειδή το σώμα και το μυαλό τους προσφέρονται γι’ αυτό.

Από την άλλη πλευρά, οι ενδομορφικοί άνθρωποι είναι πολύ ανάπηροι όταν πρόκειται να χάσουν βάρος. Παίρνουν βάρος εύκολα, αλλά δυσκολεύονται πολύ να το χάσουν. Το μυαλό και το σώμα τους προβάλλουν αντίσταση όταν πρόκειται να χάσουν αυτά τα περιττά κιλά. Μερικές φορές πρέπει να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επιτύχουν έστω και μέτρια αποτελέσματα. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να προσέχουν τι τρώνε σε καθημερινή βάση αν δεν θέλουν να είναι υπέρβαροι.

Des somatypes inégaux face à la perte de poids
Ανισόρροποι σωματότυποι όταν πρόκειται για απώλεια βάρους

Ποια επιρροή έχει ο σωματότυπος στο χτίσιμο των μυών;

Για να χτίσετε αποτελεσματικά μυς, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη σας τον σωματότυπό σας. Κάθε μία από τις τρεις κατηγορίες σωματότυπου έχει τις δικές της απαιτήσεις όσον αφορά την οικοδόμηση μυών και την αύξηση του βάρους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις διαφορές, μπορείτε να επιτύχετε βέλτιστα αποτελέσματα.

Εκτόμορφοι

Οι εκτομορφικοί είναι καλοί στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια και ο γρήγορος μεταβολισμός τους σημαίνει ότι καίνε εύκολα λίπος. Το μειονέκτημα είναι ότι δυσκολεύονται να αποκτήσουν μυϊκή μάζα, καθώς οι μυϊκές τους ίνες είναι υπανάπτυκτες.

Για να γίνουν πιο μυώδεις, πρέπει να ελαχιστοποιήσουν τις καρδιολογικές συνεδρίες και να επικεντρωθούν σε έντονες προπονήσεις με σύνθετες ασκήσεις για να μεγιστοποιήσουν την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης. Πρέπει επίσης να καταναλώνουν περίπου 3.000 θερμίδες την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων άφθονων αμυλούχων υδατανθράκων και πρωτεΐνης ορού γάλακτος, ενδεχομένως με τη μορφή συμπληρωμάτων.

Μεσόμορφοι

Οι μεσόμορφοι έχουν τον σωματότυπο που ταιριάζει καλύτερα στην αύξηση των μυών και δεν τείνουν να αποθηκεύουν πολύ σωματικό λίπος. Έχουν την τάση να θεωρούν δεδομένο το φυσικά αθλητικό τους σχήμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποδυναμωμένες προπονήσεις και κακή διατροφή.

Η διατήρηση της βέλτιστης φυσικής κατάστασης συχνά μετριάζεται από μια διάσπαρτη προσέγγιση στη διατροφή και την προπόνηση. Το σημαντικό είναι να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη φυσική κατάσταση του σώματός σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείτε ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα σας κάνει πιο δυνατούς και πιο αθλητικούς αυξάνοντας τη δύναμή σας χωρίς να γίνετε υπερβολικά ογκώδεις.

Για να τροφοδοτήσετε τις προπονήσεις σας, θα χρειαστείτε περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα. Θα πρέπει να τρώτε άφθονα δημητριακά ολικής αλέσεως, περιορίζοντας παράλληλα τη συνολική πρόσληψη λίπους. Μπορείτε να επιδοθείτε σε ασκήσεις όπως σπριντ, άλματα σε ύψος και πυγμαχία.

Ενδομορφικοί

Οι ενδομορφικοί είναι ο πιο δύσκολος σωματότυπος που μπορεί να διαχειριστεί κανείς όσον αφορά το βάρος και τη φυσική κατάσταση. Για να επιτύχετε μια πιο ισορροπημένη σωματική διάπλαση, πρέπει να επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη των ώμων και στην εξάλειψη του περιττού λίπους από το κάτω μέρος του σώματος.

