Κόπωση και καταναγκαστικό φαγητό

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Ο Φεβρουάριος συμβολίζει τα μέσα του χειμώνα. Οι θερμοκρασίες είναι ακόμα χαμηλές και οι μέρες σταδιακά μεγαλώνουν, αλλά είναι αυτό αρκετό για να σας αποτρέψει από το αίσθημα της χειμωνιάτικης μελαγχολίας;

Αισθάνεστε πτώση του ηθικού σας αυτόν τον χειμώνα; Πτώση της ενέργειας;

Συνοδεύεται από μια ψυχαναγκαστική ανάγκη να φάτε περισσότερη ζάχαρη; Σαν να αναζητάτε παρηγοριά σε αυτές τις γλυκές τροφές;

Αν αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε αυτές τις ερωτήσεις, είναι φυσιολογικό. Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξω λίγο φως σε αυτά τα συμπτώματα και θα σας δώσω μερικές συμβουλές και εργαλεία για να πάρετε το κεφάλι σας πάνω από το νερό!

Χειμερινήκόπωση

Η πτώση της ενέργειας που νιώθετε το χειμώνα είναι κοινή και φυσιολογική. Η συμπεριφορά μας είναι διαφορετική κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής: μένουμε περισσότερο στο σπίτι, κινούμαστε λιγότερο, το κρύο μουδιάζει το κίνητρό μας να βγούμε έξω και να κινηθούμε και η κόπωση εμφανίζεται.

Η πτώση των επιπέδων φωτισμού οδηγεί επίσης σε σωματική και πνευματική κόπωση. Όπως και η πτώση της θερμοκρασίας, η οποία φέρνει μαζί της ένα αίσθημα βάρους, δυσκαμψίας και υπνηλίας.

Σημάδια χειμερινής κόπωσης: εξάντληση, κούραση, υπνηλία, ευερεθιστότητα, μειωμένη εγρήγορση και συγκέντρωση κ.λπ.

Η χειμερινή κόπωση μπορεί να οδηγήσει σε ψυχική κόπωση, την οποία ονομάζω νευρική κόπωση και η οποία θα έχει αντίκτυπο στις διατροφικές σας συνήθειες.

femme fatiguée portant la tête contre son ordinateur pour démontrer sa fatigue émotionnelle ou hivernale

Νευρική κόπωση

Η νευρική κόπωση είναι η συνέπεια της κόπωσης που υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και οφείλεται επίσης σε έναν υπερδιεγερμένο ρυθμό ζωής. Μια δραστήρια ζωή που καταλαμβάνει όλο το χώρο, με αποτέλεσμα να ξεχνάτε τον εαυτό σας.

Μια λίστα με τις δουλειές που είναι πολύ μεγάλη και δεν βλέπεις ποτέ το τέλος της, ένας ρυθμός της ημέρας που είναι πολύ έντονος.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα εξάντλησης, “κούρασης” ή/και επίμονης υπνηλίας.

Τα σημάδια της νευρικής κόπωσης: εξάντληση, έλλειψη ενθουσιασμού, μειωμένη απόδοση, άγχος, προβλήματα ύπνου κ.λπ.

Για να αντισταθμίσει αυτή την ψυχική κόπωση, ο οργανισμός αποζητά ενέργεια που μπορεί να καταναλωθεί γρήγορα, αναζητώντας μια “ώθηση” που να είναι τόσο γρήγορη όσο και βραχύβια.

Αυτό μπορεί να είναι το πρώτο στοιχείο που θα μπορούσε να εξηγήσει τους πρόσφατους καταναγκασμούς σας στη ζάχαρη. Μια πιθανή πρόσφατη αύξηση του βάρους.

Ψυχαναγκαστικήκατανάλωση τροφής:τι είναι;

Αυτό πρέπει να διακρίνεται από τη βουλιμία και την υπερφαγία.

Η καταναγκαστική κατανάλωση φαγητού είναι η κατανάλωση φαγητού χωρίς πείνα, υπερβαίνοντας το όριο κορεσμού σας. Αυτή η διατροφική συμπεριφορά είναι επίσης γνωστή ως συναισθηματική κατανάλωση.

Σας ακούγεται οικείο αυτό;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό το τσιμπολόγημα: κούραση και χαμηλή ενέργεια, ανάγκη να βρείτε παρηγοριά στο φαγητό, αναζήτηση καταφυγίου στο φαγητό, έλλειμμα θερμίδων κατά τη διάρκεια των γευμάτων που οδηγεί σε επιτακτική ανάγκη να φάτε…

Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, και σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθώ στη χρόνια κόπωση, η οποία οδηγεί στην ανάγκη να φάτε ζάχαρη για να δώσετε στον εαυτό σας μια ψευδή αίσθηση ενέργειας.

Πρόκειται για μια ψεύτικη αίσθηση επειδή δεν διαρκεί με την πάροδο του χρόνου, οπότε δεν είναι πολύ αποτελεσματική και μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ενοχής (και ίσως σε αύξηση του σωματικού βάρους).

