Θετική εικόνα σώματος

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Στις 21 Ιουνίου, η Άνοιξη τελειώνει και αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος.
Η καλοκαιρινή περίοδος σημαίνει ότι το σώμα και το δέρμα μας είναι πιο εκτεθειμένα στα βλέμματα των άλλων.
Θα φοράμε πιο ελαφριά ρούχα και θα κατευθυνόμαστε στην παραλία ή την πισίνα το συντομότερο δυνατό για να δροσιστούμε. Για πολλούς από εσάς, αυτοί οι καλοκαιρινοί μήνες μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Ντρέπεστε για το σώμα σας, ντρέπεστε για τον εαυτό σας, δεν είστε ικανοποιημένοι με το σχήμα σας και φοβάστε τον τρόπο που σας κοιτάζουν οι άλλοι.
Γι’ αυτό θα ήθελα να σας δώσω τα κλειδιά για μια θετική εικόνα του σώματος, ώστε να σας βοηθήσω να αντιμετωπίσετε τους μήνες που έρχονται.

Τι είναι η θετική εικόνα του σώματος;

Είναι μια έννοια που επικεντρώνεται στην αποδοχή και την εκτίμηση του σώματός σας, ανεξάρτητα από την εμφάνιση ή το μέγεθός του. Πρόκειται για την ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης με το σώμα σας και την καλλιέργεια μιας στοργικής στάσης απέναντι στον εαυτό σας. Η θετική εικόνα του σώματος βασίζεται στην ιδέα ότι όλα τα σώματα είναι όμορφα και πρέπει να γίνονται σεβαστά.

Οι βασικές αρχές της θετικής εικόνας σώματος και τα οφέλη που μπορεί να επιφέρει στην ευημερία σας

Η θετική εικόνα του σώματος συνδέεται συχνά με μια νοοτροπία που αγαπά το σώμα. Σημαίνει αναγνώριση και εκτίμηση των μοναδικών χαρακτηριστικών του σώματός σας, είτε πρόκειται για το σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα ή οποιαδήποτε άλλη φυσική πτυχή.

prendre en considération son corps

Ακολουθεί μια αρχική άσκηση:

Θα μπορούσατε να ξεκινήσετε σκεπτόμενοι αυτές τις πληροφορίες για τον εαυτό σας;

Μπορείτε να τις απαριθμήσετε και να τις γράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί;

Αντί να επικεντρώνεται στις αντιληπτές ατέλειες, η θετική εικόνα του σώματος ενθαρρύνει μια πιο ολιστική προοπτική, εκτιμώντας την υγεία, τη δύναμη και τη συνολική ευημερία έναντι των επιφανειακών προτύπων ομορφιάς.

Μια σημαντική πτυχή της θετικής εικόνας σώματος είναι η απελευθέρωση από τις συνεχείς συγκρίσεις με τους άλλους. Ο καθένας έχει μια διαφορετική και μοναδική σύνθεση σώματος. Η σύγκριση του εαυτού σας με τους άλλους μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα δυσαρέσκειας και κατωτερότητας. Αντ’ αυτού, είναι προτιμότερο να εστιάζουμε στις θετικές πτυχές του σώματός μας και να αναγνωρίζουμε την προσωπική μας πρόοδο και τα επιτεύγματα, όποια κι αν είναι αυτά.

Η κοινωνία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας του σώματός μας. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η διαφήμιση και τα επικρατούντα πρότυπα ομορφιάς μπορούν να δημιουργήσουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η προώθηση μιας θετικής εικόνας σώματος περιλαμβάνει την αμφισβήτηση αυτών των προτύπων, τη διαφοροποίηση των αναπαραστάσεων του σώματος στα μέσα ενημέρωσης και την προώθηση της διαφορετικότητας και της ενσωμάτωσης.

Άσκηση 2:

Διαγραφείτε από όλους τους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα που προωθούν τη λεπτότητα, την τυποποιημένη ομορφιά, τη δίαιτα κ.λπ.

Θα δείτε πόσο ωραία είναι η αίσθηση να μην χρειάζεται να ασχολείστε μαζί τους σε καθημερινή βάση.

