Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Θεωρείτε τις διατροφικές σας συνήθειες μη ικανοποιητικές; Δεν τρώτε πλέον από πείνα; Δεν υιοθετείτε πλέον το ρητό “τρώτε για να ζήσετε, όχι για να ζήσετε για να φάτε”;

Αυτό που χρειάζεστε είναι να ανακαλύψετε εκ νέου μια ρυθμισμένη διατροφική συμπεριφορά, ώστε να βρείτε το ισορροπημένο σας βάρος, ένα βάρος που αντιστοιχεί στις ανάγκες σας, το οποίο μπορείτε να φτάσετε και να σταθεροποιήσετε χωρίς προσπάθεια, χωρίς δίαιτα!

Πώς μπορείτε να το κάνετε αυτό; Σας καλώ να επιστρέψετε στα βασικά: στις διατροφικές σας αισθήσεις.

Σε αυτό το άρθρο: χωρίς δίαιτα! Ως διαιτολόγος και ψυχοδιατροφολόγος, θα σας δώσω τις συμβουλές μου για να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα.

Θα σας δώσω μερικές συμβουλές για το πώς να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα, απαλά και ευγενικά, κάνοντας αλλαγές σε βάθος στις διατροφικές σας συνήθειες.

Ο υπολογισμός είναι απλός: για να χάσετε βάρος βιώσιμα, πρέπει να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Μπορείτε να ξεκινήσετε ρωτώντας τον εαυτό σας τι σας οδηγεί στην υπερκατανάλωση τροφής; Το άγχος, η πλήξη, η έλλειψη στοργής, η έλλειψη αυτοπεποίθησης, η έλλειψη αυτοεκτίμησης…

Τι είναι λοιπόν η “διατροφική συμπεριφορά”, ρωτάτε;

Πρώτα απ’ όλα, έχει να κάνει με το να γνωρίζετε ποιες τροφές τρώτε και πόσο τρώτε, τις διατροφικές σας πεποιθήσεις που επηρεάζουν τις επιλογές σας, την προσοχή που δίνετε στις διατροφικές σας αισθήσεις (πείνα, κορεσμός) και την επίδραση των συναισθημάτων σας στον τρόπο που τρώτε.

Η πρώτη μου συμβουλή: ξεκινήστε να μετράτε την πρόοδό σας με βάση τις αλλαγές στη διατροφική σας συμπεριφορά και όχι με βάση το βάρος σας (και εκείνο το νούμερο στη ζυγαριά που μπορεί να σας κάνει τόσο δυστυχισμένους). Φυσικά, είναι δυνατόν να χάσετε βάρος με τη δύναμη της θέλησης (στερώντας τον εαυτό σας, για παράδειγμα), αλλά αυτή η επιτυχία θα είναι μόνο προσωρινή. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να σημειώσετε πρόοδο με τις διατροφικές σας συνήθειες χωρίς (ίσως) να χάσετε βάρος στην αρχή, αλλά θέτοντας σε εφαρμογή συμπεριφορές που είναι ευεργετικές μακροπρόθεσμα. Αυτά τα οφέλη θα οδηγήσουν τελικά σε πραγματική και διαρκή απώλεια βάρους.

Και όταν οι αριθμοί μετράνε τόσο πολύ; Λοιπόν, θα σας συμβούλευα να ζυγίζεστε μία φορά το μήνα, αλλά όχι περισσότερο, ώστε να μπορείτε να βλέπετε πόσο σκληρά δουλεύετε με την πάροδο του χρόνου, αφήνοντας το σώμα σας να ρυθμίζει τις φυσικές διακυμάνσεις του βάρους σας.

perdre du poids

Ίσως έχετε αποφασίσει να μην τρώτε ορισμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες που σας άρεσαν, αλλά θα σας συμβούλευα να μην τις επαναφέρετε αμέσως, χωρίς προηγούμενη προετοιμασία. Αφιερώστε χρόνο για να επανεισάγετε σταδιακά αυτές τις τροφές “ταμπού” με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξή σας, για να αποφύγετε τον κίνδυνο να σπάσετε!

Σε αυτό το άρθρο, δεν σας προτείνω να ακολουθήσετε δραστικούς κανόνες, όπως σε μια δρακόντεια δίαιτα. Αντίθετα, πρόκειται για την υιοθέτηση νέων συνηθειών που θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε με φυσικό τρόπο, χωρίς να στερηθείτε τον εαυτό σας και επομένως χωρίς δίαιτα!

Οι 3 συμβουλές μου για να χάσετε βάρος χωρίς απογοήτευση και χωρίς δίαιτα

Συμβουλή 1: Οργανώστε τον εαυτό σας με διαφορετικό τρόπο!

Για να χάσετε βάρος βιώσιμα και αποτελεσματικά, πρέπει να είστε οργανωμένοι, οπότε ναι, όλα είναι θέμα οργάνωσης.

Μπορείτε να ξεκινήσετε, για παράδειγμα, τακτοποιώντας το ψυγείο και την κουζίνα σας: ξέρατε ότι μια τακτοποιημένη κουζίνα αποτρέπει το τσιμπολόγημα; Βάλτε σε τάξη τα ντουλάπια σας.

Στη συνέχεια, μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε τα μαχαιροπήρουνά σας: τρώτε τα γεύματά σας σε μικρά πιάτα για επιδόρπια ή χρησιμοποιήστε κινέζικα ξυλάκια. Μια μικρότερη μερίδα σε μικρό πιάτο θα σας βοηθήσει να φάτε λιγότερο, χωρίς να νιώθετε απογοήτευση, όπως ακριβώς τα ξυλάκια θα σας αναγκάσουν να επιβραδύνετε.

Τι γίνεται με το καμαρίνι σας; Τακτοποιήστε το. Θα σας αποσπάσει το μυαλό, οπότε ξεφορτωθείτε όλα αυτά τα ρούχα που είναι πολύ μικρά, τα “δοκιμαστικά τζιν” και άλλα ρούχα που σας κάνουν να νιώθετε ενοχές! Στη συνέχεια, κάντε μια ωραία μικρή βόλτα έξω για τουλάχιστον 30 λεπτά για να απελευθερωθείτε για τα καλά.

Φυσικά, αν έχετε όρεξη και έχετε αρκετά χρήματα στο πορτοφόλι σας, λίγα ψώνια θα μπορούσαν επίσης να σας κάνουν καλό.

Και τέλος, προγραμματίστε τα γεύματά σας. Μπορείτε να καταγράψετε εκ των προτέρων τα μενού σας, σύμφωνα με τις επιθυμίες σας, και στη συνέχεια να κάνετε τα ψώνια σας σύμφωνα με αυτά! Αυτό θα σας εξοικονομήσει χρόνο και χρήματα και θα κάνει τη ζωή σας πιο εύκολη.

Συμβουλή 2: Για να χάσετε βάρος, πρέπει να απολαμβάνετε το φαγητό!

Μην καταπολεμάτε την επιθυμία σας να φάτε. Αντιθέτως, ικανοποιήστε την πείνα σας! Το φαγητό σας βοηθά να γεμίζετε ενέργεια, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε σε φόρμα και να θρέψετε το σώμα σας. Τρώτε λοιπόν όταν πεινάτε, όταν πεινάτε, με ευχαρίστηση και με πλήρη επίγνωση. Αφιερώστε χρόνο για να απολαύσετε τα γεύματα, τα σνακ και τα σοκολατάκια σας!

Πάνω απ’ όλα, τρώτε χωρίς να στερείστε τον εαυτό σας, ακόμη και τα αγαπημένα σας φαγητά. Τέρμα οι απογοητεύσεις κάθε είδους.

Αλλά πάνω απ’ όλα, σταματήστε να τρώτε όταν δεν πεινάτε πια – αυτό είναι το μυστικό. Όταν δεν απολαμβάνετε πια το γεύμα σας, τότε είναι η ώρα να σταματήσετε (σεβαστείτε την αίσθηση κορεσμού σας).

Και αν δεν πεινάτε στο πρωινό; Παραλείψτε το γεύμα! Το καταλάβατε, το να χάσετε βάρος χωρίς δίαιτα είναι θέμα ακρόασης του εαυτού σας! Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για το σώμα σας από το να ακούτε τις αισθήσεις και τις ανάγκες του.

Belle fille buvant du café ou du thé près de la fenêtre

Συμβουλή 3: Ήπιος σημαίνει αργός

Έχετε όρεξη για μια γλυκιά λιχουδιά; Σοκολάτα, επιδόρπια με κρέμα, γλυκά; Ή μήπως σας αρέσουν περισσότερο τα πατατάκια και τα αλλαντικά; Χρειάζεστε κάτι για να σας φτιάξει τη διάθεση το χειμώνα ή όταν νιώθετε λίγο κουρασμένοι ή πεσμένοι; Μη μείνετε χωρίς. Όπως είπαμε, όχι άλλη απογοήτευση!

Απλά μάθετε να τρώτε το φαγητό σας αργά, ήρεμα, αναπνέοντας, κάνοντας παύσεις, αφήνοντας κάτω τα μαχαιροπίρουνα. Αφιερώστε χρόνο για να καθίσετε, να ετοιμάσετε το φαγητό της απόλαυσής σας (σε ένα πιάτο, με ένα ποτήρι νερό, τσάι από βότανα ή καφέ), να κοιτάξετε ένα παράθυρο και να το απολαύσετε, να το μασήσετε.

Αυτό ονομάζεται γευσιγνωσία, με ευχαρίστηση και χωρίς ενοχές.

Χαρίστε και στο σώμα σας μια απόλαυση: ένα καλό μασάζ, ένα μπάνιο, κάποια σωματική δραστηριότητα που σας ευχαριστεί. Σας προσκαλώ να φροντίσετε ολόκληρο το σώμα σας.

Μάθετε ξανά πώς να αναπνέετε αργά, εστιάζοντας στην παρούσα στιγμή για λίγα λεπτά, με πλήρη επίγνωση.

Όπως θα έχετε συνειδητοποιήσει, το να χάνετε βάρος χωρίς δίαιτα σημαίνει να αφιερώνετε χρόνο για να ακούτε τον εαυτό σας, να είστε ευγενικοί και ευγενικοί, σαν να φροντίζετε το σώμα σας με τον ίδιο τρόπο που φροντίζει και ο καλύτερός σας φίλος.