Δίαιτα Seignalet: ο πλήρης οδηγός στη γαλλική γλώσσα

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η δίαιτα Seignalet, που αναπτύχθηκε το 1985 από τον Δρ Jean Seignalet, δεν είναι δίαιτα με την αυστηρή έννοια του όρου, αλλά μάλλον ένα σύνολο διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών παρόμοιο με τη μεσογειακή δίαιτα ή τη δίαιτα Paleo. Η βασική προϋπόθεση αυτής της δίαιτας είναι ότι τα σύγχρονα τρόφιμα είναι γενετικά διαφορετικά από τα προγονικά τρόφιμα και ότι ο ανθρώπινος γαστρεντερικός σωλήνας δεν είχε χρόνο να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές. Ο Δρ Seignalet πίστευε επίσης ότι το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αλλάξει τη δομή των πρωτεϊνών των τροφίμων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοανοσία και αλλαγές στη γαστρεντερική χλωρίδα.

Ο Δρ Seignalet πίστευε ότι αυτές οι τροποποιημένες πρωτεΐνες μπορεί να μην αφομοιώνονται πλήρως, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει τη βακτηριακή χλωρίδα από χλωρίδα ζύμωσης (που φυσιολογικά προτιμάται) σε χλωρίδα σήψης (που φυσιολογικά δεν προτιμάται). Τα βακτήρια, τα οποία δρουν στις σάπιες πρωτεΐνες, δημιουργούν τοξικά υποπροϊόντα που μπορούν να προκαλέσουν πολυάριθμες ανισορροπίες και να οδηγήσουν σε ασθένειες. Η φιλοσοφία της διατροφής περιλαμβάνει την κατανάλωση μη τροποποιημένων τροφών που μπορούν να χωνευτούν και να αφομοιωθούν πλήρως ή να χρησιμοποιηθούν σωστά από το σώμα.

Λίγα λόγια για τον εφευρέτη της δίαιτας Seignalet

Ο Jean Seignalet ήταν Γάλλος γιατρός και βιολόγος. Ασκούσε την ιατρική κυρίως στις δεκαετίες του ’80 και του ’90, επικεφαλής της μονάδας μεταμοσχεύσεων στο νοσοκομείο του Μονπελιέ, της οποίας υπήρξε αναμφίβολα πρωτοπόρος. Ακόμη και σήμερα, το όνομά του συνδέεται με μεγάλο κύρος και χαίρει σεβασμού σε όλους τους ιατρικούς κύκλους, τόσο τους συμβατικούς όσο και τους ολιστικούς. Η μεγάλη του περιέργεια και η ευφυΐα του τον οδήγησαν στην ανακάλυψη του περίφημου συστήματος γονιδίων HLA, μεταξύ άλλων συνεισφορών στην ιατρική γνώση. Από την αρχή, τον ενδιέφερε πολύ η αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μέσω της διατροφής.

Η πιο λαμπρή συνεισφορά του ήταν η έρευνα για τις διαιτητικές θεραπείες χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα. Το βιβλίο του “Διατροφή, το τρίτο φάρμακο” θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό ανάγνωσμα για όλους τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες. Ο Δρ Seignalet έχει θεραπεύσει πάνω από 3.000 ασθενείς, με διάφορους βαθμούς σοβαρότητας (από άσθμα έως μεταστατικό καρκίνο).

Μετά από χρόνια παρατήρησης, ο Dr Jean Seignalet ανέπτυξε αυτή τη δίαιτα, κύριος στόχος της οποίας είναι η αποκατάσταση του εντερικού βλεννογόνου που έχει γίνει πολύ διαπερατός ως αποτέλεσμα γενετικών παραγόντων (ένζυμα) και περιβαλλοντικών παραγόντων (μικρόβια, φάρμακα, γλουτένη κ.λπ.). Αυτή η αυξημένη διαπερατότητα του λεπτού εντέρου θεωρείται από ορισμένους ερευνητές ότι είναι μία από τις αιτίες ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων. Η δίαιτα αυτή μπορεί να υιοθετηθεί από οποιονδήποτε πάσχει από εκφυλιστικές ή χρόνιες φλεγμονώδεις παθολογίες, προκειμένου να βελτιώσει τη γενική κατάσταση της υγείας του.

Ανέπτυξε την προγονική του δίαιτα συνδυάζοντας τη δική του έρευνα με το έργο άλλων συγγραφέων, όπως ο Κουζμίν. Ο ίδιος ορίζει τη διατροφή του ως την ιδανική διατροφή για τον άνθρωπο και όλες οι αρχές της εξηγούνται καλά στο βιβλίο του. Σε ένα βιβλίο με τίτλο L’Alimentation ou la Troisième Médecine, εξιστορεί τα αποτελέσματα που είδε στους ασθενείς του, αποτελέσματα που κανένα επιστημονικό περιοδικό δεν δέχτηκε να δημοσιεύσει. Το έργο του σχετικά με τη διατροφή και την υγεία δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από την επιστημονική κοινότητα και ο ίδιος επέμενε ότι δεν ήθελε να θεραπεύσει τις ασθένειες με την υποτοξική διατροφή, αλλά να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισής τους και να υποστηρίξει τη διαδικασία ανάρρωσης.

Αυτή η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα πέθανε το 2003, αφήνοντας πίσω της μια κοινότητα ενθουσιωδών οπαδών της δίαιτάς του που ζουν καθημερινά με βάση αυτή. Παρόλο που οι συγκεκριμένες συστάσεις του δεν επικυρώθηκαν ποτέ από τους ομότεχνούς του, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων διατροφικών προβλημάτων (όπως η εξάπλωση της παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες χώρες), το έργο του Seignalet απηχεί την ιδέα ότι μπορούμε, σε κάποιο βαθμό, να είμαστε οι καλύτεροι βοηθοί της υγείας μας.

poires régime seignalet

Τα οφέλη της δίαιτας Seignalet

Ήταν ο Dr. Jean Seignalet που ανέφερε για πρώτη φορά την ιδέα ενός τρίτου φαρμάκου με τη μορφή της διατροφής, μετά τη συμβατική και την εναλλακτική ιατρική. Αυτή η υποτοξική δίαιτα, που μοιάζει αρκετά στο πνεύμα με τη δίαιτα paleo, λέγεται ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε μεγάλο αριθμό αυτοάνοσων ασθενειών, όπως η πολυαρθρίτιδα, οι ρευματισμοί, η σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ρευματισμοί, η κοιλιοκάκη κ.λπ. Αυτή η αρχαία δίαιτα καταπολεμά επίσης τον καρκίνο, τις ημικρανίες, τη μανιοκατάθλιψη, τον διαβήτη τύπου 2, τις νευρικές διαταραχές, την ψωρίαση, την κνίδωση και το άσθμα. Η δίαιτα αυτή είναι αρκετά περιοριστική, απαιτώντας αυστηρή επιλογή τροφίμων και τήρηση ορισμένων βασικών κανόνων. Η δίαιτα Seignalet σας βοηθά επίσης να χάσετε βάρος με τον ίδιο τρόπο όπως οι κάψουλες αδυνατίσματος ή οι ισχυροί λιποδιαλύτες, αλλά με έναν πιο παραδοσιακό τρόπο.

Ο Γάλλος χειρουργός και ερευνητής της ανοσολογίας Jean Seignalet έχει αφιερώσει την επαγγελματική του ζωή στη διερεύνηση των δεσμών μεταξύ του ανθρώπινου τρόπου ζωής και της υγείας, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη διατροφή. Το έργο του ήταν αμφιλεγόμενο εντός της επιστημονικής κοινότητας, αλλά παρ’ όλα αυτά επέστησε την προσοχή στο σημαντικό ερώτημα πώς μπορούμε να γίνουμε εμείς οι ίδιοι οι συντελεστές της ευημερίας μας.

Ο Seignalet παρουσίασε τα αποτελέσματα της διατροφικής αλλαγής σε περίπου εκατό ασθενείς. Από αυτούς, οι 91 ανταποκρίθηκαν θετικά στο πρόγραμμα. Ορισμένοι από αυτούς θεωρούνταν ανίατοι από τη συμβατική ιατρική, γεγονός που μπορεί να δώσει ελπίδα σε πολλούς ασθενείς. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, οι ασθενείς που έλαβαν διατροφική αγωγή τηρούσαν αυστηρά την υποτοξική δίαιτα και τα αποτελέσματα ήταν αισθητά μετά από μια περίοδο που κυμαινόταν από μερικούς μήνες έως αρκετά χρόνια.

Ο Seignalet δεν συνιστά την εφαρμογή αυτού του συστήματος ως υποκατάστατο της ιατρικής θεραπείας. Αντιθέτως, περιλαμβάνει την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής για την πρόληψη της νόσου ή τη βελτίωση της ανοχής του ασθενούς σε πολύ βαριά θεραπεία, όπως η χημειοθεραπεία ή η ακτινοθεραπεία. Ο Seignalet επιμένει ότι η δίαιτα δεν θεραπεύει την ασθένεια: το πολύ-πολύ να προκαλεί ύφεση.

Βασικές αρχές της δίαιτας Seignalet

Η βασική ιδέα πίσω από τη δίαιτα που προτείνει ο Jean Seignalet είναι ότι ορισμένα σύγχρονα τρόφιμα έχουν τροποποιηθεί και είναι διαφορετικά από αυτά που έτρωγε ο πρώτος άνθρωπος. Ωστόσο, το πεπτικό σύστημα του σύγχρονου ανθρώπου δεν έχει τροποποιηθεί ώστε να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές.

Αυτή η τροποποίηση των τροφίμων είναι αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης που προκαλείται από τη γεωργία, στην περίπτωση ορισμένων δημητριακών, ή από το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, το οποίο τροποποιεί τη δομή των πρωτεϊνών. Ως αποτέλεσμα, οι πρωτεΐνες που τρώμε μπορεί να μην αφομοιώνονται πλήρως, μεταβάλλοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Τα βακτήρια ζύμωσης αντικαθίστανται από επιβλαβή βακτήρια, δημιουργώντας τοξίνες, η απορρόφηση των οποίων διαταράσσει την ισορροπία του οργανισμού.

Αυτή η μεταβολή μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη ορισμένων ευεργετικών αρχών, στη συσσώρευση τοξινών ή στη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος από βλαβερές πρωτεΐνες, όπως συμβαίνει στις αυτοάνοσες ασθένειες. Η φιλοσοφία της δίαιτας είναι η κατανάλωση μη τροποποιημένων τροφών που είναι πλήρως αφομοιώσιμες. Η δίαιτα Seignalet προωθεί τον αποκλεισμό των δημητριακών, με λίγες εξαιρέσεις, τον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών προϊόντων, την κατά προτίμηση κατανάλωση ωμών προϊόντων (πάνω από το 70% της διατροφής πρέπει να είναι ωμά), τη χρήση παρθένων ελαίων που λαμβάνονται με ψυχρή έκθλιψη, την προτεραιότητα που δίνεται στα βιολογικά προϊόντα και τη συχνή κατανάλωση προβιοτικών.

Méthode d'agriculture moderne
Οι μέθοδοι καλλιέργειας έχουν εξελιχθεί σημαντικά

Η θέση των δημητριακών στη διατροφή της Seignalet

Η δίαιτα Seignalet αποκλείει τα “σύγχρονα” δημητριακά: σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, καμούτ, σπέλτα, ακόμη και αραβόσιτο. Όλα τα δημητριακά που προέρχονται από γενετική τροποποίηση ή επιλογή είναι δύσπεπτα, ιδίως αυτά που περιέχουν γλουτένη, η οποία μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία. Ωστόσο, το ρύζι, το φαγόπυρο και η κινόα είναι αποδεκτά.

Τα σύγχρονα δημητριακά απαγορεύονται, καθώς έχουν μεταλλαχθεί ως αποτέλεσμα γεωργικής επιλογής. Το σύγχρονο σιτάρι έχει 21 έως 23 χρωμοσώματα, ενώ το “προγονικό” σιτάρι είχε μόνο 7. Αυτή η τροποποίηση επηρεάζει τη δομή της πρωτεΐνης, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως τοξίνη, επειδή δεν χωνεύεται πλήρως. Αυτές οι τοξίνες δρουν επίσης στο έντερο, τροποποιώντας την εντερική χλωρίδα και δημιουργώντας μια παθογόνο χλωρίδα που επηρεάζει το εντερικό τοίχωμα και δημιουργεί ακόμη περισσότερες τοξίνες.

Το σιτάρι είναι επικίνδυνο, για τους παραπάνω λόγους. Επομένως, τα τρόφιμα που το περιέχουν θα πρέπει να αποβάλλονται. Το καλαμπόκι είναι επικίνδυνο για τους ίδιους λόγους με το σιτάρι: το αρχικό φυτό είχε ύψος μισό μέτρο, ενώ το σύγχρονο φυτό έχει ύψος 3 μέτρα. Το κριθάρι, η σίκαλη και η βρώμη πρέπει να αποκλείονται, καθώς προέρχονται από την ίδια οικογένεια με το σιτάρι. Το ρύζι είναι αποδεκτό. Έχει παραμείνει στην προϊστορική άγρια μορφή του και η κλινική εμπειρία αποδεικνύει ότι είναι σπάνια επιβλαβές, ακόμη και όταν μαγειρεύεται. Το φαγόπυρο είναι πολύ καλά ανεκτό από τους ασθενείς και επιτρέπεται. Το σουσάμι είναι επίσης πολύ καλό.

Η Seignalet δεν έχει σαφή γνώμη για τα αφρικανικά δημητριακά (κεχρί, σόργο κ.λπ.) και άλλα (αμάραντος, κινόα κ.λπ.). Πιθανόν να είναι ακίνδυνα, καθώς δεν έχουν καλλιεργηθεί ποτέ εντατικά. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι και το κεχρί είναι πιθανότατα ένα μεταλλαγμένο δημητριακό, και επομένως θα πρέπει να αποκλειστεί. Είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί αλεύρι από αποδεκτές τροφές όπως το φαγόπυρο, η κινόα, η σόγια, το ρεβίθι, το ρύζι και η μπανάνα. Το άμυλο σιταριού και αραβοσίτου επιτρέπεται, καθώς δεν περιέχουν πρωτεΐνες στην καθαρισμένη τους μορφή.

Η θέση των γαλακτοκομικών προϊόντων στη δίαιτα Seignalet

Το αγελαδινό γάλα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή … για ένα μοσχάρι που αναπτύσσεται. Ο άνθρωπος μπορεί να χωνέψει μόνο το γάλα του είδους του και μόνο κατά την περίοδο της γαλουχίας. Η κύρια πρωτεΐνη του γάλακτος, η καζεΐνη, είναι δύσκολο να αφομοιωθεί πλήρως από τον άνθρωπο, δημιουργώντας πολυάριθμα πεπτικά προβλήματα. Η δίαιτα αυτή αποκλείει το γάλα ζωικής προέλευσης (αγελάδα, κατσίκα, προβατίνα, φοράδα) και τα παράγωγά τους (βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυρί, παγωτό). Τα προϊόντα αυτά περιέχουν πρωτεΐνες που προκαλούν αλλεργίες και πολλές αυξητικές ορμόνες. Πολλοί ενήλικες δεν παράγουν λακτάση, ένα ζωτικό ένζυμο για την πέψη.

Απαγορεύονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα (αγελάδα, πρόβατο, κατσίκα κ.λπ.) και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (βούτυρο, τυρί, κρέμα γάλακτος, γιαούρτι κ.λπ.). Αυτό δεν θα οδηγήσει σε ανεπάρκεια ασβεστίου, καθώς οι άλλες τροφές στη διατροφή είναι ήδη πλούσιες σε ασβέστιο και ο οργανισμός θα απορροφήσει το ασβέστιο ανάλογα με τις ανάγκες του. Το γάλα σόγιας και το γιαούρτι είναι καλά υποκατάστατα των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων. Διατίθενται επίσης και άλλα φυτικά γάλατα: αμύγδαλο, φουντούκι, ρύζι κ.λπ.