Η καλλιέργεια μιας θετικής εικόνας σώματος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής σας ευεξίας. Όταν νιώθουμε καλά με το σώμα μας, είναι πιο πιθανό να φροντίζουμε τον εαυτό μας με υγιή τρόπο.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την καλλιέργεια μιας θετικής εικόνας σώματος. Πρώτον, μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που μπορεί να κάνει το σώμα μας και όχι στο πώς φαίνεται. Αντί να εστιάζουμε αποκλειστικά στις αντιληπτές ατέλειες, μπορούμε να εκτιμήσουμε το σώμα μας για τη δύναμή του, την κινητικότητά του και την ικανότητά του να μας επιτρέπει να ζούμε τη ζωή μας. Αυτό ενθαρρύνει μια πιο θετική στάση και μια καλύτερη σχέση με το σώμα μας.

body positive

Πώς να καλλιεργήσετε μια θετική εικόνα του σώματος σε 8 σημεία

  1. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η αξία σας ως άτομο δεν εξαρτάται από τη σωματική σας εμφάνιση. Είμαστε πολύ περισσότερα από το σώμα μας και όλοι μας έχουμε ιδιότητες, δεξιότητες και ταλέντα που μας κάνουν μοναδικούς και πολύτιμους. Εστιάζοντας σε αυτές τις θετικές πτυχές του εαυτού μας, μπορούμε να βελτιώσουμε την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας.
  2. Η εξάσκηση της αυτοσυμπόνια είναι απαραίτητη. Πρέπει να είμαστε ευγενικοί και στοργικοί με τον εαυτό μας, όπως ακριβώς θα ήμασταν με έναν αγαπημένο φίλο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε το σώμα μας με σεβασμό, να φροντίζουμε την υγεία μας και να αποφεύγουμε τον αυτοσαρκασμό.
  3. Να έχετε επίγνωση των σκέψεων και των λόγων σας: να έχετε επίγνωση των αρνητικών σκέψεων για το σώμα σας και να προσπαθείτε να τις αντικαταστήσετε με θετικές. Αποφύγετε να επικρίνετε την εμφάνισή σας και αντικαταστήστε τα σχόλια με κομπλιμέντα και θετικές δηλώσεις.
  4. Γιορτάστε τα επιτεύγματα και τις ιδιότητές σας: εστιάστε στις θετικές πτυχές του εαυτού σας που δεν συνδέονται με τη σωματική σας εμφάνιση. Αυτές μπορεί να είναι οι δεξιότητες, τα ταλέντα, η προσωπικότητα ή τα επιτεύγματά σας. Αφιερώστε χρόνο για να συγχαρείτε τον εαυτό σας για τα επιτεύγματά σας και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι η αξία σας είναι κάτι περισσότερο από την εξωτερική σας εμφάνιση.
  5. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με θετικούς ανθρώπους: αποφύγετε τους ανθρώπους που επικρίνουν την εμφάνισή σας ή ενισχύουν μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς. Περιβάλλετε τον εαυτό σας με στοργικούς, θετικούς ανθρώπους που σας εμπλέκουν και σας ενθαρρύνουν να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.
  6. Φροντίστε το σώμα σας ολιστικά: υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ασκώντας τακτικά, τρώγοντας ισορροπημένη διατροφή και φροντίζοντας να είστε αυτάρκεις. Φροντίστε το σώμα σας ενυδατώνοντας το, παρέχοντάς του τη σωστή φροντίδα και αφήνοντας χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει.
  7. Συμφιλιωθείτε με το παρελθόν σας: αν είχατε τραυματικές εμπειρίες ή στιγμές που σας έκριναν για την εμφάνισή σας, μπορεί να είναι ωφέλιμο να επεξεργαστείτε αυτά τα συναισθήματα και να αναζητήσετε τρόπους για να θεραπευτείτε. Η θεραπεία ή η υποστήριξη ενός επαγγελματία υγείας μπορεί να είναι χρήσιμη σε αυτή τη διαδικασία.
  8. Αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους: κάθε σώμα είναι μοναδικό και δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνετε συνεχώς τον εαυτό σας με τους άλλους. Επικεντρωθείτε στο δικό σας προσωπικό ταξίδι εξέλιξης και ανάπτυξης.

Θα ήθελα να κλείσω υπενθυμίζοντάς σας ότι η ομορφιά βρίσκεται στη διαφορετικότητα και την αυτοαποδοχή. Η καλλιέργεια μιας θετικής εικόνας σώματος είναι ένα προσωπικό ταξίδι, αλλά αξίζει να επενδύσετε χρόνο και προσπάθεια για να αναπτύξετε μια υγιή και αγαπητική σχέση με το σώμα σας.