Τα 5 κορυφαία πρόσθετα που πρέπει να προσέχετε

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει πάνω από 350: συντηρητικά, αντιοξειδωτικά, γαλακτωματοποιητές, χρωστικές, γλυκαντικά κ.λπ.
Όμως, παρά τις διασφαλίσεις αυτές, ορισμένες από αυτές τις ουσίες δεν είναι εντελώς ακίνδυνες – περίπου 90 από αυτές!
Όταν έχετε αμφιβολίες, αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε τις ετικέτες και να εντοπίσετε τα ύποπτα πρόσθετα.

Ακολουθούν τα 5 κορυφαία πρόσθετα που πρέπει να προσέχετε.

Τι είναι τα πρόσθετα τροφίμων και για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται;

Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ουσίες που προστίθενται σε μικρές ποσότητες στα βιομηχανικά τρόφιμα για να βελτιώσουν τη γεύση, την υφή ή την εμφάνισή τους, γι’ αυτό και η βιομηχανία τροφίμων έχει συνηθίσει να τα αποστάζει παντού.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ορισμένα πρόσθετα είναι φυσικά και ακίνδυνα για την υγεία μας (αν και φυσικό δεν σημαίνει απαραίτητα μη τοξικό, όπως συμβαίνει με πολλά μανιτάρια, για παράδειγμα), αλλά τα περισσότερα είναι χημικά και δεν έχουν κανένα λόγο, a priori, να προστίθενται σε αυτό που τρώμε.

Ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα δεν περιέχουν πρόσθετα τροφίμων.

Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε στην ετικέτα του τροφίμου σας επειδή αρχίζουν με το γράμμα “Ε” ακολουθούμενο από έναν αριθμό και χωρίζονται σε διάφορες ομάδες ανάλογα με το ρόλο τους:

 • χρωστικές ουσίες
 • συντηρητικά
 • αντιοξειδωτικά
 • παράγοντες υφής (συμπεριλαμβανομένων των γαλακτωματοποιητών και των τροποποιημένων αμύλων ),
 • γλυκαντικά
 • ενισχυτές γεύσης ,
 • οξυντικά, κ.λπ.

Τα πρόσθετα τροφίμων πρέπει να αναγράφονται στη συσκευασία του προϊόντος και να περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εγκεκριμένων προϊόντων, διαφορετικά απαγορεύεται η χρήση τους.
Υπολογίζεται ότι ένα παιδί καταναλώνει σήμερα έως και 100 από αυτά κάθε μέρα!

Τα 5 κορυφαία πρόσθετα που πρέπει να προσέχετε:

1. E211, επίσης γνωστό ως βενζοϊκό νάτριο.

Πρόκειται για ένα συντηρητικό που επιτρέπεται κυρίως σε αρωματισμένα ποτά, μαρμελάδες με χαμηλά λιπαρά, ζαχαρωμένα φρούτα, καρυκεύματα και σάλτσες.
Θα μπορούσε να προάγει την ADHD (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας) και μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες (ρινίτιδα), κνίδωση και οίδημα σε αλλεργικούς.
Να αποφεύγεται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αλλεργικών καταστάσεων και από παιδιά.
Προληπτικά, να αποφεύγεται σε περιπτώσεις προδιάθεσης για καρκίνο. (INFOG)

2. E951, η περίφημη ασπαρτάμη

Πρόκειται για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα πρόσθετα!

Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε τρωκτικά που την κατανάλωναν για αρκετούς μήνες. Μελέτες έχουν επίσης προειδοποιήσει για νευρολογικούς κινδύνους (επιληψία, πονοκεφάλους), αύξηση βάρους και, πιο πρόσφατα, αύξηση των πρόωρων γεννήσεων. Όμως η Ευρώπη δεν έκρινε απαραίτητο να μειώσει την τρέχουσα Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI).
Οι “εθισμένοι” στην ασπαρτάμη μπορούν να είναι ήσυχοι: η ADI πολύ σπάνια ξεπερνιέται.

Σε έναν ενήλικα που ζυγίζει 60 κιλά επιτρέπονται 2,4 γραμμάρια ασπαρτάμης την ημέρα, που ισοδυναμεί με 6 λίτρα ποτού κόλα “Light”.

Το πρόβλημα είναι ότι στα προϊόντα χαμηλών λιπαρών, η ασπαρτάμη συνδυάζεται γενικά με άλλα γλυκαντικά. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τη συνδυασμένη επίδραση αυτών των μορίων.

