Πώς μπορείτε να παραμείνετε σε φόρμα για την εποχή του φθινοπώρου;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ο Σεπτέμβριος πλησιάζει στο τέλος του και το φθινόπωρο είναι προ των πυλών.

Τα φύλλα αλλάζουν χρώμα, τα δέντρα αρχίζουν να χάνουν τη λάμψη τους, οι μέρες μικραίνουν και ίσως η διάθεσή σας επηρεάζεται;

Η διατήρηση της διάθεσής σας είναι πιο σημαντική από ποτέ σε αυτή τη μισή εποχή, γι’ αυτό σας παραθέτουμε 10 συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε από τώρα για να παραμείνετε σε φόρμα!

Ακολουθούν οι 10 συμβουλές μου για να φροντίσετε τον εαυτό σας αυτή τη στιγμή

1. Δώστε στο σώμα σας βιταμίνες και μέταλλα

Τα λαχανικά και τα φρούτα είναι πάντα τα αστέρια των πάγκων της αγοράς και των σούπερ μάρκετ. Αξιοποιήστε λοιπόν στο έπακρο τις νέες αφίξεις της φετινής σεζόν: σύκα, σταφύλια, μήλα, αχλάδια, κυδώνια ή ακόμα και καλαμπόκι, κολοκύθια, μελιτζάνες, αγκινάρες, καρότα και μανιτάρια… Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές!

Τρώτε μια μερίδα λαχανικών με κάθε γεύμα, καθώς και ένα φρούτο, για να ενισχύσετε την ενέργειά σας!

2. Κινηθείτε για να παραμείνετε σε φόρμα

Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων του σώματός σας, βελτιώνει την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού, σας κάνει να αισθάνεστε ζωντανοί στο σώμα σας και σας κρατά σε φόρμα.

Βρείτε ή συνεχίστε την αγαπημένη σας σωματική δραστηριότητα, ώστε να την απολαμβάνετε και να παραμείνετε σε φόρμα το φθινόπωρο!

3. Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε

Ίσως αυτή η μισή εποχή να είναι η αιτία των διαταραχών της διάθεσης για εσάς; Αισθάνεστε λίγο καταθλιπτικοί ή κουρασμένοι; Αφιερώστε λίγα λεπτά για να χαλαρώσετε το σώμα και το μυαλό σας.

Αυτά τα λίγα λεπτά την ημέρα θα σας επιτρέψουν να εστιάσετε ξανά στον εαυτό σας, να πάρετε μια ανάσα και να επαναφορτίσετε την ενέργειά σας.

homme allongé dans un hamac pour se relaxer au milieu de la forêt en automne

4. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλής ποιότητας ύπνο

Αν κοιμάστε όσο το δυνατόν καλύτερα, θα είστε πιο γυμνασμένοι και πιο δεκτικοί στις ανάγκες του σώματός σας. Ο ύπνος έχει αντίκτυπο στο τι τρώμε, τι θέλουμε και τι χρειαζόμαστε. Αν δεν κοιμάστε καλά, είναι πιο πιθανό να στραφείτε σε τρόφιμα με πολλές θερμίδες και μικρή θρεπτική αξία.

Το κόλπο για ποιοτικό ύπνο; Καθιερώστε ένα τελετουργικό πριν από τον ύπνο: φορέστε τις πιτζάμες, βουρτσίστε τα δόντια σας, σβήστε τα φώτα στο σπίτι κ.λπ.

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε οθόνες το βράδυ, ώστε να μην ερεθίζετε τον εγκέφαλό σας. Ένα βιβλίο, ένα κόμικ ή ένα περιοδικό είναι πιο χαλαρωτικό.

5. Αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε τις αλλαγές

Κάθε μέρα μπορείτε να αφιερώνετε χρόνο για να προσέχετε τι συμβαίνει γύρω σας. Ποιες αλλαγές φέρνει η νέα εποχή στο περιβάλλον σας;

Το χρώμα των φύλλων που αλλάζει, οι θερμοκρασίες που πέφτουν, η επιλογή των ρούχων των συναδέλφων σας, οι μέρες που μικραίνουν…

Να είστε παρατηρητικοί σε ό,τι συμβαίνει γύρω σας, να βρίσκεστε στην παρούσα στιγμή, στο εδώ και τώρα.

6. Εκμεταλλευτείτε τον καθαρό αέρα για να πάτε μια βόλτα και να πάρετε καθαρό αέρα

Η θερμοπληξία επιτέλους τελείωσε – μπορείτε να αναπνεύσετε! Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να πάτε μια βόλτα κατά τη διάρκεια της ημέρας το Σαββατοκύριακο ή στο τέλος της ημέρας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας – αυτές οι θερμοκρασίες είναι πολύ πιο ευχάριστες.

Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να πάτε μια βόλτα ή να κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους πριν κάνει πολύ κρύο.

7. Συγκεντρωθείτε στις διατροφικές σας αισθήσεις

Για να διατηρήσετε την απώλεια βάρους σας και να βρείτε ή να επανακτήσετε το υγιές σας βάρος, είναι σημαντικό να επανασυνδεθείτε με τις διατροφικές σας αισθήσεις.

Περιμένετε μέχρι να νιώσετε πείνα πριν αρχίσετε να τρώτε.

Αφιερώστε χρόνο για να καθίσετε και να μασήσετε αργά το γεύμα σας, χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο.

Δώστε προσοχή στο πόσο χορτάτοι αισθάνεστε, ώστε να ξέρετε πότε να σταματήσετε να τρώτε.

Όλα αυτά ενώ απολαμβάνετε το φαγητό σας, χωρίς οθόνες, σε αρμονία με τον εαυτό σας και το πιάτο σας.

Όσο περισσότερο μαθαίνετε να καταλαβαίνετε τον εαυτό σας, τόσο πιο εύκολο θα είναι να πετύχετε τους στόχους σας.

femme en train de manger et de se concentrer sur sa sensation alimentaire

8. Απαλλαγείτε από τις αρνητικές σκέψεις

“Δεν θα μπορέσω να το κάνω”, “δεν έχω αρκετά κίνητρα”, “είμαι σκουπίδι”, “τα σκάτωσα για τα σκάτωσα”… Όλες αυτές οι μολυσματικές φράσεις σας προσφέρουν κακή υπηρεσία. Σας εμποδίζουν να προχωρήσετε μπροστά και να πετύχετε τους στόχους σας. Γι’ αυτό πρέπει να απελευθερωθείτε από αυτές!

Μπορείτε να ξεκινήσετε καταγράφοντάς τες για να συνειδητοποιήσετε ποιες είναι, και στη συνέχεια να σταματήσετε αυτές τις σκέψεις όταν σας διαπερνούν. Απορρίψτε τις, εξορίστε τις! Δεν έχουν καμία θέση.

Επικεντρωθείτε αντ’ αυτού σε όλα όσα έχετε πετύχει κατά τη διάρκεια της ημέρας! Με αυτόν τον τρόπο θα εστιάσετε στα θετικά και θα προσελκύσετε τα θετικά.

9. Καθιερώστε νέες συνήθειες

Η ώρα για αλλαγές είναι τώρα! Όχι αύριο, όχι την επόμενη Δευτέρα, όχι, τώρα αμέσως!

Μπορείτε να φτιάξετε μια λίστα με τα πρώτα πράγματα που θέλετε να αλλάξετε στην καθημερινότητά σας και στην εβδομάδα σας και να τα τηρήσετε αμέσως.

Είναι μια δύσκολη άσκηση να αλλάξετε αυτό που ο εγκέφαλός σας έχει καταγράψει ως μια άνετη συνήθεια. Η αλλαγή θα απαιτήσει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας!

Αλλά αν διαβάσατε μέχρι εδώ, είστε ήδη στο δρόμο της αλλαγής. Μπράβο σας! Συνεχίστε να το κάνετε, αλλάζοντας μικρά πράγματα κάθε μέρα μέχρι να βρείτε μια ρουτίνα που σας ταιριάζει 100%.

10. Τολμήστε να ζητήσετε βοήθεια αν τη χρειάζεστε

Επειδή δεν είναι πάντα εύκολο να αντιμετωπίσετε μόνοι σας τους φόβους, τις αρνητικές σκέψεις ή τις βλαβερές συνήθειες, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας για να σας βοηθήσει στο δρόμο σας.

Το να ζητήσετε βοήθεια χρειάζεται θάρρος και είναι το πρώτο βήμα προς τη βελτίωση της κατάστασής σας.

Μην μένετε μόνοι σας αν νιώθετε ότι τα προβλήματά σας είναι υπερβολικά για να τα διαχειριστείτε, περιβάλλετε τον εαυτό σας με ανθρώπους που θέλουν το καλύτερο για εσάς και είναι έτοιμοι να σας βοηθήσουν.

Τώρα έχετε όλα τα κλειδιά που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε αυτό το μισό της σεζόν με πάταγο! Το φθινόπωρο είναι η εποχή του cocooning, οπότε εκμεταλλευτείτε το στο έπακρο.