Νέο έτος: οι συμβουλές μας για να ξεκινήσετε με το σωστό πόδι

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Το έτος 2023 μόλις ξεκίνησε και είναι καιρός να ξεκινήσετε αυτόν τον νέο κύκλο με την εδραίωση καλών, βιώσιμων συνηθειών που έχετε αποφασίσει να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα.

Δεν μιλάμε για καλές αποφάσεις με ανέφικτους στόχους, αλλά για συμβουλές και μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινότητά σας για να βελτιώσετε τις συνήθειές σας και, σιγά-σιγά, να κινηθείτε προς πιο υγιεινές συμπεριφορές!

Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για μια νέα, πιο υγιή χρονιά, που θα σας δώσει νέα ώθηση για να βελτιώσετε την ευεξία σας.

Μπείτε στην κουζίνα!

Τι θα λέγατε αν ανταλλάσσατε τη δικαιολογία “δεν έχω χρόνο” με μια αναδιοργάνωση των προτεραιοτήτων σας;

Το να θεωρείτε την υγεία σας ως προτεραιότητα σημαίνει ότι το να περνάτε καθημερινά χρόνο στην κουζίνα βρίσκεται στο επίκεντρο της αλλαγής σας.

Δεν είναι θέμα να γίνετε σπουδαίος μάγειρας, αλλά να αφιερώσετε 15 λεπτά για να ετοιμάσετε ένα απλό, εύκολο γεύμα που θα περιέχει μόνο τις τροφές που έχετε αποφασίσει να βάλετε μέσα.

Η υγιεινή συνέπεια για εσάς: αντίο στα κρυφά λίπη και τα κρυφά σάκχαρα, για να μην αναφέρουμε το προστιθέμενο αλάτι!

Γίνετε ο κύριος του τι δίνετε στο σώμα σας.

Σας λείπουν οι ιδέες; Ρίξτε μια ματιά στο διαδίκτυο και στους ιστότοπους με εύκολες συνταγές. Ρωτήστε τους ανθρώπους γύρω σας τι μαγειρεύουν συνήθως, καθώς αυτό θα ενθαρρύνει τις επιθυμίες και τη δημιουργικότητά σας.

Μερικές συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε μπαχαρικά και βότανα για να καρυκεύσετε τα πιάτα σας. Αυτό θα τα κάνει πιο ορεκτικά και θα μειώσει την πρόσληψη αλατιού.
  • Ποικίλλειστε τις μεθόδους μαγειρέματος, για ένα μόνο τρόφιμο, όπως τα λαχανικά για παράδειγμα: στον ατμό, στο τηγάνι, σε πουρέ, σε πουρέ, σε κις ή κέικ, στο φούρνο κ.ά. Τόσες πολλές νόστιμες συνταγές.

Χρήσιμες συμβουλές για ψώνια

Πού να ψωνίσετε;

Υπεραγορές και σούπερ μάρκετ; Τοπικά καταστήματα; Αγορές; Μαγαζιά με μεγάλες εκπτώσεις; Μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα; Υπάρχουν τόσα πολλά μέρη που μπορούμε να πάμε για να κάνουμε τα ψώνια μας. Πώς επιλέγετε;

Θα σας συμβούλευα να διαφοροποιήσετε τα σημεία πώλησης ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τις προτιμήσεις σας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράζετε τα είδη πρώτης ανάγκης από καταστήματα σκληρών εκπτώσεων (όπου η ποιότητα των φρέσκων προϊόντων είναι χαμηλότερη, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τα προϊόντα οικιακής χρήσης) και στη συνέχεια να αγοράζετε τα φρέσκα προϊόντα σας από ένα σούπερ μάρκετ ή ένα μέρος που προσφέρει προϊόντα υψηλότερης ποιότητας.

conseils pour faire ses courses

Δοκιμάστε διαφορετικά μέρη, διαφοροποιήστε τις απολαύσεις, ώστε να μην πέσετε σε μια ρουτίνα αγορών που περιλαμβάνει την αγορά των ίδιων τροφίμων ξανά και ξανά και σας εμποδίζει να διεγείρετε τους γευστικούς σας κάλυκες και να δοκιμάσετε νέες γεύσεις και αρώματα.

Η γευστική πλήξη σημαίνει ότι δεν θα έχετε όρεξη να μαγειρέψετε, δεν θα απολαμβάνετε τα γεύματά σας και θα τρώτε γρήγορα, χωρίς να δίνετε σημασία.

Περιπλανηθείτε στα ράφια, αφιερώστε χρόνο για να κοιτάξετε τα προϊόντα, να είστε περίεργοι.

Η λίστα αγορών

Αυτό είναι ένα βασικό εργαλείο για τη διαχείριση των αποθεμάτων σας και την τήρηση του προϋπολογισμού σας.

Μπορείτε να σχεδιάσετε γεύματα και μενού για τις επόμενες ημέρες και να σημειώσετε όλα τα υλικά που χρειάζεστε.

Μερικές συμβουλές:

  • Όσο καλύτερα οργανωμένοι είστε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να τηρήσετε.
  • Θυμηθείτε να σέβεστε την εποχικότητα των λαχανικών και των φρούτων για καλύτερη ποιότητα και καλύτερο προϋπολογισμό.

Πότε πρέπει να κάνω τα ψώνια μου;

Αποφύγετε την ώρα που πεινάτε, αλλιώς θα καταλήξετε να αγοράζετε τρόφιμα που δεν χρειάζεστε, επειδή αγοράζετε για τους λάθος λόγους.

Προσπαθήστε να πηγαίνετε στα μαγαζιά όταν δεν έχει πολύ κόσμο για να μειώσετε το άγχος που μπορεί να σας προκαλέσει. Φυσικά, αυτό εξαρτάται από τη διαθεσιμότητά σας.

Είναι δυνατόν να κάνετε τα ψώνια σας μέσω του αυτοκινήτου, αλλά αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να πέσετε σε μονοτονία γεύματος.

Αλλάξτε τις μεθόδους σας!

Ακούστε τις ανάγκες του σώματός σας

Φέτος αποφασίσατε να ακούσετε τις ανάγκες του σώματός σας, καθώς αυτές θα παραμείνουν ο καλύτερος δείκτης στον οποίο μπορείτε να ανατρέξετε. Δεν χρειάζονται εφαρμογές ή περίπλοκοι υπολογισμοί, έχετε όλα όσα χρειάζεστε για να σεβαστείτε τις ανάγκες σας.

Διαχείριση ποσοτήτων

Ποιος καλύτερος δείκτης για το πόσο πρέπει να βάλετε στο πιάτο σας από την πείνα σας; Βασιστείτε στα αισθήματά σας: χαμηλή πείνα = μικρή ποσότητα, μέτρια πείνα = μεσαία ποσότητα και μεγάλη πείνα = μεγαλύτερη ποσότητα.

Είναι απλό και πολύ αποτελεσματικό.

ecouter les besoins du corps

Μπορείτε να εμπιστευτείτε το σώμα σας ότι θα σας ενημερώσει πότε πρέπει να φάτε με το αίσθημα της πείνας.

Απομακρυνθείτε από τις τυποποιημένες ποσότητες, αλλάξτε τα πιάτα σας.

Mealtimes

Πρέπει να ακολουθούμε έναν αυστηρό ρυθμό; Να τρώμε σε σταθερές ώρες; Καθόλου!

Ακούστε την πείνα σας, όταν αυτή εμφανίζεται και προσαρμόστε ανάλογα τις ώρες των γευμάτων σας.

Είναι προτιμότερο να κλιμακώνετε τις ώρες των γευμάτων, ώστε να πεινάτε πραγματικά και να απολαμβάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τι γίνεται αν δεν πεινάω ποτέ;

Υπάρχουν δύο πιθανοί λόγοι για αυτό:

  • Ο πρώτος είναι ότι μπορεί να τρώτε πάρα πολύ, πράγμα που σημαίνει ότι ο οργανισμός σας δεν προλαβαίνει ποτέ να νιώσει πείνα.
  • Η δεύτερη υπόθεση είναι ότι μπορεί να χρειάζεται να αυξήσετε τον ενεργειακό σας μεταβολισμό, κινούμενοι περισσότερο, γεγονός που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να νιώσετε ξανά πείνα.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι κάθε αλλαγή χρειάζεται χρόνο.

Ένα μαγικό ραβδί που αλλάζει τα πάντα υπάρχει μόνο στο σύμπαν του Χάρι Πότερ! Δεν θα μπορέσετε ποτέ να κάνετε μόνιμες αλλαγές στη συμπεριφορά σας αν βιάζεστε και θέλετε τα πράγματα να συμβούν γρήγορα.

Το ίδιο ισχύει και για την απώλεια βάρους. Η γρήγορη απώλεια βάρους δεν θα σταθεροποιηθεί ποτέ με την πάροδο του χρόνου, επειδή θα οφείλεται μόνο στη στέρηση.

Αν πρέπει να χάσετε βάρος, αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά, μετά από σε βάθος αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες και με τη βοήθεια ενός επαγγελματία διατροφής.

Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο για το 2023, και μακάρι να σημαδευτεί από τις επιτυχίες και τα επιτεύγματά σας.

Να είστε περήφανοι για όσα έχετε ήδη πετύχει! Η επιείκεια, η ευγένεια και ο αυτοσεβασμός είναι τα κλειδιά.