Αξίζει πραγματικά να παίρνετε συμπληρώματα διατροφής;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τα συμπληρώματα διατροφής βρίσκονται παντού, στα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ και τα γυμναστήρια. Υπάρχουν τόσα πολλά από αυτά που μπορεί να αισθάνεστε χαμένοι μπροστά σε μια τέτοια ατελείωτη επιλογή, αλλά ταυτόχρονα ενθουσιασμένοι από όλα τα πιθανά “θαυματουργά” αποτελέσματα που μπορούν να έχουν στην υγεία, το σώμα ή την εμφάνισή μας. Πολλοί άνθρωποι τα παίρνουν χωρίς να γνωρίζουν πραγματικά το γιατί, επειδή έχουν ακούσει για το προϊόν, επειδή τους άρεσε το μήνυμα στο κουτί ή επειδή έχουν δει διαφημίσεις στο αγαπημένο τους περιοδικό.

Αυτά τα προϊόντα μπορεί να φαίνονται εντελώς ακίνδυνα, αλλά αν χρησιμοποιηθούν λανθασμένα, μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Ορισμένα φυτά ή βιταμίνες σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Θα σας μιλήσω λοιπόν για αυτά τα διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων διατροφής και για το πώς να αποφύγετε τις λανθασμένες επιλογές.

Πρέπει να παίρνω βιταμίνες και μέταλλα;

Βιταμίνη C, β-καροτένιο, σύμπλεγμα βιταμινών, σίδηρος κ.λπ… Συχνά νομίζουμε ότι κάνουμε το σωστό παίρνοντας αυτού του είδους τα συμπληρώματα, αλλά είναι σημαντικό να ρωτήσετε έναν επαγγελματία υγείας για να μάθετε αν τα χρειάζεστε πραγματικά και ποιο προϊόν να επιλέξετε.

Η βιταμίνη C, για παράδειγμα, είναι αποτελεσματική, αλλά δεν λειτουργεί μόνη της στο σώμα. Χρειάζεται άλλα αντιοξειδωτικά για να είναι αποτελεσματική, διαφορετικά απλώς θα αποβληθεί με τα ούρα, οπότε πρέπει να είναι φυσικής προέλευσης και να συνδυάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, βρίσκεται εύκολα, και μάλιστα με μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα, στα εποχιακά ωμά λαχανικά. Για παράδειγμα, 3 κομμάτια φρούτων εποχής και ένα ωμό λαχανικό την ημέρα (κατά προτίμηση βιολογικά) παρέχουν αρκετή βιταμίνη C για να καλύψουν τις ανάγκες σας.

Όσον αφορά τα βκαροτένια, είναι ιδιαίτερα πολύτιμα πριν από την καλοκαιρινή περίοδο. Δυστυχώς, οι υψηλές δόσεις αυτής της προβιταμίνης Α μπορεί να είναι επιβλαβείς, ειδικά για τους καπνιστές. Αυτή η προβιταμίνη βρίσκεται φυσικά και βιοδιαθέσιμη στα καρότα και στα κόκκινα φρούτα. Γιατί να μην δοκιμάσετε μια πορεία χυμού καρότου από τον αποχυμωτή με ένα smoothie βατόμουρο ως σνακ για να ετοιμαστείτε για το καλοκαίρι;

Τα συμπληρώματα που περιέχουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα θα έχουν ενδιαφέρον μόνο για άτομα με αυξημένα προβλήματα δυσαπορρόφησης, όπως όσοι πάσχουν από χρόνιες εντερικές παθήσεις ή όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρό υποσιτισμό. Αν ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας έχει διαγνώσει μια συγκεκριμένη ανεπάρκεια, μην ανησυχείτε, αλλά διαφορετικά να είστε προσεκτικοί με την πρόσληψη λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως οι βιταμίνες A, D, E ή K. Πάρα πολλές από αυτές τις βιταμίνες αποθηκεύονται στο συκώτι και μπορεί να οδηγήσουν σε ηπατοτοξικότητα. Το ίδιο ισχύει και για τα μέταλλα, τα οποία σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση άλλων μετάλλων και επομένως να οδηγήσουν σε δευτερογενείς ελλείψεις.

