Τι ονομάζω υγιεινό τρόπο ζωής by Sandra Ferreira

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ακολουθεί ο ορισμός της υγιεινής διαβίωσης:

“Ο τρόπος ζωής είναι το σύνολο των μέτρων που αποσκοπούν στη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας. Αφορά ουσιαστικά τις επιλογές του τρόπου ζωής. Οι επιλογές αυτές υιοθετούνται λόγω των θετικών επιπτώσεών τους στη δική μας σωματική ή ηθικήευημερία. Η καθημερινή συμπεριφορά επηρεάζεται έντονα από την αντίληψη που έχουμε για την κατάσταση της υγείας μας”.

(Wikipedia)

Από αυτόν τον ορισμό γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι σημαντικός, αλλά τι ακριβώς εννοούμε με αυτόν τον όρο; Ακολουθεί αυτό που εγώ ονομάζω “υγιεινό τρόπο ζωής”.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής;

Αρχικά, θα μιλήσω για μια ισορροπημένη διατροφή.

Ναι, η ισορροπημένη διατροφή βοηθά το σώμα σας να λειτουργεί σωστά, να καταπολεμά αποτελεσματικά τις ασθένειες, να ζει πιο υγιεινά και να εκκρίνει τις σωστές ορμόνες (ορμόνες κορεσμού, ορμόνες ευτυχίας – σεροτονίνη – για παράδειγμα).

Η ισορροπημένη διατροφή σημαίνει κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, φρούτων και λαχανικών εποχής, αμυλούχων τροφίμων (κατά προτίμηση ολικής αλέσεως ή ημιπλήρους), γαλακτοκομικών προϊόντων, πρωτεϊνών, αλλά πάνω απ’ όλα όχι πολύ αλάτι, λίγα πρόσθετα σάκχαρα και λίγα επεξεργασμένα ή βιομηχανικά προϊόντα (….).

Δώστε στο σώμα σας τα “σωστά καύσιμα” για να λειτουργεί σωστά.

Και αν το σώμα μας λειτουργεί σωστά, αυτό είναι ήδη κάτι πολύ καλό για εμάς. Αλλά, όπως μια καρέκλα, προφανώς χρειάζεστε πολλά “πόδια” για να διασφαλίσετε ότι ο τρόπος ζωής σας είναι ισορροπημένος και σταθερός.

Ακολουθούν 10 κανόνες που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες:

Τι γίνεται με τη σωματική δραστηριότητα;

Η τακτική σωματική δραστηριότητα είναι ένας από τους σημαντικότερους πυλώνες ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Κάντε ένα άθλημα που σας αρέσει ή βγείτε έξω όσο το δυνατόν περισσότερο: χρησιμοποιήστε το ποδήλατο ή τα πόδια σας αντί για το αυτοκίνητο, ανεβείτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κάντε μια βόλτα στο δάσος, ….

Ο στόχος είναι να κάνετε το σώμα σας να κινείται με ευχαρίστηση, έτσι ώστε να διαρκεί με την πάροδο του χρόνου!

hygiène de vie

Τι γίνεται με τον ύπνο;

Ο ύπνος είναι επίσης ένας από τους βασικούς πυλώνες της υγιεινής.

Αν δεν κοιμηθείτε καλά, θα νιώθετε κουρασμένοι, ευερέθιστοι, πεινασμένοι (που είναι μια συναισθηματική πείνα) κ.ά. Με λίγα λόγια, ένας καλός ύπνος θα βελτιώσει σημαντικά την ημέρα σας.

Και αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή αν ξυπνάτε τακτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε το γιατί και να δημιουργήσετε μια ιεροτελεστία για αρχή: κάντε ένα ωραίο μπάνιο, διαβάστε ένα καλό βιβλίο, πιείτε ένα καλό τσάι από βότανα,….αλλά αποφύγετε οπωσδήποτε τις οθόνες και οτιδήποτε μπορεί να σας προκαλέσει άγχος (μια αγχωτική τηλεφωνική συνομιλία λίγο πριν πάτε για ύπνο, για παράδειγμα).

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου :

Τι άλλο μπορώ να κάνω για να διατηρήσω έναν υγιεινό τρόπο ζωής;

Λοιπόν, μπορεί να φαίνεται λογικό και απλό, αλλά μάθετε ή ξαναμάθετε πώς να φροντίζετε τον εαυτό σας, να ζείτε την παρούσα στιγμή και να απολαμβάνετε κάθε στιγμή.

Συχνά, ανάμεσα στη δουλειά, το σπίτι και τα παιδιά, ξεχνάμε τον εαυτό μας και όμως ΕΜΕΙΣ είμαστε ένας από τους πυλώνες του υγιεινού τρόπου ζωής μας.

Βρείτε χρόνο για να αφιερώσετε μια στιγμή στον εαυτό σας, ακόμη και αν νομίζετε ότι δεν έχετε χρόνο (οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να περιμένουν!).

Κάντε ένα ντους, τραγουδήστε, χαλαρώστε! Και θα δείτε την ενέργειά σας να δεκαπλασιάζεται.

Εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα ή/και στην καρδιακή συνοχή για 5 λεπτά, 3 φορές την ημέρα (μια τεχνική αναπνοής που μειώνει σημαντικά το στρες στο σώμα).

Τέλος, τι είναι τα 15 λεπτά της ημέρας; Είναι τόσο λίγα αλλά τόσο απαραίτητα!

Είναι πραγματικά τόσο απλή η υγιεινή διαβίωση;

Στην πραγματικότητα είναι αρκετά απλό να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, αλλά πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας τα μέσα και να θέλετε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας μακροπρόθεσμα.

Ως υπενθύμιση, πρέπει να :

  • Να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή, πράγμα που σημαίνει να αφιερώνετε χρόνο για να μαγειρεύετε και να κάνετε τα κατάλληλα ψώνια.
  • Τακτική σωματική δραστηριότητα, που σημαίνει να κάνετε ένα διάλειμμα από τον υπολογιστή, το τηλέφωνο ή το αυτοκίνητο για μια βόλτα στον καθαρό αέρα.
  • Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου σας, που σημαίνει να απαλλαγείτε από όλα τα άγχη της ημέρας και να ξεκουραστείτε καλά.
  • Να φροντίζουμε τον εαυτό μας, πράγμα που σημαίνει να αφιερώνουμε χρόνο για τον εαυτό μας.

Κατά τη γνώμη μου, είναι σημαντικό αυτοί οι 4 πυλώνες να είναι παρόντες εξίσου, αν θέλετε να έχετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσει να νιώθετε καλά, υγιείς και γεμάτοι.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας, ώστε να μην ασκείτε πίεση στον εαυτό σας.

Για παράδειγμα, αν αυτή την εβδομάδα δεν κάνατε καθόλου σωματική δραστηριότητα ή αν φάγατε άσχημα, δεν χάθηκε τίποτα, θα τα πάτε καλύτερα την επόμενη εβδομάδα, το κλειδί είναι να κάνετε βήματα προς τα εμπρός, σιγά-σιγά, όπως ακριβώς κάνει ένα μωρό όταν μαθαίνει να περπατάει….Δεν θα το κατηγορούσατε αν έπεφτε, έτσι δεν είναι;

Για να συνοψίσω τη γνώμη μου

  • Τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Ασκηθείτε τακτικά.
  • Κοιμηθείτε καλά.
  • Σκεφτείτε τον εαυτό σας.