8 λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Στο ιατρείο μου έρχονται πολλοί άνθρωποι που έχουν αποτύχει στο παρελθόν να χάσουν βάρος ή που κατάφεραν κάποια στιγμή να επιτύχουν το επιθυμητό βάρος, αλλά στη συνέχεια το ανέκτησαν όλο ή και περισσότερο. Ακολουθούν οι κυριότεροι λόγοι για αυτές τις αποτυχίες, ώστε να μπορείτε να τις αποφύγετε.

#1 Θέλοντας να χάσετε πάρα πολύ γρήγορα

Πολλοί άνθρωποι θέλουν θεαματικά αποτελέσματα για να τους ενθαρρύνουν και να τους δώσουν κίνητρο, αλλά το να χάσουν πάρα πολύ γρήγορα είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα πάρουν όλα πίσω (και μετά από λίγο)! Βλέπω πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν πέσει στον φαύλο κύκλο του “γιο-γιο”, που έχουν διαταράξει τη φυσική ρύθμιση του βάρους τους και που κάθε φορά παίρνουν λίγο παραπάνω.

Η συμβουλή μου: Δώστε χρόνο στο σώμα σας, δουλέψτε τις καθημερινές σας συνήθειες με την πάροδο του χρόνου για να πετύχετε σταδιακή, διαρκή απώλεια βάρους. Και για κίνητρο, θέστε στον εαυτό σας ρεαλιστικούς ενδιάμεσους στόχους.

#2 Εστιάζοντας αποκλειστικά στο βάρος σας

Το να κοιτάζετε πολύ τη ζυγαριά και να αποκτάτε εμμονή με αυτήν είναι τελικά αντιπαραγωγικό και μάλλον αποθαρρυντικό. Υπάρχουν φυσικά μικρές διακυμάνσεις στο βάρος και η απώλεια βάρους δεν είναι γραμμική.

Επιπλέον, μην ξεχνάτε ότι η επανεξισορρόπηση της διατροφής σας συνοδεύεται γενικά από σωματική δραστηριότητα, οπότε θα χτίσετε και μυϊκή μάζα.

Η συμβουλή μου: Ζυγίσου το πολύ μία φορά την εβδομάδα (ιδανικά νηστικός μετά την ούρηση, την ίδια ώρα με τα ίδια ρούχα και την ίδια ζυγαριά). Για κίνητρο, οι στόχοι όσον αφορά την ευεξία και τη φυσική κατάσταση θα σας βοηθήσουν.

#3 Να είστε πολύ περιοριστικοί ή υπερβολικοί

Είτε πρόκειται για τις θερμίδες, είτε για την αποφυγή ορισμένων ομάδων τροφίμων (π.χ. λιπαρά, αμυλούχα τρόφιμα) είτε για υπερβολικά εντατική σωματική δραστηριότητα, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να λάβουν δραστικά μέτρα για να χάσουν βάρος και να επιβάλουν στον εαυτό τους μια πειθαρχία που δεν μπορούν να διατηρήσουν με την πάροδο του χρόνου.

Η συμβουλή μου: Αν θέλετε το σώμα σας να σας κάνει καλό, μην του φέρεστε πολύ άσχημα και διατηρήστε το υγιές. Όλα είναι θέμα ισορροπίας (κάθε ομάδα τροφίμων έχει το ρόλο της) και δόσης: κανένα τρόφιμο δεν είναι βλαβερό από μόνο του, είναι οι υπερβολές (ή οι ελλείψεις) που είναι.

#4 Τρώγοντας πάρα πολλές πρωτεΐνες

Η χρήση δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι διαρκής, παρά την καταγγελία των βλαβερών επιδράσεων των δίαιτων τύπου Ντουκάν στην υγεία. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης επιβαρύνει τον οργανισμό, ιδιαίτερα τα νεφρά, και μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Η συμβουλή μου: η κατανάλωση πρωτεΐνης κάθε μέρα είναι απαραίτητη, αλλά κατά μέσο όρο 1 έως 2 μερίδες των 100 γρ. κρέατος/ψαριού/ αυγού/σογιας την ημέρα είναι αρκετές, ή ακόμα λιγότερες αν τρώτε περισσότερα όσπρια και κινόα.

manger des proteines

#5 Παραλείποντας γεύματα

Αν παραλείψετε ένα γεύμα, θα νομίζετε ότι τρώτε λιγότερο, αλλά ο κίνδυνος είναι ότι θα το αντισταθμίσετε αργότερα, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά (τσιμπολογήματα, σνακ).

Τις περισσότερες φορές είναι το πρωινό που παραλείπεται. Αυτό θα έχει αντίκτυπο στο μεσημεριανό γεύμα, αλλά κυρίως το βράδυ, όταν οι άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι από τη δουλειά, όταν πεινάνε πολύ και θα λαχταρήσουν φαγητά με πολλές θερμίδες, γρήγορο φαγητό ή/και θα φάνε ένα υπερβολικό δείπνο.

Η συμβουλή μου: Μια επαναλαμβανόμενη, ρουτινιάρικη δομή βοηθά το σώμα μας να αυτορυθμιστεί. Επιπλέον, στοχεύστε σε υψηλότερη πρόσληψη θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι το βράδυ.

#6 Νομίζοντας ότι υπάρχει μια θαυματουργή συνταγή, ακολουθώντας την τελευταία τρέλα της δίαιτας

Κάθε καλοκαίρι έχει τη μόδα του και ο καθένας έχει τη δική του θαυματουργή λύση που μοιράζεται στο διαδίκτυο, αλλά αυτή συχνά δεν βασίζεται σε τίποτα επιστημονικό και, επιπλέον, ένας τύπος δίαιτας μπορεί να είναι κατάλληλος για ένα άτομο και αντενδείκνυται για ένα άλλο.

Η συμβουλή μου: Αυτό που τρώτε δεν είναι αθώο και πρέπει να προσαρμόζεται στη δραστηριότητα και τα χαρακτηριστικά σας. Πριν βουτήξετε με τα μούτρα σε ένα διατροφικό και αθλητικό πρόγραμμα, ζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας.

#7 Υπερβολική κατανάλωση προϊόντων χαμηλών λιπαρών ή ελαφρών λιπαρών

Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να αγοράσετε προϊόντα με την ένδειξη “light” ή “lite”.

Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί αποτελούν επιχειρήματα πωλήσεων για τους κατασκευαστές και μπορούν να ξεγελάσουν τους καταναλωτές. Στην πραγματικότητα, ένα προϊόν μπορεί να χαρακτηρίζεται ως “ελαφρύ” επειδή περιέχει λιγότερα λιπαρά από το προϊόν αναφοράς, αλλά να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Προσέξτε επίσης τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται για να αντισταθμίσουν την απώλεια λίπους ή για να διατηρήσουν την υφή.

Επιπλέον, οι άνθρωποι τείνουν να τα τρώνε χωρίς να μετράνε τις θερμίδες επειδή είναι “light” ή για να αντισταθμίσουν αν δεν έχουν την ίδια γεύση με το πρωτότυπο.

Όσον αφορά τα γλυκαντικά, ξεγελούν τον εγκέφαλο εκείνη τη στιγμή, αλλά αυτό διατηρεί τη γεύση για γλυκύτητα και αυξάνει την όρεξη την επόμενη φορά που θα φάτε.

Η συμβουλή μου: να είστε επιφυλακτικοί με τους εμπορικούς ισχυρισμούς και να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες.

#8 Βασιστείτε στα συμπληρώματα διατροφής

Μερικοί άνθρωποι αγοράζουν συμπληρώματα “αδυνατίσματος”,“απώλειας βάρους” ή “καύσης λίπους ” ελπίζοντας σε ένα “θαυματουργό” αποτέλεσμα, αλλά αυτά τα προϊόντα είναι περισσότερο μια επιχείρηση παρά οτιδήποτε άλλο.

Η συμβουλή μου: Εσείς και οι διατροφικές σας συνήθειες είναι το κλειδί για την υγιή, διαρκή απώλεια βάρους. Αν δεν αλλάξετε τη διατροφή σας, τα συμπληρώματα είναι άχρηστα.

Επιπλέον, ορισμένα μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες ή να αντενδείκνυνται ανάλογα με την περίπτωσή σας.