Αυτό συμβαίνει συχνά με τα συμπληρώματα σιδήρου που λαμβάνουν ορισμένοι αθλητές που νομίζουν ότι κάνουν το σωστό. Αυτό περιορίζει την απορρόφηση άλλων μετάλλων που είναι απαραίτητα για την απόδοση, παρόλο που είχαν ήδη αρκετό σίδηρο στη διατροφή τους. Επιπλέον, η περίσσεια σιδήρου γίνεται προ-οξειδωτικό, με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Εκτός από τη διαγνωσμένη αναιμία, δεν υπάρχει ανάγκη για συμπλήρωμα.

Vitamines compléments alimentaires

Τι πρέπει να προσέχω όταν λαμβάνω φυτικά συμπληρώματα;

Τα φυτικά φάρμακα είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση ορισμένων ήπιων συμπτωμάτων ως προληπτικό μέτρο. Εάν όμως τα λαμβάνετε χωρίς τη συμβουλή επαγγελματία υγείας, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη τυχόν αντενδείξεις.

Η γλυκόριζα, για παράδειγμα, η οποία βρίσκεται σε πολλά αγιουρβεδικά μείγματα, μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση, οδηγώντας λίγο-πολύ σε κινδύνους όπως η λιποθυμία. Άλλα φυτά μπορεί να έχουν επικίνδυνες παρενέργειες, οπότε είναι καλύτερο να γνωρίζετε όλες τις αντενδείξεις, ακόμη και για τα αφεψήματα. Επιπλέον, προτιμήστε βιολογικά προϊόντα για να αποφύγετε και την κατάποση χημικών προϊόντων.

Θα πρέπει να κάνω μια πορεία προβιοτικών;

Τα προβιοτικά βρίσκονται πλέον παντού. Είναι όλη η μόδα και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Οι μελέτες σχετικά με τον μικροβιόκοσμο και τον αντίκτυπο των προβιοτικών στην υγεία είναι συναρπαστικές και καινοτόμες. Δυστυχώς, πολλά από τα προβιοτικά που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί για αρκετό χρονικό διάστημα και σε αρκετά μεγάλο δείγμα ώστε να τους αποδοθούν οι υποτιθέμενες “θαυματουργές” αρετές για τη θεραπεία πολλών συμπτωμάτων και παθολογιών. Ένα μείγμα ποιοτικών προβιοτικών ενδιαφέρει τους ανθρώπους που έχουν υποστεί τραύμα στο έντερό τους, όπως μια μακρά αγωγή αντιβιοτικών, μια δύσκολη γαστρεντερίτιδα, ή που έχουν εξουθενωτικά πεπτικά προβλήματα. Ωστόσο, είναι δυνατόν να καταναλώσετε προβιοτικά με φυσικό τρόπο, στρεφόμενοι σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως αγγουράκια, ελιές, γύρη, ξινολάχανο, κεφίρ κ.λπ.

Είναι πραγματικά απαραίτητες οι σκόνες πρωτεΐνης;

Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία μιας ιδανικής πρωτεΐνης. Υπάρχουν 8 απαραίτητα αμινοξέα. Η χορήγηση αμινοξέων ή ακόμη και συμπληρωμάτων πρωτεΐνης δεν είναι απαραίτητη, εκτός αν συνταγογραφηθεί από επαγγελματία υγείας σε περίπτωση σοβαρού υποσιτισμού ή συγκεκριμένης ασθένειας. Αλλά να είστε σίγουροι ότι δεν θα είναι αυτά που θα βρείτε στο γυμναστήριο. Να ξέρετε ότι ο κόσμος του αθλητισμού είναι μια επιχείρηση για μάρκες κάθε είδους, οπότε είτε θέλετε να χάσετε βάρος είτε να χτίσετε μυϊκή μάζα, οι σκόνες πρωτεΐνης δεν είναι απαραίτητες.

Επιπλέον, αν ληφθούν σε υπερβολική ποσότητα, θα αποβληθούν με τα ούρα, κάτι που κοστίζει ακριβά. Τα αμινοξέα που λαμβάνονται μεμονωμένα μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε μικρή απώλεια μυϊκής μάζας, δημιουργώντας ανεπαρκή παροχή άλλων απαραίτητων αμινοξέων. Αν θέλετε να τα βρείτε με φυσικό τρόπο, επιλέξτε αυγά, σόγια ή ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα.