Ανακούφιση από την ενδομητρίωση μέσω της μείωσης της έκθεσης σε ορμονικούς διαταράκτες (ενδοκρινικοί διαταράκτες)

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η ενδομητρίωση χαρακτηρίζεται από την παρουσία και τον πολλαπλασιασμό του ενδομητρικού ιστού εκτός της ενδομητρικής κοιλότητας. Οι κλινικές εκδηλώσεις ποικίλλουν. Συνήθως επεκτείνεται στο αδιέξοδο του Douglas ή στις ωοθήκες και μπορεί να προκαλέσει υπερτροφία των ωοθηκών. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει απομακρυσμένες περιοχές (πνεύμονας-ομφαλός). Η ενδομητρίωση σπάνια ανευρίσκεται μετά την εμμηνόπαυση.

Αιτίες: Η ενδομητρίωση είναι μια από τις πιο σπάνιες μορφές της:

 • Υπερτοξική, φλεγμονώδης διατροφή,
 • Χρόνια οξεία φλεγμονή ή “χρόνια φωτιά” (φλεγμονώδης διατροφή, υπερδιαπερατό ή “κόσκινο” έντερο, αντίσταση στην ινσουλίνη είναι γενικά οι παράγοντες που την προκαλούν),
 • Οξειδωτικό στρες (Ο οργανισμός μου δεν διαθέτει επαρκείς ασπίδες – αντιοξειδωτικά – έναντι των επιτιθέμενων, των ελεύθερων ριζών. Αυτή είναι μια σημαντική αιτία της γήρανσης των κυττάρων),
 • Γλυκαιμικό στρες (“Γίνομαι καραμέλα: η αιτία είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη”),
 • “Η τριάδα του γυναικοειδούς μορφότυπου, της αύξησης βάρους και του υπεροιστρογονισμού,
 • Ανεπαρκείς οιστρογονικοί αποβολείς (έντερο, συκώτι),
 • Έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες.

(Με την επιφύλαξη νέων ερευνητικών δεδομένων)

Όλοι αυτοί είναι παράγοντες που εμπλέκονται στην ενδομητρίωση. Θα επικεντρωθούμε στην έκθεση σε ενδοκρινικούς διαταράκτες.

Περιορισμός των ενδοκρινικών διαταρακτών σημαίνει περιορισμό της έκθεσης σε ξενοβιοτικά

Ένα ξενοβιοτικό είναι μια ουσία που υπάρχει σε έναν ζωντανό οργανισμό αλλά είναι ξένη προς αυτόν: δεν παράγεται ούτε από τον ίδιο τον οργανισμό, ούτε από τη φυσική του διατροφή.

Ένα ξενοβιοτικό είναι ένα χημικό μόριο που είναι ρυπογόνο και μερικές φορές τοξικό μέσα σε έναν οργανισμό, ακόμη και σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις. Δύο τυπικά παραδείγματα ξενοβιοτικών είναι τα φυτοφάρμακα και τα φάρμακα.

Ορισμός

Ένας ενδοκρινικός διαταράκτης (ορμονικός διαταράκτης) είναι μια ουσία ή ένα μείγμα ουσιών που μεταβάλλει τις λειτουργίες του ενδοκρινικού συστήματος, προκαλώντας έτσι επιβλαβείς επιδράσεις σε έναν ακέραιο οργανισμό, στους απογόνους του ή σε (υπο)πληθυσμούς.

Προέλευση των ενδοκρινικών διαταρακτών

 • Φυσική προέλευση: ορμόνες, φυτοοιστρογόνα ,
 • Περιβαλλοντική (μόλυνση διαφόρων περιβαλλόντων): νερό, τρόφιμα, καταναλωτικά προϊόντα κ.λπ.
 • Αποτελέσματα της ανθρώπινης δραστηριότητας: καθημερινά καταναλωτικά αγαθά, προϊόντα επεξεργασίας καλλιεργειών, φάρμακα, καλλυντικά κ.λπ.
eau perturbateurs endocriniens

Συνέπειες των ενδοκρινικών διαταρακτών

Αύξηση των οιστρογόνων, η οποία προάγει τον υπεροιστρογονισμό, παράγοντα ορμονοεξαρτώμενων παθολογιών, όπως η ενδομητρίωση και η γυναικοειδής αύξηση βάρους.

Οι ενδοκρινικοί διαταράκτες (ιδίως τα φυτοφάρμακα) είναι μία από τις αιτίες του πορώδους εντέρου, γνωστού και ως υπερδιαπερατότητα (οι στεγανές συνδέσεις που λειτουργούν ως “σφραγίδες” μεταξύ των κυττάρων του τοιχώματος ή του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου αλλοιώνονται). Αυτός ο “διάτρητος φραγμός” θα επιτρέψει την είσοδο πολλών εισβολέων (μη εγκεφάλων) στην κυκλοφορία του αίματος. Σταδιακά, προκειμένου να αμυνθεί, ο οργανισμός θα εγκατασταθεί σε μια “χρόνια πυρκαγιά” ή σε μια χρόνια οξεία φλεγμονή. Αυτή η “χρόνια φωτιά” επιτίθεται στα υγιή κύτταρα (οξειδωτικό στρες) και αποτελεί αιτιολογικό και επιβαρυντικό παράγοντα της ενδομητρίωσης.

Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

 • Επιλογή τροφίμων: βιολογικά ,
 • Διοξίνη, PCBs: περιορίστε τα λιπαρά κρέατα, τα ψάρια υψηλής αλυσίδας και τα γαλακτοκομικά λίπη,
 • Παρασιτοκτόνα: επιλέξτε αμυλούχα τρόφιμα ολικής άλεσης, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά (προσέξτε την εποχικότητα).
 • Δισφαινόλες και φθαλικές ενώσεις: περιορίστε ή αποφύγετε τα πλαστικά δοχεία. Αποφύγετε τη θέρμανση τροφίμων σε πλαστικά δοχεία και προτιμήστε γυάλινα δοχεία. Στις κονσέρβες τροφίμων: έχουν αντικαταστήσει τη δισφαινόλη Α με τη δισφαινόλη S. *Μελέτη: Ιούλιος 2019: μελέτη που διεξήχθη από την ENVT και την Toxalim σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Μόντρεαλ και του Λονδίνου, δείχνει ότι το BPS (σε χοίρους) παραμένει περισσότερο στον οργανισμό και σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις από το BPA,
 • Βαρέα μέταλλα (Cd, Hg, Pb): τσιγάρα- ψάρια,
 • Πρόσθετα: διαβάστε τις ετικέτες. Αποφύγετε το Ε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Είδη ψαριών

Μην τρώτεΜαρλίν, βασιλικό σκουμπρί, τόνος Ειρηνικού, νορβηγικός σολομός, ξιφίας
Τρώτε μόνο μία φορά το μήναΚιτρινόπτερος τόνος, τόνος skipjack, κιτρινόπτερος τόνος, πορτοκαλί μπακαλιάρος, τασερτζού, γκρούπερ, μπακαλιάρος, γρεναδιέρος, σνάππερ, ιππόγλωσσα, σκωτσέζικος σολομός
Τρώτε μόνο μία φορά την εβδομάδαΛαβράκι, γαύρος, σαρδέλα, σκουμπρί
Τρώγονται μόνο 2 φορές την εβδομάδαΡέγγα, σκουμπρί, κέφαλος, μπακαλιάρος
Τρώτε όσο θέλετεΜπακαλιάρος
Πηγή: Ινστιτούτο Ερευνών Βιοποικιλότητας / notre-planete.info
Συνοπτικός πίνακας των ψαριών και των συστάσεων κατανάλωσης σε σχέση με τη συγκέντρωση υδραργύρου τους

Ενδοκρινικοί διαταράκτες

se proteger de la contanomation chimique et des perturbateurs endociriniens
Πηγή: www.urps-ml-paca.org

Σημείωση: είναι προτιμότερο να πλένετε και να ξεφλουδίζετε τα φρούτα και τα λαχανικά εάν δεν είναι βιολογικά.
Συμβουλή: βυθίστε τα φρούτα και τα λαχανικά σε μια λεκάνη με νερό αναμεμειγμένο με 2 κουταλιές της σούπας βρώσιμο διττανθρακικό νάτριο για 15 λεπτά.

Πρόσθετα

additifs
Αναφορά: Πρόσθετα τροφίμων της Corinne Gouget. Εκδόσεις Chariot d’Or

Το νερό

Ένα σύστημα βαρυτικού φιλτραρίσματος είναι μια απαραίτητη, οικονομική και οικολογική επένδυση. Για να αποφύγετε τα πλαστικά μπουκάλια και να αποτοξινώσετε το νερό της βρύσης από διάφορους ρύπους: βαρέα μέταλλα, υπολείμματα φαρμάκων, μολυσματικά ζιζανιοκτόνα, παθογόνα βακτήρια και κύστες, χλώριο, πτητικές οργανικές ενώσεις, μολυσματικές ουσίες και αναδυόμενους ρύπους.

Είναι καλύτερο να επιλέξετε μια θήκη φίλτρου από ανοξείδωτο χάλυβα.

Έχετε να κερδίσετε τα πάντα περιορίζοντας τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, για την υγεία σας και την υγεία του πλανήτη μας!