Τι είναι τα Open Food Facts;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η εποχή των νέων τεχνολογιών μάς έχει ανοίξει νέους τρόπους ενημέρωσης, σκέψης και ακόμη και δράσης.
τρόπους να ενημερωνόμαστε, να σκεφτόμαστε και ακόμη και να δρούμε. Σήμερα υπάρχουν πολλά εργαλεία και εφαρμογές που το διευκολύνουν αυτό.

Με την εφαρμογή Open Food Facts που έγινε πρόσφατα διαθέσιμη στους χρήστες του Διαδικτύου, μπορείτε να μάθετε λίγα περισσότερα για ένα τρόφιμο πριν το αγοράσετε. Πώς λειτουργεί;

Open Food Facts

Τι είναι το Open Food Facts;

Το Open Food Facts είναι ένα πρόγραμμα διαδικτυακής και φορητής βάσης δεδομένων. Έχει δημιουργηθεί μια ένωση για την ενημέρωση των χρηστών του Διαδικτύου σχετικά με τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Η βασική ιδέα είναι η παροχή πληροφοριών για κάθε τρόφιμο, αποκαλύπτοντας τι πραγματικά περιέχει και δίνοντας βαθμολογίες ανάλογα με τη διατροφική του αξία.

Η ένωση έχει γίνει όλο και πιο ισχυρή από τότε που δημιουργήθηκε και φιλοδοξεί να συμπεριλάβει όλο και περισσότερα δεδομένα.

Open Food Facts
Το Open Food Facts είναι μια βάση δεδομένων που ενημερώνει τους καταναλωτές για το περιεχόμενο των τροφίμων.

Μια βάση δεδομένων

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς λειτουργεί το Open Food Facts, πρέπει να καταλάβουμε τι είναι μια βάση δεδομένων.

Όπως ένας γιγαντιαίος σκληρός δίσκος, συγκεντρώνει πληροφορίες ή ακατέργαστα δεδομένα σχετικά με μια δραστηριότητα. Μπορεί να είναι αλληλοεξαρτώμενες, αλλά μπορεί επίσης να είναι διαφορετικού είδους. Η βάση αυτών των πληροφοριών βρίσκεται συνήθως στο ίδιο μέρος και σε ένα ενιαίο ηλεκτρονικό μέσο για ευκολότερο και γρηγορότερο χειρισμό.

Με άλλα λόγια, μια βάση δεδομένων διευκολύνει την ταξινόμηση και τον συνδυασμό των αποθηκευμένων πληροφοριών.

Εξέλιξη των ανοικτών δεδομένων τροφίμων

Όλα ξεκίνησαν το 2012 χάρη σε έναν επιστήμονα πληροφορικής ονόματι Stéphane Gigandet.

Μέχρι το 2016, είχαν καταχωρηθεί 83.000 προϊόντα σε 141 χώρες. Την επόμενη χρονιά, περισσότερα από 326.000 προϊόντα προστέθηκαν στη βάση δεδομένων. Μέχρι το τέλος του 2018, ο ιστότοπος είχε φτάσει τα 720.000 προϊόντα που περιγράφονται και βαθμολογούνται.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο καθένας μπορεί να τροποποιήσει τη βάση δεδομένων
και να προσθέσει προϊόντα με βάση τη συσκευασία τους. Όλο και περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου αρχίζουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Αναγνώριση από το κοινό και τους επιστήμονες

Η πρωτοβουλία έχει αναγνωριστεί από διάφορους φορείς. Ως αποτέλεσμα, η ένωση έχει κερδίσει διάφορα βραβεία, μεταξύ των οποίων

 • Το βραβείο Dataconnexions το 2013, το οποίο απονεμήθηκε από την Etalab, μια αποστολή της διυπουργικής διεύθυνσης ψηφιακής τεχνολογίας και συστημάτων πληροφοριών και επικοινωνιών της γαλλικής κυβέρνησης,
 • το βραβείο Daniel Tixxier από την έδρα Grande Consommation της ESSEC το 2015,
 • Το πρώτο βραβείο στο Datathon της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συνδιοργανώθηκε με την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων.

