Υπεύθυνη διαιτολογία: Μειώστε τα απόβλητα της κουζίνας σας

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τι είναι η “Υπεύθυνη Διαιτολογία”;

Κατά τη γνώμη μου, είναι μια πραγματική έννοια. Δεν έχει περάσει απαρατήρητο από κανέναν ότι πρέπει να αναλάβουμε δράση για την προστασία του περιβάλλοντος χωρίς καθυστέρηση. Ναι, αλλά παρ’ όλη τη θέληση που μπορεί να έχετε, δεν ξέρετε απαραίτητα από πού να ξεκινήσετε και πώς να προχωρήσετε στην αλλαγή των συνηθειών σας και της καθημερινότητάς σας.

Υπάρχουν δύο δωμάτια σε ένα σπίτι που παράγουν πολλά απόβλητα: το μπάνιο και η κουζίνα! Εδώ, θα ήθελα να σας δώσω τα πρώτα κλειδιά για να μειώσετε τα απορρίμματα της κουζίνας σας και να βελτιστοποιήσετε το χώρο των ντουλαπιών σας.

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να αλλάξετε τις συνήθειές σας με τον δικό σας ρυθμό: φυσικά, η ιδανική κατάσταση θα ήταν να καταφέρετε να κάνετε τα πάντα από τη μια μέρα στην άλλη… Ωστόσο, δεν είναι τόσο εύκολο να ανατρέψετε συνήθειες που έχουν ριζώσει για χρόνια με ένα χτύπημα των δαχτύλων. Γι’ αυτό θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση βήμα προς βήμα.

pates

Βήμα1: Κάντε έναν απολογισμό των αποβλήτων που παράγετε.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αποβλήτων σε μια κουζίνα:

  • Συσκευασία και υπερβολικό περιτύλιγμα: χρειάζεστε πραγματικά τυρί σε ατομικές μερίδες, τυλιγμένο σε κερί, στη συνέχεια σε πλαστική μεμβράνη και στη συνέχεια σε πλαστικό δίχτυ; Είναι το ολόκληρο, γυμνό τυρί χειρότερο; Δυστυχώς, όλα όσα αγοράζετε στο σούπερ μάρκετ είναι τυλιγμένα και υπερτυλιγμένα, ενώ σπάνια χρειάζεται. Ίσως πηγαίνετε και στην αγορά το Σαββατοκύριακο: δεν είναι πάντα καλύτερα, με το χαρτί να τυλίγει όλα τα προϊόντα που αγοράζετε…
  • Τα“πράσινα” απόβλητα: πρόκειται για τα απόβλητα που παράγονται κατά την προετοιμασία των γευμάτων σας: φλούδες, καρότα, πυρήνες μπρόκολου κ.ά. Όλα αυτά τα απόβλητα μπορούν να μειωθούν έως και 50%. Όλα αυτά τα απόβλητα μπορούν να μειωθούν σημαντικά και θα μιλήσουμε περισσότερο γι’ αυτό αργότερα.
  • Απόβλητα που συνδέονται με ληγμένα τρόφιμα: τα σούπερ μάρκετ μας ενθαρρύνουν να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες, με προσφορές και 24άρια πακέτα γιαουρτιού, αλλά γενικά δεν χρειαζόμαστε τόσο μεγάλο απόθεμα για μια εβδομάδα και τα τρόφιμα χάνονται στον πάτο των ντουλαπιών και του ψυγείου μας. Καταλήγουν να σαπίζουν και να πετιούνται. Είναι πραγματικά κρίμα να σπαταλάμε τόσο πολύ φαγητό και να παράγουμε τόσα πολλά απόβλητα, δεν νομίζετε;

Σας προσκαλώ να κάνετε τη δική σας αξιολόγηση κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας: τι πετάξατε; Θα μπορούσατε να το είχατε αποφύγει;

café

Βήμα2: Προετοιμαστείτε για αλλαγή.

Πρέπει να ξεκινήσετε αναρωτώμενοι γιατί θέλετε να αλλάξετε τον οργανισμό σας: είναι μόνο για τον πλανήτη; Είναι για να βελτιώσετε την ορατότητα στην κουζίνα σας; Είναι για να επιτύχετε καλύτερη οργάνωση/διαχείριση των αποθεμάτων σας; Είναι για να εξοικονομήσετε χρήματα; Το να γνωρίζετε γιατί κάνετε αυτό το βήμα είναι απαραίτητο: είναι αυτό που θα σας καθοδηγήσει στις επιλογές σας και θα σας βοηθήσει να παραμείνετε παρακινημένοι… γιατί ναι, δεν είναι πάντα εύκολο να παραμείνετε παρακινημένοι αν κανείς γύρω σας δεν κάνει αυτό το βήμα.

Για να περιορίσετε τα απορρίμματά σας, θα πρέπει να αλλάξετε τις συνήθειές σας και να περιορίσετε τις αγορές σας σε συσκευασμένα προϊόντα. Έτσι, θα χρειαστείτε επαναχρησιμοποιήσιμες συσκευασίες για να κάνετε τα ψώνια σας και για να αποθηκεύετε τα προϊόντα σας στο σπίτι: τα παλιά βάζα μαρμελάδας ή αγγουριού αρκούν στην αρχή! Σκεφτείτε να προμηθευτείτε υφασμάτινες σακούλες για τα ψώνια σας, για να αντικαταστήσετε τις χάρτινες/πλαστικές σακούλες, μια τσάντα για τα ψώνια και γυάλινα κουτιά για τα φρέσκα προϊόντα (τυρί και κρέας). Αν τρώτε γιαούρτι (γιαούρτι από ζωικό γάλα ή γιαούρτι σόγιας), θα σας συμβούλευα να προμηθευτείτε και μια συσκευή παρασκευής γιαουρτιού – θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα μακροπρόθεσμα!

