Τι ονομάζω υγιεινό τρόπο ζωής by Sandra Bois

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι ένα σύνολο μέτρων που αποσκοπούν στη διατήρηση και την προαγωγή της υγείας.

Αφορά ουσιαστικά τις επιλογές του τρόπου ζωής.

Οι επιλογές αυτές υιοθετούνται λόγω των θετικών επιπτώσεών τους στη δική μας σωματική ή ηθική ευημερία.

Η ισορροπημένη διατροφή, ο επαρκής ύπνος, η άσκηση…

Ο υγιεινός τρόπος ζωής βασίζεται σε υγιεινές συνήθειες που είναι απλό να εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση!

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι όσον αφορά τα θέματα υγείας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα ερμηνεύετε ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες (τα σωματικά χαρακτηριστικά (βάρος κ.λπ.) και τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά (ευαισθησία στο στρες, κόπωση, ευθραυστότητα ή, αντίθετα, ιδιαίτερη αντοχή κ.λπ.), το οικογενειακό ιστορικό, οι συνήθειες και η συμπεριφορά του τρόπου ζωής (διατροφή, σωματική δραστηριότητα, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ κ.λπ.) αποτελούν προσωπικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τους κινδύνους στους οποίους είστε εκτεθειμένοι.

Όσον αφορά την προληπτική φροντίδα υγείας, η καλύτερη προσέγγιση είναι η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ αυτών των διαφορετικών παραγόντων.

Έτσι, με πρακτικούς όρους, πώς μπορούμε να επιτύχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής;

1- Ο ακρογωνιαίος λίθος ενός υγιεινού τρόπου ζωής: να τρώτε σωστά

Να τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή! Για να το πετύχετε αυτό, περιορίστε τα λιπαρά, αλμυρά και ζαχαρούχα τρόφιμα (ιδίως την εξευγενισμένη λευκή ζάχαρη), τρώτε φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα… μια πηγή ζωικής ή φυτικής πρωτεΐνης την ημέρα: ούτε πολύ ούτε πολύ λίγο. Τρώτε μια κουταλιά της σούπας φυτικά έλαια με κάθε γεύμα για να διατηρήσετε τον εγκέφαλο και τα ζωτικά σας όργανα σε καλή λειτουργία, και αμυλούχες τροφές σε κάθε γεύμα, ανάλογα με την όρεξή σας, για τακτική ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και για να αποφύγετε την ανάγκη για τσιμπολόγημα.

Αν θέλετε να καθησυχάσετε τον οργανισμό σας και να αποφύγετε την αποθήκευση τροφής, προσπαθήστε να τρώτε ένα πλούσιο πρωινό, ένα χορταστικό μεσημεριανό γεύμα και ένα ελαφρύ βραδινό.

2- Τακτικός ποιοτικός ύπνος

Ένας ενήλικας χρειάζεται να κοιμάται μεταξύ 7 και 9 ωρών τη νύχτα.

Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο μόλις νιώσετε τα πρώτα σημάδια κούρασης, ώστε να μην χάσετε το τρένο του ύπνου (που έρχεται μόνο κάθε 90 λεπτά!). Συνιστάται επίσης ένας υπνάκος διάρκειας 15 λεπτών. Το σώμα χρειάζεται σημεία αναφοράς: προσπαθήστε να διατηρήσετε μια σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης.

3- Διατηρήστε καλή προσωπική υγιεινή

Κάντε ένα ντους κάθε μέρα, αλλά θυμηθείτε επίσης να πλένετε τακτικά τα χέρια σας για να αποφύγετε την εξάπλωση βακτηρίων σε οτιδήποτε αγγίζετε, για παράδειγμα. Θα πρέπει επίσης να κάνετε απολέπιση για να απομακρύνετε τις τοξίνες και να καθαρίζετε τακτικά το δέρμα σας για να απομακρύνετε τις ακαθαρσίες που συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η περιποίηση του εαυτού σας κάνει καλό στο ηθικό σας!

4- Λίγη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα

Η πραγματοποίηση 30 λεπτών σωματικής δραστηριότητας την ημέρα βοηθά στη διατήρηση της καρδιάς και των άλλων μυών σας. Περπατήστε, πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κάντε ποδήλατο αντί να οδηγήσετε για να πάρετε το ψωμί… Και αν θέλετε να ασχοληθείτε με μια αθλητική δραστηριότητα, επιλέξτε μια που σας αρέσει. Είναι μια ευκαιρία να πάρετε καθαρό αέρα και, πάνω απ’ όλα, να διασκεδάσετε!

hygiène de vie

5 – Μείνετε καλά ενυδατωμένοι: περίπου 1 με 1,5 λίτρο νερό την ημέρα.

Σχεδόν το 60% του ανθρώπινου σώματος αποτελείται από νερό. Καθημερινά, ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αυτού του νερού αποβάλλεται από το σώμα (μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης κ.λπ.).

Η τακτική κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως εκτός των γευμάτων, βοηθάει στην καλή ενυδάτωσή σας. Μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα που πίνετε σε ζεστό καιρό, κατά τη διάρκεια έντονης σωματικής δραστηριότητας ή όταν είστε άρρωστοι. Το νερό μπορεί να λαμβάνεται με τη μορφή ζεστών ροφημάτων, χυμών, ζωμού κ.λπ.

Αν τα ούρα σας είναι διαυγή, πίνετε αρκετά.

6- Περιορίστε το κάπνισμα και πίνετε αλκοόλ με μέτρο

Το αλκοόλ και ο καπνός όχι μόνο δεν κάνουν καλό στην υγεία σας σε υπερβολές (πάνω από 2 ποτήρια κρασί ή ισοδύναμο, το πολύ την ημέρα και όχι κάθε μέρα!), αλλά το αλκοόλ μπορεί επίσης να επιβραδύνει την απώλεια βάρους.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ δεν μεταβολίζεται από τον οργανισμό- αποθηκεύεται μισό ως ζάχαρη και μισό ως λίπος, το οποίο αποθηκεύεται στο στομάχι και στις παλάμες του έρωτα.

7- Προσπαθήστε να αποφύγετε το καθημερινό στρες

Το άγχος έχει σημαντική επίδραση στον καρδιακό ρυθμό. Για να το καταπολεμήσετε, κάντε ασκήσεις αναπνοής όπως η γιόγκα, το Qigong, η σοφρολογία και ο διαλογισμός, που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα το στρες. Βρείτε την πρακτική που σας κάνει να νιώθετε καλά.

8- Να έχετε κοινωνική ζωή

Για να διατηρήσετε τη διάθεσή σας σε υψηλά επίπεδα, διατηρήστε μια κοινωνική ζωή με τους ανθρώπους που σας ενδιαφέρουν και μη διστάσετε να γελάτε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Είναι εξαιρετικό για την υγεία σας!

9- Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και αφιερώστε χρόνο για να ζήσετε!

Επιβραδύνετε και επιστρέψτε στα βασικά, βάλτε προτεραιότητες και αφιερώστε χρόνο για: ένα μπάνιο, να διαβάσετε ένα βιβλίο, να δείτε φίλους…
Σε καθημερινή βάση, δεν χρειάζονται πολλά για να είστε ευτυχισμένοι…

Και ακόμα λιγότερα για να είσαι υγιής. Ξεκινήστε κάνοντας μικρές αλλαγές: 10 λεπτά περπάτημα εδώ, μερικά φρέσκα λαχανικά εποχής εκεί, διαβάστε μερικές σελίδες από ένα καλό βιβλίο και σβήστε μόλις νιώσετε την εμφάνιση της κούρασης…

Στο χέρι σας είναι να βρείτε τις μικρές αλλαγές που θα σας χαρίσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής! Από εσάς εξαρτάται!

Για να μάθετε περισσότερα