Lait de vache, prohibé dans le régime Seignalet
Το αγελαδινό γάλα απαγορεύεται στη δίαιτα Seignalet

Η θέση των ζωικών πρωτεϊνών στη δίαιτα Seignalet

Είναι προτιμότερο να τρώτε ωμό κρέας (καρπάτσιο, μπριζόλα ταρτάρ, κ.λπ.) ή μόνο λίγο. Επιτρέπονται τα ακατέργαστα προϊόντα κρέατος (ζαμπόν Πάρμας, λουκάνικα, σαλάμια κ.λπ.), ενώ απαγορεύονται τα μαγειρεμένα προϊόντα (μαγειρεμένο ζαμπόν κ.λπ.). Επιτρέπεται το πραγματικό φουά γκρα (φουά γκρα χήνας), καθώς το λίπος του είναι γνωστό ότι είναι υγιεινό. Το κοινό πατέ δεν επιτρέπεται, καθώς περιέχει συνήθως γάλα και αλεύρι.

Όσον αφορά το κρέας και τα αυγά, όσο λιγότερο μαγειρεμένα τόσο το καλύτερο. Ωστόσο, τα μαγειρεμένα ψάρια είναι λιγότερο επικίνδυνα από το μαγειρεμένο κρέας. Μπορεί να μαγειρευτεί στον ατμό ή σε χαμηλή θερμοκρασία. Τα οστρακοειδή επιτρέπονται και μάλιστα συνιστάται να τρώγονται ωμά. Τα αυγά πρέπει να είναι μόνο ποσέ. Τα μαγειρεμένα αυγά απαγορεύονται.

Η θέση των φρούτων στη μέθοδο Seignalet

Όλα τα λαχανικά και τα φρούτα επιτρέπονται (και συνιστώνται). Πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Τα όσπρια επιτρέπονται ως πράσινα λαχανικά. Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να μαγειρευτούν σε χύτρα ταχύτητας. Ενθαρρύνεται η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων. Ο Δρ Seignalet συνιστά την κατανάλωση άφθονων σύκων, χουρμάδων, αμυγδάλων, καρυδιών, φουντουκιών και ελιών. Ωστόσο, θα πρέπει να καταναλώνονται ωμά και ποτέ ψητά.

Έλαια

Η δίαιτα αποκλείει τα έλαια θερμής έκθλιψης ή τα μαγειρεμένα έλαια. Οι βιομηχανικές διεργασίες για την παραγωγή λαδιών και μαργαρίνης που χρησιμοποιούν διαλύτες, ραφινάρισμα, λεύκανση και απόσμηση μετουσιώνουν τα λιπαρά οξέα. Προτεραιότητα πρέπει να δίνεται στα ψυχρής έκθλιψης έλαια από βιολογική γεωργία. Προτιμούμε το κραμβέλαιο, το καρυδέλαιο και το φουντουκέλαιο και τρώμε τακτικά μικρά λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, γαύρο, σκουμπρί κ.λπ.) για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (EPA και DHA).

Η Seignalet συνιστά το ελαιόλαδο επειδή περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Συνιστά επίσης τα έλαια καρυδιού, σόγιας και κανόλα, καθώς παρέχουν α-λινολεϊκό οξύ. Συνιστάται επίσης το έλαιο νυχτολούλουδου και το έλαιο βοράγου, καθώς παρέχουν β-λινολεϊκό οξύ. Όλα τα έλαια είναι καλά όταν είναι παρθένα και εξάγονται με ψυχρή έκθλιψη. Συνεπώς, τα εξευγενισμένα έλαια αποκλείονται.

Άλλες τροφές

Ο Seignalet συνιστά την κατανάλωση μελιού και γύρης. Η σοκολάτα πρέπει να είναι μαύρη, βιολογική και να παρασκευάζεται με καστανή ζάχαρη ή άλλα φυσικά γλυκαντικά (αγαύη, σιρόπι σφενδάμου, μέλι). Η λευκή ζάχαρη θα πρέπει να εξαλειφθεί και να αντικατασταθεί από καστανή ζάχαρη, η οποία είναι πολύ πιο πλούσια σε μέταλλα και βιταμίνες.

