Ισορροπημένη ευεξία: ανακαλύψτε τα οφέλη της διαισθητικής διατροφής

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Μια νέα τάση; Μια μαγική μέθοδος συμφιλίωσης με το πιάτο σας; Η διαισθητική διατροφή είναι όλη η μόδα.

Είστε περίεργοι να ανακαλύψετε τα μυστικά και τα μυστικά της;

Ως διαιτολόγος που εφαρμόζει αυτή τη μέθοδο με όλους τους ασθενείς μου, θα σας εξηγήσω πώς μπορείτε να τρώτε συνειδητά, χωρίς δίαιτα, με ευχαρίστηση και χωρίς ενοχές!

Τι είναι η διαισθητική διατροφή;

Το διαισθητικό φαγητό είναι μια ολιστική προσέγγιση της διατροφής που εστιάζει στο να ακούτε τα εσωτερικά σήματα του σώματός σας για να καθοδηγείτε τις διατροφικές σας επιλογές.

Στοχεύει στην αποκατάσταση μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό, επανασυνδεόμενος με τις σωματικές και συναισθηματικές σας ανάγκες, αντί να ακολουθείτε περιοριστικές ή άκαμπτες δίαιτες (οι οποίες δεν λειτουργούν, αφού το 95% των διαιτών καταλήγει σε επαναπρόσληψη βάρους).

Η διαισθητική διατροφή βασίζεται στην ιδέα ότι το σώμα μας διαθέτει μια έμφυτη σοφία για τη ρύθμιση του βάρους και της υγείας του.

Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανό να μας πει πότε να φάμε, τι να φάμε και πόσο να φάμε, αν ακούσουμε τις σωματικές μας αισθήσεις. Ναι, εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται δύσκολα και πρέπει να βγείτε από τη ζώνη άνεσής σας.

Αυτή η προσέγγιση δίνει έμφαση στην αυτοπεποίθηση και την αυτοσυμπόνια, ενθαρρύνοντας τα άτομα να τιμήσουν τις ατομικές τους ανάγκες και να αφήσουν την ευθύνη που συνδέεται με το φαγητό.

Πρόκειται για την αποδέσμευση από πεποιθήσεις για το φαγητό, όπως “μην τρως αμυλούχες τροφές το βράδυ”, “ορισμένες τροφές σε παχαίνουν”, “η αποτοξίνωση σε κάνει αδύνατο”, “η κατανάλωση φρούτων πριν από ένα γεύμα είναι καλύτερη από ό,τι μετά” κ.ά. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες πεποιθήσεις, ωστόσο μέχρι στιγμής καμία δεν έχει αποδειχθεί αποτελεσματική ή βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Δεν είναι καιρός να δοκιμάσετε κάτι άλλο;

bocaux de légumes pour une alimentation intuitive

Μαθαίνοντας να ακούτε το σώμα σας – ασκήσεις

Το να μάθετε να ακούτε το σώμα σας είναι απαραίτητο για τη διατήρηση καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Αυτό σημαίνει να δίνουμε προσοχή στα σήματα που μας στέλνει το σώμα μας και να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα στις ανάγκες του.

Το πρώτο βήμα για τη διαισθητική διατροφή είναι να μάθετε να ακούτε τον εαυτό σας ως σύνολο.

Ακολουθούν μερικές ασκήσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε αυτή την ικανότητα ακρόασης και να βελτιώσετε τη σχέση σας με το σώμα σας:

