Οι κίνδυνοι της δίαιτας για την υγεία

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Μακριά από το να είναι ομόφωνα εγκεκριμένες από ιατρικούς και παραϊατρικούς κύκλους, ορισμένες δίαιτες είναι ωστόσο δημοφιλείς στους ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν βάρος γρήγορα, με το αποτέλεσμα να μετράει περισσότερο από τα μέσα…. Συχνά σε βάρος της υγείας.

Δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες

Οι περισσότερες “θαυματουργές” σκόνες περιέχουν συνθετικά συστατικά αναμεμειγμένα με ένζυμα και τρυφερά μέσα που τα προζυμώνουν. Επιπλέον, τους λείπουν όλες οι βιταμίνες και τα μέταλλα που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού.

Η μεγαλύτερη ανησυχία με τις σκόνες πρωτεΐνης έγκειται στην ανισορροπία που προκαλείται από την έλλειψη ενέργειας από τους υδατάνθρακες (άμυλο, ζάχαρη): το σώμα αναγκάζεται τότε να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες του ίδιου του σώματος ως πηγή ενέργειας και όχι μόνο τα αποθέματα λίπους του, όπως θα ελπίζαμε. Ο οργανισμός αισθάνεται ότι “κινδυνεύει” από την έλλειψη σακχάρων, όπως σε περιόδους πείνας, και προτεραιότητά του είναι να διατηρήσει λίγο λίπος για να ανταπεξέλθει αν η κατάσταση συνεχιστεί. Επομένως, οι πρωτεΐνες παίζουν έναν ακατάλληλο ρόλο: γίνονται προμηθευτές ενέργειας και δεν παίζουν πλέον τον θεμελιώδη δομικό τους ρόλο (όπως η ανανέωση των πρωτεϊνών του σώματος, όπως οι μύες, τα κύτταρα, το δέρμα, τα μαλλιά κ.λπ.)

prise de masse abdominale

Γιατί λοιπόν χάνουμε βάρος;

Επειδή μειώνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων, αλλά αναπόφευκτα υπάρχει μείωση της άλιπης μάζας σώματος και της μάζας νερού. Είναι λάθος να πιστεύετε ότι διατηρείτε τους μύες σας και αντλείτε μόνο από τα αποθέματα λίπους σας.

Υπάρχει επίσης μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός είναι η ενέργεια, και επομένως οι θερμίδες, που καίει το σώμα με φυσικό τρόπο για να διατηρήσει τις σωματικές σταθερές και να επιτρέψει τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Είναι περίπου 1.200 θερμίδες την ημέρα, δηλαδή 1.200 θερμίδες που θα χρησιμοποιηθούν σε κάθε περίπτωση. Όταν η πρόσληψη υδατανθράκων είναι ανεπαρκής, όπως σε μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, το σώμα προσαρμόζεται και μειώνει τον βασικό μεταβολικό ρυθμό του για να εξοικονομήσει ενέργεια (σε 1.000 θερμίδες, για παράδειγμα) και λειτουργεί αρκετά καλά με αυτόν τον τρόπο. Από την άλλη πλευρά, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός δεν θα ανέβει ξανά στις 1200 θερμίδες όταν η διατροφή επανέλθει στο “κανονικό” επίπεδο. Θα πρέπει να τρώτε λιγότερο για να εξοικονομήσετε τις 200 θερμίδες που δεν καίει πλέον το σώμα σας.

Θα πρέπει επίσης να έχετε υπόψη σας

  • τον κίνδυνο κόπωσης των νεφρών και του ήπατος και πιθανής αφυδάτωσης ,
  • ανισορροπία ηλεκτρολυτών και συνακόλουθα καρδιακά προβλήματα,
  • μια επικίνδυνη μείωση των ενεργειακών αποθεμάτων = ΚΟΠΩΣΗ,
  • απώλεια άλιπης σωματικής μάζας, που οδηγεί σε λιγότερο γυμνασμένη σιλουέτα.

Αυτές οι εξηγήσεις δείχνουν γιατί οι δίαιτες χωρίς άμυλο είναι καταδικασμένες σε αποτυχία. Όταν εξαλείφεται η πρόσληψη αμυλούχων τροφών (ζυμαρικά, ρύζι, σιμιγδάλι, πατάτες, όσπρια, ψωμί κ.λπ.), είναι σαν να εξαντλείται ο οργανισμός από μέσα προς τα έξω, καθώς και να προκαλείται μεγάλη κόπωση.

Και για να παραθέσουμε ένα διαιτολογικό γνωμικό που βασίζεται στη φυσιολογία του ανθρώπινου σώματος και στις μεταβολικές αντιδράσεις:“τα λιπίδια καίγονται με τους υδατάνθρακες“. Στην πραγματικότητα, το αποθηκευμένο λίπος μπορεί να καεί μόνο παρουσία ενός στοιχείου που προέρχεται από την πέψη των αργών σακχάρων.

