Οι βασικές αρχές για το αδυνάτισμα σύμφωνα με την κινεζική διαιτολογία

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Η κινεζική διαιτολογία εστιάζει στην ενέργεια: την ενέργεια που παρέχεται από την τροφή μας και την ενέργεια που κυκλοφορεί στο σώμα μας. Στόχος της είναι να αποτρέψει την απώλεια ζωτικότητας και τα μπλοκαρίσματα που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους. Ακολουθούν οι βασικές αρχές που θα σας επιτρέψουν να αδυνατίσετε σε αρμονία με τη φύση και σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Ο στόχος της κινεζικής διαιτολογίας είναι πάνω απ’ όλα προληπτικός: να ζήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο με καλή υγεία. Έχει επίσης θεραπευτικό στόχο, ο οποίος απαιτεί τη γνώση των θεραπευτικών ιδιοτήτων των τροφίμων. Όταν ανησυχούν για την υγεία τους, οι Κινέζοι συνηθίζουν να προσθέτουν τρόφιμα και φυτά στο πιάτο τους.

Με βάση τη θεμελιώδη έννοια της κινεζικής σκέψης, το γιν και το γιανγκ είναι δύο αντίθετες και συμπληρωματικές αρχές (όπως το φως και η σκιά), που βρίσκονται πάντα σε κίνηση. Στην κινεζική διαιτολογία συναντάμε αυτή την αρχή: το γιν είναι φρέσκο, κρύο, πικρό, όξινο, αλμυρό, μαλακό και υγραντικό- το γιανγκ είναι ζεστό, καυτό, μαλακό, πικρό, σκληρό και ξηρό.

Τα άτομα με σύσταση γιν (ψυχρό, χλωμό, ήρεμο, χαλαρά κόπρανα, τάση για υπερβολικό βάρος) πρέπει να τρώνε τροφές γιανγκ και τα άτομα με σύσταση γιανγκ (αίσθημα ζέστης, ανησυχία, τάση για εξωστρέφεια, ξηροστομία, δυσκοιλιότητα) πρέπει να τρώνε τροφές γιν.

Το γεύμα πρέπει να περιέχει 1/4 υγρή τροφή, 1/2 στερεά τροφή και 1/4 κενή τροφή. Έτσι αποφεύγεται το φούσκωμα και διευκολύνεται η πέψη.

Μετά το γεύμα μπορεί να ακολουθήσει ένας περίπατος 100 βημάτων, ένα μασάζ στο στομάχι 100 γύρων και στη συνέχεια ένας υπνάκος είκοσι λεπτών!

1- Να έχετε μια καλής ποιότητας “πεπτική φωτιά

“Η σύζευξη σπλήνας/στομάχου είναι κεντρική στην κινεζική διαιτολογική προσέγγιση. Το στομάχι είναι σαν ένα καζάνι που δέχεται την τροφή, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε χυλό χάρη στο γιανγκ της σπλήνας (τη φωτιά που το θερμαίνει). Ο σπλήνας ωθεί τα θρεπτικά συστατικά προς τα πάνω στο σώμα, ενώ το στομάχι ωθεί τα απόβλητα προς τα κάτω στο έντερο.

Οι δύο κινήσεις συνδέονται και εξισορροπούν η μία την άλλη. Αν η μία διαταραχθεί, θα διαταραχθεί και η άλλη. “Ο σπλήνας προτιμά την ξηρότητα και το στομάχι την υγρασία, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει πάντα να διατηρούμε μια ισορροπία στη διατροφή μας και να μην τρώμε πολύ ξηρά, πολύ ζεστά, πολύ υγρά ή πολύ κρύα”.

Είναι επίσης σημαντικό να δίνουμε προσοχή στην ποιότητα και τη φρεσκάδα των τροφίμων, γιατί όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο πιο τοπικά και εποχιακά είναι και τόσο λιγότερο επεξεργασμένα.

nutrition

2- Να τρώτε ένα “καλό, ποιοτικό” πρωινό

Οι σωστές τροφές : ένα ζεστό ρόφημα (καφές, τσάι, τσάι από βότανα) χωρίς ζάχαρη για να βοηθήσει την πέψη, δημητριακά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (φρυγανισμένο ψωμί από προζύμι, νιφάδες δημητριακών) για να παρέχουν ενέργεια όλο το πρωί, μια πινελιά αλάτι (αυγό, ζαμπόν) για να ξυπνήσουν τα νεφρά, τα έμφυτα ενεργειακά όργανα, τα οποία τροφοδοτούν με γιανγκ τον σπλήνα και το στομάχι.

Τα ωμά φρούτα, τα οποία τείνουν να ζυμώνονται με άλλες τροφές, θα πρέπει κατά προτίμηση να καταναλώνονται μακριά από τα γεύματα, αργά το πρωί για παράδειγμα, για να αποφευχθεί το αίσθημα της εξάντλησης και της πείνας στο μεσημεριανό γεύμα και για να αποφευχθεί η πολύ γρήγορη ή/και υπερβολική κατανάλωση.

