Δίαιτα χωρίς ζάχαρη: τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μενού με 0 ζάχαρη!

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Με την πάροδο των ετών, οι δίαιτες χωρίς ζάχαρη έχουν πάρει πολλές μορφές. Οι δίαιτες Atkins, Paleo και άλλες κετογονικές δίαιτες υπόσχονται αποτελεσματική απώλεια βάρους μέσω ενός απλού σχεδίου, αλλά λίγοι άνθρωποι μιλούν για τα άλλα πράγματα που μπορεί να βιώσετε μειώνοντας την πρόσληψη υδατανθράκων. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι η φυσική πηγή ενέργειας του οργανισμού, οπότε είναι αυτονόητο ότι η εξάλειψή τους θα έχει παρενέργειες, κάποιες καλές και κάποιες κακές. Ποια είναι λοιπόν τα επιχειρήματα, “υπέρ” και “κατά”, κάθε δίαιτας χωρίς ζάχαρη;

Τι είναι η δίαιτα χωρίς ζάχαρη;

Εξ ορισμού, οι δίαιτες χωρίς ζάχαρη είναι όλες οι δίαιτες που ενθαρρύνουν τη χαμηλή κατανάλωση ενώσεων υδρογονανθράκων. Με την πάροδο των ετών, πολυάριθμες μελέτες υγείας έχουν δείξει ότι η διατροφή χωρίς ζάχαρη έχει θετική επίδραση στην απώλεια βάρους και στην υγεία.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια ποικιλία από δίαιτες χωρίς ζάχαρη. Σε γενικές γραμμές, διαφέρουν κυρίως ως προς το βαθμό στον οποίο περιορίζεται η κατανάλωση υδατανθράκων. Για παράδειγμα, ορισμένες δίαιτες συνιστούν τη μείωση των τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά σάκχαρα, όπως τα ζαχαρούχα ποτά, το πρόχειρο φαγητό, τα αρτοσκευάσματα, το ψωμί, το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά.

Οι πιο περιοριστικές δίαιτες χωρίς ζάχαρη συνιστούν ακόμη και τον περιορισμό της κατανάλωσης ορισμένων λαχανικών, φρούτων και οσπρίων. Επιπλέον, σε ακραίες περιπτώσεις, στη δίαιτα επιτρέπεται πολύ περιορισμένη ποσότητα λαχανικών και φρούτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ποσότητα των υδατανθράκων που προσλαμβάνονται αποτελεί επίσης καθοριστικό παράγοντα. Σύμφωνα με τις διατροφικές συστάσεις, οι υδατάνθρακες πρέπει να παρέχουν περίπου το 45% έως 65% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων ενός ατόμου. Η πιο χαλαρή μορφή του μενού μηδενικής ζάχαρης συχνά συμβαδίζει με ημερήσια πρόσληψη θερμίδων 45%. Για αυστηρότερα μενού, η ημερήσια πρόσληψη θερμίδων μπορεί να είναι τόσο χαμηλή όσο το 10%.

Εκτός από τον περιορισμό των υδατανθράκων, μια άλλη βασική διαφορά μεταξύ όλων των δίαιτων χωρίς ζάχαρη είναι ο περιορισμός των θερμίδων. Στο ένα άκρο του φάσματος, ορισμένες δίαιτες δεν έχουν κανόνες σχετικά με την πρόσληψη θερμίδων. Όσοι ακολουθούν αυτού του είδους τη δίαιτα επιτρέπεται να καταναλώνουν όσες θερμίδες επιθυμούν. Και στο άλλο άκρο του φάσματος, επιτρέπεται μια πολύ περιορισμένη ποσότητα ημερήσιων θερμίδων για όσους επιθυμούν να τρώνε χωρίς ζάχαρη;

Pain
Ορισμένες δίαιτες αποδοκιμάζουν το ψωμί, για παράδειγμα

Ποιοι δεν πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς ζάχαρη;

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι μπορούν να ακολουθήσουν μια δίαιτα σχετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες. Οι δίαιτες χωρίς ζάχαρη δεν είναι κατάλληλες για άτομα που:

 • πάσχουν από ηπατική ή/και νεφρική νόσο,
 • έχουν οικογενειακό ιστορικό ηπατικών ή/και νεφρικών προβλημάτων,
 • σκοπεύουν να συλλάβουν στο εγγύς μέλλον,
 • είναι επί του παρόντος έγκυες ή θηλάζουν,
 • έχουν ορισμένα προβλήματα υγείας που τους προδιαθέτουν στην κέτωση,
 • τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα,
 • πάσχουν από ορισμένες μεταβολικές ασθένειες,
 • πάσχουν από σοβαρή αρτηριακή υπέρταση,
 • λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα,

Ακόμα και αν είστε καλά στην υγεία σας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να κάνετε έναν έλεγχο πριν ξεκινήσετε τη δίαιτα χωρίς ζάχαρη.

Sucre en pierre
Οι δίαιτες χωρίς ζάχαρη έχουν πλεονεκτήματα …. και μειονεκτήματα!

Τι είναι η κετογονική δίαιτα;

Οι κετογονικές δίαιτες είναι ένας ιδιαίτερος τύπος δίαιτας μηδενικής κατανάλωσης ζάχαρης. Ο στόχος μιας κετογονικής δίαιτας είναι να διατηρηθεί η πρόσληψη υδατανθράκων στο ελάχιστο, έτσι ώστε το σώμα να εισέλθει σε μια μεταβολική κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. Σε αυτή την κατάσταση, το αποθηκευμένο λίπος μεταβολίζεται σε κετόνες και χρησιμοποιείται ως κύρια πηγή ενέργειας.

Οφέλη

Η κετογονική δίαιτα έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετική για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών και διαταραχών, όπως η επιληψία, η διπολική διαταραχή, ο διαβήτης και η νόσος του Αλτσχάιμερ. Πολλοί από αυτούς που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα μπορούν να δουν γρήγορα την αλλαγή στη φυσική τους εμφάνιση και την απώλεια βάρους. Και εκτός από τους υδατάνθρακες, τα άτομα επιτρέπεται να τρώνε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, ιδιαίτερα κρέας και λίπος.

Μειονεκτήματα

Οι κανόνες της δίαιτας μπορεί να είναι εξαιρετικά αδυσώπητοι. Για τα άτομα που ακολουθούν έναν χορτοφαγικό ή vegan τρόπο ζωής, μπορεί να είναι δύσκολο να βρουν πηγές πρωτεΐνης και λίπους που δεν προέρχονται από ζωικές πηγές. Ακόμα και τότε, μένει να αποδειχθεί αν η πηγή φυτικών πρωτεϊνών και λιπών μπορεί να παρέχει όλες τις καθημερινές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά.

Η δίαιτα δεν είναι κατάλληλη για όλους. Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, τα άτομα με οικογενειακό ή ιατρικό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων, ηπατικών ή/και νεφρικών προβλημάτων μπορεί να βλάψουν περισσότερο τον οργανισμό τους ακολουθώντας αυτό το διατροφικό πρότυπο. Επιπλέον, οι γυναίκες που επιθυμούν να συλλάβουν ή που είναι ήδη έγκυες μπορεί να βλάψουν το μωρό τους περιορίζοντας σημαντικά την πρόσληψη υδατανθράκων.

Πριν μπορέσετε να αποκομίσετε τα οφέλη, ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τις πρώτες παρενέργειες της μείωσης της πρόσληψης υδατανθράκων. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, κακή αναπνοή, εναλλαγές της διάθεσης, αφυδάτωση και πονοκεφάλους.

Μόλις το σώμα σας προσαρμοστεί στον νέο τρόπο διατροφής σας, αυτές οι ανεπιθύμητες επιδράσεις σταδιακά εξασθενούν.

Τι περιλαμβάνει η δίαιτα Paleo;

Το να ακολουθείτε τη δίαιτα Paleo σημαίνει ότι υιοθετείτε τις μεθόδους διατροφής του ανθρώπου των σπηλαίων για να χάσετε βάρος. Ως αποτέλεσμα, στη δίαιτα δεν επιτρέπονται επεξεργασμένα τρόφιμα. Στα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνονται το βούτυρο, η μαργαρίνη, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η ζάχαρη (συμπεριλαμβανομένων όλων των υποκατάστατων ζάχαρης), τα δημητριακά, τα αλμυρά τρόφιμα, οι κονσέρβες και το μέλι. Αντ’ αυτού, η δίαιτα συνιστά άπαχες πρωτεΐνες, μη αμυλούχα λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, σπόρους και φυτικά έλαια, όπως λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, σταφυλιέλαιο και καρυδέλαιο.

Οφέλη

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό διατροφικό πλάνο για όσους θέλουν πιο υγιεινά τρόφιμα, που περιέχουν λιγότερα ανθυγιεινά λίπη και νάτριο. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αφαιρέσετε τα συντηρητικά, τα χημικά και τα πρόσθετα από τη διατροφή σας.

Μειονεκτήματα

Υπάρχει ακόμα κάποια αμφιβολία σχετικά με τη μακροζωία των ανθρώπων των σπηλαίων, καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία πίσω από αυτή τη θεωρία. Ταυτόχρονα, παρόλο που τα όσπρια δεν είναι επεξεργασμένα τρόφιμα, η παλαιοδιατροφή προτείνει την αποφυγή αυτής της ομάδας τροφίμων, καθώς δεν ήταν προσβάσιμα στους παλαιολιθικούς ανθρώπους και θα ήταν δύσκολο να τα χωνέψουν.

Αν και υπάρχουν λιγότερο αυστηρές εκδοχές της δίαιτας Paleo, ο περιορισμός των οσπρίων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα όσπρια περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ανταγωνιστούν το κρέας ως πηγή πρωτεΐνης.

Η παλαιοδιατροφή δεν είναι φιλική προς τους χορτοφάγους και τους vegans. Εκτός από τα όσπρια, το γάλα σόγιας, το τόφου, το τέμπε, το ενταμάμε και το χούμους, κάθε τρόφιμο που περιέχει φασόλια αποκλείεται από τον κατάλογο των εδώδιμων προϊόντων. Ακόμη και αν παίρνετε πολλές βιταμίνες και συμπληρώματα για να διατηρήσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, δεν θα καταναλώνετε αρκετή πρωτεΐνη για να θρέψετε τον οργανισμό σας. Επιπλέον, μπορεί να αντιμετωπίσετε δημοσιονομικά προβλήματα, καθώς αυτά τα συστατικά μπορεί να είναι ακριβά.

Beurre et régime paléo
Η χρήση βουτύρου είναι ασυμβίβαστη με τη δίαιτα paleo

Με τη δίαιτα Atkins

Πιθανότατα έχετε ακούσει γι’ αυτή τη δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, λίπος και ζάχαρη τα τελευταία χρόνια σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτή η δίαιτα απώλειας βάρους αποτελείται κυρίως από την εξάλειψη όλων των υδατανθράκων και την κατανάλωση μόνο κρέατος. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 4 στάδια:

 • Φάση 1 ή φάση εισαγωγής: διαρκεί 2 εβδομάδες. Οι ασθενείς πρέπει να περιορίσουν την ημερήσια πρόσληψη υδατανθράκων σε λιγότερο από 20 γραμμάρια.
 • φάση 2 ή φάση εξισορρόπησης: ο ασθενής επαναφέρει σταδιακά στη διατροφή του μη αμυλούχα λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
 • φάση 3 ή φάση λεπτής ρύθμισης: μόλις ο ασθενής επιτύχει τον στόχο του για απώλεια βάρους, αυξάνει την πρόσληψη υδατανθράκων μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο όπου εξακολουθεί να χάνει βάρος, αλλά με βραδύτερο ρυθμό.
 • φάση 4 ή φάση συντήρησης: ο ασθενής σέβεται το όριό του τρώγοντας πιο ισορροπημένες επιλογές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να τρώει υδατάνθρακες χωρίς να παίρνει βάρος.

Ποια είναι τα οφέλη;

Οι άνθρωποι που ακολουθούν τη δίαιτα Άτκινς φαίνεται να βλέπουν γρήγορα αποτελέσματα μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες. Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τους λάτρεις του κρέατος να χάσουν βάρος, καθώς μπορούν να τρώνε πολύ κρέας και να αποφεύγουν τα λαχανικά και τα φρούτα για τις πρώτες εβδομάδες.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα;

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μπορεί να αποβεί μοιραία για άτομα με ιατρικό ή οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής προσβολής. Όσοι έχουν προβλήματα με τα νεφρά και το συκώτι μπορεί επίσης να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στον εαυτό τους ακολουθώντας αυτή τη δίαιτα. Για τους υγιείς ανθρώπους, η εξάλειψη των φυτικών ινών από τη διατροφή για τις πρώτες δύο εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και επώδυνη δυσκοιλιότητα.

