Πώς μπορώ να χάσω βάρος στους μηρούς μου;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η συσσώρευση λίπους γύρω από τους μηρούς μπορεί να διαταράξει τη σιλουέτα σας και να σας κάνει να αισθάνεστε αμήχανα ακόμη και όταν φοράτε μαγιό ή λιτά ρούχα. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να απαλλαγείτε από αυτό. Αν έχετε μερικά περιττά κιλά σε αυτή την περιοχή και θέλετε να χάσετε βάρος στους μηρούς σας, δείτε τις διάφορες μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να πετύχετε τους στόχους σας.

Περίληψη

Γιατί το λίπος τείνει να συσσωρεύεται στους μηρούς;

Ο μηρός, όπως και οι περισσότερες περιοχές του σώματος, αποθηκεύει λίπος που συσσωρεύεται όταν παίρνετε βάρος. Ανάλογα με το άτομο και το βάρος που έχει αποκτήσει, αυτή η συσσώρευση μπορεί να γίνει περισσότερο ή λιγότερο σημαντική στους μηρούς. Ακολουθούν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι μηροί σας μπορεί να μεγαλώνουν και να αποθηκεύουν λίπος.

Maigrir des cuisses
Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες συσσώρευσης λίπους στους μηρούς

Ανισόρροπη διατροφή

Το πλούσιο φαγητό, το γρήγορο φαγητό και πολλές άλλες τροφές που είναι πολύ λιπαρές και πολύ γλυκές συμβάλλουν στη γρήγορη συσσώρευση λίπους στους μηρούς. Αν συνηθίζετε να τρώτε πίτσες, χάμπουργκερ, αναψυκτικά, πατατάκια και άλλα πρόχειρα φαγητά, μην εκπλαγείτε αν πάρετε μερικά κιλά παραπάνω.

Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας

Η καθιστική ζωή μπορεί επίσης να προκαλέσει στους μηρούς σας γρήγορη συσσώρευση λίπους. Όταν δεν κινείτε πολύ το σώμα σας, δυσκολεύεται να δαπανήσει ενέργεια. Συσσωρεύετε λίπος όταν τρώτε, ακόμη και αν δεν τρώτε πάντα τροφές που είναι πολύ λιπαρές ή γλυκές. Παίρνοντας περισσότερο απ’ ό,τι χρειάζεται να χάσετε, καταλήγετε με ένα πλεόνασμα που θα εγκατασταθεί στους μηρούς, το στομάχι, τους γλουτούς και σε όλο το σώμα σας.

Η παρουσία της κυτταρίτιδας

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από την κυτταρίτιδα από ό,τι οι άνδρες. Εάν ένα άτομο είναι επιρρεπές στην κυτταρίτιδα, τα λιποκύτταρα – τα λιποκύτταρα – τείνουν να αποθηκεύουν εύκολα λίπος. Στη συνέχεια διογκώνονται σε σημείο που να πνίγουν τις ίνες και τους ιστούς του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι ένα φαινόμενο φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα. Δεν χρειάζεται να είστε υπέρβαροι για να έχετε κυτταρίτιδα.

Κατακράτηση νερού

Όπως υποδηλώνει και το όνομά της, η κατακράτηση νερού σημαίνει ότι δεν αποβάλλεται αρκετό νερό, γεγονός που κάνει ορισμένες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των μηρών, να φαίνονται πιο παχιές. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρόκειται για λίπος, αλλά για νερό, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: οι μηροί είναι πολύ χοντροί. Η κατακράτηση νερού είναι πιο συχνή σε άτομα που τρώνε πολύ αλάτι.

Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τη συσσώρευση λίπους στους μηρούς

Οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στη συσσώρευση λίπους στους μηρούς από ό,τι οι άνδρες. Στην πραγματικότητα, από νεαρή ηλικία, τα κορίτσια έχουν μεγαλύτερο ποσοστό σωματικού λίπους από τα αγόρια, έως και διπλάσιο. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται ακόμη και καθώς μεγαλώνουν, οπότε οι γυναίκες έχουν φυσικά περισσότερο λίπος από τους άνδρες.

Les femmes sont les plus touchées par l’accumulation de graisse au niveau des cuisses
Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τη συσσώρευση λίπους γύρω από τους μηρούς

Από την εφηβεία και μετά, το ποσοστό λίπους στα νεαρά κορίτσια είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό των αγοριών. Το λίπος αυτό κατανέμεται στη λεκάνη, τους γλουτούς και τους μηρούς και σε μικρότερο βαθμό στο στήθος. Αυτή η απότομη αύξηση προκαλείται από τις γυναικείες ορμόνες οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Αδυνάτισμα των μηρών σας μέσω του αθλητισμού

Θέλετε πραγματικά να απαλλαγείτε από το λίπος γύρω από τους μηρούς σας; Η πρώτη και πιο σημαντική επιλογή είναι να δραστηριοποιηθείτε. Ακολουθούν μερικές απλές ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι και να εντάξετε στο πρόγραμμα απώλειας βάρους σας.

Κάρδιο για να χάσετε τους μηρούς

Το cardio είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάψετε το περιττό λίπος από το σώμα σας. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρδιο-άσκησης που μπορείτε να κάνετε για να αδυνατίσετε γρήγορα τους μηρούς σας: τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι και σχοινάκι.

Ο κύριος στόχος του cardio είναι να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό για να μεγιστοποιήσετε την κατανάλωση θερμίδων. Είναι καλή ιδέα να κάνετε το cardio σας σε εξωτερικό χώρο, ώστε να απολαμβάνετε τον καθαρό αέρα. Κάντε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα και σύντομα θα δείτε αποτελέσματα.

Το κάθισμα για να αδυνατίσετε τους μηρούς σας

Το κάθισμα είναι η άσκηση επιλογής όταν πρόκειται να δουλέψετε τους μηρούς σας. Το πλεονέκτημά του είναι ότι μπορεί να εκτελεστεί με το βάρος του σώματος, δηλαδή χωρίς ειδικό εξοπλισμό. Επιπλέον, δουλεύει και άλλες μυϊκές ομάδες, όπως οι γλουτοί, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γάμπες.

Για να εκτελέσετε αυτή την άσκηση για να χάσετε τους μηρούς, σταθείτε με τα πόδια σας ελαφρώς πιο ανοιχτά από το πλάτος των ώμων. Με την πλάτη σας ίσια, χαμηλώστε τον εαυτό σας λυγίζοντας τα γόνατά σας μέχρι οι μηροί σας να είναι παράλληλοι με το έδαφος. Καθώς κατεβαίνετε, κρατήστε τα χέρια σας μπροστά σας. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στην αρχική θέση. Αν έχετε μια ελβετική μπάλα, τοποθετήστε την ανάμεσα στην πλάτη σας και έναν τοίχο για να εκτελείτε τα καθίσματα πιο αποτελεσματικά.

Οι βηματισμοί χάνουν τους μηρούς

Όπως και με τα καθίσματα, τα lunges είναι μια ιδιαίτερα καλή άσκηση για το κάτω μέρος του σώματος. Δουλεύουν τους περισσότερους μύες των κάτω άκρων, από τους γλουτούς μέχρι τις γάμπες, μέσω των μηρών και των οπίσθιων μηριαίων. Τα λάντζες μπορούν επίσης να εκτελεστούν χωρίς εξοπλισμό.

Μπορείτε να εκτελέσετε τα lunges σε στατική θέση ή ενώ περπατάτε. Σταθείτε όρθιοι με τα χέρια σας στα πλάγια. Μετακινήστε το ένα πόδι όσο το δυνατόν πιο μπροστά και λυγίστε το γόνατο του μπροστινού ποδιού. Θα πρέπει να νιώσετε ένταση στο μηρό του ποδιού που βρίσκεται πίσω σας. Επιστρέψτε στην αρχική θέση (στατική) ή φέρτε το πίσω πόδι προς το μπροστινό πόδι και, στη συνέχεια, φέρτε το με τη σειρά του προς τα εμπρός (κινούμενη).

Les fentes perdre des cuisses
Κολυμπήματα για να χάσετε τους μηρούς

Η καρέκλα για να αδυνατίσετε τους μηρούς σας

Η καρέκλα είναι επίσης μια από τις καλύτερες ασκήσεις για να χάσετε τους μηρούς, να τους αδυνατίσετε και να χτίσετε μυς. Σταθείτε με την πλάτη σας σε έναν τοίχο. Χαμηλώστε σταδιακά τον εαυτό σας λυγίζοντας τα γόνατά σας μέχρι οι μηροί και τα πόδια σας να σχηματίσουν ορθή γωνία. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στην αρχική θέση. Συσπάστε τους κοιλιακούς σας μυς καθ’ όλη τη διάρκεια της κίνησης.

Μόλις φτάσετε στην κατώτατη θέση, κρατήστε την κίνηση για περίπου τριάντα δευτερόλεπτα προτού ξαναβγείτε. Μεταξύ δύο επαναλήψεων, μπορείτε να σταματήσετε για περίπου είκοσι δευτερόλεπτα. Για μέγιστη ένταση και βέλτιστη απώλεια ποδιών, μην κάνετε κανένα διάλειμμα.

Μόνιμες κλωτσιές ποδιών για να χάσετε τους μηρούς

Για να κάνετε κλωτσιές ποδιών, σταθείτε δίπλα σε έναν τοίχο. Τοποθετήστε το ένα χέρι στον τοίχο και σηκώστε το πόδι σας μακριά από τον τοίχο μέχρι να γίνει παράλληλο με το έδαφος. Στη συνέχεια, επιστρέψτε στη θέση εκκίνησης.

Για μέγιστη αποτελεσματικότητα και για να χάσετε βάρος στα πόδια σας, κάντε ένα σετ 20 επαναλήψεων και στη συνέχεια 3 σετ για κάθε πλευρά. Αν θέλετε να κάνετε την άσκηση πιο δύσκολη, συνδέστε βάρη στον αστράγαλο.

Διαχειριστείτε τη διατροφή σας για να χάσετε τους μηρούς

Η σωματική δραστηριότητα δεν είναι αρκετή για να χάσετε τους μηρούς. Πρέπει επίσης να προσαρμόσετε τη διατροφή σας για να πετύχετε τους στόχους σας.

Τρώτε τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες

Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων παραμένει μια από τις κύριες λύσεις για να χάσετε γρήγορα τους μηρούς. Για να εξαλείψετε το περιττό λίπος, πρέπει να ξοδεύετε περισσότερα από όσα αποθηκεύετε σε θερμίδες. Έτσι, συνδυάζοντας τη σωματική δραστηριότητα με μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων, μπορείτε να βοηθήσετε στην καύση του σωματικού λίπους.

Τρώτε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες

Η πρωτεΐνη είναι σύμμαχος τόσο για την απώλεια μηρών όσο και για την αύξηση των μυών. Όχι μόνο εξαλείφετε το λίπος από τους μηρούς σας, αλλά τους βοηθάτε επίσης να γίνουν πιο σφριγηλοί και πιο γυμνασμένοι.

Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες διεγείρει το μεταβολισμό σας, τείνει να μειώνει την όρεξή σας και ενισχύει την ορμονική σας ισορροπία. Οι πλούσιες σε πρωτεΐνες τροφές περιλαμβάνουν το λευκό κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη σόγια, τα ψάρια κ.λπ.

Aliments riches en protéines pour perdre des cuisses
Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη για την απώλεια μηρών

Τρώτε τα σωστά λίπη

Δεν είναι όλα τα λίπη κακά για τον οργανισμό. Στην πραγματικότητα, ορισμένα μάλιστα σας βοηθούν να χάσετε βάρος και επομένως να αδυνατίσετε τους μηρούς σας. Στην πραγματικότητα, όταν γίνεται λόγος για “καλά λιπαρά”, πρόκειται κυρίως για ωμέγα-3 λιπαρά. Είναι απαραίτητα για το μεταβολισμό, τη διατήρηση του νευρικού συστήματος υγιούς και την τόνωση της ορμονικής ισορροπίας.

Οι τροφές που είναι πιο πλούσιες σε ωμέγα-3 είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, το κραμβέλαιο και το λινέλαιο. Συμπεριλάβετε τα στη διατροφή σας.

Είναι δυνατόν να χάσετε τους μηρούς σε 1 εβδομάδα;

Όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα που θέλετε να δείτε. Αν περιμένετε να χάσετε συστηματικά μεταξύ 3 και 6 κιλών, η απάντηση είναι αμέσως αρνητική. Η απώλεια βάρους σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι πρακτικά αδύνατη χωρίς να βλάψετε επικίνδυνα το σώμα σας.

Για να επιτύχετε διαρκές αδυνάτισμα των μηρών χωρίς το φαινόμενο yo-yo, είναι σημαντικό να αφήσετε χρόνο να δράσει. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα σας θα αισθάνεται λιγότερο στρεσαρισμένο και θα προσαρμόζεται ευκολότερα στον νέο τρόπο ζωής σας. Τα θαυματουργά προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος σε χρόνο ρεκόρ είναι συνήθως είτε απάτη είτε πολύ σκληρά για το σώμα σας.

Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε να μην τρώτε τίποτα για να χάσετε γρήγορα βάρος. Στην πραγματικότητα, με το να μην τρώτε ή με το να παραλείπετε πολλά γεύματα, χάνετε επίσης άλιπη σωματική μάζα, δηλαδή μυϊκή μάζα, η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σας.

Άλλες εναλλακτικές λύσεις για να χάσετε τους μηρούς

Τέλος, υπάρχουν διάφορες άλλες πιθανές εναλλακτικές λύσεις για να χάσετε αποτελεσματικά τους μηρούς.

Κρέμες αδυνατίσματος για να αδυνατίσετε τους μηρούς

Οι κρέμες αδυνατίσματος είναι προϊόντα που πωλούνται ως καλλυντικά και εφαρμόζονται στις περιοχές όπου θέλετε να χάσετε βάρος. Συνήθως ακολουθούνται από ένα ελαφρύ μασάζ για να βοηθηθούν να διεισδύσουν βαθιά στο δέρμα. Εφαρμόστε σε ολόκληρη την περιοχή από τους μηρούς μέχρι τη βουβωνική χώρα. Εφαρμόστε επίσης στα γόνατα, αν θέλετε να αδυνατίσετε τα γόνατά σας.

Κρυολιπόλυση για λεπτότερα πόδια

Πρόκειται για μια ιατρική διαδικασία που περιλαμβάνει την απομόνωση μέρους του λίπους γύρω από τους μηρούς και την ψύξη του σε σχετικά ακραία θερμοκρασία με τη χρήση ειδικού μηχανήματος. Το κρύο καταστρέφει τα λιποκύτταρα. Τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά τη συνεδρία. Εάν το δέρμα είναι ακόμη αρκετά ελαστικό, δεν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να βοηθηθεί το δέρμα να ανακάμψει από την εξάλειψη του λίπους.

La chirurgie pour maigrir des cuisses
Χειρουργική επέμβαση για την απώλεια των μηρών

Λιποαναρρόφηση για να χάσετε τα πόδια

Αν θέλετε να αδυνατίσετε τους μηρούς σας, η λιποαναρρόφηση είναι μια αποτελεσματική, αλλά όχι ανώδυνη, εναλλακτική λύση. Η λιποαναρρόφηση εμπίπτει στην κατηγορία της αισθητικής χειρουργικής. Περιλαμβάνει την αφαίρεση του περιττού λίπους από τους μηρούς χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή. Η λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται σε νοσοκομείο υπό αναισθησία και επιτρέπει την αφαίρεση μεγάλης ποσότητας λίπους σε μία μόνο επέμβαση. Θα χρειαστεί χρόνος για να ανακτήσει το δέρμα την ελαστικότητά του, και στη χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί λίφτινγκ προσώπου για να αφαιρεθεί η περίσσεια του δέρματος.

Πράσινο τσάι για το αδυνάτισμα των ποδιών

Το πράσινο τσάι είναι γνωστό εδώ και αιώνες για τις διουρητικές και αδυνατιστικές του ιδιότητες. Πίνοντας αυτό το ρόφημα τακτικά, μπορείτε να βοηθήσετε στην αποβολή του περιττού λίπους από τους μηρούς και ολόκληρο το σώμα σας, αδυνατίζοντας έτσι τα πόδια σας. Αποβάλλει επίσης τις τοξίνες από το σώμα σας. Είναι ένας γρήγορος, αποτελεσματικός τρόπος για να κάψετε λίπος.