Το καλοκαίρι, θυμηθείτε να πίνετε για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, αλλά δεν είναι μόνο αυτό… !

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το καλοκαίρι κάνει ζέστη και είναι ζωτικής σημασίας να διατηρείτε την υγεία σας με καλή ενυδάτωση.

Πάνω από το 60% του σώματος αποτελείται από νερό , το οποίο πρέπει να αναπληρώνεται σε καθημερινή βάση.

Υπάρχουν πολλές συνέπειες ενός ανεπαρκώς ενυδατωμένου οργανισμού και ίσως έχετε ήδη βιώσει κάποιες από αυτές:

 • Διαταραγμένη διέλευση ,
 • Πεπτικά προβλήματα,
 • Δερματικά προβλήματα,
 • Κόπωση και έλλειψη ενέργειας,
 • Έλλειψη συγκέντρωσης,
 • Αποδυναμωμένη σωματική απόδοση,
 • Ημικρανίες…

Ωστόσο, για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι, δεν αρκεί να πίνετε οτιδήποτε ανά πάσα στιγμή.

Τι πρέπει να πίνετε;

Τα καλύτερα ποτά είναι, φυσικά, το νερό!

Υπάρχει σήμερα μια μεγάλη ποικιλία ποτών που διατίθενται, για να τα πίνετε παγωμένα, σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστά. Πώς τα επιλέγετε, τι μπορούν να σας κάνουν και είναι όλα καλά για την υγεία σας;

Επιλέξτε νερό: νερό βρύσης ή μεταλλικό, σκέτο ή αρωματισμένο;

Είναι ο καφές, το γάλα, ο χυμός φρούτων, τα αναψυκτικά ή το ανθρακούχο νερό όλα το ίδιο;

Όχι! Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το νερό είναι το μόνο ποτό που είναι απαραίτητο για τη ζωή.

Είναι επίσης το καλύτερα εξοπλισμένο για να διατηρείται ο οργανισμός ενυδατωμένος. Τα διουρητικά ποτά, όπως ο καφές ή το τσάι, τείνουν να αυξάνουν την αφυδάτωση και να σας απομεταλλώνουν.

Το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ (μπύρα, κρασίκ.λπ.), το οποίο πρέπει να καταναλώνεται με μεγάλη προσοχή σε ζεστό καιρό, καθώς αυξάνει τον μεταβολισμό σας (αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματός σας, αλλά όχι ενυδατώνοντάς σας).

Τέλος, οι πλούσιοι σε ζάχαρη χυμοί και τα αναψυκτικά θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται, καθώς έχουν αφυδατωτική δράση, όπως και το αρωματισμένο μεταλλικό νερό ή η μπύρα χωρίς αλκοόλ, που έχει γλυκανθεί με γλυκαντικές ουσίες!

Αντ’ αυτού, για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι το καλοκαίρι, προτιμήστε νερά εμπλουτισμένα με φύλλα μέντας, πράσινο τσάι, τσάι από βότανα και λεμόνι!

s'hydrater

Ορισμένα μεταλλικά νερά έχουν ειδικά οφέλη

 • Πλούσια σε μαγνήσιο: βοηθά στην καταπολέμηση του στρες, της κόπωσης και της δυσκοιλιότητας,
 • πλούσια σε ασβέστιο: συμπληρώνουν την πρόσληψή σας αν δεν τρώτε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα, για να βοηθήσουν στην ανοργανοποίηση των οστών σας και να βελτιώσουν την αφομοίωση όλων των θρεπτικών συστατικών,
 • πλούσια σε διττανθρακικά (που σχετίζονται με το νάτριο): τα νερά με υψηλή περιεκτικότητα σε διττανθρακικά (>1000 mg/L) μπορεί να συνιστώνται σε περίπτωση δύσκολης πέψης ή μετά από σωματική άσκηση, για να βοηθήσουν στην αποβολή του γαλακτικού οξέος και στην επαναμεταλλοποίηση,
 • Νάτριο : τα νερά με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (>150 mg/L) έχουν επίδραση στον καρδιακό ρυθμό και στους μύες και μπορεί να συνιστώνται σε αθλητές που ασχολούνται με δραστηριότητες αντοχής. Ωστόσο, προσέξτε να μην καταναλώνετε υπερβολική ποσότητα, καθώς η περίσσεια αλατιού είναι επιβλαβής για την υγεία σας, ειδικά αν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά ή νεφρικά προβλήματα,
 • Θειικά άλατα : τα νερά που είναι πλούσια σε θειικά άλατα (>300 mg/L) έχουν διουρητική και καθαρτική δράση. Συνεπώς, συνιστώνται για ορισμένα νεφρικά προβλήματα ή επεισόδια δυσκοιλιότητας.

Μην ξεχνάτε το νερό που περιέχουν φυσικά τα φρούτα και τα λαχανικά!

Μπορείτε να συμπληρώσετε την πρόσληψη νερού και μετάλλων τρώγοντας φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα, καθώς είναι φυσικά πλούσια σε νερό και συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σας!

Τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, η κατανάλωση σούπας, γκασπάτσο και smoothies βοηθούν στην καλή ενυδάτωση. Εκτός από το νερό που προστίθεται στα παρασκευάσματα, οι τροφές που συνθέτουν αυτά τα παρασκευάσματα (φρούτα και λαχανικά) είναι πλούσιες σε νερό. Μπορούν να καταναλωθούν με τα γεύματα ή ως σνακ.

Προτιμήστε τα εποχιακά προϊόντα: τα αγγούρια, οι ντομάτες, τα μαρούλια, τα κολοκυθάκια κ.λπ. είναι πολύ πλούσια σε νερό, γι’ αυτό καταναλώστε τα χωρίς μέτρο!

Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε

Για πολλούς από εμάς, το πόσιμο έρχεται μόλις εμφανιστεί το αίσθημα της δίψας. Ωστόσο, η δίψα είναι σημάδι προχωρημένης αφυδάτωσης.

Υπολογίζεται ότι το αίσθημα αυτό εμφανίζεται όταν το σώμα έχει ήδη χάσει το 1% του συστατικού του νερού και ο οργανισμός έχει ήδη αποδυναμωθεί, με τις γνωστικές και διανοητικές λειτουργίες να έχουν ήδη μειωθεί. Το να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι το καλοκαίρι σημαίνει επίσης να προλαμβάνετε τη δίψα!

boire de l'eau

Πόσο να πίνετε και πότε;

Σε πολύ ζεστό καιρό, θα πρέπει να πίνετε τουλάχιστον 2 λίτρα νερό την ημέρα.

Η απαίτηση αυτή αυξάνεται περαιτέρω με τη σωματική δραστηριότητα και σε ορισμένες ειδικές καταστάσεις (διάρροια, για παράδειγμα).

Ο τρόπος που πίνετε έχει άμεση επίδραση στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας απορροφά το νερό. Γι’ αυτό συνιστούμε να κατανέμετε την ενυδάτωσή σας κατά τη διάρκεια της ημέρας, πίνοντας ένα μεγάλο ποτήρι νερό κάθε ώρα. Το να πίνετε πολύ νερό με τη μία περιορίζει την απορρόφησή του.

Πίνετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου

Όταν κάνει ζέστη, το αντανακλαστικό είναι συχνά να επιλέγουμε ένα πολύ κρύο ποτό, αλλά αυτό είναι λάθος γιατί το παγωμένο νερό προκαλεί σπασμούς στο πεπτικό σύστημα και απορροφάται λιγότερο καλά από τον οργανισμό.

Επιπλέον, μετά την κατανάλωση πολύ κρύου νερού, το σώμα πρέπει να δαπανήσει επιπλέον ενέργεια για να αποκαταστήσει τη φυσιολογική του θερμοκρασία.

Με άλλα λόγια, για να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι το καλοκαίρι, επιλέξτε νερό σε θερμοκρασία δωματίου.

Συμβουλές για καλύτερη ενυδάτωση!

Για να αυξήσετε και να τονώσετε την απόλαυση της κατανάλωσης, μπορείτε να επενδύσετε σε ελκυστικά μπουκάλια νερού, μπλέντερ ή φιάλες. Πάρτε το μπουκάλι νερού μαζί σας όπου κι αν πάτε: μπροστά στην τηλεόραση, στην τσάντα σας, στο γυμναστήριο, στο γραφείο, στον κινηματογράφο, στο κομοδίνο κ.λπ.

Ενυδάτωση και σωματική δραστηριότητα!

Όταν είστε σωματικά δραστήριοι, μπορεί να χάσετε πολύ νερό μέσω του ιδρώτα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να είστε καλά ενυδατωμένοι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σωματική δραστηριότητα.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρείτε καλή ενυδάτωση για να αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμών, όπως τενοντίτιδα και κράμπες, και να βελτιώσετε τη σωματική σας απόδοση.
Επιπλέον, αν είστε επαρκώς ενυδατωμένοι, η ανάρρωσή σας θα είναι ακόμα καλύτερη!
Για τους αθλητές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ιδρώνουν πολύ κατά τη διάρκεια της άσκησης, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό “νερό αποκατάστασης” (για κάθε δραστηριότητα που διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα).

Για 1 λίτρο ποτού :

 • 1/3 χυμό μήλου
 • 2/3 νερό
 • ½ κουταλάκι του γλυκού διττανθρακικό νάτριο

Συνοψίζοντας: Ηεπαρκής ενυδάτωση σε καθημερινή βάση είναι πάνω απ’ όλα θέμα συνήθειας.

Είναι μιασυνήθεια που πρέπει να αποκτήσετε, ειδικά το καλοκαίρι και για τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αφυδάτωσης, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι αθλητές!