Η γνώμη μου για τα συμπληρώματα διατροφής από την Clélia d’Angelo

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Θα ήθελα να ξεκινήσω αυτό το άρθρο διευκρινίζοντας ένα σημαντικό σημείο: τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα.

Είναι “τρόφιμα των οποίων ο σκοπός είναι να συμπληρώνουν τη συνήθη διατροφή και τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτική ή φυσιολογική επίδραση “, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία του 2002.

Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος, θα σας πω τη γνώμη μου για τα συμπληρώματα διατροφής: γιατί να τα καταναλώνετε, πώς, σας κάνουν να αδυνατίζετε κ.λπ.

Κυκλοφορούν σε κάθε είδους μορφή: κάψουλες, σκόνη, δισκία, χάπια, διαλύματα, αμπούλες, σε μορφή σταγονόμετρου κ.λπ.

Παρόλο που μπορεί να μοιάζουν με φάρμακα, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν, θεραπεύουν ή θεραπεύουν ασθένειες.

Εάν αποφασίσετε να πάρετε ένα συμπλήρωμα αυτού του τύπου, βεβαιωθείτε ότι έχετε όλες τις σχετικές πληροφορίες στη διάθεσή σας.

Λίγο ιστορικό

Η άφιξη των συμπληρωμάτων διατροφής στην αγορά συνδέεται με τα προβλήματα υγείας που ταλαιπώρησαν τους προηγούμενους αιώνες. Το σκορβούτο, που οδηγούσε σε έλλειψη βιταμίνης C, η ραχίτιδα, οι παραμορφώσεις των οστών κ.ά. Τα συμπληρώματα διατροφής αναπτύχθηκαν αρχικά για την πρόληψη διαφόρων προβλημάτων υγείας. Σήμερα, η χρήση αυτών των προϊόντων επεκτείνεται στην ευεξία, την ομορφιά, τη φυσική κατάσταση, την τόνωση και την καθυστέρηση της διαδικασίας γήρανσης. Υπάρχουν χιλιάδες από αυτά στην αγορά.

Ρυθμιστικό πλαίσιο για τα συμπληρώματα διατροφής

Από το 2002, μια ευρωπαϊκή οδηγία ορίζει με σαφήνεια τι είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής.

Από το 2006, οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής (βιταμίνες και μέταλλα) έχουν καταγραφεί σε διάταγμα και έχουν πιστοποιηθεί ως ασφαλείς για την υγεία σας.

Ο Anses (Γαλλικός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων) και ο Υπουργός Καταναλωτή επιτρέπουν την παρουσία: φυτών, ινών ή αμινοξέων.

Από το 2012 έχει κοινοποιηθεί ο κατάλογος των φυτών που μπορούν να ενσωματωθούν στα τρόφιμα.

complément alimentaire

Τι μπορεί να βρεθεί στα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να περιέχουν :

 • θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και μέταλλα)
 • φυτά (εξαιρούνται τα φυτά που προορίζονται αποκλειστικά για θεραπευτική χρήση)
 • ουσίες με διατροφικό ή φυσιολογικό σκοπό (χημικά καθορισμένες ουσίες, εξαιρουμένων των φαρμακολογικών ουσιών)
 • παραδοσιακά συστατικά (π.χ. βασιλικός πολτός)
 • πρόσθετα
 • αρωματικές ύλες
 • βοηθήματα επεξεργασίας (φορείς πρόσθετων υλών) που έχουν εγκριθεί για χρήση σε τρόφιμα για τον άνθρωπο.

Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να συμμορφώνονται με ειδικές απαιτήσεις επισήμανσης. Στην ετικέτα αυτού του προϊόντος, θα βρείτε μια σειρά από υποχρεωτικές δηλώσεις, τις οποίες θα εξηγήσω εδώ:

 • την ονομασία των κατηγοριών των θρεπτικών συστατικών ή ουσιών που χαρακτηρίζουν το προϊόν, ή μια ένδειξη της φύσης αυτών των θρεπτικών συστατικών ή ουσιών
 • τη συνιστώμενη ημερήσια μερίδα του προϊόντος
 • προειδοποίηση να μην υπερβείτε την αναφερόμενη ημερήσια δόση
 • δήλωση ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ποικίλης διατροφής
 • προειδοποίηση ότι τα προϊόντα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά.

