Μαργαρίνες κατά της χοληστερόλης: τι πρέπει να σκεφτείτε;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Στη Γαλλία, η χοληστερόλη θεωρείται ότι είναι η αιτία για ένα στα δύο καρδιακά επεισόδια.

Σχεδόν το 20% των ενηλίκων έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, οπότε πολλοί από εσάς τρώνε μαργαρίνη – ακόμη και μαργαρίνη κατά της χοληστερόλης…

Αλλά το ερώτημα είναι: κάνει καλό στην υγεία σας;

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ βουτύρου, μαργαρίνης και μαργαρίνης κατά της χοληστερόλης;

Είναι αλήθεια ότι μοιάζουν πολύ μεταξύ τους.

Το βούτυρο είναι ένα λίπος που προέρχεται από την κρέμα γάλακτος, άρα είναι ζωικής προέλευσης. Επομένως, περιέχει ζωικά λίπη, τα οποία δεν είναι ό,τι καλύτερο για την υγεία σας. Όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, το βούτυρο περιέχει, μεταξύ άλλων, την περίφημη χοληστερόλη για την οποία συχνά μιλάμε, επειδή η χοληστερόλη βρίσκεται μόνο στα ζωικά προϊόντα!

Οι μαργαρίνες, από την άλλη πλευρά, είναι γαλακτώματα που παρασκευάζονται από φυτικά λίπη, τις περισσότερες φορές ένα μείγμα ηλιέλαιου, κραμβέλαιου, αραβοσιτέλαιου και μερικές φορές φοινικέλαιου, το οποίο δεν είναι ό,τι καλύτερο για την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Αλλά επειδή είναι φυτικής προέλευσης, δεν υπάρχει καθόλου χοληστερόλη στον ορίζοντα!

Τούτου λεχθέντος, καλό είναι να γνωρίζετε: Τα βούτυρα και οι μαργαρίνες περιέχουν ακριβώς τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Και έπειτα υπάρχουν οι μαργαρίνες “κατά της χοληστερόλης”, οι οποίες είναι μαργαρίνες χαμηλών λιπαρών εμπλουτισμένες με ορισμένες φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά και έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα μειώνοντας την απορρόφησή της από το έντερο: οι ενώσεις αυτές ονομάζονται φυτοστερόλες.

Για να λειτουργήσει αυτό, πρέπει να καταναλώνετε 3 μερίδες των 10 γρ. την ημέρα, που ισοδυναμούν με 3 μεμονωμένους λοβούς την ημέρα.

Η συνέπεια της κατανάλωσης αυτών των “αντιχοληστερινικών” μαργαρίνων θα ήταν επομένως η μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων”.

Είναι αυτό πραγματικά αποτελεσματικό;

Δυστυχώς, σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων (Anses), αυτές οι μαργαρίνες “κατά της χοληστερόλης” δεν έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στις καρδιαγγειακές παθήσεις,

Στην έκθεσή του, ο οργανισμός επισημαίνει ότι, και παραθέτω, “ενώ οι φυτοστερόλες συμβάλλουν πράγματι στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, δεν έχει αποδειχθεί το όφελός τους στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων”.

Επιπλέον, η φυτοστερόλη παρεμβαίνει στη σωστή λειτουργία της χοληστερόλης και εμποδίζει την απορρόφηση των βιταμινών.

Επομένως, είναι τυπικά μη σκόπιμο να χρησιμοποιείται ως προληπτικό μέτρο!

Εν ολίγοις, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες που να εξετάζουν άμεσα τις επιδράσεις των φυτοστερολών στις καρδιαγγειακές παθήσεις, δεν μπορούμε να βγάλουμε πραγματικά συμπεράσματα σε αυτό το στάδιο.

Παρακαλούμε σημειώστε: Η Anses συνιστά στο οι έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες και τα παιδιά να αποφεύγουν τις μαργαρίνες “κατά της χοληστερόλης” και ζητά από οποιονδήποτε “ανησυχεί” για τα επίπεδα χοληστερόλης του να συμβουλευτεί έναν επαγγελματία υγείας.

Θα πρέπει λοιπόν να τις χρησιμοποιούμε ή όχι;

Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα στην αντικατάσταση του βουτύρου με μαργαρίνη αν δεν έχετε κάποια πάθηση ή ειδική διατροφή, αφού η μαργαρίνη γενικά δεν συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει ακόμη και να προτιμάτε το βούτυρο, καθώς είναι λιγότερο επεξεργασμένο από τη μαργαρίνη, αλλά με μέτρο: για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε 10 γραμμάρια από αυτό για πρωινό, ποσότητα που ισοδυναμεί με ένα μικρό βούτυρο που σερβίρεται σε μία μόνο μερίδα σε ένα εστιατόριο.

Διαβάσατε σωστά, είπα ότι ακόμη και αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, το βούτυρο μπορεί να καταναλωθεί με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής με λιπαρά, κατά προτίμηση ωμό. Δεν υπάρχει λόγος να το κόψετε εντελώς!

Στην πραγματικότητα, αντί να εξαλείψετε το βούτυρο και να το αντικαταστήσετε με μαργαρίνη, θα ήταν προτιμότερο να μειώσετε την κατανάλωση βιομηχανικών προϊόντων, όπως τα μπισκότα και τα έτοιμα γεύματα.

Και στην πραγματικότητα θα πάρετε λιγότερους κινδύνους, αν εξισορροπήσετε τις πηγές λίπους σας μέσω των ελαιούχων φρούτων (καρύδια, φουντούκια, αμύγδαλα κ.λπ.), των λιπαρών ψαριών και των ελαίων πλούσιων σε ωμέγα-3 (λινέλαιο, κραμβέλαιο), τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της “κακής” χοληστερόλης και την αύξηση της “καλής” χοληστερόλης.

Τι γίνεται με άλλα διατροφικά μέτρα;

Ακόμα και αν θέλετε να χρησιμοποιείτε πάση θυσία μαργαρίνη “κατά της χοληστερόλης”, πρέπει να συνοδεύεται από άλλα διατροφικά μέτρα:

  • μειώστε (δεν είπα “εξαλείψτε”!): βούτυρο, τυρί, αλλαντικά, λιπαρά κρέατα, αρτοσκευάσματα
  • να χρησιμοποιείτε διάφορα έλαια (ελαιοκράμβη, καρύδι, ελιά) στο μαγείρεμα
  • τρώτε αρκετά ψάρια (τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα), φρούτα και λαχανικά (5 την ημέρα) και δημητριακά ολικής άλεσης
  • μέτρια κατανάλωση ζάχαρης και αλατιού

Σε κάθε περίπτωση, το να έχεις υπερβολική χοληστερόλη δεν είναι κάτι που πρέπει να το παίρνεις ελαφρά τη καρδία και μπορώ μόνο να σε συμβουλεύσω να συμβουλευτείς έναν γιατρό-διατροφολόγο ή έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο, ώστε να μην κάνεις κάτι ανόητο με την υγεία σου.

Για να συνοψίσω:

  • Η μαργαρίνη κατά της χοληστερίνης θα μπορούσε να μειώσει τη χοληστερίνη υπό την προϋπόθεση ότι παίρνετε 30 γρ. την ημέρα.
  • Αυτός ο τύπος μαργαρίνης δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες ή παιδιά.
  • Παράλληλα διατροφικά μέτρα είναι απαραίτητα
  • Δεν έχει νόημα η κατάργηση του βουτύρου σε περίπτωση υπερχοληστερολαιμίας
  • Υπερβολική χοληστερόλη: συμβουλευτείτε έναν γιατρό-διατροφολόγο