Επιπλέον, η γρήγορη αρχική απώλεια βάρους που είναι ορατή στη ζυγαριά οφείλεται εν μέρει στην αφυδάτωση που προκαλείται από την εξάντληση των αποθεμάτων γλυκογόνου (η μορφή με την οποία αποθηκεύουμε ενέργεια από αμυλούχες τροφές): για να αποθηκεύσει μόρια γλυκογόνου, το σώμα προσθέτει φυσικά μόρια νερού. Θυμηθείτε ότι αποτελούμαστε κατά 60% από νερό, οπότε δεν πρόκειται για κατακράτηση νερού που συνδέεται με κακή κυκλοφορία. Όταν λοιπόν το σώμα στερείται αργά τα σάκχαρα, αδειάζει τα αποθέματα γλυκογόνου, οπότε χάνει νερό, οπότε το βάρος πέφτει γρήγορα. Αλλά δεν πρόκειται για λίπος, ακόμη και αν χάσετε βάρος.

infection hiver

Τι γίνεται με την κόπωση;

Όσο για την κόπωση που προκαλεί αυτός ο τύπος διατροφής, μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμικά προβλήματα, πτώση της αρτηριακής πίεσης, άγχος και ευερεθιστότητα, ακόμη και κατάθλιψη. Αυτή η κόπωση αποτελεί επίσης εμπόδιο στην άσκηση αθλητισμού, καθώς σας εμποδίζει να “διαμορφώσετε” το σώμα σας και να το τονώσετε για να του δώσετε την επιθυμητή εμφάνιση. Για να μην αναφέρουμε την κοινωνική απομόνωση που επιβάλλουν αυτοί οι περιορισμοί.

Όλες αυτές οι στερήσεις δίνουν συχνά τη θέση τους σε πολύ μεγαλύτερες παραβάσεις, και πολλά νεαρά κορίτσια ιδίως που τις ακολουθούν καταλήγουν να πέφτουν στην ανορεξία ή τη βουλιμία.

Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να πωλείται η λεπτότητα όχι μόνο ως πλεονέκτημα και στόχος, αλλά κυρίως να προτείνονται λύσεις που είναι επιβλαβείς για την υγεία και συχνά αναποτελεσματικές μακροπρόθεσμα.

Χρησιμοποιώντας περιοριστικές δίαιτες, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα σύστημα “yo-yo”. Ο οργανισμός ρυθμίζεται γρήγορα και καλά στην πρώτη δίαιτα, αλλά καθώς ο βασικός μεταβολικός ρυθμός πέφτει, παίρνετε ξανά βάρος μόλις τελειώσει η φάση του περιορισμού, και συχνά με επιπλέον κιλά. Έτσι, ξαναρχίζετε τη δίαιτα, αλλά αυτή τη φορά η απώλεια είναι μεγαλύτερη και πιο δύσκολη, και πρέπει να περιορίσετε τον εαυτό σας ακόμη περισσότερο, για να χάσετε λιγότερα, και καταλήγετε να παίρνετε ακόμη περισσότερα… Μέχρι που το σώμα σας σταματά να αντιδρά, σαν να έχει μπλοκαριστεί. Κάπως έτσι κάποιοι άνθρωποι δεν τρώνε “τίποτα” και παχαίνουν με την παραμικρή παρέκκλιση.

Η απώλεια βάρους με κάθε κόστος είναι μια ψευδαίσθηση, γιατί ο περιορισμός οδηγεί στην υπέρβαση. Ο Άγιος Αυγουστίνος έλεγε ότι “η πλήρης αποχή είναι ευκολότερη από την τέλεια μετριοπάθεια”. Στην πραγματικότητα, και πάνω απ’ όλα, είναι λιγότερο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα. Η εκμάθηση του μέτρου και ο σεβασμός των αναγκών σας και του σώματός σας απαιτεί ακρόαση, σεβασμό και χρόνο για τον εαυτό σας. Όταν η βιασύνη υπερισχύει της λογικής, είναι πιο εύκολο να στραφούμε σε ακριβές θαυματουργές δίαιτες.

Από τις μπάρες πρωτεΐνης που δεν είναι και τόσο πλούσιες σε πρωτεΐνη και ζάχαρη, μέχρι τις σκόνες αντικατάστασης γευμάτων που περιέχουν συνθετικά πρόσθετα και άλλα καλούδια, υπάρχουν πολλά για να αναρωτηθείτε στην αγορά αδυνατίσματος.

Και τέλος, αυτό που λείπει από αυτές τις δίαιτες είναι η κατανόηση: όταν αγοράζετε έτοιμα γεύματα, δεν αμφισβητείτε τον τρόπο που τρώτε, τον τρόπο που ψωνίζετε, τον τρόπο που μαγειρεύετε, τον τρόπο που διαφοροποιείτε, τον τρόπο που ενδιαφέρεστε στο ελάχιστο για τα συστατικά και τη σύνθεση.