Βιώσιμα τρόφιμα

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Όλο και περισσότερο στις καθημερινές μου διαβουλεύσεις, παρατηρώ ότι οι ασθενείς γίνονται όλο και πιο οικολογικά υπεύθυνοι. Εκτός από την επιθυμία τους να τρώνε πιο υγιεινά, θέλουν να υιοθετήσουν συνήθειες που σέβονται περισσότερο το περιβάλλον.

Τα τρόφιμα ρυπαίνουν, οπότε θα εξετάσουμε τις αιτίες αυτής της ρύπανσης και τις λύσεις που μπορούμε να βρούμε, προφανώς στο δικό μας επίπεδο! Στόχος δεν είναι να αλλάξουμε τα πάντα, αλλά να διαλέξουμε τις συμβουλές που θεωρείτε πιο κατάλληλες ή πιο εφικτές σε καθημερινή βάση.

Αιτίες

Γιατί ρυπαίνουν τα τρόφιμα;

Γεωργία

  • Φυτά

Πολλά φρούτα και λαχανικά καλλιεργούνται εκτός εποχής και αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιούνται τεχνικές παραγωγής που καταναλώνουν πολλή ενέργεια και ρυπαίνουν: Καλλιεργούνται πάνω από το έδαφος, σε θερμαινόμενα θερμοκήπια, χρησιμοποιώντας όλο και περισσότερα φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Προκειμένου να αυξάνεται συνεχώς η παραγωγικότητα, είναι απαραίτητο να επεκτείνεται η επιφάνεια της γεωργίας, οπότε η λύση που προτιμούν οι βιομήχανοι είναι η αποψίλωση των δασών. Αυτή η μαζική αποψίλωση των δασών έχει σοβαρές συνέπειες για τη βιοποικιλότητα. Αρχίζει μια χιονοστιβάδα: τα ζώα δεν έχουν πλέον βιότοπο, η χλωρίδα καταστρέφεται, τα ζώα δεν μπορούν πλέον να τραφούν μόνα τους, τα έντομα δεν μπορούν πλέον να παίξουν το ρόλο τους ως επικονιαστές… και η βιοποικιλότητα καταστρέφεται αφύσικα.

  • Κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα

Η υπερβολική κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών έχει σημαντικές επιπτώσεις στον πλανήτη. Τα μηρυκαστικά αποβάλλουν τεράστια ποσότητα μεθανίου, η οποία οδηγεί σε σημαντική αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη όλη τη γεωργία που απαιτείται για τη διατροφή αυτών των ζώων, και εδώ και πάλι η αποψίλωση των δασών θα είναι η μόνη λύση για την αύξηση της καλλιεργούμενης έκτασης.

Ο ηθοποιός Joaquin PHOENIX έδωσε πρόσφατα μια ομιλία στην τελετή απονομής των Όσκαρ για την ευημερία των ζώων που ήταν αρκετά αξιοσημείωτη όσον αφορά την ανθρώπινη φύση: “Φανταστείτε ένα είδος που γονιμοποιεί τεχνητά μια αγελάδα, παίρνει το μωρό της κατά τη γέννηση για να το φάει και καταναλώνει το γάλα που προορίζεται για το μωρό για 10 μήνες, αυτό το είδος είναι ο Άνθρωπος”. Δεν είμαι χορτοφάγος, αλλά αυτή η ομιλία είναι αρκετά δυνατή!

Η εντατική αλιεία είναι επίσης σοκαριστική. Οι αλιευτικές τεχνικές προκαλούν το θάνατο πολλών ψαριών που καταλήγουν στα δίχτυα και, καθώς δεν είναι εμπορεύσιμα ή απαγορεύεται η πώλησή τους, επιστρέφουν στο νερό, νεκρά ή τραυματισμένα.

vache

Υπερμεταποιημένα και μεταποιημένα προϊόντα

Αυτή η οικογένεια προϊόντων περιλαμβάνει τρόφιμα που διαφέρουν από το βασικό προϊόν, όπως νιφάδες πουρέ πατάτας VS πατάτες, ή ένα επιδόρπιο κρέμας με γεύση “tarte tatin” VS γιαούρτι. Γιαούρτι VS…

Για την παραγωγή αυτών των προϊόντων, οι αγροδιατροφικές βιομηχανίες καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ενέργειας και νερού. Η ενέργεια που απαιτείται για τη μεταφορά και την αποθήκευση (ψύξη, κατάψυξη κ.λπ.) είναι επίσης σημαντική.

Συσκευασία

Στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είναι σχεδόν σπάνιο να βρει κανείς τρόφιμα που δεν είναι τυλιγμένα σε ένα ή περισσότερα στρώματα πλαστικού ή χαρτονιού. Ο μέσος Γάλλος πετάει 130 κιλά συσκευασίας τροφίμων κάθε χρόνο.

Οι συσκευασίες και τα απορρίμματα παράγουν αέριο μεθάνιο στην ατμόσφαιρα όταν διασπώνται και εκλύουν τοξικές αναθυμιάσεις όταν αποτεφρώνονται. Ακόμα και αν οι συσκευασίες μπορούν να ανακυκλωθούν, αυτό σημαίνει και πάλι χρήση ενέργειας.