Εξέλιξη του έργου

Χάρη στην επέκταση της ένωσης και τους έντιμους λόγους για την ίδρυσή της, συνεχίζουν να επεκτείνονται και άλλα έργα, συγκεκριμένα τα Open Beauty Facts, Open Pet Food Facts και Open Products Facts.

Το Open Food Facts συλλέγει δεδομένα για τα τρόφιμα και τα παρουσιάζει ταξινομημένα και κατηγοριοποιημένα σύμφωνα με διάφορα κριτήρια.

Πώς λειτουργεί;

Χάρη σε μια εφαρμογή για κινητά που συνδέεται με τον επίσημο ιστότοπο Open Food Facts, οι χρήστες έχουν πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών σχετικά με ένα προϊόν. Η ονομασία, η κατηγορία, τα συστατικά ή τα πρόσθετα τροφίμων, μέχρι και ο τόπος παρασκευής ή επεξεργασίας, είναι όλα προσβάσιμα και, κυρίως, ευανάγνωστα.

Το Open Food Facts σας επιτρέπει επίσης να συγκρίνετε παρόμοια προϊόντα στην αγορά.

Εάν επισκέπτεστε τον ιστότοπο για πρώτη φορά, θα βρείτε ορισμένες περιγραφές της ένωσης.

Η σελίδα εμφανίζει έναν κατάλογο εικόνων που καλύπτουν διάφορα προϊόντα που προστέθηκαν πρόσφατα από χρήστες του Διαδικτύου. Μια καρτέλα σας επιτρέπει να τα ταξινομήσετε σύμφωνα με μια κατηγορία της επιλογής σας: μάρκες, συσκευασίες, προέλευση συστατικών, τόποι παραγωγής ή επεξεργασίας, κωδικοί συσκευαστών, συστατικά, πρόσθετα, προστιθέμενες θρεπτικές ουσίες, αλλεργιογόνα, διατροφικές σημειώσεις, συντελεστές, ημερομηνίες τροποποίησης.

Όταν επιλέγετε ένα προϊόν, εμφανίζονται αυτόματα όλες οι πληροφορίες και τα χαρακτηριστικά που έχουν ληφθεί από χρήστες του Διαδικτύου και έχουν επαληθευτεί από διατροφολόγους. Στη συνέχεια, μπορείτε να διαβάσετε τα ακόλουθα δεδομένα:

 • Γενική περιγραφή ,
 • Τεχνική περιγραφή ,
 • Κατάλογος συστατικών,
 • Βαθμολογία διατροφικής αξίας ή nutri-score,
 • Κατάλογος συνδέσμων με παρόμοια, συγκρίσιμα προϊόντα,
 • Συγκεντρωτικός πίνακας αξιολόγησης ενός προϊόντος σε σχέση με το μέσο όρο της αγοράς.
Το Open Food Facts παρέχει στους χρήστες του Διαδικτύου χρήσιμες πληροφορίες για τα προϊόντα.

Για ποιον προορίζεται;

Το Open Food Facts δημιουργήθηκε για όλους ανεξαιρέτως, αλλά κάποιοι το βρίσκουν πιο ενδιαφέρον.

Ενημερωμένοι καταναλωτές

Οι χρήστες του Διαδικτύου που είναι ενήμεροι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καταναλωτική αγορά ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για την έννοια του Open Food Facts. Χάρη στις παρεχόμενες πληροφορίες, γνωρίζουν πλέον τι τρώνε και από πού προέρχονται τα τρόφιμα στο πιάτο τους.

Περιβαλλοντολόγοι

Οι ένθερμοι υπερασπιστές του περιβάλλοντος μπορούν επίσης να επωφεληθούν από το Open Food Facts, καθώς μπορούν πλέον να ταξινομούν ευκολότερα τα προϊόντα ανάλογα με την προέλευσή τους και τον τρόπο επεξεργασίας τους.