Ένα πρόγραμμα καρδιολογίας χαμηλής έως μέσης έντασης θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το λίπος, όπως και μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με 1.750 θερμίδες την ημέρα. Αν και η αερόβια άσκηση συνιστάται από τους ειδικούς, η προπόνηση με βάρη είναι προτιμότερη, καθώς σας επιτρέπει να καίτε θερμίδες πολύ μετά την τελευταία άσκηση. Τέσσερις ημέρες την εβδομάδα προπόνηση υπερτροφίας (άρση βαρέων βαρών με χαμηλό ρυθμό επαναλήψεων) είναι ιδανική.

Influence du morphotype sur la musculation
Ο σωματότυπος επηρεάζει επίσης την αύξηση των μυών

Ποια δίαιτα για τον δικό σας μορφότυπο;

Δεδομένου ότι οι σωματότυποι εξαρτώνται από το μέγεθος των οστών σας και τη φυσική σας τάση να είστε πιο μυώδεις ή να αποθηκεύετε περισσότερο λίπος, δεν μπορείτε να αλλάξετε τον σωματότυπό σας ακολουθώντας μια συγκεκριμένη δίαιτα. Μπορείτε, ωστόσο, να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τον σωματότυπό σας και να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Δίαιτα για εκτόμορφους

Οι εκτόμορφοι έχουν γρήγορο μεταβολισμό, ο οποίος είναι ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα. Ο υψηλός μεταβολισμός διευκολύνει την απώλεια βάρους και φαίνεται ότι μπορούν να τρώνε ό,τι θέλουν και να μην παίρνουν βάρος. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνουν, ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται, κυρίως λόγω της χαμηλής μυϊκής μάζας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή αύξηση του σωματικού λίπους.

Η καλύτερη δίαιτα για έναν εκτόμορφο είναι αυτή που περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες και θερμίδες. Περίπου το 50-60% των θερμίδων θα πρέπει να προέρχεται από υδατάνθρακες, 25% από πρωτεΐνες και 25% από λίπος.

Τρώτε κάθε δύο με τέσσερις ώρες. Προσθέστε τουλάχιστον 500 θερμίδες αν θέλετε να αποκτήσετε βάρος ή μυϊκή μάζα. Επιλέξτε ζεστό φαγητό αντί για κρύο φαγητό (καλύτερο για την πέψη). Οι καλύτεροι αμυλούχοι υδατάνθρακες είναι η βρώμη, το καστανό ρύζι, η κινόα, οι γλυκοπατάτες και οι πατάτες.

Οι καλύτερες επιλογές φρούτων περιλαμβάνουν μπανάνες, μάνγκο, ανανά, παπάγια, αβοκάντο και ροδάκινα. Οι καλύτερες επιλογές λαχανικών περιλαμβάνουν το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα παντζάρια και τα καρότα, ειδικά μαγειρεμένα σε λάδι καρύδας ή ghee (αποσαφηνισμένο βούτυρο). Τα ιδανικά σνακ περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς και σπόρους, καθώς και βούτυρα ξηρών καρπών.

Το κλειδί είναι πάντα να τρώτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Το γεγονός ότι έχετε εκτομορφικό σωματότυπο δεν σημαίνει ότι πρέπει να το χρησιμοποιείτε ως δικαιολογία για να τρώτε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του πρόχειρου φαγητού.

Quinoa
Μια δίαιτα που περιλαμβάνει κινόα θα ήταν εξαιρετική για τους εκτομορφικούς

Δίαιτα για τους ενδομορφικούς

Εάν έχετε ενδομορφικό σώμα και θέλετε να χάσετε βάρος ή να αποκτήσετε μυϊκή διάπλαση, ίσως να θέλετε να εξετάσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής και μια δίαιτα προσαρμοσμένη στον σωματότυπό σας.

Σύμφωνα με τη θεωρία της διατροφής, οι ενδομορφικοί έχουν πιο αργό μεταβολισμό. Δεδομένου ότι δεν καίτε θερμίδες τόσο γρήγορα όσο οι εκτομορφικοί και οι μεσομορφικοί, οι περιττές θερμίδες είναι πιο πιθανό να μετατραπούν σε λίπος.

Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ενδομορφικοί είναι λιγότερο ανεκτικοί στους υδατάνθρακες. Επομένως, η καλύτερη διατροφή για τον σωματότυπό σας μπορεί να είναι υψηλότερη σε πρωτεΐνες και λίπος και χαμηλότερη σε υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα paleo. Αυτή η δίαιτα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε σωματικό λίπος διατηρώντας παράλληλα τα επίπεδα ενέργειάς σας.

Καλές πηγές λίπους και πρωτεΐνης είναι τα καρύδια macadamia, το ελαιόλαδο, το μοσχάρι, οι κρόκοι αυγών, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί και το τυρί.

Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι μια εξαιρετική πηγή ενέργειας. Η εξάλειψη των υδατανθράκων από τη διατροφή σας μπορεί να προκαλέσει χρόνια κόπωση. Αν είναι πολύ ακραία, μια δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες μπορεί επίσης να οδηγήσει σε γαστρεντερικά προβλήματα και κέτωση.

Το κόλπο είναι να επιλέξετε τον σωστό τύπο υδατανθράκων. Επικεντρωθείτε σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως τα λαχανικά, καθώς και σε αμυλούχες τροφές όπως οι πατάτες και οι κόνδυλοι, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα φρούτα.

Περιορίστε την πρόσληψη απλών υδατανθράκων. Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε θερμίδες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην αποθήκευση λίπους. Στους απλούς υδατάνθρακες περιλαμβάνονται τα ζυμαρικά, τα κέικ, τα μπισκότα, το λευκό ψωμί και το ρύζι. Η διατροφή σας θα πρέπει να περιέχει 30% υδατάνθρακες, 35% πρωτεΐνες και 35% λίπος.

Ο έλεγχος των μερίδων είναι επίσης σημαντικός κατά τη μείωση του σωματικού λίπους ως ενδομορφική. Σας βοηθά να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση θερμίδων. Η κατανάλωση 200 έως 500 θερμίδων λιγότερων από αυτές που καταναλώνετε θα σας βοηθήσει επίσης να επιτύχετε το στόχο της απώλειας βάρους σας.

Jaune d'oeuf
Είναι ο κρόκος αυγού κατάλληλος για τους ενδομορφικούς;

Δίαιτα για μεσόμορφους

Να θυμάστε ότι οι μεσομορφικοί μπορούν να παίρνουν και να χάνουν βάρος εύκολα. Επειδή έχουν περισσότερη μυϊκή μάζα, μπορεί να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από άλλους σωματότυπους, αλλά πρόκειται για μια λεπτή ισορροπία.

Οι μεσομορφικοί μπορεί να τα καταφέρουν καλύτερα με δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και λιγότερο επικεντρωμένες στους υδατάνθρακες. Σκεφτείτε να χωρίσετε το πιάτο σας στα τρία και να επικεντρωθείτε στις ακόλουθες ομάδες τροφίμων:

  1. Η πρωτεΐνη (το ένα τρίτο του πιάτου) θρέφει τους μυς και μπορεί να βοηθήσει στην επισκευή των μυών. Καλές επιλογές είναι τα αυγά, το λευκό κρέας, τα ψάρια, τα φασόλια, οι φακές και τα πλούσια σε πρωτεΐνες γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το ελληνικό γιαούρτι.
  2. Τα φρούτα και τα λαχανικά (το ένα τρίτο του πιάτου) αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής για όλους τους σωματότυπους. Επιλέξτε ολόκληρα φρούτα και λαχανικά με φλούδα αντί για επεξεργασμένες ποικιλίες που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη ή αλάτι. Τα ολόκληρα προϊόντα περιέχουν φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά που συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και στην αποκατάσταση των μυών.
  3. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα λιπαρά (το ένα τρίτο του πιάτου), όπως η κινόα, το καστανό ρύζι και η βρώμη, βοηθούν στο γέμισμα του στομάχου και ολοκληρώνουν τα γεύματα. Τα λίπη είναι εξίσου σημαντικά, αλλά σημασία έχει η επιλογή των σωστών λιπαρών. Οι καλές επιλογές περιλαμβάνουν τα έλαια καρύδας ή τα ελαιόλαδα, τα αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους.

Για να έχετε περισσότερους μυς, χρειάζεστε σημαντική ποσότητα θερμίδων για να τους διατηρήσετε σωστά. Και αν γυμνάζεστε τακτικά, θα πρέπει να σχεδιάζετε τα γεύματά σας για να μεγιστοποιήσετε την ενέργεια και την αποκατάστασή σας. Η κατανάλωση μικρών σνακ πριν και μετά τη δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει.

Avocat
Οι μεσομορφικοί θα ήταν καλό να απολαμβάνουν τροφές όπως το αβοκάντο.

Ο σωματότυπος επηρεάζει την ψυχολογία και τη συμπεριφορά;

Ο εκτόμορφος έχει περιγραφεί από τον Sheldon ως εγκεφαλικός (διανοητικός) και τείνει να επιθυμεί την απομόνωση, τη μοναξιά και την απόκρυψη. Είναι εσωστρεφείς, τεταμένοι, αγχωμένοι, περιορισμένοι στη στάση και την κίνηση, εσωστρεφείς και μυστικοπαθείς.

Οι μεσομορφικοί χαρακτηρίζονται ως σωματοτονικοί, επιρρεπείς στη σωματική περιπέτεια και την ανάληψη κινδύνων. Είναι δυναμικοί, θαρραλέοι, διεκδικητικοί, άμεσοι και κυρίαρχοι.

Σύμφωνα με τον Sheldon, ο ενδομορφικός είναι σπλαχνικός (κοινωνικός). Απολαμβάνουν το φαγητό, τους ανθρώπους και τη στοργή. Έχουν αργές αντιδράσεις και είναι επιρρεπείς στον εφησυχασμό.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι διαφορετικοί σωματότυποι φέρουν πολιτισμικά στερεότυπα. Για παράδειγμα, μια μελέτη έδειξε ότι οι ενδομορφικοί είναι πιθανό να εκλαμβάνονται ως αργοί, απρόσεκτοι και τεμπέληδες. Οι μεσομορφικοί, από την άλλη πλευρά, θεωρούνται γενικά στερεότυπα ως δημοφιλείς και εργατικοί, ενώ οι εκτομορφικοί συχνά θεωρούνται έξυπνοι αλλά φοβισμένοι.

Οι ιδέες του Σέλντον ότι ο μορφότυπος ήταν δείκτης ιδιοσυγκρασίας, ηθικού χαρακτήρα ή δυνατοτήτων, αν και δημοφιλείς σε μια ατμόσφαιρα που αποδέχονταν τις θεωρίες της ευγονικής, δυσφημίστηκαν γρήγορα.

Η κύρια κριτική στη θεωρία του Σέλντον για τη συγκρότηση ήταν ότι δεν αποτελούσε θεωρία, αλλά μια γενική υπόθεση για τη συνέχεια μεταξύ δομής και συμπεριφοράς και ένα σύνολο περιγραφικών εννοιών που επέτρεπαν την προοδευτική μέτρηση της φυσικής και της συμπεριφοράς.

Η επιστημονική κοινότητα στο σύνολό της αντικρούει τη θεωρία ότι μορφότυπος και συμπεριφορά συμβαδίζουν. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται περισσότερο για μύθο παρά για επιστημονική αλήθεια.

Πηγή:

http://bguthmann.free.fr/pages/historique.htm
https://www.healthline.com/health/mesomorph-body-type-diet#mesomorph-diets
https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/5039/how-to-eat-and-train-for-a-mesomorph-body-type
http://www.superskinnyme.com/mesomorph-body-type.html
http://www.superskinnyme.com/ectomorph-body-type.html
http://www.directlyfitness.com/store/3-body-types-explained-ectomorph-mesomorph-endomorph/
https://www.bodybuilding.com/fun/becker3.htm
https://www.muscleandstrength.com/articles/what-body-type-are-you.html
https://www.acefitness.org/education-and-resources/lifestyle/blog/5078/how-to-eat-and-train-for-an-endomorph-body-type
https://www.healthline.com/search?q1=ectomorph