Η συμβουλή μου

Τώρα που έχετε μια σαφέστερη ιδέα για τους λόγους που σας προκαλούν τους χειμερινούς διατροφικούς σας καταναγκασμούς, σας προτείνω να δοκιμάσετε αυτές τις διαφορετικές μεθόδους για να ελαφρύνετε το ψυχικό σας φορτίο και να ηρεμήσετε το μυαλό σας.

Γιατί αν το μυαλό σας αισθάνεται καλύτερα, δεν θα χρειαστεί να αναζητήσετε στο φαγητό την απάντηση στα προβλήματά σας.

Εσωτερικόςκαιρός

Το πρώτο βήμα είναι να μάθετε να κατανοείτε τον εαυτό σας. Για να το κάνετε αυτό, σας καλώ να ρωτάτε τον εαυτό σας για τον εσωτερικό σας καιρό κάθε μέρα, αρκετές φορές την ημέρα, για να δείτε ποια συναισθήματα και συγκινήσεις παίζουν ρόλο.

Μάθετε να βάζετε λέξεις σε αυτό που νιώθετε, να βάζετε το δάχτυλό σας σε αυτό που σας ενοχλεί, σε αυτό που σας ενοχλεί, ώστε να μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Μάθετε να κατανοείτε τα συναισθήματά σας

Κάνοντας στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις: “Τι αισθάνομαι;”, “Πώς αισθάνομαι; Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε τα συναισθήματά σας και στη συνέχεια να τα αφήσετε να σας διαπεράσουν, αποδεχόμενοι τα χωρίς να προσπαθείτε να τα πολεμήσετε.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε συναισθήματα, αλλά το να τα πολεμάτε είναι σαν να μπλέκεστε σε μπελάδες και να ξεκινάτε μια μάχη με τον εαυτό σας που μόνο να χάσετε μπορεί εκ των προτέρων.

Αφιερώστε χρόνο για να αναπνέετε για 5 λεπτά κάθε μέρα.

Μπορείτε να αφιερώσετε αυτά τα λίγα λεπτά για να κάνετε μερικές προσεκτικές αναπνοές, να χαλαρώσετε, ίσως να κάνετε έναν μικρό προσεκτικό περίπατο ή να παρακολουθήσετε μερικά βίντεο με κωμικούς που θα σας κάνουν να γελάσετε από καρδιάς.

image de deux assiettes présentant des légumes et des noix et féculents

Επιστρέψτε στηνπαρούσα στιγμή.

Στο εδώ και τώρα. Όταν τρώτε, συγκεντρωθείτε σε αυτό που συμβαίνει στο στόμα σας, απενεργοποιήστε τις οθόνες και επιστρέψτε στις αισθήσεις σας.

Όταν έχουμε καταναγκαστικό φαγητό, τείνουμε να αποσυνδεόμαστε από το παρόν, να ξεχνάμε τον εαυτό μας, να σβήνουμε.

Χρησιμοποιήστε τη γευσιγνωσία ως έναν τρόπο να επιστρέψετε στον εαυτό σας, σε αυτό που συμβαίνει.

Χρησιμοποιήστε τις 5 αισθήσεις σας για να γευτείτε το φαγητό που σας καλεί: κοιτάξτε το, μυρίστε το, αφήστε το να λιώσει στο στόμα σας, απολαύστε τις γεύσεις που σκάνε στη γλώσσα σας και εκείνες που παραμένουν για πολύ ώρα.

Ισορροπημένηδιατροφή , σεεπαρκήποσότητα

Η σύνθεση των γευμάτων σας θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στο καταναγκαστικό σας τσιμπολόγημα.

Αν δεν τρώτε αρκετά κατά τη διάρκεια των γευμάτων, αυτό θα έχει δύο αποτελέσματα: θα σας κάνει να πεινάτε πολύ, γεγονός που θα σας οδηγήσει σε καταναγκαστικό τσιμπολόγημα, και θα σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και να έχετε λιγότερη ενέργεια, γεγονός που επίσης θα σας οδηγήσει σε καταναγκαστικό τσιμπολόγημα.

Συχνά μιλάμε για το να τρώμε λιγότερο και όχι αρκετά για το να τρώμε περισσότερο. Στην πραγματικότητα, το να τρώτε πιο ισορροπημένα γεύματα (μερίδες λαχανικών, αμυλούχων τροφών, πρωτεϊνών), με περισσότερες ποσότητες, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο να σας κρατήσει σε καλό δρόμο μακροπρόθεσμα και να αποφύγετε το τσιμπολόγημα.

Θα βρείτε και άλλα άρθρα σχετικά με το θέμα της ισορροπημένης διατροφής και μη διστάσετε να ζητήσετε περισσότερες λεπτομέρειες από έναν επαγγελματία υγείας, αν νιώθετε ότι τις χρειάζεστε.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να σας έδωσε όλες τις συμβουλές που χρειάζεστε για να μειώσετε την κούραση του χειμώνα και την καταναγκαστική κατανάλωση φαγητού που μπορεί να τη συνοδεύει.