Αύξηση βάρους, επιβαρυντικός παράγοντας στην ενδομητρίωση

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η ενδομητρίωση χαρακτηρίζεται από την παρουσία και τον πολλαπλασιασμό του ενδομητρικού ιστού (ιστός που επενδύει το εσωτερικό της μήτρας) εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας. Οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλλουν.

Συνήθως επεκτείνεται στο αδιέξοδο του Douglas ή στις ωοθήκες και μπορεί να προκαλέσει υπερτροφία των ωοθηκών. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει απομακρυσμένες περιοχές (πνεύμονας-ομφαλός). Η ενδομητρίωση σπάνια ανευρίσκεται μετά την εμμηνόπαυση.

Το υπερβολικό βάρος του γυναικοειδούς τύπου (“οι περίφημες “σακούλες σέλας”) είναι συχνά κλινική ένδειξη περίσσειας οιστρογόνων (οιστρογόνα: γυναικεία σεξουαλική ορμόνη ή αγγελιοφόρος), αναγνωρισμένου παράγοντα κινδύνου στην ενδομητρίωση.

Η τριάδα “γυναικολογικός μορφότυπος, αύξηση βάρους και υπεροιστρογονισμός” είναι το τέλειο κοκτέιλ για την ενδομητρίωση.

Και έπειτα υπάρχει η φλεγμονώδης ή “φλογερή”, υπερτοξική (περίσσεια προσθέτων, φυτοφαρμάκων, βαρέων μετάλλων κ.λπ.) και ραφιναρισμένη διατροφή (ελλιπής σε μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία), η οποία ευθύνεται για την επιδείνωση της ενδομητρίωσης.

Ο πρώτος μοχλός είναι να δράσουμε μέσω της διατροφής για να ενθαρρύνουμε την απώλεια βάρους και να μειώσουμε το φορτίο των οιστρογόνων.

Υπερβάλλον βάρος : η περίσσεια λιπώδους ιστού (σωματικό λίπος) ενθαρρύνει την *περιφερική αρωματοποίηση των ανδρογόνων σε οιστρογόνα και κατά συνέπεια την περίσσεια οιστρογόνων (*περιφερική αρωματοποίηση είναι η μετατροπή από το ένζυμο αρωματάση που βρίσκεται στο λιπώδη ιστό των ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες) σε οιστρογόνα (γυναικείες ορμόνες)).

Αύξηση των φυτικών ινών ή των πρεβιοτικών

Γιατί πρέπει να το κάνετε αυτό;

 • Βοηθά στην εξάλειψη των οιστρογόνων,
 • Κεφάλαιο για τον μικροβιόκοσμο ή την εντερική χλωρίδα: οι φυτικές ίνες είναι το “κελάρι” των κολονοκυττάρων (αυτών που βρίσκονται στον βλεννογόνο του παχέος εντέρου). Εάν τα κολονοκύτταρα έχουν έλλειψη φυτικών ινών (ινουλίνη, FOS κ.λπ.), επιτίθενται στη βλέννα που παίζει προστατευτικό ρόλο για το έντερό σας και γίνονται επίσης αυτοφάγοι. Γοητευτικό, έτσι δεν είναι;
 • Διευκολύνετε τη διέλευση,
 • Μειώνουν την αιχμή της μεταγευματικής γλυκαιμίας,
 • Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου,
 • Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία μεταξύ διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών.

Πώς το πετυχαίνετε αυτό;

 • Επιλέξτε βιολογικά αμυλούχα τρόφιμα ολικής αλέσεως ή ημιπλήρους. Σας συμβουλεύω να τα αγοράζετε χύμα (βιολογικά), τα οποία επίσης δεν είναι υπεργλυκαιμικά. Όσπρια: τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα,
 • Τρώτε βιολογικά λαχανικά εποχής σε κάθε γεύμα. (φρέσκα ή κατεψυγμένα) ,
 • 1 πράσινο λαχανικό την ημέρα (η χλωροφύλλη είναι ένα εξαιρετικό εντερικό απολυμαντικό/μπορείτε να φτιάχνετε τακτικά πράσινους χυμούς με έναν αποχυμωτή: ο εντερικός μύκητας μισεί τη χλωροφύλλη!
 • 1 έγχρωμο λαχανικό /ημέρα ,
 • 2 έως 3 κομμάτια βιολογικών, εποχιακών φρούτων την ημέρα (κατά προτίμηση το πρωί και γύρω στις 4-5 μ.μ.),
 • Καταναλώστε 1 έως 2 μερίδες ελαιοποιήσιμων φρούτων την ημέρα (στο πρωινό και γύρω στις 4-5 μ.μ.),
 • Φύκια.
redecouvrir les légumes

Αυξήστε τα σταυρανθή λαχανικά: 3 φορές την εβδομάδα.