Αρχίστε να αναδιοργανώνετε τα ντουλάπια σας: αρχίστε να μεταφέρετε τις συσκευασίες των ζυμαρικών σας σε δοχεία πολλαπλών χρήσεων, κάντε το ίδιο για το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις φακές… με λίγα λόγια, απαλλαγείτε από τις συσκευασίες που γεμίζουν τα ντουλάπια σας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο χώρο θα εξοικονομήσετε!

compost

Βήμα3: Αλλάξτε!

Για να μειώσετε την παραγωγή απορριμμάτων, θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο που αγοράζετε, καταναλώνετε και μαγειρεύετε. Μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται περίπλοκο, αλλά να θυμάστε: αφιερώστε το χρόνο που χρειάζεστε για να κάνετε όλες αυτές τις αλλαγές σταδιακά.

  • Πάρτε μαζί σας τις υφασμάτινες σακούλες και την τσάντα για τα ψώνια σας σε ένα μικρό κατάστημα που πουλάει χύμα ή/και βιολογικά προϊόντα ή στην αγορά. Χρησιμοποιήστε τις υφασμάτινες σακούλες σας για να βάζετε μέσα τα φρούτα και τα λαχανικά σας, και στη συνέχεια βάλτε τα προϊόντα που δεν χρειάζονται συσκευασία (λάχανο, καρότα, μαρούλι κ.λπ.) κατευθείαν στην τσάντα αγορών σας. Ολοκληρώστε τα ψώνια σας αγοράζοντας ό,τι χρειάζεστε χύμα χρησιμοποιώντας τις χάρτινες σακούλες που έχετε στη διάθεσή σας, φροντίζοντας να αγοράζετε μόνο ό,τι χρειάζεστε για μία ή δύο εβδομάδες το πολύ σε ξηρά προϊόντα. Έχετε δει όλα τα προϊόντα που μπορείτε να βρείτε χύμα: ζυμαρικά, ρύζι, ζάχαρη, αλεύρι, αμύγδαλα, μπισκότα, σνακ… Έχετε συνειδητοποιήσει ποτέ πόση περιττή συσκευασία υπάρχει στην καθημερινή ζωή; Αν κάνετε μια εκτροπή στον φούρνο, θυμηθείτε να πάρετε μια πάνινη σακούλα για να βάλετε το ψωμί σας, για να αποφύγετε τη χάρτινη σακούλα ή το φύλλο μιας χρήσης! Πηγαίνετε στο σπίτι, βάλτε τα ψώνια σας στην άκρη και κάντε έναν απολογισμό των συσκευασιών σας: καθόλου άσχημα, ε;
  • Εκτός από τις πάνινες σακούλες και τις σακούλες για τα ψώνια, χρησιμοποιήστε αεροστεγείς γυάλινες κονσέρβες για να αγοράσετε το κρέας και το τυρί σας (στην αγορά, στο αγαπημένο σας κρεοπωλείο ή στο τοπικό σας κατάστημα βιολογικών/μεγάλων τροφίμων). Μη διστάσετε να ζητήσετε από τους καταστηματάρχες να χρησιμοποιήσουν τις κονσέρβες σας – συχνά θα χαρούν να το κάνουν. Έχετε υπόψη σας ότι αν δεν το ζητήσετε, δεν θα το πάρετε ποτέ! Δεν θα χρειάζεστε πλέον χάρτινες σακούλες μιας χρήσης! Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε απολογισμό των απορριμμάτων μετά τα ψώνια, έτσι δεν είναι;
  • Για να μειώσετε τα πράσινα απορρίμματα, υπάρχουν πολλές συνταγές για τη χρήση των φλούδων φρούτων και λαχανικών. Μην ξεχνάτε ότι αν αγοράζετε βιολογικά προϊόντα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις φλούδες: δεν χρειάζεται να ξεφλουδίζετε τα καρότα ή τις πατάτες σας για να τις βάλετε στη σούπα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κορυφές πολλών λαχανικών… Μπορείτε επίσης να αγοράσετε έναν κομποστοποιητή για να αποφύγετε να πετάτε τα πράσινα απορρίμματά σας στον οικιακό κάδο: υπάρχουν όλα τα είδη κομποστοποιητών, ακόμη και για διαμερίσματα (άοσμοι, όπως οι κομποστοποιητές σκουληκιών)! Μπορείτε επίσης να πετάξετε τα τσόφλια των αυγών, το χαρτόνι (σε μικρά κομμάτια και όχι τυπωμένα), τις χαρτοπετσέτες και τα χαρτομάντιλα (όχι τυπωμένα), αν και υπάρχουν και υφασμάτινες εκδόσεις που πλένονται…

Ελπίζω ότι οι αρχικές μου συμβουλές σας βοήθησαν να δείτε τα πράγματα πιο καθαρά και ότι θα υπάρξουν και άλλα άρθρα για το θέμα! Είναι στο χέρι σας τώρα!