3. E150c και E150d, χρωστικές καραμέλας

Βρίσκονται στα αναψυκτικά τύπου κόλα, στο βαλσαμικό ξύδι, στις σάλτσες τούβλου και σε πολλά προϊόντα ζαχαροπλαστικής. Ωστόσο, σε ποντίκια, ένα από τα υποπροϊόντα τους προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα ή λευχαιμία όταν καταναλώνονται για δύο χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει κατατάξει αυτές τις χρωστικές ως “πιθανώς καρκινογόνες”.

Μέχρι σήμερα, ωστόσο, δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες σε ανθρώπους.

Όταν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, είναι συνετό να περιορίζεται η κατανάλωση.

4. Ε320, το αντιοξειδωτικό BHA

Πρόκειται για ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα από τη βιομηχανία τροφίμων, ιδίως σε τσίχλες, σούπες και πουρέδες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IARC, είναι πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο μετά από αρκετά χρόνια καθημερινής κατανάλωσης. Μελέτες το έχουν επίσης προσδιορίσει ως ενδοκρινικό διαταράκτη: ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, θα μπορούσε να μεταβάλει το μεταβολισμό των ορμονών. Στα παιδιά, τα οποία είναι μεγάλοι καταναλωτές στιγμιαίων πουρέδων και τσίχλας, είναι αδύνατο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπέρβασης της επιτρεπόμενης δόσης.

5. E249 έως 251, νιτρώδη

Ταπρόσθετα με βάση τα νιτρώδη χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά σε μαγειρεμένα κρέατα και βιομηχανικά κρέατα.

Αποτρέπουν την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα.

Ταξινομούνται ως “πιθανώς καρκινογόνα” από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC). Θα μπορούσαν να εξηγήσουν τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος όταν οι άνθρωποι τρώνε τακτικά μαγειρεμένα κρέατα.

Εδώ είναι τα 3 κορυφαία σε βίντεο αυτή τη φορά:

Είναι όλα όσα αρχίζουν με Ε απαραίτητα επικίνδυνα;

Ένα πρόσθετο που αρχίζει με Ε δεν είναι απαραίτητα επικίνδυνο.

Για παράδειγμα, το άγαρ-αγάρ (ένα φυσικό πηκτικό μέσο που παρασκευάζεται από φύκια) έχει επίσης τον κωδικό Ε406 και δεν είναι, a priori, τοξικό. Αλλά στο σύνολό τους, τα πλήρη ονόματα αυτών των φυσικών προσθέτων βρίσκονται συχνά στις ετικέτες των προϊόντων, επειδή είναι λιγότερο τρομακτικά από τον κωδικό τους Ε.

Αντίθετα, μια ετικέτα που δείχνει μια “φυσική γεύση” φαίνεται ακίνδυνη. Δυστυχώς, όμως, αυτή η γεύση δεν προέρχεται στην πραγματικότητα από το προϊόν που περιμένουμε να καταναλώσουμε. Αναπαράγει την αναμενόμενη γεύση με βάση φυσικές ουσίες στις οποίες μπορούν να προστεθούν διαλύτες, γαλακτωματοποιητές ή συντηρητικά χωρίς δήλωση. Για να είστε σίγουροι ότι καταναλώνετε μια φυσική γεύση που προέρχεται πράγματι από το τρόφιμο που θέλετε να φάτε, θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα “φυσική γεύση από…”.

Ένα άλλο πρόσθετο χωρίς Ε που αξίζει να προσέξετε είναι το κιτρικό οξύ. Μοιάζει με χυμό λεμονιού, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, όχι ακριβώς… Τις περισσότερες φορές, είναι παράγωγο μικροοργανισμών, όπως ο μύκητας Aspergillus niger, ο οποίος είναι επίσης μερικές φορές μεταλλαγμένος…. Απελπιστικά αδύνατο να ξέρετε τι πραγματικά αγοράζετε… Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε το λάθος είναι να αγοράζετε όσο το δυνατόν περισσότερα φρέσκα, μη επεξεργασμένα προϊόντα, τα οποία μπορείτε να προετοιμάσετε μόνοι σας.

Συμπέρασμα;

Για να κάνετε μια καλή επιλογή στο σούπερ μάρκετ, επιλέξτε προϊόντα με τον συντομότερο δυνατό κατάλογο συστατικών.

Επιλέξτε τρόφιμα που μπορείτε να βρείτε στο ντουλάπι σας, όπως αλεύρι, γάλα ή ζάχαρη.

Για να συνοψίσουμε:

 • Ορισμένα εγκεκριμένα πρόσθετα τροφίμων είναι επικίνδυνα
 • Επιλέξτε προϊόντα με κατάλογο συστατικών που δεν περιέχουν περισσότερα από τρία πρόσθετα.
 • Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα, καθώς όλα περιέχουν λιγότερα πρόσθετα.
 • Περιορίστε το ποσοστό των επεξεργασμένων τροφίμων στο μενού σας