Αναλάβετε δράση

Τι μπορούν να κάνουν οι ιδιώτες για να μειώσουν τον οικολογικό τους αντίκτυπο;

Θα σας προτείνω τώρα μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές για να βελτιώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα!

Στην εποχή τους και τοπικά

Είναι κοινή λογική να επιλέγετε τρόφιμα που είναι εποχής και όσο το δυνατόν πιο τοπικά. Δεν έχει νόημα να τρώτε σμέουρα τα Χριστούγεννα… και το ίδιο ισχύει και για τα εξωτικά φρούτα που πρέπει να μεταφερθούν αεροπορικώς σε όλο τον πλανήτη… Για να σας βοηθήσουν να βρείτε τον δρόμο σας, υπάρχουν πολλοί κατάλογοι εποχικών φυτών στο διαδίκτυο.

Επίσης, μειώστε την πρόσληψη ζωικών πρωτεϊνών – λιγότερες, αλλά καλύτερης ποιότητας. Οι πρωτεΐνες των οσπρίων (όπως οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασόλια κ.λπ.) είναι καλής διατροφικής ποιότητας, οπότε μπορείτε να εναλλάσσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ

Τα τρόφιμα με την ευρωπαϊκή ή γαλλική ετικέτα “βιολογικής γεωργίας” είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

Η ετικέτα αυτή επιβάλλει ακριβείς προδιαγραφές που αποφεύγουν τα θερμαινόμενα θερμοκήπια και τη χρήση λιπασμάτων που είναι επιβλαβή για τον υδροφόρο ορίζοντα κ.ά. Η χρήση φυτοφαρμάκων είναι επίσης εξαιρετικά περιορισμένη, πράγμα που είναι καλό για την υγεία μας και το υπέδαφός μας.

Αλλά προσοχή: τα βιολογικά τρόφιμα δεν λαμβάνουν υπόψη την εποχικότητα! Πρέπει να είστε σε εγρήγορση.

Απόβλητα

Κατά μέσο όρο, ένας Γάλλος πετάει 1 γεύμα την εβδομάδα. Για να αποφύγετε αυτή τη σπατάλη, μη διστάσετε να καταψύξετε τρόφιμα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Σχεδιάστε όσο το δυνατόν περισσότερο το μενού σας, ώστε να μπορείτε να εκτιμήσετε τις ποσότητες και να είστε καλύτερα οργανωμένοι. Σε πολλές πόλεις έχουν στηθεί “ψυγεία αλληλεγγύης” στους δρόμους, ώστε να μπορείτε να αφήνετε τα τρόφιμα που δεν θα χρησιμοποιήσετε και να μην καταλήγουν στον κάδο. Οι τοποθεσίες αυτών των ψυγείων είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα “frigosolidaire”.

plastique et pollution

Συσκευασία

Σύμφωνα με την Joan Gussow, μία από τις κορυφαίες διατροφολόγους παγκοσμίως, τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε δει την εμφάνιση των σούπερ μάρκετ και, κυρίως, την έκρηξη των υπερ-επεξεργασμένων προϊόντων. Κατά μέσο όρο, τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν περισσότερα από 8.000 προϊόντα. Όλα αυτά τα τρόφιμα απαιτούν πολλή ενέργεια για να παραχθούν, πολύ συχνά προέρχονται από το εξωτερικό και είναι υπερσυσκευασμένα. Η Joan Gussow συμβουλεύει τους ανθρώπους να μην αγοράζουν από τα σούπερ μάρκετ αλλά από τις αγορές ή τα μικρά καταστήματα. Αυτός ο τρόπος αγοράς σας επιτρέπει να επιλέγετε προϊόντα που πωλούνται χύμα και να περιορίζετε τις συσκευασίες μιας χρήσης. Για να περιορίσετε τις συσκευασίες μίας χρήσης, μπορείτε να φέρετε μαζί σας πλένεται υφασμάτινες σακούλες και κονσέρβες τροφίμων. Επιλέξτε αδρανή υλικά που είναι λιγότερο ρυπογόνα και πιο ανθεκτικά, όπως ανοξείδωτο ατσάλι, γυαλί ή ύφασμα.

Ανακύκλωση

Η διαλογή των σκουπιδιών σας, η επαναχρησιμοποίηση των δοχείων, η τοποθέτηση του γυαλιού στους κάδους γυαλιού… όλα αυτά είναι σχετικά προσιτά σε όλους. Η κομποστοποίηση είναι επίσης ένας φανταστικός τρόπος για να μειώσετε σημαντικά τα απορρίμματά σας. Μπορείτε να μειώσετε τον όγκο των απορριμμάτων σας σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Οι δικτυακοί τόποι των δημαρχείων προσφέρουν εργαστήρια κομποστοποίησης και βερμοκομποστοποίησης, μπορούν να πουλήσουν κομποστοποιητές και μπορεί ακόμη και να σας υποδείξουν την κατεύθυνση κοινών κομποστοποιητών στην πόλη σας.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να βοηθήσετε στη διατήρηση του πλανήτη. Μέσα σε δύο μόλις γενιές, έχουμε μολύνει περισσότερο από ό,τι τα τελευταία 5.000 χρόνια… είναι μια απογοητευτική σκέψη.