Καυστήρας λίπους VS κατασταλτικό της όρεξης: ομοιότητες και διαφορές

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ένας λιποδιαλύτης και ένα κατασταλτικό της όρεξης είναι και τα δύο προϊόντα που απευθύνονται σε άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ή να ελέγξουν το βάρος τους. Συνοδεύουν μια δίαιτα αδυνατίσματος και συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων. Ωστόσο, οι δράσεις τους είναι πολύ διαφορετικές και δεν έχουν την ίδια επίδραση στη διατροφή σας. Μάθετε τι κοινό έχουν και από τι διαφέρουν.

Ορισμοί

Τι είναι ο καυστήρας λίπους;

Ένας λιποδιαλύτης είναι ένα προϊόν σε μορφή σκόνης ή δισκίων που βοηθά στην εξάλειψη του περιττού λίπους από το σώμα σας. Ωστόσο, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ένα θαυματουργό χάπι. Είναι αναποτελεσματικό, εκτός αν υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή, έναν υγιεινό τρόπο ζωής και τακτική άσκηση.

Brûleur de graisse vs coupe-faim
Ένας λιποδιαλύτης που βοηθά στην εξάλειψη του σωματικού λίπους

Τι είναι ένα κατασταλτικό της όρεξης;

Όπως υποδηλώνει το όνομά του, ένα κατασταλτικό της όρεξης είναι ένα ανορεκτικό φάρμακο που χρησιμοποιείται για την εξάλειψη του αισθήματος της πείνας. Για να επιτελέσει αυτή τη βασική λειτουργία, δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, εμποδίζοντάς το να μεταδίδει σήματα της επιθυμίας ή ακόμη και της ανάγκης για φαγητό. Ως αποτέλεσμα, χάνετε την όρεξή σας και αισθάνεστε χορτάτοι μόνο με την κατανάλωση μικρής ποσότητας φαγητού.

Τι κοινό έχουν οι λιποδιαλύτες και τα κατασταλτικά της όρεξης;

Διέγερση των ορμονικών αντιδράσεων

Αυτές οι δύο ουσίες αδυνατίσματος διεγείρουν τις ορμονικές αντιδράσεις στο σώμα σας. Οι λιποδιαλύτες χρησιμοποιούν ένα από τα ενεργά συστατικά τους για να εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες επινεφρίνης. Αυτό καταστρέφει τα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, η ορμόνη μετατρέπει το διασπασμένο λίπος σε ενέργεια.

Όσον αφορά τα κατασταλτικά της όρεξης, διεγείρουν τη μαζική παραγωγή της ορμόνης κορεσμού λεπτίνης. Εκτός από τη ρύθμιση της όρεξης, η ορμόνη αυτή δρα επίσης για την αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα υψηλά επίπεδα λεπτίνης αναγκάζουν τον εγκέφαλο να περιορίσει την επιθυμία κατάποσης μεγάλων ποσοτήτων τροφής.

Βασικός ρόλος σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους

Τόσο ένας λιποδιαλύτης όσο και ένα κατασταλτικό της όρεξης σας εμποδίζουν να πάρετε βάρος και σας βοηθούν να χάσετε τα ανεπιθύμητα κιλά. Με έναν λιποδιαλύτη, μπορείτε να απολαμβάνετε την απόλαυση του φαγητού όσο η πρόσληψη θερμίδων παραμένει χαμηλή. Θα πρέπει επίσης να αθλείστε λίγο ταυτόχρονα.

Στην περίπτωση των ανορεκτικών, η δράση τους που μειώνει την όρεξη σας βοηθά να αποφύγετε το τσιμπολόγημα μεταξύ των κύριων γευμάτων. Επιπλέον, θα σας είναι πιο εύκολο να αποφύγετε τα πλούσια φαγητά. Όλες οι προϋποθέσεις υπάρχουν για να σας βοηθήσουν να χάσετε αυτά τα μικρά παχάκια.

