Τρόφιμα που μπορούμε να φάμε αν είναι ληγμένα

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Στη Γαλλία, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας, εκτιμάται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο τόνοι τροφίμων που μπορούν ακόμη να καταναλωθούν πετιούνται κάθε χρόνο, ενώ ένα νοικοκυριό 4 ατόμων πετάει 20 έως 30 κιλά τροφίμων ετησίως! (Έκθεση του γαλλικού Υπουργείου Οικολογίας).

Μέρος αυτής της σπατάλης μπορεί να αποφευχθεί με την κατανάλωση προϊόντων που έχουν λήξει… αλλά όχι οποιουδήποτε παλιού προϊόντος!

Το “ληγμένο” δεν είναι συνώνυμο του “σάπιο”;

Όχι, το “ληγμένο” δεν σημαίνει απαραίτητα “χαλασμένο”, “επικίνδυνο” ή “σάπιο”…

Αν η ίδια η έννοια της κατανάλωσης ληγμένων τροφίμων μας τρομάζει, είναι επειδή εξακολουθούμε να δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε δύο θεμελιώδεις έννοιες σε αυτόν τον τομέα και πρέπει οπωσδήποτε να σας τις εξηγήσουμε.

Υπάρχει η ημερομηνία “ανάλωση πριν” (DDM, “à consommer de préférence avant le …”, “à consommer avant fin…”) και η ημερομηνία “ανάλωση μέχρι” (DLC, “à consommer jusqu’au…”) για τα τρόφιμα.

Η ημερομηνία ανάλωσης δεν είναι αστείο: αν ξεπεραστεί, η κατανάλωση του τροφίμου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

Μπορείτε όμως να φάτε ένα προϊόν του οποίου η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει χωρίς κανένα κίνδυνο, εκτός από μια μικρή απώλεια γεύσης και θρεπτικών πλεονεκτημάτων.

Η ημερομηνία λήξης σημαίνει απλώς: “είναι καλύτερο πριν, αλλά είναι ακόμα καλό και μετά”.

Τι μπορείτε όμως να φάτε μετά την ημερομηνία λήξης;

Σε γενικές γραμμές, τα ξηρά τρόφιμα, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι, το σιμιγδάλι, οι σούπες σε συσκευασίες, τα μπισκότα και οι κονσέρβες μπορούν να καταναλωθούν μετά την ημερομηνία ανάλωσης, ιδίως επειδή η ημερομηνία που εμφανίζεται μετά τις λέξεις “Καλύτερα πριν ” αντιστοιχεί σε ημερομηνία ανάλωσης, η οποία, όπως σας είπα μόλις τώρα, σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει την κατανάλωση ενός προϊόντος μετά την ημερομηνία αυτή.

Από την άλλη πλευρά, βεβαιωθείτε ότι η κονσέρβα δεν είναι κατεστραμμένη, καθώς υπάρχει κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης.

Και αν το κάρυ σας έχει γίνει πιο χλωμό και δεν έχει πλέον ιδιαίτερη οσμή, μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και αν έχει λήξει.

Πιθανώς απλώς θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγο περισσότερο για να δώσετε στο πιάτο τη σωστή γεύση.

Τι γίνεται με τη λευκή μεμβράνη στη σοκολάτα;

Μην ανησυχείτε, η σοκολάτα μπορεί να καταναλωθεί έως και δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης της.

Η λευκή μεμβράνη στην επιφάνεια δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

Και μιας και αναφέρομαι στα γλυκά προϊόντα, το μέλι και η ζάχαρη μπορούν να διατηρηθούν εφ’ όρου ζωής! Ωστόσο, η υφή μπορεί να αλλάξει, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την υγεία σας.

Τι γίνεται με τα γιαούρτια;

Από την άλλη πλευρά, είναι αλήθεια ότι η κατανάλωση ληγμένου γιαουρτιού ακούγεται σαν τεστ επιβίωσης!

Και όμως: όταν πετάτε ένα ληγμένο γιαούρτι νομίζοντας ότι κάνετε μια καλή πράξη, στην πραγματικότητα κάνετε ένα μικρό λάθος…

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα γιαούρτια μπορούν να καταναλωθούν τρεις εβδομάδες μετά την ημερομηνία που αναγράφεται, αν έχουν διατηρηθεί σε δροσερό μέρος, και σας συμβουλεύω να τα δοκιμάσετε προηγουμένως… Και, όπως επισημαίνει το περιοδικό “60 millions de consommateurs “, αποφύγετε “την κατανάλωση ενός γιαουρτιού που φαίνεται να έχει αλλοιωθεί, με πρησμένο καπάκι, άσχημη μυρωδιά ή ίχνη μούχλας για παράδειγμα”.