Για τους γονείς

Οι γονείς που ανησυχούν για το τι δίνουν στα παιδιά τους θα βρουν επίσης κάτι που θα τους αρέσει. Η βάση δεδομένων τους βοηθά να επιλέγουν τα σωστά τρόφιμα για τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα, μπορούν να μετρήσουν τις διατροφικές αξίες ή τους κινδύνους από αλλεργιογόνα.

Διαιτολόγοι

Τα άτομα με διατροφικές ανησυχίες, όσοι ακολουθούν πρόγραμμα αδυνατίσματος ή αυστηρή δίαιτα θα επωφεληθούν περισσότερο από τις διατροφικές πληροφορίες που περιέχονται στις περιγραφές των προϊόντων.

Οι λάτρεις του αθλητισμού και τα άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος ενδιαφέρονται επίσης όλο και περισσότερο για την εφαρμογή. Μπορούν να παρακολουθούν ακόμη καλύτερα τη διατροφή τους και να βελτιστοποιούν τον τρόπο ζωής τους με βάση τις διατροφικές τιμές και τα μενού που ετοιμάζουν περιοδικά.

Προτιμούν να είναι σίγουροι για την περιεκτικότητα των τροφίμων που καταναλώνουν σε θερμίδες, ώστε να μπορούν να διαφοροποιούν ακόμη περισσότερο τα πιάτα τους. Στη συνέχεια, μπορούν να επιλέξουν τα συμπληρώματα ή τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός τους.

Όλοι ενδιαφέρονται να γνωρίζουν από πού προέρχεται το φαγητό τους. Απλώς αυτό γίνεται όλο και πιο σημαντικό, όχι μόνο λόγω των οικολογικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως η υπόθεση του φοινικέλαιου που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση πριν από μερικά χρόνια. Οι παρεχόμενες πληροφορίες βοηθούν στην αποφυγή κατανάλωσης προϊόντων άγνωστης προέλευσης.

Σχετικές βάσεις δεδομένων Open Food Facts

Όπως διαβάσατε παραπάνω, το Open Food Facts συνδέεται πλέον με άλλες σχετικές βάσεις δεδομένων. Στόχος της ένωσης εξακολουθεί να είναι η παροχή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά.

Open Beauty Facts

Στα τέλη του 2017, το Open Food Facts μεγάλωσε χάρη σε αυτό το Open Beauty Facts. Στόχος του είναι να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση των προϊόντων ομορφιάς. Συγκεκριμένα, ορισμένα καλλυντικά περιέχουν αλλεργιογόνους παράγοντες τους οποίους οι χρήστες δεν γνωρίζουν απαραίτητα. Η εφαρμογή θα τους βοηθήσει να κάνουν υγιεινές επιλογές ομορφιάς.

Open Pet Food Facts

Τα κατοικίδια ζώα πεθαίνουν μερικές φορές πολύ νωρίς. Οι λόγοι συχνά συνδέονται με τη διατροφή τους. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν τώρα να μάθουν τα συστατικά των κροκέτων ή των τροφών που ταΐζουν τα κατοικίδια ή τα ζώα τους.

Τα Open Beauty Facts και Open Food Facts παρουσιάζονται με τον ίδιο τρόπο όπως το πρώτο, με σχεδόν το ίδιο περιβάλλον εργασίας και στυλ κατηγοριοποίησης.

Ανοιχτά στοιχεία προϊόντων

Με στόχο να γίνει “η βάση δεδομένων για τα πάντα”, η ένωση παρέχει επίσης πληροφορίες για όλα τα άλλα προϊόντα χάρη στη συμμετοχή των χρηστών του Διαδικτύου.

Open Food Facts
Η Open Food Facts σχεδιάζει να γίνει “η βάση δεδομένων για τα πάντα”.

Αυτό το σχετικό έργο διανέμεται σε υποενότητες, δηλαδή Open Crayons Facts για τα χρωματιστά μολύβια, Open Miniature Food Facts για τα μικροσκοπικά προϊόντα διατροφής και Open Facts, το οποίο αναπτύσσεται επί του παρόντος για διάφορους τύπους αναλώσιμων προϊόντων.

Ο οργανισμός σχεδιάζει τώρα να δημιουργήσει περισσότερες από 77.000 νέες βάσεις δεδομένων, όλες με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με αυτά που αγοράζουν.

Έχει εξελιχθεί ο οργανισμός;

Τα τελευταία τρία χρόνια, τα δεδομένα στον ιστότοπο έχουν πολλαπλασιαστεί. Έφτασαν τα 100.000 προϊόντα το 2017 και τώρα σύντομα θα έχουν 800.000. Χάρη στα τρία νέα συναφή έργα, ελπίζουν να είναι σε θέση να προσφέρουν ακόμη περισσότερες πληροφορίες.

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω το Open Food Facts;

Χρησιμοποιώντας ένα smartphone, μπορείτε να συνδεθείτε στον ιστότοπο και να αποκτήσετε πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζεστε.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να εγκαταστήσετε στο τηλέφωνό σας την εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί ειδικά από την ένωση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να σαρώνετε τους γραμμωτούς κώδικες των προϊόντων με την κάμερά σας και να βρίσκετε απευθείας τις σχετικές πληροφορίες.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε πληροφορίες για άλλα προϊόντα, ώστε οι χρήστες του διαδικτύου να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Ορισμένα προϊόντα μπορεί να εμφανίζονται αλλά μπορεί να λείπουν τμήματα από τα αρχεία τους. Μπορείτε στη συνέχεια να τα συμπληρώσετε αν έχετε τις σωστές πληροφορίες. Το λογισμικό θα τα προσθέσει αφού τα ελέγξει και θα τα εμφανίσει σε χρόνο μηδέν, προσθέτοντας μια βαθμολογία και μια κατηγορία NOVA που θα ανακαλύψετε μετά από μερικές γραμμές.

Πώς γίνεται ο σχολιασμός;

Οι βαθμολογίες Nutri-scores αναπτύσσονται από ερευνητικές ομάδες. Με βάση τις διατροφικές πληροφορίες και τις κατηγορίες προϊόντων, υπολογίζουν την τιμή χρησιμοποιώντας τις μεθόδους του καθηγητή Serge Hercberg, επιδημιολόγου που ειδικεύεται στη διατροφή.

nutriscore
Η βαθμολογία nutri-score εμφανίζεται πλέον στις ετικέτες των τροφίμων.

Ο καθηγητής Carlos Monteiro, που βρίσκεται πίσω από την ταξινόμηση NOVA, η οποία είναι μια ανάλυση των τροφίμων, δίνει μια ένδειξη του βαθμού επεξεργασίας τους. Υπάρχουν 4 κατηγορίες στην ομάδα, οι οποίες χωρίζονται ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας.

Το προϊόν που εμφανίζεται στη συσκευή σας θα φέρει την ένδειξη NOVA:

 • NOVA 1 όταν τα τρόφιμα που περιέχονται είναι ελάχιστα ή μη επεξεργασμένα,
 • NOVA 2 αντιστοιχεί στα συστατικά μαγειρικής,
 • NOVA 3 αναφέρεται σε προϊόντα που περιέχουν δύο ή τρία επεξεργασμένα συστατικά,
 • η NOVA 4 αφορά τρόφιμα των οποίων η σύνθεση βασίζεται γενικά σε περισσότερα από 5 συστατικά που έχουν υποστεί σύνθετη βιομηχανική επεξεργασία.

