Έλεγχος μικροδιατροφής

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Πρώτα απ’ όλα, ο μικροδιατροφικός έλεγχος μας δίνει τη δυνατότητα να μάθουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και να βρούμε λύσεις σε ορισμένες καθημερινές παθήσεις μέσω του τρόπου που τρώμε. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι το πιάτο μας και το τι περιέχει. Ας ξεκινήσουμε με τον επαναπροσδιορισμό του όρου “μικροδιατροφή” πριν κατανοήσουμε τη χρησιμότητα και τα οφέλη ενός τέτοιου ελέγχου.

Τι είναι η μικροδιατροφή;

Πολύ στη μόδα αυτή τη στιγμή, η μικροδιατροφή συζητιέται πολύ, αλλά τι ακριβώς είναι;

Η μικροδιατροφή μπορεί να οριστεί ως μια νέα προσέγγιση, ή εν πάση περιπτώσει μια διαφορετική προσέγγιση της διατροφής, υπό την έννοια ότι επικεντρώνεται σε μικρά μόρια. Μακριά από τα κλασικά λίπη, σάκχαρα και πρωτεΐνες για τα οποία έχουμε συνηθίσει να μιλάμε στην καθημερινή γλώσσα ως διαιτολόγοι (αλλά όχι μόνο!). Συγκεντρώνει μια μεγάλη και αχανή οικογένεια μικροθρεπτικών συστατικών, ορμονών και προβιοτικών, των περίφημων εντερικών συγκατοίκων μας. Αυτός λοιπόν ο μικρόκοσμος στο πιάτο μας μας βοηθάει να παραμένουμε σε φόρμα μέρα με τη μέρα… αρκεί, βέβαια, να κρατάμε την ισορροπία για να αποδώσουμε τα πολυπόθητα οφέλη.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη μικροδιατροφή, σας προσκαλώ να διαβάσετε ή να ξαναδιαβάσετε το άρθρο της Lucie για το θέμα.

Objet de la micronutrition

Τι είναι ο έλεγχος μικροδιατροφής;

Εντάξει, η μικροδιατροφή αφορά τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα βακτήρια που βρίσκονται στα τρόφιμά μας, αλλά τι σχέση έχει αυτό με το περίφημο check-up, θα αναρωτηθείτε; Και πώς ξέρουμε ότι παίρνουμε όλα όσα χρειαζόμαστε στις σωστές ποσότητες;

Δεδομένου ότι μιλάμε για μια απείρως μικρή περιοχή, εξ ου και ο όρος “μικροδιατροφή”, είναι ζωτικής σημασίας να κατανοήσουμε πώς αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκουν το δρόμο τους στο πιάτο μας. Αλλά και κατά πόσο το σώμα μας έχει την ικανότητα να τα ενσωματώσει σωστά!

Σε αυτό το σημείο μπαίνει σε εφαρμογή ο έλεγχος της μικροδιατροφής. Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται τις περισσότερες φορές με τη μορφή ερωτηματολογίου που περιέχει μια ολόκληρη σειρά ερωτήσεων που αφορούν τη διατροφή μας και το περιβάλλον μας. Το ερωτηματολόγιο αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο ζωής μας και να εντοπίσουμε όλες τις διατροφικές μας συνήθειες.

Μετά από αυτό το ερωτηματολόγιο, επισημαίνονται οι τομείς διαταραχής και προτείνονται λύσεις με βάση τις απαντήσεις που λαμβάνονται. Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος διαιτολόγος θα σας δώσει έναν φάκελο παρακολούθησης, ώστε να μπορείτε να δείτε πώς εξελίσσεστε σύμφωνα με τις λύσεις που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Απόλυτα εξατομικευμένο, δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άτομο να κατανοήσει τους μοχλούς που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή προκειμένου να ρυθμιστεί μια διαταραχή μέσω της διατροφής. Τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης θα σας βοηθήσουν να κάνετε καλύτερες διατροφικές επιλογές και να συμπληρώσετε τη διατροφή σας, αν χρειαστεί – και παρακαλώ, σε εξατομικευμένη βάση! Έτσι, μετράει πραγματικά τον αντίκτυπο της διατροφής/του περιβάλλοντος στη γενική μας λειτουργία.

Για ποιο λόγο και για ποιον;

Όσο κι αν φαίνεται απροσδόκητο, οι ερωτήσεις που τίθενται σε αυτό το περίφημο check-up δεν καλύπτουν μόνο τις διατροφικές συνήθειες, αλλά και τον τρόπο ζωής, τη σωματική δραστηριότητα και τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζετε μέρα με τη μέρα. Τα προβλήματα αυτά μπορεί να ήταν πάντα μέρος της ζωής μας, μπορεί να είναι ακίνδυνα ή πολύ πιο ενοχλητικά. Εν ολίγοις, ένα ευρύ φάσμα καθημερινών παθήσεων μπορεί να εξηγηθεί… από το τι τρώμε! Θα ήταν λοιπόν ανόητο να το χάσουμε.