  • Διαλογισμός: Ο διαλογισμός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να συνδεθείτε με το σώμα σας. Καθίστε σε ένα ήσυχο μέρος, κλείστε τα μάτια σας και συγκεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Παρατηρήστε τις φυσικές αισθήσεις στο σώμα σας, την ένταση, το μυρμήγκιασμα ή τον πόνο. Μάθετε να τις αποδέχεστε χωρίς να τις κρίνετε και αφήστε τις να περάσουν. Να θυμάστε ότι υπάρχουν ακουστικά που διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο για να σας βοηθήσουν αν αυτό σας είναι δύσκολο στην αρχή.
  • Σάρωση σώματος: Ξαπλώστε σε μια άνετη θέση και συγκεντρωθείτε σε κάθε μέρος του σώματός σας, ξεκινώντας από τα πόδια σας και ανεβαίνοντας σταδιακά μέχρι το κεφάλι σας. Σημειώστε τις αισθήσεις που νιώθετε σε κάθε περιοχή. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε επίγνωση του σώματός σας και να εντοπίσετε οποιαδήποτε ένταση ή δυσφορία. Απλά παρατηρήστε τι συμβαίνει.
  • Mindful eating: Μπορείτε τώρα να εφαρμόσετε το mindful eating ταυτόχρονα με τις άλλες ασκήσεις. Όταν τρώτε, γίνετε παρόντες και έχετε επίγνωση της κάθε μπουκιάς. Δώστε προσοχή στις γεύσεις, τις υφές και τις αισθήσεις που φέρνει το φαγητό στο σώμα σας. Ακούστε τα σήματα πείνας και κορεσμού και σταματήστε να τρώτε όταν αισθάνεστε χορτάτοι.
  • Συνειδητή σωματική δραστηριότητα: Όταν ασκείστε, συγκεντρωθείτε στις κινήσεις του σώματός σας. Νιώστε τη συστολή και την έκταση των μυών σας, τη θερμότητα και το ρυθμό της αναπνοής σας. Έχετε επίγνωση των ορίων του σώματός σας και μην το πιέζετε πέρα από τις δυνατότητές του.
  • Προοδευτική χαλάρωση: Αυτή η τεχνική περιλαμβάνει τη σύσπαση και τη χαλάρωση κάθε μυϊκής ομάδας του σώματος. Ξεκινήστε με τα πόδια σας, σφίξτε τους μύες για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια χαλαρώστε τους. Στη συνέχεια, προχωρήστε σταδιακά μέχρι το κεφάλι σας. Αυτό σας βοηθά να απελευθερώσετε την ένταση και να συνδεθείτε με το σώμα σας.

Κάνοντας αυτές τις ασκήσεις τακτικά, θα αναπτύξετε καλύτερη επίγνωση του σώματός σας και θα είστε σε θέση να ανταποκρίνεστε στις ανάγκες του πιο αποτελεσματικά. Το να ακούτε το σώμα σας θα σας βοηθήσει να φροντίζετε τον εαυτό σας, να αποφεύγετε τους τραυματισμούς και να διατηρείτε μια συνολική ισορροπία μεταξύ του σώματος και του νου σας.

Μπορείτε να ξεκινήσετε με 5 λεπτά την ημέρα, μέχρι να γίνει αυτόματο για εσάς.

faire de l'exercice pour l'alimentation intuitive

Διαισθητική διατροφή – εφαρμόζοντάς την στην πράξη

  • Ακούγοντας τα σήματα πείνας και κορεσμού: μαθαίνετε να αναγνωρίζετε τα σήματα του σώματός σας, ώστε να ξέρετε πότε να αρχίσετε να τρώτε και πότε να σταματήσετε. Αυτό είναι το σημείο εκκίνησης, η πρώτη από τις αισθήσεις που πρέπει να παρατηρήσετε.
  • Ικανοποίηση από το φαγητό: δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα τρόφιμα που προσφέρουν διαρκή ικανοποίηση και ευχαρίστηση, προτιμώντας τα τρόφιμα που είναι θρεπτικά και νόστιμα. Τι θετικά συναισθήματα σας προκαλεί αυτό; Τι ένταση ευχαρίστησης; Έχει μια τροφή που συνήθως τρώγεται αυτόματα την ίδια γεύση όταν τη δοκιμάζετε με προσοχή;
  • Ακρόαση των συναισθηματικών αναγκών: Αναγνωρίστε ότι το φαγητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπράυνση των συναισθημάτων, αλλά αναζητήστε επίσης άλλους τρόπους διαχείρισης αυτών των συναισθημάτων χωρίς τη συστηματική χρήση του φαγητού. Επιλέξτε να πάτε μια βόλτα, να διαβάσετε, να παρακολουθήσετε κωμικά βίντεο ή να γράψετε αντί να φάτε. Ο καθένας στις δικές του απολαύσεις.
  • Σεβασμός στο σώμα σας: Καλλιεργήστε μια στάση σεβασμού απέναντι στο σώμα σας, υιοθετώντας επιλογές τροφίμων που προάγουν τη σωματική και ψυχική ευεξία, χωρίς να εστιάζετε μόνο στην εμφάνιση.
  • Απομακρυνθείτεαπό την παραδοσιακή διαιτολογία: Εγκαταλείψτε τις περιοριστικές δίαιτες, την καταμέτρηση θερμίδων και τους άκαμπτους διατροφικούς περιορισμούς, προκειμένου να επικεντρωθείτε στο να ακούτε το σώμα σας και τις ατομικές του ανάγκες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσετε μακροπρόθεσμη αξιοπιστία.

Η διαισθητική διατροφή ενθαρρύνει μια ευέλικτη προσέγγιση στο φαγητό, στην οποία κανένα τρόφιμο δεν δαιμονοποιείται και οι σχετικές ενοχές εγκαταλείπονται. Αυτό βοηθά στην ανάπτυξη μιας θετικής σχέσης με το φαγητό, βασισμένης στην αυτοπεποίθηση, την αυτοαποδοχή και το σεβασμό προς το σώμα.