Σημείωση: το ήπαρ διαθέτει 3 οδούς αποβολής οιστρογόνων: 2 τοξικές οδούς: 16αΟΗ (εξαιρετικά τοξική: καρκινογόνος) και 4αΟΗ και 1 μη τοξική οδός: 2αΟΗ. Ενημερωτικά, υπάρχει ένα τεστ (που προσφέρεται από το εργαστήριο Barbier, για παράδειγμα) για να διαπιστωθεί αν το ήπαρ αποβάλλει μέσω της τοξικής ή της μη τοξικής οιστρογονικής οδού: μέτρηση στα ούρα της ΟΕΣΤΡΟΝΗΣ 2/16ΟΗ.

Το μπρόκολο περιέχει επίσης DIM (διινδολυλμεθάνιο), το οποίο προάγει την επαγωγή της οδού 2-OH, μιας μη τοξικής ηπατικής οδού αποβολής οιστρογόνων. Η συμπλήρωση με DIM στη μικροδιατροφή θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον στο πλαίσιο του υπεροιστρογονισμού που ενυπάρχει στην ενδομητρίωση.

Όλα τα σταυρανθή (μπρόκολο, κουνουπίδι, κινέζικο λάχανο, λάχανο, κόκκινο λάχανο, λάχανο κεφαλής, ραπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών, γογγύλια κ.λπ.), τα οποία λαμβάνουν μέρος στη φάση 2 της αποτοξίνωσης του ήπατος χάρη σε δύο θρεπτικά συστατικά: ινδόλη-3-καρβινόλη και σουλφοραφάνη (πολύ άφθονα στο μπρόκολο και στα λαχανάκια Βρυξελλών), βοηθούν στην εξάλειψη καρκινογόνων ουσιών.

Αυξήστε την πρόσληψη φυτοορμονών: λιγνάνες και ισοφλαβόνες

Βιολογικός χρυσός λιναρόσπορος: 1 έως 2 κουταλιές της σούπας ημερησίως. Ο λιναρόσπορος περιέχει φυτοορμόνες, που ονομάζονται λιγνάνες, οι οποίες βοηθούν στην επιβράδυνση του περιφερικού αρωματισμού των ανδρογόνων σε οιστρογόνα. Οι λιγνάνες μεταβολίζονται από την υγιή εντερική χλωρίδα σε εντερολακτόνες (επιτακτικά), τα ενεργά μόρια. Κατά συνέπεια, αν πάσχω από δυσβίωση, οι λιγνάνες δεν θα μεταβολιστούν. Σε περίπτωση υποψίας δυσβίωση, ζητήστε πάνω απ’ όλα τη συμβουλή ενός επαγγελματία που ειδικεύεται στη φυτομικροδιατροφή (γιατρός, διαιτολόγος ή Heilpraktiker). Η συμπληρωματική χορήγηση λιγνάνων μέσω μικροδιατροφής θα είναι πολύ χρήσιμη για την αναστολή της αρωματοποίησης των ανδρογόνων σε οιστρογόνα.

Οι ισοφλαβόνες (εκτός αν υπάρχουν θεραπευτικές αντενδείξεις), ο λυκίσκος, η σόγια κ.λπ. Έχουν ανταγωνιστική επίδραση στους υποδοχείς των οιστρογόνων. Οι ισοφλαβόνες έχουν πολύ ασθενέστερη οιστρογονική δράση από τα οιστρογόνα, γι’ αυτό και είναι τόσο χρήσιμες.

Προειδοποίηση: Οποιαδήποτε συμπληρωματική αγωγή (μικροδιατροφή, φυτοθεραπεία, γεμμοθεραπεία) θα πρέπει να πραγματοποιείται από επαγγελματία υγείας που ειδικεύεται στη μικροδιατροφή, τη φυτοθεραπεία ή τη γεμμοθεραπεία.

graines de lin

Αυξήστε τα ωμέγα 3 και εξασφαλίστε τη σωστή επιλογή λιπιδίων

Τα οιστρογόνα συνδέονται με έναν πυρηνικό υποδοχέα ( μια καρέκλα στη μεμβράνη του κυτταρικού πυρήνα) και προκύπτει οιστρογονική δραστηριότητα. Αλλά τα οιστρογόνα συνδέονται επίσης με ένα λιπαρό οξύ που υπάρχει στο κύτταρο: τα οιστρογόνα λέγεται ότι εστεροποιούνται.

Εάν το οιστρογόνο εστεροποιηθεί (συνδεθεί) με ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ (π.χ. παλμιτικό οξύ): η οιστρογονική δραστηριότητα θα είναι υψηλή.

Εάν το οιστρογόνο εστεροποιείται με ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ (π.χ. ωμέγα 3): η οιστρογονική δραστηριότητα θα είναι ασθενέστερη.

Εξυπακούεται ότι ο οιστρογονικός εμποτισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την περιεκτικότητα του κυττάρου σε λιπαρά οξέα.

Σύσταση: κάθε μέρα!

Ρόλοι: αντιφλεγμονώδη- απαραίτητα για όλους τους βλεννογόνους, συμπεριλαμβανομένου του βλεννογόνου της μήτρας- ρευστοποιητές κυτταρικών μεμβρανών- ρευστοποιητές αίματος- πρόληψη καρδιαγγειακών προβλημάτων και αντίστασης στην ινσουλίνη- συναισθηματικά- μνήμη.

Σε ποιες τροφές;

 • Ζωικές πηγές: λιπαρά και ημιλιπαρά ψάρια (DHA/EPA): 2 έως 3 φορές την εβδομάδα. Λόγω των βαρέων μετάλλων, προτιμήστε μικρά ψάρια, όπως σαρδέλες, γαύρο, παπαλίνα, ρέγκα, σκουμπρί, χέλι και πέστροφα σολομού. Για τα μεγάλα σαρκοφάγα ψάρια, επιλέξτε τον σκωτσέζικο σολομό και τον τόνο λευκού τόνου, για παράδειγμα, αλλά να τα τρώτε περιστασιακά. Κριλ-έλαιο / Καρκινοειδή / Ορισμένα οστρακοειδή.
 • Φυτική πηγή (α-λινολενικό): Βιολογικός λιναρόσπορος, σπόροι chia. Λάδι από λιναρόσπορο, λάδι καμελίνας πρώτης ψυχρής έκθλιψης, αμύγδαλα, φύκια. Αυγά πλούσια σε ωμέγα 3 (Bleu Blanc Coeur για παράδειγμα): όλα εξαρτώνται από τη διατροφή των πουλερικών. Για να γίνει ενεργό, το α-λινολενικό οξύ πρέπει να μετατραπεί σε DHA και EPA από ένζυμα αποσατουράσης και μεταβολικούς συμπαράγοντες (Mg, B9, Zn κ.λπ.). Αλλά αν έχω έλλειψη στους διάφορους συμπαράγοντες που απαιτούνται για αυτή τη μετατροπή… θα σας αφήσω να μαντέψετε!

Τι μπορώ να κάνω;

Πρέπει να τρώτε λιπαρά ψάρια: 2 με 3 φορές την εβδομάδα, 1 με 2 χούφτες ελαιώδη φρούτα την ημέρα (π.χ. για πρωινό και ως σνακ από τις 4μμ έως τις 5μμ), φυτικά έλαια πλούσια σε Ω3 για καρύκευμα. Ως θεραπεία πρώτης γραμμής, συνιστάται μια δίμηνη αγωγή με DHA/EPA (ωμέγα 3 ζωικής προέλευσης) σε θεραπευτική δόση. Ποιος είναι ο λόγος για αυτό; Έχει διαπιστωθεί κλινικά ότι χρειάζονται περίπου 2 μήνες για να διεισδύσουν τα Ωμέγα 3 στις κυτταρικές μεμβράνες. Πρέπει όμως να είστε σίγουροι για την ποιότητα του συμπληρώματος διατροφής ελέγχοντας: ετικέτα Pufanox (πιστοποίηση Epax, οικολογικό σήμα Friend of the Sea).

Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετά ωμέγα 3.

 • Τατρανς λιπαρά οξέα είναι επιβλαβή για την υγεία μου (+48% αύξηση του κινδύνου ενδομητρίωσης): βιομηχανικά προϊόντα, τηγανητά φαγητά, μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες και γαλακτοκομικά λίπη,
 • Τοπαλμιτικό οξύ σχετίζεται με 52% κίνδυνο: φοινικέλαιο και ζωικά λίπη.

Τι μπορείτε να περιμένετε από την υιοθέτηση αυτών των διαφόρων συστάσεων;

 • Μειωμένος πόνος ,
 • Μείωση της χρήσης αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών φαρμάκων,
 • Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή μειώνει την παραγωγή φλεγμονωδών κυτοκινών που εμπλέκονται στον πολλαπλασιασμό και τη μετανάστευση των κυττάρων του ενδομητρίου,
 • Διαμόρφωση των ορμονών (μέσω δίαιτας, μικροδιατροφής, φυτοθεραπείας, γεμμοθεραπείας).

Η υγεία είναι μια διαδικασία συνειδητοποίησης των γεγονότων

Dc Inthavong