Προορίζεται κυρίως για ενήλικες και ηλικιωμένους, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για παιδιά και εφήβους σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, αλλά σε πολύ λιγότερο τακτική βάση.

Όπως είδαμε, απέχουμε πολύ από τον απλό υπολογισμό θερμίδων και μερίδων. Καθώς η αξιολόγηση αυτή είναι εντελώς εξατομικευμένη, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα είναι συγκεκριμένα για κάθε άτομο και οι συμβουλές θα δοθούν σύμφωνα με τους στόχους του ατόμου.

Différence entre nutritionniste et diététicien.

Τι μπορεί να μας διδάξει σε πρακτικό επίπεδο;

Σε κάθε ηλικία, το πιάτο μας είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Γίνεται ακόμη πιο σημαντικός όταν συνειδητοποιούμε ότι η σύνθεσή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφορετικών “εδαφών” ή “προφίλ”. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα διαφορετικών τύπων εδάφους σε σχέση με τα πιθανά προβλήματα που αντιμετωπίζονται:

  • Διαταραχές του πεπτικού συστήματος: προβλήματα με τη διέλευση, την πέψη, την ανοχή στα τρόφιμα, το φούσκωμα κ.λπ.
  • Έδαφος νευροδιαμεσολαβητών-στρες: διαταραχές ύπνου, κόπωση, διαταραχές διάθεσης, αίσθημα καταπίεσης, ταχυπαλμία κ.λπ.
  • Οξειδωμένο έδαφος που συνδέεται με την επίδραση της διατροφής στην οξείδωση του σώματός μας: δερματικά προβλήματα, ρυτίδες, δερματικές κηλίδες, ζάλη…
  • Έλλειψη λιπαρώνοξέων: προβλήματα συγκέντρωσης, προβλήματα μνήμης, έκζεμα, άγχος κ.λπ.
  • Υπογλυκαιμικό έδαφος λόγω ανισορροπίας στη διαχείριση του σακχάρου: τσιμπολογήματα, λιγούρες για γλυκό, ψυχαναγκασμοί κ.λπ.
  • Όξινο έδαφος: πόνοι στις αρθρώσεις, οστεοπόρωση, κοιλότητες, ανοσολογική αδυναμία, φλεγμονές, κράμπες, τενοντίτιδες κ.λπ.
  • Δηλητηριασμένο έδαφος: συσσώρευση τοξικών στοιχείων (πρόσθετα, βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα κ.λπ.) ή δυσκολία στην αποβολή τους: χλωμή επιδερμίδα, ευερεθιστότητα, ναυτία, κατάθλιψη κ.λπ.

Μετά τη συμπλήρωση αυτού του ερωτηματολογίου, ο διαιτολόγος-μικροδιατροφολόγος σας θα είναι σε θέση να σας πει ποιος(-οι) τομέας(-οι) είναι εκτός ισορροπίας και ποιος(-οι) πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα, ώστε να βελτιώσετε τις ενοχλήσεις σας.

Στο τέλος κάθε συνεδρίας, ένα απλό, ιδιαίτερα οπτικό γράφημα θα σας βοηθήσει να εστιάσετε στις εν λόγω περιοχές και, κυρίως, να δείτε τις αλλαγές μεταξύ κάθε αξιολόγησης.

Σε γενικές γραμμές, μια νέα αξιολόγηση πραγματοποιείται κάθε 3 μήνες για τον απολογισμό της ισορροπίας σας.

Εφαρμόζονται μια ισορροπημένη διατροφή και συγκεκριμένες συμβουλές, με ή χωρίς συμπληρώματα διατροφής, τα οποία δεν είναι συστηματικά, αλλά αξιολογούνται κατά περίπτωση, ανάλογα με τις βελτιώσεις και τα συναισθήματα που γίνονται αντιληπτά κατά τη διάρκεια των συνεδριών.

Όπως θα έχετε αντιληφθεί, η υγεία μας δεν εξαρτάται μόνο από τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας, αλλά και από το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Ο στόχος της μικροδιατροφής, και πιο συγκεκριμένα της σύνταξης ενός ερωτηματολογίου μικροδιατροφής, είναι να μας επιτρέψει να αναλύσουμε τις δυσλειτουργίες μας με ακριβή και εξατομικευμένο τρόπο. Αυτό επιτρέπει τόσο μια συνολική αξιολόγηση αυτών των διαταραχών όσο και, κυρίως, μια αναδιάρθρωση μέσω της αλλαγής του διατροφικού τρόπου ζωής.

Εάν ενδιαφέρεστε για αυτή την αξιολόγηση και επιθυμείτε να συντάξετε μια αρχική διαιτολογική έκθεση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν επαγγελματία υγείας που ειδικεύεται στη μικροδιατροφή.