Στην πραγματικότητα, οι κατασκευαστές “προστατεύουν τον εαυτό τους” θέτοντας μικρότερη ημερομηνία λήξης.

Σημειώστε ότι αυτό που λέω ισχύει μόνο για τα γιαούρτια και όχι για τα γαλακτοκομικά επιδόρπια, όπως οι μους ή οι κρέμες σοκολάτας, οι λιχουδιές κ.λπ.

Όσον αφορά το γάλα UHT (θερμαινόμενο σε εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία), μπορεί να καταναλωθεί δύο μήνες μετά την ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο, θα έχει χάσει κάποιες από τις βιταμίνες και τα μέταλλα του και θα είναι ελαφρώς πιο όξινο.

Τι γίνεται με τα αυγά;

Όσον αφορά τα αυγά, εάν το κέλυφος δεν έχει υποστεί ζημιά και δεν έχουν πλυθεί, μπορούν να καταναλωθούν έως και 4 εβδομάδες μετά την ημερομηνία λήξης, αλλά να είστε σίγουροι!

Για να το ελέγξετε, σας έχω μια συμβουλή: βουτήξτε το αυγό σε κρύο νερό και αν επιπλέει, πετάξτε το!

Και μια μικρή επιπλέον πληροφορία: το ωμό ασπράδι μπορεί να διατηρηθεί χωρίς το κέλυφός του για μια εβδομάδα στο ψυγείο, αλλά ο κρόκος μόνο για λίγες ώρες!

oeufs

Τι γίνεται με το κρέας;

Όταν πρόκειται για μαγειρεμένα κρέατα, ψάρια ή έτοιμα γεύματα, μην ρισκάρετε την υγεία σας και τηρήστε τις ημερομηνίες ανάλωσης.

Για άλλα τρόφιμα ισχύει ο ίδιος κανόνας: πριν καταναλώσετε ένα τρόφιμο του οποίου η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει, ελέγξτε ότι η συσκευασία δεν έχει υποστεί ζημιά και ότι η οσμή και η γεύση είναι φυσιολογικές.

Συνοψίζοντας, παραθέτουμε μια λίστα:

 • Μέλι: για μια ζωή ,
 • σοκολάτα: έως και δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης,
 • ξηρά προϊόντα(ζυμαρικά, ρύζι, φακές κ.λπ.): αρκετά χρόνια,
 • κονσερβοποιημένα τρόφιμα: αρκετά χρόνια,
 • γάλα UHT: έως δύο μήνες μετά την ημερομηνία λήξης,
 • κατεψυγμένα τρόφιμα: αρκετούς μήνες μετά την ημερομηνία λήξης, εφόσον δεν έχουν ποτέ αποψυχθεί. Πιο συγκεκριμένα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν διάρκεια ζωής 30 μήνες, τα έτοιμα γεύματα 24 μήνες, τα πουλερικά 18 μήνες, τα μαγειρεμένα γλυκά 18 μήνες, τα παναρισμένα ψάρια 24 μήνες, ο κιμάς 9 μήνες και τα οστρακοειδή 12 μήνες ,
 • γιαούρτια: έως τρεις εβδομάδες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία,
 • ωμό ζαμπόν: έως δύο εβδομάδες μετά την ημερομηνία ανάλωσης,
 • μπαχαρικά, ζάχαρη και αλάτι: για όλη τη διάρκεια ζωής,
 • αλεύρι: για χρόνια,
 • κατεψυγμένα αποξηραμένα προϊόντα όπως ο καφές ή η σούπα σε πακέτο: για όλη τη διάρκεια ζωής,
 • ξηρά μπισκότα που δεν έχουν ανοιχθεί ή που έχουν αποθηκευτεί σε αεροστεγές πλαστικό κουτί. Ωστόσο, αν τα μπισκότα είναι μαλακά, σκεφτείτε να τα ανακυκλώσετε ως βάση για cheesecake ή ζύμη για crumble αντί να τα πετάξετε.

Εν κατακλείδι

 • Τα ληγμένα μπισκότα δεν σημαίνουν απαραίτητα “χαλασμένα”, “επικίνδυνα” ή “σάπια”… (αλλά πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην τρώτε τα λάθος τρόφιμα),
 • Κάντε σαφή διάκριση μεταξύ της “Ημερομηνίας ανάλωσης” και της “Ημερομηνίας ανάλωσης πριν από την κατανάλωση”: η ημερομηνία ανάλωσης είναι μια ημερομηνία που μπορεί να περάσει χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία μας,
 • Μόλις παρέλθει η ημερομηνία λήξης, πρέπει να ελέγχετε ότι το προϊόν φαίνεται, μυρίζει και έχει καλή γεύση, ώστε να σπαταλάτε λιγότερα τρόφιμα.