Το νερό της βρύσης και το μεταλλικό νερό παρέχουν ιχνοστοιχεία και μέταλλα. Αποκλείονται ποτά πλούσια σε λευκή ζάχαρη, όπως η σόδα και οι χυμοί του εμπορίου. Η μπύρα αποκλείεται, καθώς περιέχει πρωτεΐνες κριθαριού. Ο καφές και το τσάι είναι ανεκτά σε λογικές ποσότητες. Συνιστάται η κατανάλωση αχίλλειας. Όλα τα αλκοολούχα ποτά επιτρέπονται σε μέτριες ποσότητες, εκτός από την μπύρα, η οποία αποκλείεται.

Επιτρέπεται το αλάτι, το πιπέρι, το ξύδι, το λεμόνι, το σκόρδο, ο μαϊντανός, η μουστάρδα και το κάρυ. Συνιστάται να περιορίζεται η κατανάλωση αλατιού και να αποφεύγεται το ραφιναρισμένο αλάτι. Αντ’ αυτού, προτιμήστε άλατα ολικής αλέσεως, όπως το αλάτι Maldon και το αλάτι Ιμαλαΐων.

Sel de l'Himalaya
Ιδανικά, επιλέξτε το αλάτι Ιμαλαΐων.

Μέθοδοι μαγειρέματος και προετοιμασίας τροφίμων που ακολουθούν τη δίαιτα Seignalet

Η μέθοδος Seignalet αποκλείει τα προϊόντα που μαγειρεύονται σε θερμοκρασία άνω των 110°C. Το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες μετουσιώνει τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά τους. Οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα γίνονται δύσκολα αφομοιώσιμα ή και τοξικά όταν μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι προτιμώμενες μέθοδοι μαγειρέματος είναι ο ατμός ή το ήπιο βράσιμο.

Το μαγείρεμα πρέπει να αποφεύγεται όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι σημαντικό να τρώτε όσο το δυνατόν περισσότερες ωμές τροφές. Πάνω από το 70% των τροφίμων πρέπει να είναι ωμά. Όπου το μαγείρεμα είναι απαραίτητο ή αναπόφευκτο, οι θερμοκρασίες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 110°C. Τα τρόφιμα πρέπει κατά προτίμηση να μαγειρεύονται στον ατμό. Πάνω από αυτή τη θερμοκρασία (και ιδιαίτερα πάνω από 200°C), δημιουργούνται πολλά μεταλλαξιογόνα, μόρια Maillard και ισομερή. Αυτά μετατρέπονται σε τοξίνες μόλις εισέλθουν στον οργανισμό.

Συνιστάται η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμινών και μετάλλων. Τα συμπληρώματα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του διατροφικού προγράμματος του Dr Seignalet. Επιτρέπεται να τηγανίζετε, να σιγοβράζετε, να αχνίζετε ή να αφυδατώνετε τα τρόφιμα πολύ ελαφρά, καθώς όλες αυτές οι μέθοδοι δεν φτάνουν σε υψηλές θερμοκρασίες. Δεν συνιστάται το τηγάνισμα σε θερμοκρασία άνω των 200ºC, ούτε το ψήσιμο, το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και τους 280ºC. Εάν η δίαιτα Seignalet ακολουθείται κατά γράμμα, τα καπνιστά τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, λόγω της καρκινογόνου επίδρασής τους στο στομάχι.

Συμπληρωματικά μέτρα για τη δίαιτα Seignalet

Κατά τη διάρκεια της μεθόδου Seignalet, συνιστάται έντονα να μην καπνίζετε. Συνιστάται η συστηματική σωματική άσκηση. Συνιστάται επίσης η λήψη προβιοτικών προϊόντων για τη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας.

Πώς να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα με την υποτοξική δίαιτα του Dr Seignalet

Η κυτταρίτιδα προκύπτει από την επιβλαβή δράση των τοξινών. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο να αποτρέψουμε την κατακράτηση τοξικών ουσιών στο σώμα. Το σώμα αυτοκαθαρίζεται αποβάλλοντας τακτικά τις τοξικές ουσίες μέσω των νεφρών, των κοπράνων και του δέρματος. Η αύξηση της ποσότητας των ούρων, η πρόληψη της δυσκοιλιότητας και η ενεργοποίηση της εφίδρωσης είναι όλες ευεργετικές ενέργειες για την αποβολή των τοξινών.

Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν τα κύρια συστατικά ενός προγράμματος καθαρισμού του σώματος. Είναι εύπεπτα και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες. Για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη της δίαιτας Seignalet, συμπεριλάβετε διουρητικά βότανα όπως σπαράγγια, πικραλίδα, αγκινάρες, λάχανο, μαρούλι, πράσα, λεμόνι, πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ. Αποφύγετε τα καπνιστά και παστά κρέατα, τα οποία συχνά περιέχουν πρόσθετα που αυξάνουν σημαντικά την ικανότητα συγκράτησης νερού των κυττάρων. Καταναλώστε όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι και πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, ξεκινώντας με άδειο στομάχι το πρωί. Θα πρέπει επίσης να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι πικραλίδας κάθε μέρα.

Η πικραλίδα περιέχει στοιχεία που αυξάνουν την ικανότητα του ήπατος να διασπά τα απόβλητα και τις τοξίνες και βοηθούν τα νεφρά να αποβάλλουν το νερό από το αίμα. Τα φύλλα πικραλίδας μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες ή να παρασκευαστούν όπως το σπανάκι. Το ίδιο ισχύει και για τις τσουκνίδες. Πίνετε πράσινο τσάι και εξισορροπήστε την εντερική σας χλωρίδα με θεραπευτικά προβιοτικά. Η σωματική δραστηριότητα είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τη θεραπεία της κυτταρίτιδας, καθώς ενισχύει τους μυς και βελτιώνει το μεταβολισμό και την ανταλλαγή οξυγόνου.

Pissenlit
Η πικραλίδα έχει μερικές ελάχιστα γνωστές αρετές

Το βιβλίο της Jacqueline Lagacé για τη δίαιτα Seignalet

Για χρόνια, η Jacqueline Lagacé υπέφερε από εξουθενωτικούς αρθριτικούς πόνους στα χέρια, τη σπονδυλική στήλη και τα γόνατά της. Η συμβατική ιατρική δεν έφερε καμία ανακούφιση και η Lagacé, μια ιατρική ερευνήτρια, άρχισε να αναζητά εναλλακτικές λύσεις.

Αυτή η έρευνα για τη δίαιτα Seignalet την οδήγησε στο έργο του Dr. Jean Seignalet, ειδικού στη διατροφική θεραπεία, ο οποίος χρησιμοποιούσε στοχευμένη διατροφή για τη θεραπεία ασθενών που έπασχαν από χρόνιες φλεγμονώδεις ασθένειες. Η προσέγγισή του ονομαζόταν υποτοξική δίαιτα και πέτυχε με αυτήν ποσοστό επιτυχίας 80%. Ακολουθώντας τη δίαιτά του, ο Lagacé βίωσε ανακούφιση από τον πόνο στα χέρια του μέσα σε δέκα ημέρες και ανέκτησε τη χρήση των χεριών του μέσα σε 16 μήνες. Ο πόνος στην πλάτη και τα γόνατα μειώθηκε σημαντικά.

Στο Comment j’ai vaincu la douleur et l’inflammation chronique par l’alimentation, ο Lagacé διερευνά πώς το σώμα μας βρίσκεται σε πόλεμο με τη σύγχρονη δυτική διατροφή μας. Ρίχνει μια προσεκτική ματιά στην επιστήμη της θεραπείας των φλεγμονωδών ασθενειών με διατροφική θεραπεία και εξηγεί γιατί η κατανάλωση σιταριού, γαλακτοκομικών προϊόντων και ζωικών πρωτεϊνών που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες διαταράσσει την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και διεγείρει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων. Παραθέτοντας πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που δείχνουν πώς και γιατί αυτές οι τροφές είναι δυνητικά προφλεγμονώδεις, το Πώς ξεπέρασα τον χρόνιο πόνο και τη φλεγμονή μέσω της διατροφής είναι το σημείο από όπου ξεκινά η ανακούφιση.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη Διατροφή των Λαχανικών, δείτε αυτό το άρθρο: https: //checkfood-gr.com/regime/regime-legume/