Απώλεια βάρους και αδυνάτισμα μετά τα 40, μετά τα 50

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Για να ξαναβρείτε τη φόρμα σας μετά τα 40 ή τα 50, πρέπει να δώσετε προσοχή στο σώμα σας. Μια υγιεινή διατροφή και μια καλή δόση σωματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητα για να χάσετε βάρος μόλις περάσετε τα τριάντα. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε, καθώς η ηλικία και οι ορμονικές αλλαγές που τη συνοδεύουν δεν λειτουργούν υπέρ σας.

Περίληψη

Γιατί είναι πιο δύσκολο να χάσετε βάρος μετά τα 40 από ό,τι μετά τα 50;

Μαζική παραγωγή οιστρογόνων και τεστοστερόνης

Στα 40, και ακόμη περισσότερο στα 50, είναι πιο εύκολο να αποκτήσετε σωματικό λίπος λόγω των αλλαγών στην παραγωγή ορμονών του οργανισμού. Η μαζική απελευθέρωση οιστρογόνων παχαίνει τους γλουτούς και τους μηρούς και η αυξημένη έκκριση τεστοστερόνης δημιουργεί κοιλιά.

perdre du poids apres 40 50 ans
Η παραγωγή ορμονών αυξάνεται στην ηλικία των 40-50 ετών

Ορισμένοι άνθρωποι καταλήγουν ακόμη και με λίπος στα χέρια, τους ώμους και το στήθος τους. Επιπλέον, είναι λίγο δύσκολο να απαλλαγείτε από το λίπος που αποθηκεύεται στους ιστούς από τα σαράντα σας και μετά, ειδικά αν το γενετικό σας υλικό δεν διευκολύνει το έργο σας.

Απώλεια μυϊκής μάζας

Την ίδια στιγμή που αυξάνεται η λιπώδης μάζα, η μυϊκή μάζα εξαλείφεται με ταχείς ρυθμούς, με απώλεια 1 έως 2% κάθε χρόνο, σε σύγκριση με την απώλεια μόλις 5% σε δέκα χρόνια κατά τη διάρκεια της εικοσαετίας και της τριακονταετίας.

Αυτό έχει αντίκτυπο στο βασικό μεταβολικό ρυθμό, καθιστώντας πιο δύσκολο να κάψετε θερμίδες, ακόμη και αν προσπαθήσετε να κάνετε έντονη δραστηριότητα. Επομένως, είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε τακτικά το βάρος σας από την ηλικία των 40 ετών και μετά. Αποφύγετε να φτάσετε σε μια περίμετρο μέσης 88 εκατοστών. Αν έχετε ήδη παρατηρήσει ότι έχετε εξογκώματα σε ορισμένες περιοχές του σώματός σας, θα πρέπει να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε μια δίαιτα και να είστε πιο δραστήριοι για να χάσετε βάρος.

Τι είδους δίαιτα πρέπει να ακολουθούν οι άνω των 40 ετών;

Λιγότερες θερμίδες και περισσότερες πρωτεΐνες

Οι νεότεροι χρειάζονται 2000 kcal ενέργειας για να ενισχύσουν το μεταβολισμό τους. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, δεν πρέπει να λαμβάνονται περισσότερες από 1700 kcal από την τροφή, καθώς ο οργανισμός αποθηκεύει εύκολα μεγάλη ποσότητα θερμίδων.

Με αυτές τις μειωμένες ενεργειακές απαιτήσεις, το σώμα κουράζεται εύκολα. Για να διορθωθεί αυτό, τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό από την αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών. Τρόφιμα όπως τα ψάρια και το άπαχο κρέας βοηθούν στην πρόληψη της μυϊκής εξάντλησης. Οι πρωτεΐνες εξασφαλίζουν επίσης την ανανέωση των κυττάρων και τη σφριγηλότητα των ιστών.

Φρούτα, λαχανικά και αμυλούχες τροφές

Τα φρούτα και τα λαχανικά σας βοηθούν να διατηρηθείτε σε φόρμα από τότε που ήσασταν έφηβοι, αλλά χρειάζεστε περισσότερα από αυτά από την ηλικία των 40 ετών και μετά. Το σώμα σας χρειάζεται τις φυτικές τους ίνες, το νερό, τα μέταλλα και τα θρεπτικά συστατικά τους. Εκτός από τα 3 γεύματα της ημέρας, τρώτε σνακ με βάση τα φρούτα και τα λαχανικά για να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

Όσον αφορά τις αμυλούχες τροφές, είναι καλύτερο να τις τρώτε το πρωί, όταν ξυπνάτε, ώστε το σώμα σας να τις αφομοιώσει καλύτερα μετά τη μακρά πέψη που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με αυτόν τον τρόπο, οι αμυλούχες τροφές σας παρέχουν αποθέματα ενέργειας για την ημέρα. Μπορείτε επίσης να τα τρώτε το μεσημέρι για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας. Από την άλλη πλευρά, οι αμυλούχες τροφές μπορεί να διαταράξουν τον ύπνο σας αν τις φάτε πριν πάτε για ύπνο.

Τρώτε λιγότερο λίπος, αλάτι και ζάχαρη

Αν θέλετε να χάσετε βάρος μετά την ηλικία των 40 ή 50 ετών, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επαναφέρετε την ισορροπία στην πρόσληψη λίπους. Τα λιπαρά κρέατα και τα αλλαντικά θα πρέπει να αποφεύγονται και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί, το βούτυρο και η κρέμα γάλακτος θα πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες.

perdre du poids apres 40 50 ans
Μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για την απώλεια βάρους μετά την ηλικία των 40 ή 50 ετών.

Τρώτε σκέτο γιαούρτι για να περιορίσετε τόσο τα λιπαρά όσο και τη ζάχαρη. Όσον αφορά τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα, θα ήταν καλύτερο να καταφέρετε να τα απαρνηθείτε εντελώς. Από την άλλη πλευρά, μην συνηθίσετε να τρώτε ψεύτικα γλυκά και μπισκότα που τα αντικαθιστούν. Αυτά περιέχουν ακόμη περισσότερες θερμίδες από τα πραγματικά γλυκά.

Αποφύγετε το υπερβολικό αλάτι στο φαγητό σας. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, το αλάτι δεν σας παχαίνει. Ωστόσο, η όρεξή σας θα δεκαπλασιαστεί αν έχετε τη συνήθεια να τρώτε τροφές με πολύ αλάτι. Αυτό θα σας κάνει παχύτερους μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, αν είστε ήδη πάνω από 40 ετών.

Γιατί πρέπει να προσπαθήσετε να χάσετε βάρος σταδιακά;

Αν θέλετε να χάσετε βάρος μετά την ηλικία των 40 ή 50 ετών, πρέπει να το κάνετε βήμα προς βήμα. Ο ρυθμός σας είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν ενός νέου ατόμου που προσπαθεί να χάσει βάρος, για 2 βασικούς λόγους.

Πρώτον, το σώμα σας είναι πιο ευαίσθητο στην κόπωση και τις ελλείψεις, οπότε θα ήταν άδικο να το υποβάλλετε σε μια δίαιτα εκτάκτου ανάγκης. Δεύτερον, αν προσπαθήσετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά σας με ιλιγγιώδη ταχύτητα, πιθανότατα θα καταλήξετε με ρυτίδες, κάτι που θα ήταν ακόμη πιο ενοχλητικό.

Για να χάσετε βάρος σταδιακά, μην παραλείπετε γεύματα και μην μειώνετε την ποσότητα φαγητού στο πιάτο σας. Αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα των ελλείψεων, οι οποίες μπορεί να σας κάνουν να χάσετε βάρος για λίγο, μόνο και μόνο για να πάρετε ξανά βάρος μετά τη δίαιτα. Το πιο σημαντικό είναι να προχωράτε με σταθερό ρυθμό προς έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να ταιριάζει με τους στόχους σας.

Πώς μπορείτε να γυμνάζεστε στα 40 ή στα 50 σας;

Η σημασία της σωματικής δραστηριότητας από την ηλικία των 40 ετών και μετά

Η μεγαλύτερη σημασία της σωματικής δραστηριότητας από την ηλικία των 40 ετών είναι ο ρόλος της στην επιβράδυνση της απώλειας της μυϊκής μάζας. Έτσι, όχι μόνο σας βοηθά να διατηρήσετε τη σιλουέτα σας, αλλά και να προλάβετε προβλήματα οστών και αρθρώσεων, τα οποία είναι ιδιαίτερα συχνά μετά την ηλικία των 50 ετών.

Αν σας ενδιαφέρουν λιγότερο οι αθλητικές δραστηριότητες, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να κάνετε το σώμα σας να κινείται κατά διαστήματα. Αντί να κάθεστε στην πολυθρόνα σας διαβάζοντας εφημερίδα ή βλέποντας τηλεόραση το Σαββατοκύριακο, προγραμματίστε μια χαλαρωτική εκδρομή με την οικογένειά σας.

Θα μπορούσατε επίσης να ασχοληθείτε με την κηπουρική. Το τσουγκράνισμα, το πότισμα και η αναδιάταξη γλαστρών θα σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες και να τονώσετε τους μυς σας χωρίς να αισθάνεστε ότι καταπονείστε. Οι μικρές καθημερινές σας δραστηριότητες θα σας κάνουν να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας και θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, διατηρώντας παράλληλα την καλή σας υγεία.

Αθλήματα κατάλληλα για άτομα στα σαράντα τους

Ο αθλητισμός είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος στην ηλικία των 40 ετών. Επιλέξτε ένα άθλημα που σας αρέσει. Μπορείτε να επαναλάβετε ήπια μια αθλητική δραστηριότητα που σας άρεσε στα νιάτα σας.

perdre du poids apres 40 50 ans
Μπορείτε να ασκήσετε ένα άθλημα που σας αρέσει στην ηλικία των 40 ή 50 ετών.

Αν δεν είστε σίγουροι ποιο άθλημα θα σας ταίριαζε καλύτερα, μπορείτε να δοκιμάσετε το περπάτημα, την ποδηλασία και τη γυμναστική. Χρειάζεστε μισή ώρα άσκηση την ημέρα για να χάσετε βάρος.

Η ηλικία σας επιτρέπει επίσης να κολυμπάτε για 30 λεπτά την ημέρα, κάτι που σίγουρα θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Αν έχετε λιγότερο χρόνο, ένα 15λεπτο τζόκινγκ μπορεί να κάνει τη δουλειά σας.

Αθλήματα κατάλληλα για άτομα άνω των 50 ετών

Η ικανότητα για άθληση εξαρτάται από το άτομο, αλλά σε γενικές γραμμές, η σωματική δύναμη μειώνεται ελαφρώς μετά την ηλικία των 50 ετών. Για να επιτύχετε ικανοποιητικά αποτελέσματα χωρίς να καταπονείστε υπερβολικά, επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας ηρεμεί, όπως το περπάτημα ή η πεζοπορία.

Το σημαντικό είναι να ρυθμίζετε το ρυθμό σας και να απολαμβάνετε αυτό που κάνετε. Παρακολουθήστε τους καρδιακούς σας παλμούς κατά τη διάρκεια των αθλητικών σας δραστηριοτήτων για να διατηρείτε τις προσπάθειές σας υπό έλεγχο.

Αν το κολύμπι σας αρέσει, θα ήταν καλύτερο για την υγεία σας. Αυτό το άθλημα είναι ιδιαίτερα καλό για την πρόληψη του πόνου στην πλάτη. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε να μένετε στο νερό για περισσότερο από 30 λεπτά για να περιορίσετε τις προσπάθειές σας.

Σας βοηθάει το μασάζ να χάσετε βάρος μετά τα 40 ή τα 50;

Για να ανακτήσετε την προηγούμενη σιλουέτα σας ή να διατηρήσετε τους μυς σας σφριγηλούς μετά τα 40, κάντε στον εαυτό σας μια συνεδρία μασάζ από καιρό σε καιρό. Αυτή η τεχνική είναι κατάλληλη τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Πρόκειται για μια συμβουλή αδυνατίσματος που ενεργοποιεί τη μικροκυκλοφορία και δρα απευθείας στο σημείο του σώματος που πρέπει να αδυνατίσει.

Μπορείτε να αδυνατίσετε τους μηρούς σας με ένα μασάζ με ζύμωση που θα απαλλάξει το δέρμα σας από τις λακκούβες. Μπορείτε επίσης να απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα στο στομάχι και τις λαβές αγάπης με αυτή τη μέθοδο αδυνατίσματος. Η δράση του μηνύματος πρέπει να συμπληρώνεται από τη χρήση προϊόντων αδυνατίσματος για να είναι αποτελεσματική. Επιλέξτε κρέμες που περιέχουν φυσικά συστατικά χωρίς παρενέργειες, οι οποίες είναι πιο καθησυχαστικές.

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά στα 40, στα 50 και μετά;

Δεν υπάρχει καμία μαγεία για να αποκτήσετε επίπεδη κοιλιά από την ηλικία των 40 ετών και μετά- είναι οι καθημερινές προσπάθειες που μετράνε. Κατ’ αρχάς, εξασφαλίστε την ισορροπία του νερού, πίνοντας έως και 2 λίτρα νερό την ημέρα και τρώγοντας φρούτα και λαχανικά που περιέχουν μεγάλη ποσότητα νερού.

Γεμίστε το πιάτο σας και με τροφές κατά του στρες, γιατί η κοιλιακή παχυσαρκία προκαλείται ουσιαστικά από το επαναλαμβανόμενο άγχος. Μεταξύ αυτών των τροφών είναι οι μπανάνες, οι οποίες είναι εύκολο να βρεθούν και επιβραδύνουν την υπερβολική παραγωγή της ορμόνης του στρες. Τα φύτρα σιταριού σας γεμίζουν με τη χαλαρωτική βιταμίνη Β6. Οι σαρδέλες και τα ωμέγα-3 τους ρυθμίζουν επίσης την ιδιοσυγκρασία σας.

Πώς μπορώ να χάσω βάρος χρησιμοποιώντας συμπληρώματα διατροφής;

Καυστήρες λίπους

Γιατί να τα παίρνετε;

Οι άνδρες τείνουν να αποκτούν λίπος στην κοιλιά μετά την ηλικία των 40 ετών, ειδικά αν είναι πρώην αθλητές. Για τις γυναίκες, οι γοφοί, οι γλουτοί, οι μηροί και, φυσικά, το στομάχι παίρνουν σταδιακά βάρος με την πάροδο των ετών.

perdre du poids apres 40 50 ans
Τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος στα 40-50

Όμως το πρόβλημα του υπερβολικού βάρους σε αυτή την ηλικία επηρεάζει και τα δύο φύλα. Έτσι, αν έχετε πάρει χρόνια, όποιο και αν είναι το φύλο σας, είναι ασφαλέστερο να χάσετε βάρος χρησιμοποιώντας ένα λιποδιαλυτικό.

Οι καλύτεροι λιποδιαλύτες πρέπει να περιέχουν αμιγώς φυσικά συστατικά που εξάγονται από φυτά με αδυνατιστικές ιδιότητες. Υποτίθεται ότι ενισχύουν το κολλαγόνο και εξαλείφουν την κυτταρίτιδα χωρίς να προκαλούν δυσφορία. Από την ηλικία των 40 ετών και μετά, το σώμα διατηρεί εύκολα το λίπος και δυσκολεύεται να το αποβάλει. Οι λιποδιαλύτες βοηθούν το σώμα σας να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Ορισμένοι γνωστοί λιποδιαλύτες

Αυτό το φάρμακο αδυνατίσματος είναι ενεργό από την πρώτη δόση. Υπάρχουν λιποδιαλύτες για γυναίκες, όπως το Anaca 3, και λιποδιαλύτες για άνδρες, ο πιο γνωστός από τους οποίους είναι ο PhenQ. Πρόκειται για μια κάψουλα αδυνατίσματος με ένα ισχυρό δραστικό συστατικό: τη σκόνη Capsimax, που φημίζεται ως ο καλύτερος φυσικός λιποδιαλύτης.

Η γνώμη μου για το PhenQ είναι θετική για την αποτελεσματικότητά του. Η δράση της είναι κατάλληλη για δίαιτες αδυνατίσματος για άτομα άνω των 40 ετών. Είναι επίσης ενδιαφέρον να μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ διαφόρων ποικιλιών PhenQ. Αυτός ο καυστήρας λίπους είναι περισσότερο γνωστός για τη δράση αδυνατίσματος, η οποία φτάνει σε κάθε λιπαρή γωνιά του σώματος.

Απώλεια βάρους με κατασταλτικά της όρεξης

Τα κατασταλτικά της όρεξης είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να χάσετε βάρος, ακόμη και αν δεν είναι υποχρεωτικά σε μια δίαιτα αδυνατίσματος για άτομα άνω των 40 ετών. Με απλά λόγια, μπορείτε να επιλέξετε κατασταλτικά της όρεξης όπως τα μήλα, οι μπανάνες, τα βερίκοκα και τα αποξηραμένα σύκα.

Μπορείτε επίσης να λύσετε το πρόβλημα του υπερβολικού βάρους σας επιλέγοντας αποτελεσματικά φυτικά κατασταλτικά της όρεξης. Σας δίνουν αποτελέσματα μετά από 8 έως 12 εβδομάδες συνεχούς χρήσης. Δεν χρειάζεται να στερηθείτε το φαγητό όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος με αυτού του είδους τα κατασταλτικά της όρεξης. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απολαύσετε τα οφέλη του προϊόντος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ανάμεσα στα καλύτερα κατασταλτικά της όρεξης, αυτά με τις λιγότερες παρενέργειες.

Συμπέρασμα

Μετά την ηλικία των 40 ετών, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείτε να χάσετε βάρος γρήγορα. Πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με τις διάφορες αλλαγές στο σώμα σας και να ανακτήσετε σταδιακά τη σιλουέτα σας. Μόλις βρείτε τον σωστό ρυθμό τόσο όσον αφορά τη διατροφή όσο και την άσκηση, πρέπει να ξέρετε πώς να τον τηρήσετε μακροπρόθεσμα. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να βελτιστοποιήσετε τις προσπάθειές σας με ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιέχει φυσικά συστατικά.