Συμπληρώματα διατροφής για αδυνάτισμα;

Το 2010, μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Στοκχόλμη (Σουηδία) ανέδειξε την αναποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων διατροφής για αδυνάτισμα.

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για την απώλεια βάρους ισοδυναμεί με την πεποίθηση ότι υπάρχουν θαυματουργά προϊόντα που μπορούν να διώξουν τα κιλά.

Να θυμάστε, η μαγεία υπάρχει μόνο στα βιβλία!

Αυτό που μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος είναι να αλλάξετε τον τρόπο που τρώτε: περιμένετε μέχρι να πεινάσετε πριν καθίσετε να φάτε, δοκιμάστε το φαγητό ώστε να ακούσετε και να σεβαστείτε τον κορεσμό σας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα χάσετε βάρος με μια θαυματουργή κάψουλα. Θα ήθελα επίσης να σας προειδοποιήσω για την παραπλανητική διαφήμιση που μπορεί να συναντήσετε, η οποία θα σας κάνει να πιστέψετε το αντίθετο.

Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα άρθρα μου :

Γιατί να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα διατροφής;

Είστε κουρασμένοι; Έχετε ανεπάρκεια; Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να στραφείτε σε αυτά τα προϊόντα.

Μια σειρά βιταμινών για να περάσετε το χειμώνα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι μια εξαιρετική λύση. Όταν φτάσει το φθινόπωρο, εκτός από μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια αγωγή που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε από τις ιώσεις του χειμώνα.

Με ιατρική συμβουλή, φυσικά.

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής για προληπτική φροντίδα της υγείας είναι μια καλή ιδέα, αλλά η χρήση τους για να θεραπεύσετε, να αντιμετωπίσετε ή να χάσετε βάρος δεν είναι!

Πώς πρέπει να επιλέγετε τα συμπληρώματα διατροφής σας;

Η Anses σας συμβουλεύει να ακολουθείτε ορισμένες συστάσεις κατά την επιλογή των συμπληρωμάτων διατροφής:

 • Ζητήστε τη συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας (γιατρού, διαιτολόγου κ.λπ.)
 • Αποφύγετε τις παρατεταμένες, επαναλαμβανόμενες ή πολλαπλές δόσεις
 • Να σέβεστε τους όρους χρήσης
 • Να είστε σε εγρήγορση σχετικά με τα προϊόντα που παρουσιάζονται ως θαυματουργά
 • Να προτιμάτε τα προϊόντα που πωλούνται μέσω των καλύτερα ελεγχόμενων καναλιών.

Σημειώστε ότι θα πρέπει να αναφέρετε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής σε επαγγελματία υγείας.

Για να αποφύγετε την υπερδοσολογία, μην λαμβάνετε πολλά συμπληρώματα διατροφής ταυτόχρονα. Να σέβεστε τις μέγιστες δόσεις που αναγράφονται στην ετικέτα του προϊόντος και να λαμβάνετε υπόψη τις ποσότητες που παρέχονται ήδη από τη διατροφή.

Εάν το θέμα αυτό σας φαίνεται περίπλοκο, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος θα μπορέσει να σας βοηθήσει.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να επισημάνω ότι, ελλείψει παθολογιών, είναι απολύτως δυνατό να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες με μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή που σέβεται τις εποχιακές διακυμάνσεις. Χωρίς να ξεχνάμε την καθημερινή σωματική δραστηριότητα, η οποία θα πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος του τρόπου ζωής σας.

Έτσι, δεν υπάρχει καμία ανάγκη να λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής.

Η φύση μας παρέχει όλα όσα χρειαζόμαστε, οπότε μπορούμε κάλλιστα να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρο, ακούγοντας και σεβόμενοι τις ανάγκες του σώματός σας.

Μην ξεχνάτε ότι είναι απαραίτητο να μαγειρεύετε ανάλογα με την εποχή, να αφιερώνετε χρόνο για να καθίσετε στο τραπέζι και να τρώτε με προσοχή (χωρίς τηλεόραση, smartphone κ.λπ.).

Είστε υπεύθυνοι για την υγεία σας, γι’ αυτό μην βασίζεστε σε κάψουλες που θα τη φροντίσουν για εσάς – δεν θα έχουν ποτέ το ίδιο αποτέλεσμα.

Για να μάθετε περισσότερα: