Τρώγοντας με τις 5 αισθήσεις

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τρώτε για να ζήσετε ή ζείτε για να φάτε;

Η τροφή είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας.

Πρέπει να τρώμε για να επιβιώσουμε. Αλλά αυτή η καθημερινή δραστηριότητα μπορεί να γίνει με τον καιρό κουραστική, μια επίφοβη στιγμή ή μια στιγμή που προσπαθούμε να ξεχάσουμε (π.χ. τρώμε ενώ κάνουμε κάτι άλλο (τηλεόραση, κοινωνική δικτύωση κ.λπ.).

Όμως το να τρώτε με γνώμονα τον νου είναι απαραίτητο αν θέλετε να τρώτε καλύτερα, να τρώτε τις σωστές ποσότητες για τις ανάγκες σας ή να τρώτε πιο αργά.

Η τέχνη της γευσιγνωσίας περιλαμβάνει την ακρόαση και την εκτίμηση των 5 αισθήσεών σας.

Τα αισθητηριακά σας ερεθίσματα πρέπει να διεγείρονται προκειμένου να λειτουργούν σωστά μακροπρόθεσμα. Έτσι, υπάρχει διπλό όφελος από το να τρώτε έχοντας επίγνωση όλων όσων συμβαίνουν.

Παρακάτω, θα σας παρουσιάσω καθεμία από τις 5 αισθήσεις στο πλαίσιο της γευσιγνωσίας, δίνοντάς σας τα κλειδιά ώστε, από εδώ και στο εξής, να μπορείτε να τις χρησιμοποιείτε κάθε φορά που βάζετε φαγητό στο στόμα σας.

Όραση

manger avec les 5 sens : la vue

Η οπτική όψη του πιάτου σας είτε θα σας ανοίξει την όρεξη είτε, αντίθετα, θα σας απωθήσει. Προτιμάτε ένα πολύχρωμο πιάτο, καλά τοποθετημένα τρόφιμα ή μια μη ορεκτική μορφή πατέ;

Η γευσιγνωσία ξεκινά με τα μάτια. Αυτό θα σας δώσει μια ιδέα για το πώς μοιάζει το φαγητό (το σχήμα και η οπτική του υφή).

Επομένως, είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να στρώσετε ένα όμορφο πιάτο (χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για να πάρετε ιδέες για ελκυστικές παρουσιάσεις, ώστε να κόψετε διαφορετικά το φαγητό σας ή να το τοποθετήσετε με τρόπο που να το κάνει να ξεχωρίζει).

Φροντίστε να στρώνετε τραπέζι σε κάθε γεύμα, με σερβίτσια και, πάνω απ’ όλα, μην τρώτε απευθείας από το κατσαρολάκι, τη σαλατιέρα ή τη χάρτινη συσκευασία.

Η αίσθηση της αφής

manger avec les 5 sens : le toucher

Όταν πρόκειται για την αίσθηση της αφής, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι πρόκειται για το άγγιγμα του φαγητού με τα δάχτυλα. Ναι, φυσικά, για ορισμένα τρόφιμα αυτό είναι εφικτό και απολαυστικό.

Αλλά όταν πρόκειται για τη γεύση, το θέμα είναι να αγγίξετε το φαγητό με τα χείλη και τη γλώσσα σας. Η περιοχή του στόματός σας είναι ευαίσθητη στις αισθήσεις.

Αυτό θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε την υφή του τροφίμου (τραχιά, λεία, μαλακή, τραγανή κ.λπ.) καθώς και τη θερμοκρασία του (καυτή, ζεστή ή κρύα).

Σας καλώ να εκτιμήσετε τις αισθήσεις στο στόμα των τροφών που τρώτε.

Ακρόαση

manger avec les 5 sens : l'ouïe

Υπάρχουν δύο πηγές θορύβου στις οποίες μπορείτε να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή όταν δοκιμάζετε τα τρόφιμα:

  • Εσωτερικοί θόρυβοι: πρόκειται για τροφές που θα δημιουργήσουν ήχο στο στόμα σας και που θα ακούσετε από μέσα. Για παράδειγμα, το τρίξιμο ενός παξιμαδιού, το σφύριγμα του νερού ή το τρίξιμο ενός ωμού καρότου.
  • Εξωτερικοί θόρυβοι: αυτοί είναι οι ήχοι που ακούτε στην κουζίνα. Για παράδειγμα, το νερό που βράζει, το φαγητό που φουσκώνει στο τηγάνι, το κουδούνισμα του φούρνου…

Οι επιτραπέζιοι θόρυβοι αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος της αίσθησης της ακοής στη γευσιγνωσία. Ο ήχος από το χτύπημα των μαχαιροπήρουνων, το γέμισμα ενός ποτηριού με νερό ή ο ήχος της συζήτησης αν τρώτε με άλλους ανθρώπους.

Ακούστε τους ήχους γύρω σας και αναρωτηθείτε τι σας αρέσει περισσότερο: τραγανό παξιμάδι ή μαλακό ψωμί για σάντουιτς; Νερό χωρίς αλκοόλ ή ανθρακούχο νερό;

Η αίσθηση της όσφρησης

manger avec les 5 sens : l'odorat

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική αίσθηση της γεύσης, διότι αν δεν μπορείτε να μυρίσετε ένα πιάτο, χάνει τη γεύση του. Έχετε παρατηρήσει ότι όταν είστε κρυωμένοι, το φαγητό δεν έχει γεύση;

Η όσφρηση και η γεύση είναι επομένως στενά συνδεδεμένες.

Αυτή η αίσθηση συνδέεται άμεσα με τη μνήμη και με αυτήν μπορείτε να βυθιστείτε αβίαστα σε πολύ μακρινές στιγμές της ζωής σας. Από εδώ προέρχεται και η περίφημη Madeleine του Προυστ.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για να μυρίσετε το φαγητό πριν το φάτε ή το πιείτε.

Κάθε τρόφιμο έχει τη δική του μυρωδιά και, για παράδειγμα, στην οικογένεια του ψωμιού, και πιο συγκεκριμένα στην οικογένεια της μπαγκέτας, κάθε μπαγκέτα έχει τη δική της μυρωδιά. Έχετε δώσει ποτέ προσοχή σε αυτή τη λεπτομέρεια;

Αφιερώστε χρόνο για να ανακαλύψετε όλες τις διαφορετικές μυρωδιές που θα σας ανοίξουν την όρεξη και θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το γεύμα σας.

Γεύση

manger avec les 5 sens : le goût

Σε γενικές γραμμές, όταν μιλάμε για γεύση, είναι η αίσθηση της γεύσης που μας έρχεται πρώτη στο μυαλό. Γι’ αυτό και την έχω βάλει τελευταία στην παρουσίασή μου. Βρίσκεται, φυσικά, στο επίκεντρο της τέχνης της γευσιγνωσίας, αλλά δεν είναι η μόνη.

Η γεύση παράγεται από τους γευστικούς κάλυκες, αυτούς που βρίσκονται στη γλώσσα σας. Κάθε γευστικός κάλυκας περιέχει ένα σύνολο από γευστικούς κάλυκες που είναι υπεύθυνοι για την αναγνώριση των γεύσεων των τροφίμων.

Υπάρχουν 5 γεύσεις:

  • οξύ (παράδειγμα: λεμόνι)
  • πικρή (π.χ. καφές)
  • γλυκιά (π.χ. φρούτα)
  • αλμυρή (π.χ. γαύρος)
  • ουμάμι (ιαπωνικά για το “νόστιμο”)

Οι ερευνητές επικυρώνουν επί του παρόντος μια 6η γεύση: τη γεύση του λίπους.

Ορισμένες από αυτές τις γεύσεις μπορούν να συνδυαστούν στο ίδιο τρόφιμο. Αφιερώστε λοιπόν χρόνο για να αναγνωρίσετε όλες τις γεύσεις που μπορεί να υπάρχουν στο φαγητό ή το ποτό που βάζετε στο στόμα σας.

Το να αφιερώνετε χρόνο στη μάσηση πριν την κατάποση μπορεί να βοηθήσει.

Η αίσθηση της γεύσης μπορεί να διεγερθεί με την εξάσκηση, γι’ αυτό κάντε το!

Παίζοντας το παιχνίδι της διέγερσης των 5 αισθήσεών σας κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, θα σας επιτρέψει να τρώτε με πλήρη επίγνωση και επομένως να δημιουργείτε μια γευστική απόλαυση που είναι συχνά απροσδόκητη και πιο έντονη.

Μερικές φορές, χάρη στη γευσιγνωσία, μπορείτε επίσης να συνειδητοποιήσετε ότι τα τρόφιμα που καταναλώνονται αυτόματα δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο ικανοποιητικά για τους γευστικούς κάλυκες. Αυτός είναι ο τρόπος για να βελτιώσετε τις διατροφικές σας επιλογές. Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας.

Σας προσκαλώ να κάνετε αυτό το τεστ και να σημειώσετε όλες τις αισθήσεις που βιώσατε, ώστε να μπορέσετε να τελειοποιήσετε τις ικανότητές σας!