Οι διαφορές μεταξύ ενός λιποδιαλύτη και ενός κατασταλτικού της όρεξης

Η φύση και η παρουσίασή τους

Ένας λιποδιαλύτης είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που παρουσιάζεται γενικά σε μορφή δισκίου για χορήγηση από το στόμα. Χρησιμοποιείται συχνά ως φάρμακο για τη θεραπεία ορισμένων προβλημάτων παχυσαρκίας.

Τα κατασταλτικά της όρεξης, γνωστά και ως χάπια αδυνατίσματος, μπορεί να είναι συμπληρώματα διατροφής ή ολόκληρα τρόφιμα. Κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές: χάπι, σκόνη, ποτό κ.ά. Είναι καταλληλότερο για όσους θέλουν να χάσουν βάρος γρήγορα.

Επιπτώσεις στη διατροφή σας

Τα λιποδιαλυτικά δεν εμπλέκονται στη ρύθμιση της όρεξής σας. Κατά συνέπεια, δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν τη συσσώρευση υπερβολικών θερμίδων στο σώμα σας εάν δεν ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή. Αντίθετα, ο ρόλος του είναι να αποβάλλει στη συνέχεια το λίπος που είναι αποθηκευμένο στους ιστούς. Ως εκ τούτου, δρα ως θεραπεία, αλλά όχι ως προληπτικό φάρμακο.

Όσον αφορά τα κατασταλτικά της όρεξης, όλα είναι ξεκάθαρα. Η όρεξή σας περιορίζεται, τρώτε λιγότερο και αποφεύγετε να πάρετε βάρος. Με μια δίαιτα που είναι περισσότερο ποιοτική παρά ποσοτική, θα σας είναι πιο εύκολο να φτάσετε στο ιδανικό σας βάρος.

Brûleur de graisse vs coupe-faim
Τα κατασταλτικά της όρεξης δρουν στην πείνα και τον κορεσμό σας

Τι κάνουν στο σώμα σας

Ο λιποδιαλύτης αποβάλλει το λίπος μέσω μιας πολύ συγκεκριμένης διαδικασίας: του φαινομένου της λιποφαγίας. Αυτό περιλαμβάνει τη σύλληψη μορίων λιπαρών οξέων και τη μετατροπή τους σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι ευκολότερο να απομακρυνθούν. Μια δραστική ουσία στο φάρμακο επιτελεί αυτόν τον ρόλο. Αυτή είναι γενικά η καφεΐνη. Τα υπόλοιπα συστατικά, ωστόσο, συμβάλλουν στην ουσιαστική λειτουργία λιποδιαλυτικής λειτουργίας του προϊόντος εμποδίζοντας την είσοδο του λίπους στην κυκλοφορία του αίματος.

Οι ισχυροί, αποτελεσματικοί λιποδιαλύτες χωρίς επιβλαβείς επιδράσεις περιέχουν γενικά μεγάλο αριθμό φυσικών στοιχείων στη σύνθεσή τους. Είναι καταλληλότεροι για αργές δίαιτες αδυνατίσματος που διαρκούν τουλάχιστον 3 μήνες.

Τα κατασταλτικά της όρεξης λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως ορισμένα φάρμακα. Σας κάνουν πιο δραστήριους, πιο προσεκτικούς και μειώνουν σημαντικά την όρεξή σας. Είναι μερικές φορές πιο ισχυρό από έναν λιποδιαλύτη. Μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση ή τον καρδιακό σας ρυθμό.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι χρήστες βιώνουν επίσης την κόπωση που σχετίζεται με τη λήψη ενός κατασταλτικού της όρεξης και μερικές φορές ακόμη και την αίσθηση ξηροστομίας. Για να αποφύγετε αυτές τις παρενέργειες και ταυτόχρονα να απολαμβάνετε τα οφέλη του χαπιού αδυνατίσματος, επιλέξτε προσεκτικά το προϊόν σας. Το καλύτερο κατασταλτικό της όρεξης είναι πολύ καταπραϋντικό και δεν προκαλεί καμία απογοήτευση κατά τη διάρκεια της θεραπείας αδυνατίσματος. Πρέπει να είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό και ασφαλές από αρκετές κλινικές δοκιμές.