Γιορτές και εικόνα του σώματος

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

Τα Χριστούγεννα, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς, τα γεύματα και άλλες γιορτές μπορεί να προκαλέσουν άγχος και ανησυχία, ιδίως όταν πρόκειται για την εικόνα σας, το σώμα σας ή το βάρος σας.

Πώς αντιμετωπίζετε λοιπόν αυτή την ενίοτε δύσκολη εικόνα του σώματος και την εορταστική περίοδο, όταν η υπερκατανάλωση φαγητού είναι στην ημερήσια διάταξη;

Μέσα από αυτά τα τέσσερα θέματα, θα ήθελα να σας προτείνω ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την εορταστική περίοδο και την εικόνα του σώματός σας.

Πώς μπορώ να είμαι θετικός ως προς το σώμα;

Μισώ το σώμα μου Θα καταφέρω να είμαι θετική στο σώμα;

Φυσικά, αλλά όχι τόσο εύκολα όσο αυτό που φαίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, επειδή και πάλι βλέπετε μόνο μια εικόνα που δημοσιεύεται σε μια δεδομένη στιγμή.

Η αποδοχή του εαυτού σας και του σώματός σας απαιτεί να αφεθείτε, να αγαπήσετε τον εαυτό σας και να ανακτήσετε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας.

Ξεκινήστε διεκδικώντας την εικόνα του σώματός σας

Ζούμε σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς όπου ακολουθούμε έναν ξέφρενο ρυθμό χωρίς καν να το καταλαβαίνουμε από τη στιγμή που ξυπνάμε (πολύ νωρίς) μέχρι το βράδυ! Σε αυτόν τον γρήγορο κόσμο, πόσοι άνθρωποι ξεχνούν το σώμα τους; Ξεχνούν να συνδεθούν με τον εαυτό τους;

Με χαλάρωση και διαλογισμό κάθε μέρα, μπορείτε να βιώσετε πώς να επικεντρωθείτε στον εαυτό σας και στο σώμα σας, ώστε να μη χάνετε τη σύνδεση. Η αναπνοή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που θα σας βοηθήσει να παραμείνετε σε αρμονία με τον εαυτό σας. Σας προτρέπω να το δοκιμάσετε, ώστε να μην ξεχάσετε ποτέ ξανά τον εαυτό σας!

Συγκεντρωθείτε στα συναισθήματά σας: Υπάρχουν σημεία στο σώμα σας όπου νιώθετε ένταση; Πού; Είχατε μια καλή μέρα; Πώς αισθάνεστε σήμερα;

Πρέπει να χρησιμοποιώ τη ζυγαριά κατά τη διάρκεια των διακοπών;

Όταν η βελόνα σας λέει τι διάθεση έχετε σήμερα, είναι πολύ αργά. Η ζυγαριά έχει γίνει πηγή άγχους, ψυχολογικών βασανιστηρίων και ενοχών.
Είναι λογικό και φυσιολογικό να ορίζεις τον εαυτό σου με βάση το 65; 78; 58 ή 82;
Τι γίνεται με την προσωπικότητά σας; Τα προσόντα σας, οι φιλοδοξίες σας, τα πάθη σας;

Οι ασθενείς μου συχνά μου λένε ότι η ζυγαριά είναι η δικλείδα ασφαλείας τους, αυτή που τους επιτρέπει να ελέγχουν, να προσαρμόζουν, να εξισορροπούν, να μειώνουν και να καθησυχάζουν τον εαυτό τους. Τι θα γινόταν αν ξεκινούσατε κοιτάζοντας τον καθρέφτη; Δεν θα βλέπατε στην πραγματικότητα τα κιλά που χάσατε ή πήρατε;

Η ζυγαριά είναι ένας δείκτης, χρήσιμος όταν επηρεάζεστε από διατροφικές διαταραχές: αδυναμία ή παχυσαρκία. Αν η υγεία σας κινδυνεύει, γίνεται ιατρικό εργαλείο. Χρησιμοποιείται επίσης για τις έγκυες γυναίκες, οι οποίες μπορεί να εμφανίσουν ασθένειες αν πάρουν πολύ (ή πολύ λίγο) βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τι γίνεται όμως τον υπόλοιπο χρόνο; Χρειάζεστε μια ζυγαριά για να επιβεβαιώσετε ότι έχετε περάσει από το νούμερο 40 στο νούμερο 42 ή το αντίστροφο;
Θα θέλατε να μην έχετε βάρος; Θα θέλατε να ξαναβρείτε μια πιο ήρεμη σχέση με το σώμα και το φαγητό σας, με αίσθημα ευεξίας, ελαφρότητας και απαλλαγής από ενοχές;

Ξεκινήστε κάνοντας κομπλιμέντα στον εαυτό σας, κάνοντας παρασπονδίες στον εαυτό σας και πάνω απ’ όλα: υπομονή και επιμονή… !

Η ζυγαριά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου; Στο ντουλάπι! Δεν τις χρειάζεστε.

Να είστε ευγενικοί με το σώμα σας: το κλειδί!

Θετικές σκέψεις για το σώμα σας

Μιλήστε λόγια αγάπης και καλοσύνης στον εαυτό σας και σταματήστε να ταυτίζεστε με αρνητικές σκέψεις. Πείτε όχι στις προσβολές, την υποτίμηση και τις ενοχές. Ψιθυρίστε κομπλιμέντα στον εαυτό σας, που απευθύνονται στο σώμα σας και στα σημεία που σας αρέσουν λιγότερο: “Σ’ αγαπώ”, “Είσαι όμορφη όπως είσαι”, “Είσαι σέξι” κ.ά. Επαναλαμβάνοντας αυτές τις σκέψεις ξανά και ξανά, θα καταλήξετε να τις πιστεύετε πραγματικά και σταδιακά θα ριζώσουν μέσα σας (και θα θεραπεύσουν ό,τι σας ταλαιπωρεί).

Κάντε μασάζ στο σώμα σας

Είναι απαραίτητο να αγγίζετε το σώμα σας, να το γνωρίσετε και, πάνω απ’ όλα, να το κάνετε να νιώθει όμορφα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμες, αλλά εγώ συνιστώ τα έλαια, τα οποία είναι πιο λιπαρά και θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να εισχωρήσουν στο δέρμα σας, άρα και περισσότερο χρόνο για να κάνετε μασάζ. Κάντε μασάζ στον εαυτό σας με τα χέρια σας, ένα γάντι ή οποιοδήποτε άλλο σκεύος σας επιτρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας.

Δεν χρειάζεται να αντικρίζετε τον καθρέφτη, ειδικά αν έχετε αυτοπεποίθηση για την εικόνα σας. Μπορείτε απλά να εφαρμόσετε το λάδι σας ήσυχα μετά το ντους σας, με την ησυχία σας, μόνο με τον εαυτό σας. Είναι ένας χρόνος για τον εαυτό σας, με τον εαυτό σας.

Mindful eating: Διαχείριση των ποσοτήτων κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου

Η γευσιγνωσία βελτιώνει :

  • Δίνοντας προσοχή στις αισθήσεις της πείνας, του κορεσμού και του κορεσμού της τροφής σας. Θα τρώτε ακριβώς τη σωστή ποσότητα που χρειάζεστε, όποιο κι αν είναι το φαγητό.
  • Διέγερση των 5 αισθήσεών σας, ιδιαίτερα της γεύσης. Ο εγκέφαλός σας συνθέτει περισσότερη ντοπαμίνη (η ορμόνη της ευχαρίστησης), η οποία σας δίνει ένα πολύ ευχάριστο και χαλαρωτικό αίσθημα ευεξίας.
  • Πέψη, η οποία ξεκινά με τη μάσηση και συνεχίζεται στο στόμα μέσω της δράσης των αμυλασών του σάλιου (πεπτικά ένζυμα). Όταν χωνεύετε καλύτερα, αισθάνεστε ανάλαφροι, άνετοι και πολύ καλύτερα, δεν νομίζετε;

Η γευσιγνωσία του φαγητού βοηθά στη μείωση των συναισθημάτων ενοχής! Ναι, γιατί ακόμα κι αν εξακολουθείτε να ελέγχετε τη διατροφή σας και δυσκολεύεστε να αποστασιοποιηθείτε από αυτή την έννοια του καλού και του κακού φαγητού, χάρη στη γευσιγνωσία θα τρώτε ακριβώς τη σωστή ποσότητα που χρειάζεστε, θα αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τροφής και επομένως θα αξιοποιείτε στο έπακρο τις γιορτινές ημέρες και τη γευστική απόλαυση που χαρίζετε στον εαυτό σας.

Το φαγητό φέρνει όλη του την ευχαρίστηση στις πρώτες μπουκιές, μετά θα παρατηρήσετε ότι η ευχαρίστηση σταδιακά μειώνεται. Όταν πείτε στον εαυτό σας: “Έχω φάει αρκετά από αυτό το φαγητό”, είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσετε! Ναι, αυτό είναι… Πρέπει να αδράξετε αυτή τη στιγμή, αυτή τη σκέψη και θα δείτε ότι η σχέση σας με το πιάτο σας θα αλλάξει!

Στο χέρι σας είναι να δοκιμάσετε τις συμβουλές και τις συμβουλές που σας ταιριάζουν καλύτερα, ώστε να απολαύσετε τις γιορτινές ημέρες με πνεύμα ανιδιοτελούς καλοσύνης.

Σας εύχομαι μια όμορφη και ειρηνική εορταστική περίοδο.