Régime Atkins, pour les carnivores
Η δίαιτα Άτκινς είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για τους λάτρεις του κρέατος

Ποια είναι τα κύρια οφέλη της δίαιτας χωρίς ζάχαρη;

Η απώλεια βάρους είναι το πιο αξιοσημείωτο όφελος από την κατανάλωση καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί; Και ποιες είναι οι άλλες θετικές επιδράσεις;

Καλύτερο προφίλ υγείας

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της διατροφής χωρίς ζάχαρη είναι, φυσικά, η διαχείριση της ινσουλίνης. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και επηρεάζει την αποθήκευση των μακροθρεπτικών συστατικών στο σώμα. Ωστόσο, σε υπερβολικές ποσότητες, δρα και ως ορμόνη γήρανσης. Η παραγωγή ινσουλίνης διεγείρεται κυρίως από τους υδατάνθρακες και τα χρόνια υψηλά επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν σε

 • υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα
 • υψηλά επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης
 • υψηλή αρτηριακή πίεση
 • υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων
 • υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκίας, καρκίνου και στεφανιαίας νόσου

Χαμηλότερη φλεγμονή

Μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες μπορεί να επιταχύνει τη φλεγμονή. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι πελάτες που υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις παρατηρούν σημαντική βελτίωση όταν ξεκινούν μια δίαιτα χωρίς υδατάνθρακες. Οι πόνοι τους εξαφανίζονται. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης συνδέονται με αυξημένη παραγωγή της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης ή CRP. Η CRP είναι ο κύριος δείκτης της φλεγμονής στο σώμα.

Βελτιωμένη αναλογία μυών προς λίπος οφέλη

Μια δίαιτα χωρίς ζάχαρη σας δίνει περισσότερους μυς και λιγότερο λίπος. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών και, επιπλέον, στη βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται στους αρχάριους να χάσουν πρώτα βάρος, ώστε να διευκολυνθεί η επακόλουθη αύξηση της μυϊκής μάζας.

Απώλεια βάρους

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η απώλεια βάρους είναι το κύριο όφελος και ο πιο δημοφιλής λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επιλέγουν να τρώνε χωρίς ζάχαρη. Ακολουθεί μια σύντομη εξήγηση για το πώς λειτουργεί αυτό. Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός μας. Όταν τους τρώμε, μετατρέπονται σε γλυκόζη, την οποία το σώμα μας χρησιμοποιεί ως καύσιμο.

Εάν το σώμα σας έχει περισσότερη γλυκόζη από όση μπορεί να χρησιμοποιήσει, η περίσσεια αποθηκεύεται ως λίπος. Ωστόσο, εάν το επίπεδο γλυκόζης είναι χαμηλό, θα χρησιμοποιήσει αντί αυτού το λίπος. Έτσι, συνοψίζοντας, όσο λιγότερους υδατάνθρακες τρώτε, τόσο περισσότερο λίπος θα χρησιμοποιεί το σώμα σας για την παραγωγή ενέργειας, γεγονός που θα μειώσει το βάρος σας.

Régime sans sucre et perte de poids
Ένα από τα πιο περιζήτητα οφέλη μιας δίαιτας χωρίς ζάχαρη είναι συχνά η απώλεια βάρους

Ρύθμιση των επιπέδων ινσουλίνης και σακχάρου στο αίμα

Οι υδατάνθρακες είναι ένας από τους κύριους διεγέρτες της απελευθέρωσης ινσουλίνης. Επομένως, μειώνοντας την πρόσληψη υδατανθράκων, βοηθάτε επίσης το σώμα σας να μειώσει τα επίπεδα ινσουλίνης. Τώρα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης μπορεί επίσης να αποτελέσουν μειονέκτημα αν είναι πολύ χαμηλά, αλλά οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συνήθως δεν τα μειώνουν τόσο πολύ. Απλώς επαναφέρουν τα πράγματα σε ένα πιο λογικό επίπεδο.

Η ρύθμιση της ινσουλίνης είναι ευεργετική για διάφορους λόγους. Πρώτον, βοηθάει λίγο στην απώλεια βάρους. Η ινσουλίνη είναι η κύρια ορμόνη που συγκρατεί το λίπος στο σώμα. Έτσι, μειώνοντας τα επίπεδα υδατανθράκων, ενθαρρύνετε επίσης το σώμα σας να σταματήσει να αποθηκεύει λίπος. Δεύτερον, βοηθά επίσης στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τους διαβητικούς. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι άνθρωποι έχουν αντιστρέψει με επιτυχία τον διαβήτη με μια δίαιτα 0 σακχάρων.

Μειωμένη πείνα και λιγούρες

Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε πώς είναι να επιθυμείτε ξαφνικά ένα συγκεκριμένο είδος φαγητού. Είτε πρόκειται για μια μπουκιά παγωτό είτε για ένα κομμάτι πίτσα, και τα δύο είναι κακά νέα για την υγεία μας. Οι δίαιτες 0 ζάχαρης τείνουν να εξαλείφουν αυτές τις λιγούρες, καθώς το σώμα σας θα έχει χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των διαιτών χωρίς υδατάνθρακες;

Αν και πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν τους υδατάνθρακες ως αυτό το φρικτό κακό που πρέπει να αποφεύγεται με κάθε κόστος, οι υδατάνθρακες είναι φίλοι μας και στην πραγματικότητα υπάρχουν αρκετά μειονεκτήματα σε μια δίαιτα 0 σακχάρων.

Η ανάγκη για σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Η διατροφή χωρίς ζάχαρη απαιτεί να κάνετε μερικές προσαρμογές προκειμένου να πετύχετε. Θα διαπιστώσετε ότι πρέπει να ψωνίζετε διαφορετικά και να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στην προετοιμασία του φαγητού. Θα πρέπει επίσης να ξαναμάθετε πώς να μαγειρεύετε χωρίς ορισμένα συστατικά. Θα χρειαστεί επίσης να προσαρμόσετε ορισμένες συνταγές έτσι ώστε να περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες. Ως αποτέλεσμα, θα αποφύγετε να τρώτε συνέχεια άνοστο και άγευστο φαγητό.

Η ανάγκη να τρώτε συνειδητά μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων

Ο μέσος άνθρωπος διανύει τη ζωή του τρώγοντας μεταξύ 7 και 17 διαφορετικά τρόφιμα και αυτό είναι όλο. Μερικοί από τους ανθρώπους που επιλέγουν αυτό το είδος διατροφής δεν ξέρουν τι να φάνε. Ως αποτέλεσμα, κάποιοι μπορεί να υποφέρουν από διάφορες διατροφικές ελλείψεις. Ο μέσος άνθρωπος πιστεύει ότι τα καρότα, το σέλινο και το μαρούλι είναι τα μόνα λαχανικά. Το να βάζετε νέα χρώματα στο καλάθι σας είναι ένα απλό κόλπο για να εξασφαλίσετε πιο ολοκληρωμένη διατροφή. Το μοβ, το κίτρινο, το κόκκινο κ.λπ. σπάνια βρίσκονται στα καλάθια των περισσότερων ανθρώπων.

Αλλάζοντας τα χρώματα στο καλάθι των τροφίμων σας, θα βελτιώσετε τις πιθανότητες να λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Φροντίστε λοιπόν να τα αλλάζετε τακτικά.

Η ανάγκη για μια περίοδο εισαγωγής

Όταν αφαιρείτε από το σώμα τη φυσική πηγή ενέργειας, χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονοκεφάλους, ναυτία και άλλα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας, καθώς το σώμα μαθαίνει να προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση καύσης ενέργειας. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους.

Μειωμένη απόδοση

Όταν πρόκειται για πρωινό τρέξιμο ή προπόνηση στο γυμναστήριο, το σώμα σας βασίζεται γενικά στη γλυκόζη που περιέχεται στους υδατάνθρακες για να του παρέχει αρκετή ενέργεια για να αντεπεξέλθει. Εάν η γλυκόζη είναι σε έλλειψη, το σώμα σας στρέφεται προς το λίπος για περισσότερη ενέργεια.

Τα επίπεδα απόδοσης επηρεάζουν τον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί άνθρωποι δεν αναφέρουν καμία αλλαγή στις σωματικές τους ικανότητες σε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, αλλά άλλοι υποφέρουν πιο γρήγορα από κόπωση και γενική νωθρότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι μια καλή απάντηση στο πρόβλημα, αν ανήκετε στην τελευταία ομάδα.

Jogging matinal
Προσοχή, μια δίαιτα χωρίς ζάχαρη μπορεί να τιμωρήσει τις σωματικές σας επιδόσεις

Κράμπες, δυσκοιλιότητα και κακή αναπνοή

Υπάρχουν ορισμένες δευτερεύουσες παρενέργειες που ίσως δεν μπορείτε να αποφύγετε. Οι κράμπες, η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και η κακή αναπνοή είναι όλα παραδείγματα αυτών των δευτερευουσών επιπτώσεων, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να συνηθίσει τη νέα διατροφική του πρόσληψη. Για μερικούς ανθρώπους, αυτές οι επιδράσεις είναι περιορισμένες ή εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, αλλά άλλοι δεν είναι τόσο τυχεροί.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη δίαιτα γιαουρτιού, διαβάστε αυτό το άρθρο: https: //checkfood-gr.com/regime/regime-yaourt/