Προσοχή στο λευκό ψωμί, τη μαρμελάδα και τον χυμό πορτοκαλιού, που περιέχουν πολύ γρήγορη ζάχαρη, δεν παρέχουν ποιοτικά θρεπτικά συστατικά και οδηγούν σε λιγούρες για γλυκό το πρωί.

Τα γλυκά προϊόντα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν παθογόνο παραγωγή υγρασίας και πτώση της ενέργειας.

3- Τρώτε ένα χορταστικό πρωινό

Υιοθετήστε ένα ενιαίο πιάτο!

Τα ορεκτικά πρέπει να αποφεύγονται, καθώς συχνά αποτελούνται είτε από κρύα κρέατα (πολύ λιπαρά) είτε από ωμά λαχανικά, τα οποία αποδυναμώνουν την ενέργεια του σπλήνα από την αρχή του γεύματος λόγω της κρύας φύσης τους και είναι λιγότερο εύπεπτα από τα μαγειρεμένα τρόφιμα.

Ένα ισορροπημένο γεύμα πρέπει να αποτελείται από 1/2 πιάτο μαγειρεμένα λαχανικά, 1/3 δημητριακά ή/και όσπρια και 1/3 πρωτεΐνη (κρέας, ψάρι, αυγό).

Είναι σημαντικό να αφιερώσετε τουλάχιστον είκοσι λεπτά για το γεύμα, καθισμένοι σε μια ήσυχη θέση. Έτσι αποφεύγεται η κούραση και το τσιμπολόγημα το απόγευμα, καθώς και η κακή πέψη, η παλινδρόμηση και το φούσκωμα. Προσοχή επίσης στα κρύα γεύματα (σάντουιτς, σαλάτες, γαλακτοκομικά προϊόντα κ.λπ.). Αν είστε κουρασμένοι, αυτό θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια από το πεπτικό σας σύστημα και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε κόπωση και προβλήματα βάρους.

4 – Ένα ελαφρύ δείπνο

Το βράδυ επιλέξτε μαγειρεμένα λαχανικά: σούπες, πίτες, σοταρισμένα λαχανικά, συνοδευόμενα από 1/3 δημητριακά ή/και όσπρια.

Τα καυτά φαγητά, όπως το κρέας, πρέπει να αποφεύγονται το βράδυ.

Συνήθη λάθη: παράλειψη του πρωινού, κατανάλωση μεσημεριανού γεύματος στο τρέξιμο και άφιξη πεινασμένου στο δείπνο. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, γιατί το βράδυ η πεπτική φωτιά είναι αδύναμη και οι ανάγκες μας περιορισμένες, καθώς πάμε για ύπνο. Επιπλέον, το πολύ μεγάλο δείπνο μπορεί να σας χαλάσει την όρεξη για πρωινό και επομένως να ρίξει όλη την ισορροπία της επόμενης ημέρας.

5- Μείνετε ενυδατωμένοι, αλλά όχι υπερβολικά!

Δεν υπάρχει λόγος να πιέζετε τον εαυτό σας να πίνει 1,5 λίτρο την ημέρα. Πίνετε όταν διψάτε και προσέξτε το χρώμα των ούρων σας, τα οποία θα πρέπει να είναι διαυγή κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν είναι, μην πιέζετε τον εαυτό σας περισσότερο – θα επιβαρύνετε άσκοπα τα νεφρά σας!

6- Ποιοτικός, τακτικός ύπνος

Ένας ενήλικας πρέπει να κοιμάται μεταξύ 7 και 9 ωρών τη νύχτα.

Προσπαθήστε να πηγαίνετε για ύπνο μόλις νιώσετε τα πρώτα σημάδια κούρασης, ώστε να μην χάσετε το τρένο του ύπνου (το οποίο έρχεται μόνο κάθε 90 λεπτά!).

Συνιστάται επίσης ένας υπνάκος διάρκειας 15 λεπτών.

Το σώμα σας χρειάζεται σημεία αναφοράς: προσπαθήστε να διατηρήσετε μια σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης.

7- Λίγη σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα

Η πραγματοποίηση 30 λεπτών σωματικής δραστηριότητας την ημέρα βοηθά στη διατήρηση της καρδιάς και των άλλων μυών σας. Περπατήστε, πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, κάντε ποδήλατο αντί να οδηγήσετε για να πάρετε το ψωμί… Και αν θέλετε να ασχοληθείτε με μια αθλητική δραστηριότητα, επιλέξτε μια που σας αρέσει. Είναι μια ευκαιρία να πάρετε καθαρό αέρα και, πάνω απ’ όλα, να διασκεδάσετε!

Από εσάς εξαρτάται, έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να φτάσετε στο ιδανικό σας βάρος με φυσικό τρόπο!