Διαιτολόγος VS Διατροφολόγος: ομοιότητες και διαφορές

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Οι όροι “διαιτολόγοι” και “διατροφολόγοι” χρησιμοποιούνται συχνά όταν πρόκειται για την προσφυγή σε επαγγελματίες που θα σας βοηθήσουν με τη διατροφή ή/και τα προβλήματα βάρους σας. Τα δύο αυτά επαγγέλματα συγχέονται τόσο συχνά ή θεωρούνται ακόμη και συνώνυμα, ώστε είναι δύσκολο να γίνει πραγματική διάκριση μεταξύ τους.

Παρόλο που έχουν πολλά κοινά σημεία, είναι σημαντικό να διαφοροποιούνται μεταξύ τους. Ακολουθεί μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτά τα δύο επαγγέλματα για να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά.

Κοινά σημεία

Πρώτα απ’ όλα, ας δούμε τα κοινά σημεία μεταξύ των επαγγελμάτων του διαιτολόγου και του διατροφολόγου για να εξηγήσουμε τον λόγο της συχνής σύγχυσης που αποδίδεται σε αυτές τις δύο έννοιες.

Différence entre nutritionniste et diététicien.
Οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι είναι επαγγελματίες υγείας που εργάζονται στον τομέα της διατροφής.

Το ίδιο επάγγελμα

Από μια γενική άποψη, οι διαιτολόγοι και οι διατροφολόγοι έχουν το ίδιο λειτούργημα, δηλαδή να προτείνουν δίαιτες απόλυτα προσαρμοσμένες στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Προκειμένου να καταρτίσουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, λαμβάνουν υπόψη τους διάφορα κριτήρια, όπως η ηλικία, το φύλο, ο τρόπος ζωής και οι διατροφικές συνήθειες, καθώς και τους λόγους για τους οποίους οι ασθενείς τους συμβουλεύονται αρχικά.

Και οι δύο ειδικοί έχουν βαθιά γνώση της σύνθεσης των τροφίμων, των επιπτώσεών τους στην υγεία και της ενεργειακής τους αξίας.

Παρόμοιες συνθήκες για διαβουλεύσεις

Ως επαγγελματίες υγείας, οι διαιτολόγοι είναι ελεύθεροι να καθορίζουν τις δικές τους αμοιβές, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με την τοποθεσία, τα προσόντα, τις ειδικότητες και τον τρόπο εργασίας τους. Σε γενικές γραμμές, η αμοιβή διαβούλευσης κυμαίνεται μεταξύ 25 και 70 ευρώ.

Οι διαιτολόγοι μπορούν να εργάζονται σε ιδιωτικά ιατρεία ή σε νοσοκομεία σε συνεργασία με άλλους γιατρούς. Μπορεί επίσης να εργάζονται σε ιδρύματα όπως σχολεία ή εταιρείες. Ωστόσο, οι αμοιβές τους δεν επιστρέφονται από την κοινωνική ασφάλιση, καθώς δεν είναι γιατροί.

Οι διατροφολόγοι μπορούν επίσης να καθορίζουν τις δικές τους αμοιβές, με βάση τα ίδια κριτήρια με τους διαιτολόγους. Το κόστος μιας διαβούλευσης μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 90 ευρώ. Όπως και οι διαιτολόγοι, οι διατροφολόγοι μπορούν επίσης να εργαστούν ως αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, ανοίγοντας το δικό τους ιατρείο ή εργαζόμενοι σε νοσοκομείο.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους διαιτολόγους, η κοινωνική ασφάλιση επιστρέφει μέρος του κόστους των διαβουλεύσεων, εφόσον πληρούνται ορισμένα κριτήρια.

Ίδιες ιδιότητες

Τόσο οι διαιτολόγοι όσο και οι διατροφολόγοι πρέπει να διαθέτουν τα ακόλουθα προσόντα για να ασκούν σωστά το επάγγελμά τους. Πρώτον, πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις ανάγκες των ασθενών τους. Επιδιώκουν να εντοπίσουν τις πραγματικές πηγές των προβλημάτων των ασθενών τους και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλες τις λεπτομέρειες που τους λένε οι ασθενείς τους.

Δεύτερον, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικοί, χωρίς να επικρίνουν τους ασθενείς ή να τους κάνουν να αισθάνονται ένοχοι. Η εγκαθίδρυση μιας σχέσης εμπιστοσύνης και το ξεπέρασμα του εμποδίου της επικοινωνίας είναι βασικά βήματα που πρέπει να επιτύχουν σε κάθε περίπτωση.

Τρίτον, πρέπει να γνωρίζουν πώς να προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή. Το πιο δύσκολο σε αυτή τη δουλειά είναι ότι δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές, αλλά κάθε περίπτωση έχει τη δική της θεραπεία και εναπόκειται στον διαιτολόγο ή τον διατροφολόγο να βρει τη σωστή συνταγή.

Τέλος, οι δύο ειδικοί πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να αναλύσουν κάθε περίπτωση χωρίς να βιαστούν. Οι διαβουλεύσεις πρέπει να έχουν τη μορφή διαλόγου και όχι γρήγορης ανάκρισης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κάνουν τον ασθενή να τους ανοιχτεί πλήρως.

Διαφορές

Ας περάσουμε στις διαφορές μεταξύ των δύο αυτών επαγγελμάτων, ώστε να μην τις μπερδέψετε στο μέλλον.

Διαφορετική εκπαίδευση

Ιατρική εκπαίδευση για τους διατροφολόγους

Οι διατροφολόγοι είναι πτυχιούχοι ιατροί που ειδικεύονται στη διατροφή. Αφού ολοκληρώσουν έξι χρόνια στην ιατρική, μπορούν να συνεχίσουν να ειδικεύονται σε διάφορους τομείς, όπως η ενδοκρινολογία και ο διαβήτης.

Στη συνέχεια, συνεχίζουν τις σπουδές τους για να αποκτήσουν πανεπιστημιακό δίπλωμα ή διαπανεπιστημιακό δίπλωμα διατροφής δύο χρόνια αργότερα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτά τα δύο διπλώματα δεν αναγνωρίζονται από το Conseil National de l’Ordre des Médecins. Μπορούν να ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους με την απόκτηση ενός Diplôme d’Etude Spécialisée Complémentaire.

Différence entre nutritionniste et diététicien.
Σε αντίθεση με τους διαιτολόγους, οι διατροφολόγοι έχουν πτυχίο ιατρικής.

Παραϊατρική εκπαίδευση για διαιτολόγους

Οι διαιτολόγοι πρέπει πρώτα να αποκτήσουν απολυτήριο θετικών επιστημών, απολυτήριο επιστημών και τεχνολογιών υγείας και κοινωνικών επιστημών ή απολυτήριο εργαστηριακών επιστημών και τεχνολογιών. Στη συνέχεια, συνεχίζουν τις σπουδές τους για την απόκτηση πτυχίου BTS στη διαιτολογία μετά από 2 χρόνια, ή συνεχίζουν τις σπουδές τους για την απόκτηση πανεπιστημιακού διπλώματος τεχνολογίας στη βιολογική μηχανική, με επιλογή διαιτολογίας.

Διαφορετικοί ρόλοι

Οι ρόλοι των διατροφολόγων και των διαιτολόγων είναι επίσης διαφορετικοί. Ο πρώτος ενεργεί ως γιατρός και μπορεί να θεραπεύσει ασθενείς που πάσχουν από ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης, η χοληστερόλη, η παχυσαρκία και άλλες. Είναι εξουσιοδοτημένοι να συνταγογραφούν φάρμακα και ιατρικές εξετάσεις για τους ασθενείς τους.

Οι διατροφολόγοι μπορούν επίσης να θεραπεύουν ασθενείς που πάσχουν από βουλιμία, ανορεξία και κάθε είδους τροφικές φοβίες.

Οι διαιτολόγοι, από την άλλη πλευρά, επικεντρώνονται στην επανεξισορρόπηση της διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους, την αύξηση του βάρους ή τη βελτίωση του τρόπου ζωής των ατόμων που πάσχουν από διαταραχές που σχετίζονται με τη διατροφή (διαβήτης, χοληστερόλη κ.λπ.).

Ενεργούν ως εκπαιδευτές και προπονητές και παρακολουθούν τακτικά την πρόοδο των ασθενών καθ’ όλη τη διάρκεια της δίαιτάς τους. Μπορούν να συνεργαστούν με παιδιά, εφήβους και ενήλικες, καθώς και με έγκυες γυναίκες.

Ο τρόπος εργασίας τους

Σε γενικές γραμμές, οι διατροφολόγοι προβλέπουν, διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν τις διατροφικές διαταραχές. Χρειάζεται να τους συμβουλευτείτε για τη θεραπεία καρδιαγγειακών και μεταβολικών παθολογιών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης, η ουρική αρθρίτιδα και η χοληστερόλη. Μπορούν επίσης να χορηγούν ιατρικές θεραπείες.

Ο ρόλος του διαιτολόγου περιορίζεται στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση των ασθενών σχετικά με τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Καταρτίζει εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα και διασφαλίζει την τήρησή τους, τουλάχιστον, καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας. Οι γενικοί ιατροί συχνά παραπέμπουν ασθενείς με μεταβολικές διαταραχές στον διαιτολόγο, ο οποίος θα τους συστήσει τη σωστή διατροφή.

Για να μάθετε περισσότερα, ρίξτε μια ματιά στους οδηγούς μας για τις πόλεις με τους καλύτερους διαιτολόγους/διατροφολόγους: