Πώς μπορώ να παχύνω και να παχύνω γρήγορα;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ενώ πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να χάσουν βάρος, ένα μικρό περιθώριο του πληθυσμού προσπαθεί να πάρει βάρος και να πάρει βάρος. Το πρόβλημα αυτό προκύπτει για πολλούς ανθρώπους με πολύ διαφορετικό προφίλ, όπως για παράδειγμα άτομα που αναρρώνουν από ασθένεια και προσπαθούν να ανακτήσουν τη σιλουέτα τους. Υπάρχουν, φυσικά, διάφοροι τρόποι για την επίτευξη αυτού του στόχου, με διαφορετικό βαθμό ταχύτητας. Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια ματιά στους διαφορετικούς τρόπους αύξησης του βάρους. Από φυσικούς τρόπους, όπως η αλλαγή της διατροφής σας, μέχρι προϊόντα, φάρμακα ή κρέμες που σας βοηθούν να πάρετε βάρος.

Γιατί θέλουμε να πάρουμε βάρος γρήγορα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι θέλουν να πάρουν βάρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το σχέδιο είναι η δημιουργία μιας δίαιτας υψηλής θερμιδικής αξίας για να παρέχει στον οργανισμό περισσότερες θερμίδες από όσες μπορεί να καταναλώσει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αποθήκευση θερμίδων με τη μορφή λίπους και, τελικά, την αύξηση του βάρους. Υπάρχουν, βέβαια, τρόποι διαμόρφωσης της αύξησης βάρους μέσω της άσκησης και άλλων μέσων, ώστε οι θερμίδες να μετατρέπονται εν μέρει σε μυς.

Για να πάρετε βάρος γρήγορα, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να φάτε πολύ για να πάρετε μερικά κιλά

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους πρόσληψης βάρους είναι η προετοιμασία για μια χειρουργική επέμβασηή μετά από μια ασθένεια. Οι βαριές θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, συχνά έχουν ως αποτέλεσμα μια γενική εξασθένηση του σώματος. Ipso facto, μειώνεται και το βάρος, επειδή η όρεξη καταστέλλεται από τα φάρμακα, αισθάνεστε περισσότερη ναυτία κ.ο.κ. Στο τέλος της θεραπείας, ωστόσο, οι άνθρωποι δεν εκτιμούν πάντα την εικόνα που βλέπουν στον καθρέφτη. Έτσι, προσπαθούν να επανέλθουν στον τρόπο που ήταν πριν. Σε αυτό το σημείο έρχονται στο προσκήνιο δίαιτες υψηλών θερμίδων.

Υπάρχουν και άλλοι λόγοι, φυσικά. Για παράδειγμα, οι κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες πρέπει να πάρουν βάρος. Το πιο προφανές παράδειγμα είναι οι παλαιστές σούμο, οι οποίοι παίρνουν γρήγορα βάρος για να προετοιμαστούν για τα πρωταθλήματά τους. Αλλά υπάρχουν επίσης όλοι οι αθλητές και οι αθλήτριες που μπαίνουν σε κατηγορίες βάρους: ελαφριά, μεσαία, βαριά κ.λπ. όπως στην πυγμαχία, το τζούντο ή το καράτε. Η αύξηση του βάρους σας επιτρέπει να μεταπηδήσετε από τη μία κατηγορία στην άλλη.

Τι είναι ο γρήγορος μεταβολισμός, ο υπ’ αριθμόν 1 λόγος για τον οποίο είναι κανείς λιποβαρής;

Ο καθένας είναι διαφορετικός. Και το ίδιο ισχύει και για τους μεταβολισμούς του κάθε ατόμου. Μερικοί άνθρωποι έχουν ταχύτερο μεταβολισμό από άλλους. Αυτό σημαίνει ότι οι θερμίδες καίγονται πιο γρήγορα απ’ ό,τι με έναν πιο αργό μεταβολισμό.

Ο μεταβολισμός ενός ατόμου καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενετικής του σύστασης, την οποία κληρονομεί από τους γονείς του και δεν μπορεί να επηρεάσει. Πρέπει να το αντιμετωπίσετε σε όλη σας τη ζωή.

Ο μεταβολικός ρυθμός επηρεάζεται επίσης από εξωτερικούς παράγοντες. Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας επηρεάζουν την ταχύτητα με την οποία το σώμα καίει θερμίδες. Το ίδιο ισχύει και για τις στρεσογόνες καταστάσεις και την κατανάλωση διεγερτικών ουσιών, όπως η καφεΐνη, η νικοτίνη και η θεΐνη. Οι ουσίες αυτές τείνουν να αυξάνουν το μεταβολικό ρυθμό.

Υπάρχουν επίσης πολλές ασθένειεςπου έχουν αντίκτυπο στο βάρος ενός ατόμου. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο καρκίνος, τα εγκαύματα στο σώμα και ο υπερ- ή υποθυρεοειδισμός. Το σώμα δέχεται επίθεση και προσπαθεί να αμυνθεί, γεγονός που οδηγεί σε ταχύτερο μεταβολισμό.

Τέλος, το βάρος μπορεί να χαθεί ακούσια ως αποτέλεσμα ορισμένων ασθενειών. Αυτές προκαλούν δυσλειτουργίες στην απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών συστατικών. Η κακή πέψη είναι τότε η πηγή του ανεπαρκούς βάρους. Οι ασθένειες αυτές επηρεάζουν κυρίως το πεπτικό σύστημα σε ένα ή άλλο επίπεδο πέψης: έλκος, νόσος του Crohn, ελκώδης κολικός, κοιλιοκάκη κ.λπ.

Ποιες είναι οι συστάσεις για την αύξηση του σωματικού βάρους στο μέλλον;

Το να γνωρίζετε πώς να πάρετε βάρος είναι εξίσου περίπλοκο με το να το χάσετε. Ακόμη και αν συχνά υποτιμούμε τους κινδύνους που κρύβει το παιχνίδι με το βάρος μας. Όταν θέλετε να πάρετε βάρος γρήγορα, ο στόχος είναι να το κάνετε ομοιόμορφα και όχι μόνο στην περιοχή της κοιλιάς. Μια πλούσια διατροφή που δεν ελέγχεται επαρκώς ή ακόμα και άναρχη, θα οδηγήσει αναμφίβολα σε αποθήκευση με τη μορφή κοιλιακού λίπους.

Για να πάρετε βάρος σωστά, πρέπει να αποδεχτείτε ότι πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη διαδικασία και ότι η αύξηση του βάρους γίνεται σταδιακά.

Για να βελτιώσετε τον ρυθμό, υπάρχουν ορισμένες καλές πρακτικές που μπορούν να ακολουθηθούν, οι οποίες μοιάζουν με τα αρνητικά των αρχών της απώλειας βάρους:

 • τόνωση της όρεξης αντί να καταφεύγετε σε κατασταλτικά της όρεξης
 • Αντί για έλλειμμα θερμίδων ή προσπάθεια απορρόφησης περισσότερων θερμίδων
 • τρώμε τροφές με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα αντί για άπαχο κρέας ή τροφές με χαμηλές θερμίδες
 • Αποφεύγονται πάνταορισμένα τρόφιμα
 • Ο αθλητισμόςασκείται με μέτρο και όχι εντατικά

Ποια τρόφιμα έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα;

Η υψηλή ενεργειακή πυκνότητα αναφέρεται σε τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες όταν εκφράζονται σε μια μονάδα μέτρησης. Στην περίπτωση αυτή, το γραμμάριο. Είναι εύκολο να βρείτε αυτά τα τρόφιμα και η κατανάλωσή τους σημαίνει ότι μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων χωρίς να αυξήσετε την ποσότητα του φαγητού που τρώτε.

Συνολικά, είναι απαραίτητο για τα άτομα που θέλουν να πάρουν γρήγορα βάρος να τρώνε αυτές τις τροφές. Αλλά πάνω απ’ όλα, θα κάνουν τα γεύματα πιο εύκολα, με λιγότερη αηδία για το φαγητό ή υπερκατανάλωση τροφής.

Αυτού του είδους τα ενεργειακά πυκνά τρόφιμα μπορούν να βρεθούν σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:

 • Φρούτα: αποξηραμένα φρούτα γενικά, νέκταρ φρούτων, αβοκάντο, μάνγκο, μπανάνα, σταφύλια, ελιές κ.λπ.
 • Λαχανικά: πατάτες, γλυκοπατάτες, όλα τα όσπρια, παστινάκια, μπιζέλια, φακές, σόγια κ.λπ.
 • Δημητριακά: μπάρες δημητριακών, ψωμί ολικής άλεσης, ψωμί με ελιές, τυρί, ξηρούς καρπούς κ.λπ.
 • Γαλακτοκομικάπροϊόντα: πλήρες γάλα, προϊόντα σόγιας, κρέμα γάλακτος, τυρί.
 • Κρέατα και συναφή προϊόντα: μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, όλα τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλες, τόνος κ.λπ.), αυγά.
 • Άλλα: σοκολάτα, χούμους, φυτικά έλαια, έλαια και βούτυρα από ελαιούχους σπόρους (π.χ. φυστικοβούτυρο) κ.λπ.
Ορισμένα λαχανικά και άλλα τρόφιμα έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα

Για να πάρετε βάρος γρήγορα, πρέπει να διεγείρετε την όρεξή σας!

Όταν αποφασίζετε να πάρετε βάρος, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα πρέπει να τρώτε πολύ και συχνά. Επομένως, η τόνωση της όρεξής σας είναι απαραίτητη. Επειδή πρέπει επίσης να νιώθετε ότι έχετε όρεξη για φαγητό. Χωρίς αυτή την επιθυμία, το φαγητό θα γίνει υποχρέωση. Και το αίσθημα του εξαναγκασμού δεν βοήθησε ποτέ κανέναν να επιμείνει στις προσπάθειές του. Αντιθέτως, σας κάνει να θέλετε να τα παρατήσετε, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα διανύσετε μέρος της διαδρομής για το τίποτα.

Η τόνωση της όρεξής σας μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και υπάρχει κάτι για όλους. Τα καλά προετοιμασμένα γεύματα που είναι ευχάριστα στο μάτι είναι εξίσου σημαντικά με το κατάλληλο περιβάλλον φαγητού.

Μπορείτε να διεγείρετε την πέψη ακόμη και πριν αρχίσετε να τρώτε. Το να πίνετε ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα είναι ένα παράδειγμα. Για να ανοίξετε την όρεξη, πιείτε χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού ή οποιοδήποτε άλλο όξινο φρούτο.

Τα εξωτερικά διεγερτικά περιλαμβάνουν :

 • Να πάτε μια βόλτα στον καθαρό αέρα πριν από το γεύμα ή κάποια άλλη σωματική δραστηριότητα. Το περπάτημα ή το κολύμπι είναι δραστηριότητες που διεγείρουν την όρεξη.
 • Αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να φάτε έξω.
 • Το στρώσιμο του τραπεζιού. Το να τρώτε από όμορφα πιάτα και πάνω σε ένα διακοσμημένο τραπέζι σας κάνει να νιώθετε περισσότερο ότι τρώτε παρά ότι είστε σκυμμένοι στον καναπέ.
 • Η ψυχική σας κατάσταση. Το φαγητό και η πέψη είναι ευκολότερα όταν είστε χαλαροί και δεν έχετε κάποιο πρόβλημα στο μυαλό σας. Το να είστε χαλαροί διευκολύνει το φαγητό.
 • Τρώτε με καλή παρέα. Συνήθως δεν σκεφτόμαστε τις ποσότητες όταν τρώμε με ανθρώπους που συμπαθούμε.

Στο πιάτο, μπορούμε να αναφέρουμε :

 • Τα χρώματα στο πιάτο. Τα πολύχρωμα φαγητά σε κάνουν να θέλεις να φας περισσότερο, όπως και τα βότανα και τα μπαχαρικά που απογειώνουν τη γεύση του πιάτου.
 • Τρόφιμα που δίνουν ευχαρίστηση. Αν έχουμε αγαπημένα φαγητά, μπορούμε να εστιάσουμε στην κατανάλωσή τους, γιατί τείνουμε να τρώμε περισσότερα από αυτά από ό,τι από εκείνα που δεν μας αρέσουν.
 • Εκτός από τα τρόφιμα, υπάρχουν και τα ποτά: ένα ποτήρι κρασί ταιριάζει πολύ καλά με πολλά πιάτα.

Πώς μπορείτε να αυξήσετε τις θερμίδες στη διατροφή σας;

Για να μπορέσετε να προσλάβετε περισσότερες θερμίδες στον ίδιο χρόνο και κυρίως για να αποφύγετε τα γιγαντιαία γεύματα, πρέπει να αναθεωρήσετε τη διατροφή σας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων διατηρώντας τον ίδιο τύπο γεύματος. Για να επιτύχετε ένα γεύμα με πολλές θερμίδες, πρέπει να λάβετε υπόψη σας διάφορους παράγοντες:

 • Πρέπει να προσθέσετε λίπος μετά το μαγείρεμα. Με άλλα λόγια, φυτικό λάδι στα λαχανικά, βούτυρο ή κρέμα γάλακτος στο σπανάκι, κρέμα γάλακτος στη σούπα κ.ά. Αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε. Αυτό θα αυξήσει τον αριθμό των θερμίδων στην ίδια μερίδα.
 • Το κρέας και το ψάρι πρέπει να καταναλώνονται με μια λιπαρή σάλτσα.
 • Όταν ένα πιάτο είναι ελαφρύ, θα πρέπει πάντα να προσθέτετε ένα ή περισσότερα ενεργειακά πυκνά τρόφιμα. Για παράδειγμα, προσθέστε τυρί ή ξηρούς καρπούς σε μια σαλάτα, προσθέστε μέλι σε ένα γλυκό, προσθέστε κρόκο αυγού σε πιάτα κ.λπ.
 • Όπως επίσης θα πρέπει να αποφεύγετε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά που αφαιρούν το λίπος. Για παράδειγμα, αντικαταστήστε το πλήρες γάλα με αποβουτυρωμένο γάλα.
Η κατανάλωση πλούσιων τροφών με σάλτσες αυξάνει την πρόσληψη θερμίδων

Αυξήστε τον αριθμό των γευμάτων

Ωστόσο, δεν χρειάζεται απαραίτητα να τρώτε κάθε γεύμα. Τα σνακ είναι επαρκή. Αλλά και πάλι πρέπει να είναι πλούσια και χορταστικά για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον οργανισμό με θερμίδες. Αυτά τα πολλαπλά γεύματα συναντώνται στα προγράμματα προπόνησης αθλητών και bodybuilders κορυφαίου επιπέδου. Αυτό επιτρέπει την πρόσληψη περισσότερων θερμίδων κατά την ίδια περίοδο.

Επιπλέον, αποτρέπει το σώμα, το στομάχι, από το να σταματήσει. Είναι ενεργό, χωνεύοντας ασταμάτητα. Αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που έχουν παρατηρήσει οι επιστήμονες στα υπέρβαρα άτομα. Χωρίς μια σαφή γραμμή μεταξύ φαγητού και νηστείας, το σώμα τείνει να αποθηκεύει περισσότερες θερμίδες.

Για άλλη μια φορά, αυτά τα σνακ πρέπει να είναι πολύ υψηλά σε θερμίδες. Αυτή είναι, για παράδειγμα, η ιδανική στιγμή για να φάτε ξηρούς καρπούς και άλλους ελαιούχους σπόρους, τυρί ή ένα πλήρες γαλακτοκομικό προϊόν, τα οποία τρώγονται εύκολα, αλλά εξακολουθούν να είναι υψηλά σε θερμίδες!

Αποφύγετε τον αθλητισμό σε υψηλές δόσεις

Ο αθλητισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψετε θερμίδες. Έτσι, είναι δελεαστικό να το εγκαταλείψετε εντελώς για να αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση και να καθυστερήσετε την αύξηση του βάρους. Ωστόσο, αν θέλετε να πάρετε βάρος γρήγορα, πρέπει να συνεχίσετε τη σωματική σας δραστηριότητα, έστω και με μέτρο.

Υπάρχουν δύο λόγοι για αυτό. Πρώτον, επειδή ο αθλητισμός διεγείρει την όρεξη, όπως έχει ήδη επισημανθεί σε αυτό το άρθρο. Δεύτερον, επειδή η σωματική δραστηριότητα είναιαπαραίτητη για να παραμείνετε υγιείς και να διατηρήσετε ισχυρούς μύες, οστά κ.ο.κ. Χωρίς τον αθλητισμό, η αύξηση του βάρους θα σήμαινε απλώς αύξηση του λίπους!

Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε την εντατική άθληση. Η υπερβολική σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να δημιουργήσει έλλειμμα θερμίδων που θα πρέπει να αναπληρώσετε επιπλέον της δίαιτας σας με πολλές θερμίδες.

Ο αθλητισμός είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης, αλλά σε μέτριες δόσεις.

Υπάρχουν προϊόντα, φάρμακα ή κρέμες που σας βοηθούν να πάρετε γρήγορα βάρος;

Στο τμήμα των κρεμών και των προϊόντων, υπάρχουν πολλές λύσεις για γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους. Όσον αφορά τα φάρμακα, προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο για την αύξηση του σωματικού βάρους. Παρόλο που ορισμένα εργαστήρια εξετάζουν το θέμα. Μέχρι σήμερα, η αύξηση βάρους είναι πιο πιθανό να αποτελεί παρενέργεια του δραστικού συστατικού του φαρμάκου. Εκτός από αυτές τις 3 δυνατότητες, υπάρχουν επίσης συμπληρώματα διατροφής που σας επιτρέπουν να πάρετε βάρος γρήγορα

Φάρμακα για ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν φάρμακα ειδικά σχεδιασμένα για να σας βοηθήσουν να πάρετε γρήγορα βάρος. Η αύξηση βάρους που συνδέεται με ένα φάρμακο θεωρείται παρενέργεια ή ανεπιθύμητη ενέργεια. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να συνταγογραφηθεί ένα φάρμακο, καθώς αυτό θα το αποσπούσε από τον κύριο σκοπό του.

Φυσικά, υπάρχουν πολλά μόρια που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους. Ακολουθεί ένας μη εξαντλητικός κατάλογος:

 • Αντικαταθλιπτικά. Τα αντικαταθλιπτικά και τα νευροληπτικά που προκαλούν αύξηση βάρους είναι τα τρικυκλικά που βρίσκονται σε φάρμακα όπως το Deroxat, το Prozac, το Trofanil κ.ά. Υπάρχουν όμως και γνωστά νευροληπτικά που προκαλούν αύξηση βάρους. Υπάρχουν επίσης γνωστά νευροληπτικά όπως η αλοπεριδόλη, η ρισπεριδόνη και η κλοζαπίνη. Στα ενημερωτικά φυλλάδια αναφέρεται ότι είναι πιθανή μια μέση αύξηση βάρους της τάξης του 10-15%.
 • Κορτικοστεροειδή. Οι ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή μπορεί να πάρουν μερικά κιλά κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Και όσο πιο εντατική είναι η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτή η ταχεία αύξηση βάρους είναι αποτέλεσμα της κατακράτησης νερού που ενθαρρύνουν αυτά τα φάρμακα.
 • Ινσουλίνη. Η ινσουλίνη χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του διαβήτη. Και έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 είναι συχνά αδύνατοι. Επομένως, η αύξηση του βάρους δεν αποτελεί κίνδυνο.
 • Αντισυλληπτικά χάπια. Είναι γνωστό ότι ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Πολλές γυναίκες διαμαρτύρονται γι’ αυτό. Εάν πρέπει να αυξήσετε το βάρος σας και χρειάζεστε επίσης ένα αντισυλληπτικό από το στόμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα χάπι1ης γενιάς. Τα χάπια2ης γενιάς προκαλούν μικρότερη αύξηση του σωματικού βάρους.

Πώς κερδίζετε βάρος με τις κρέμες;

Σε λίγα λεπτά, μπορείτε να βρείτε πολυάριθμες κρέμες που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να πάρετε βάρος. Ωστόσο, δεν είναι όλα αλήθεια.

Αυτό που ισχύει είναι ότι ορισμένα φυτά ή λουλούδια, όταν λαμβάνονται ή χρησιμοποιούνται ως βάλσαμο, μπορούν να σας κάνουν να πάρετε βάρος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την τριγωνέλλα. Χρησιμοποιείται σε μορφή κρέμας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει οποιαδήποτε περιοχή του σώματος. Για τις γυναίκες, αυτό περιλαμβάνει το στήθος και τους γλουτούς. Αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση.

Ωστόσο, δεν οδηγούν σε γενική αύξηση του βάρους με την πάροδο του χρόνου. Τα αποτελέσματα διαρκούν στην καλύτερη περίπτωση για μερικές εβδομάδες ή ακόμη και μερικούς μήνες και δεν αποτελούν παράγοντα συνολικής αύξησης του βάρους. Τούτου λεχθέντος, μπορούν να ληφθούν σε μορφή σκόνης ή κάψουλας. Σε αυτή την περίπτωση, είναι παρόμοια με τα συμπληρώματα διατροφής.

Η σπιρουλίνα είναι ένα εξαιρετικό συμπλήρωμα για ταχεία αύξηση βάρους

Πώς μπορώ να κερδίσω βάρος χρησιμοποιώντας συμπληρώματα διατροφής;

Υπάρχουν πολλά λεγόμενα “ορεκτικά” συμπληρώματα διατροφής στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι σας κάνουν να θέλετε να φάτε. Σε αντίθεση με τα κατασταλτικά της όρεξης, διεγείρουν την όρεξη και σας ενθαρρύνουν να τρώτε περισσότερο. Τα συμπληρώματα διατροφής αυτού του τύπου περιλαμβάνουν εκείνα που βασίζονται σε :

 • Σπιρουλίνα. Αυτό το φύκι έχει πολλά οφέλη, μεταξύ των οποίων είναι πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Θεωρείται ένα από τα πιο πλούσια σε πρωτεΐνες και αμινοξέα τρόφιμα στον πλανήτη. Συνιστάται τόσο για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος και επομένως να έχουν μια εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές τροφές, όσο και για άτομα που θέλουν να πάρουν βάρος τρώγοντας περισσότερη τροφή.
 • Τζίντζερ. Το τζίντζερ χρησιμοποιείται συχνά στα συμπληρώματα διατροφής ως φυσικό διεγερτικό. Περιέχει τζιντζερόλες, οι οποίες διεγείρουν την παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Και εδώ απαιτούνται μαθήματα θεραπείας διάρκειας αρκετών εβδομάδων για να δει ο οργανισμός τα οφέλη.
 • Το Harpagophytum, που κατάγεται από την Αφρική, ρυθμίζει την όρεξη διεγείροντάς την. Όπως πολλά φυτά, η επίδρασή του δεν είναι άμεση και πρέπει να ακολουθήσετε μια πορεία θεραπείας αρκετών εβδομάδων για να δείτε ένα πραγματικά διαρκές αποτέλεσμα.

Πάρτε βάρος γρήγορα, αλλά έξυπνα!

Η γρήγορη πρόσληψη βάρους, όταν αποτελεί μέρος μιας θεραπευτικής προσέγγισης, γίνεται έξυπνα. Αν δεν σκεφτείτε πώς, καταλήγετε σε μια άναρχη δίαιτα όπου δεν υπάρχουν κανόνες. Στην καλύτερη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι αύξηση του βάρους με αύξηση του κοιλιακού λίπους- στη χειρότερη, θα είναι μια μάταιη προσπάθεια. Διότι όταν προσπαθείτε να κάνετε μια δίαιτα υψηλής θερμιδικής αξίας, πρέπει ωστόσο να αποκλείσετε όλα τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, όπως αναψυκτικά, επεξεργασμένα τρόφιμα κ.λπ.

Αποφεύγοντας ορισμένα τρόφιμα χαμηλών θερμίδων

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές δίαιτες, δεν πρέπει να εστιάζετε τόσο πολύ στα λαχανικά και τα φρούτα που είναι χαμηλά σε θερμίδες. Αυτό ισχύει για τα μαρούλια, τα αγγούρια και τα κολοκυθάκια, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από αυτά. Το ίδιο ισχύει και για τα ψάρια και το άπαχο κρέας, όπως τα λευκά ψάρια (π.χ. μπακαλιάρος) και τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα κ.λπ.). Τα όσπρια και οι ρίζες είναι πολύ πιο θρεπτικά και πλούσια. Και αν παρόλα αυτά πρέπει να τρώτε λαχανικά χαμηλής ενεργειακής πυκνότητας, φτιάξτε μια σούπα με αυτά, ώστε να μπορείτε να τρώτε ταυτόχρονα αμυλούχες τροφές.

Προϊόντα με χαμηλά λιπαρά

Σε γενικές γραμμές, τα προϊόντα χαμηλών λιπαρών είναι ελάχιστα χρήσιμα. Ακόμη και σε μια κλασική δίαιτα. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν ουσίες που αντικαθιστούν τη ζάχαρη και το λίπος, τα οποία δεν είναι απαραίτητα οι χειρότεροι εχθροί. Ωστόσο, αν πρέπει να πάρετε βάρος, είναι καλύτερο να αποφύγετε όλα τα γιαούρτια και τα προϊόντα αποβουτυρωμένου γάλακτος, τις σόδες διαίτης και τις σάλτσες χαμηλών λιπαρών.

Δεν έχει νόημα να τρώτε πρόχειρο φαγητό αν θέλετε να πάρετε γρήγορα βάρος.

Κενές θερμίδες

Υπάρχει μια κατηγορία προϊόντων που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον, ακόμη και αν έχουν πολλές θερμίδες. Αυτά είναι κοινώς γνωστά ως κενές θερμίδες. Βρίσκονται πιο συχνά σε υπερ-επεξεργασμένα προϊόντα:

 • Αναψυκτικά και άλλα ζαχαρούχα ανθρακούχα ποτά
 • Κατεψυγμένα ή βιομηχανικά γεύματα
 • Γλυκά και είδη ζαχαροπλαστικής
 • Fast food και παρόμοια προϊόντα

Όλα αυτά τα προϊόντα περιέχουν τεράστια ποσότητα ζάχαρης, λίπους και αλατιού. Και ακόμη και αν είναι καλά για τον οργανισμό από άποψη θερμίδων, οι διαταραχές που προκαλούν δεν αντισταθμίζονται από την πρόσληψή τους.

Στην πραγματικότητα, έχουν αντίκτυπο στο πεπτικό σύστημα. Λειτουργεί λιγότερο καλά, οπότε χωνεύει λιγότερο καλά και αφομοιώνει λιγότερα από τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνονται. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επίσης μεταβάλλονται σημαντικά. Τα έντονα κυμαινόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους στην περιοχή της κοιλιάς.