Πώς μπορώ να συνεισφέρω;

Για να συνεισφέρετε στη βάση δεδομένων της ένωσης, απλώς επιλέξτε ένα προϊόν που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο και συμπληρώστε τις πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Για να το κάνετε αυτό, πρέπει πρώτα να δημιουργήσετε μια σύνδεση. Στον υπολογιστή σας, στην επίσημη σελίδα Open Food Facts, θα βρείτε στα αριστερά μια καρτέλα για την προσθήκη ενός προϊόντος. Για να συνεχίσετε και να δημοσιεύσετε, θα πρέπει να εγγραφείτε στον ιστότοπο χρησιμοποιώντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας. Θα πρέπει να προσθέσετε μια φωτογραφία των προϊόντων και να αντιγράψετε το γραμμωτό κώδικα, ώστε οι άλλοι χρήστες του Διαδικτύου να μπορούν να τα βρουν εύκολα στη βάση δεδομένων.

Μπορείτε επίσης να εγκαταστήσετε την εφαρμογή απευθείας στο τηλέφωνό σας και να ακολουθήσετε τα ίδια βήματα. Αυτή η μέθοδος είναι πιο βολική επειδή σας εξοικονομεί χρόνο, καθώς σας επιτρέπει να καταχωρίσετε ένα προϊόν χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα του τηλεφώνου σας.

Open Food Facts
Η βάση δεδομένων Open Food Facts τροφοδοτείται από τις συνεισφορές των χρηστών του Διαδικτύου.

Τι είναι στην πραγματικότητα το Open Food Facts;

Όπως λέει ο ιδρυτής του, πρόκειται για μια βάση δεδομένων. Τα τρόφιμα που καταχωρούνται εμφανίζουν ακόμη και λεπτομέρειες για τη σύνθεσή τους μετά από σάρωση. Ορισμένοι παραγωγοί δεν θέλουν να εμφανίζουν τις πραγματικές επισημάνσεις στα προϊόντα τους. Τώρα, είτε τους αρέσει είτε όχι, οι τιμές αυτές σημειώνονται και εκτίθενται στο ευρύ κοινό χάρη σε εξειδικευμένους υπολογισμούς.

Όχι μόνο έχετε πρόσβαση στα δεδομένα, αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε ορισμένες πληροφορίες εάν λείπουν.

Αν ψάχνετε για ένα προϊόν και έχετε μια συγκεκριμένη απαίτηση, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αγγίξετε το τηλέφωνό σας δύο ή τρεις φορές και η εφαρμογή θα ταξινομήσει τα προϊόντα σύμφωνα με τα κριτήριά σας.

Ποιος είναι ο σκοπός της βάσης δεδομένων Open Food Facts;

Εδώ και αρκετό καιρό, ορισμένοι ερευνητές και παραγωγοί χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που παρέχει η ένωση για να δημιουργήσουν εφαρμογές για διαβητικούς ή αλλεργικούς, σύμφωνα με τον ιδρυτή μηχανικό.

Στην πραγματικότητα, ο ιστότοπος μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί για σκοπούς που λαμβάνουν υπόψη το περιβάλλον και την υγεία των καταναλωτών και υπόκειται σε ανοικτή άδεια χρήσης ή ODBL, ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτόν ο καθένας. Οι εταιρείες Foodvisor, Yuka και Date Limite, για παράδειγμα, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει το Open Food Facts.

Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται είναι ανοικτές, αλλά κυρίως χρήσιμες στους καταναλωτές και σε διάφορες οντότητες και οργανισμούς με τον ίδιο τρόπο όπως η Wikipedia ή ακόμη και η Google.

Χάρη στο Open Food Facts, έχετε πλέον τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που κάνατε στον εαυτό σας όταν παίρνατε ένα τρόφιμο από το σούπερ μάρκετ. Χάρη στη συμβολή πολλών χρηστών του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, μπορείτε να κάνετε καλύτερες επιλογές για τα τρόφιμα στο σπίτι σας. Αν δεν μπορείτε να βρείτε το προϊόν που ψάχνετε, παρόλο που έχετε όλες τις σχετικές πληροφορίες, μπορείτε να βοηθήσετε συμπληρώνοντας εσείς οι ίδιοι τη βάση δεδομένων της ένωσης.

Πηγές