Απελευθερωθείτε από τη ζάχαρη: η συμβουλή μου

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Γνωρίζατε ότι υπάρχει εθισμός στη ζάχαρη; Ότι μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας; Ότι είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να τον αποβάλλετε;

Αναψυκτικά, μπισκότα, γλυκά, βιομηχανικοί χυμοί φρούτων, γλυκά, παγωτά, βιομηχανικά έτοιμα γεύματα… Όλα αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ζάχαρη, και εδώ μιλάμε για την απλή ζάχαρη, τη γρήγορη ζάχαρη – με λίγα λόγια, τη λευκή ζάχαρη που προσθέτετε στον καφέ ή το τσάι σας (δεν πρέπει να συγχέεται με την αργή ζάχαρη που βρίσκεται στα ζυμαρικά, το ρύζι, τις πατάτες, το ψωμί κ.λπ., η οποία δεν προκαλεί εθισμό αλλά σας δίνει την ενέργεια που χρειάζεστε για να βγάλετε τη μέρα).

Ως διαιτολόγος-διατροφολόγος, βλέπω ότι η ανάγκη των ασθενών μου να καταναλώνουν ζάχαρη είναι επείγουσα και μερικές φορές ανεξέλεγκτη. Τους βλέπω να υποφέρουν εξαιτίας αυτών των διαταραχών πάνω στις οποίες δεν αισθάνονται ότι έχουν κανέναν έλεγχο. Είναι σκληρό, ταπεινωτικό και ενοχικό να είναι αλυσοδεμένοι σε αυτές τις τροφές, να τους ταλαιπωρούν, να έχουν διατροφικές ορμές που καθοδηγούν τις διατροφικές τους συνήθειες! Είναι η καθημερινή μου μάχη να τους βοηθήσω να απελευθερωθούν!

Η ζάχαρη καλεί τη ζάχαρη: απελευθερωθείτε! Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσω πώς.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν είστε εθισμένοι στη ζάχαρη;

Τι είναι ο εθισμός; Είναι η απώλεια της ελευθερίας της αποχής, που δεν πρέπει να συγχέεται με το συνειδητό φαγητό για ευχαρίστηση ή το σνακ, που είναι το φαγητό χωρίς πείνα αλλά χωρίς καμία επίδραση στην υγεία σας.

Στον εθισμό, οι άνθρωποι αδυνατούν να ελέγξουν την κατανάλωσή τους παρά τις δυσμενείς συνέπειες στη σωματική, ψυχική ή κοινωνική τους υγεία (εργασία, σχολείο, οικογένεια, δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου κ.λπ.).

Αρχικά, μπορείτε να εντοπίσετε την πρόσληψη απλών σακχάρων κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας σε ένα φύλλο χαρτί, ώστε να μειώσετε σταδιακά την κατανάλωσή τους (ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε αυτές τις τροφές).

Συμβουλή αριθ. 1 για να απελευθερωθείτε από τη ζάχαρη: Καταγράψτε τα οφέλη της απελευθέρωσης από τη ζάχαρη

Ξεκινήστε συνειδητοποιώντας ότι μια ζωή χωρίς ζάχαρη έχει πολλά πλεονεκτήματα:

– Θα μπορέσετε να ανακαλύψετε την πραγματική γεύση των τροφίμων: χωρίς ζάχαρη, θα μπορέσετε επιτέλους να απολαύσετε τα πραγματικά αρώματα και τις γεύσεις όλων των τροφίμων που στερούσατε από τον εαυτό σας μέχρι τώρα! Μια διατροφή πολύ πλούσια σε ζάχαρη σας εμποδίζει να απολαύσετε πραγματικά το φαγητό και όλες τις γεύσεις του!

– Από διατροφική άποψη, η ζωή χωρίς ζάχαρη έχει το πλεονέκτημα ότι δεν προσθέτει καθόλου θερμίδες. 1 τετράγωνο ζάχαρης (5 γραμμάρια) αντιπροσωπεύει περίπου 85 θερμίδες. Φανταστείτε όλη την εξοικονόμηση που αντιπροσωπεύει στο τέλος της ημέρας… Αυτό θα έχει αυτόματα αντίκτυπο στο βάρος σας!

– Απελευθερώστε το μυαλό σας ώστε να μην έχει πλέον εμμονή με τη σκέψη “χρειάζομαι ζάχαρη”: μια σκέψη που γίνεται αυτόματα! Απελευθερωθείτε από τον εθισμό.

– Η κατανάλωση λιγότερης ζάχαρης θα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη μακροπρόθεσμη υγεία σας. Μειωμένος κίνδυνος ασθενειών (παχυσαρκία, διαβήτης, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαταραχή της εντερικής χλωρίδας κ.λπ.)

Αποκτήστε ξανά την ενέργειά σας! Χωρίς τη βιομηχανική ζάχαρη, θα απαλλαγείτε από τη χρόνια κόπωση, την οξεία φλεγματίτιδα που σας κρατάει καθισμένους στον καναπέ μπροστά στην τηλεόραση…

Ξαναδιαβάστε αυτή τη λίστα κάθε φορά που χάνετε το κίνητρο ή είστε στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Θα σας δώσει τη δύναμη να συνεχίσετε το στόχο σας να κόψετε τη ζάχαρη μέχρι να απελευθερωθείτε. Προσθέστε και άλλα οφέλη που είναι προσωπικά για εσάς (οι ενοχές, η οικονομική πτυχή, το αίσθημα της ελευθερίας κ.λπ.)

Συμβουλή Νο 2 για να απελευθερωθείτε από τη ζάχαρη: μειώστε τις ποσότητες σταδιακά

Το να το κάνετε σταδιακά είναι απαραίτητο: “η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα” και το ίδιο ισχύει και για τις καλές σας αποφάσεις!

Η εγκατάλειψη της ζάχαρης από τη μια μέρα στην άλλη θα αυξήσει την απογοήτευση και τους πόθους σας και επομένως θα σας αποθαρρύνει.

Προσπαθήστε να μειώσετε σταδιακά τον αριθμό των ζαχαρούχων τροφίμων που καταναλώνετε καθημερινά (ίσως χρησιμοποιώντας τη λίστα που καταρτίσατε), ώστε να επιτρέψετε στον ουρανίσκο σας να συνηθίσει τις νέες γεύσεις και αλλαγές.

sucre

Συμβουλή Νο 3 για την απελευθέρωση από τη ζάχαρη: χρησιμοποιήστε μια υγιεινή εναλλακτική λύση στη ζάχαρη – Νέες συνήθειες!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γλυκάνετε τη ζωή σας χωρίς να χρησιμοποιείτε βιομηχανική ζάχαρη.

Σκεφτείτε το μέλι, τα φρούτα, τον πουρέ αμυγδάλου/φουντουκιού/…, το σιρόπι αγαύης, τη σκόνη κακάο, τη μαύρη σοκολάτα, το ψωμί ολικής άλεσης, τους ελαιούχους σπόρους (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια,…), τους χουρμάδες, το απλό γιαούρτι,… Απολαύστε το!

Η ιδέα της χρήσης πιο υγιεινών εναλλακτικών λύσεων θα πρέπει να είναι μόνο προσωρινή. Θα πρέπει να σας επιτρέψουν να συνηθίσετε τη ζάχαρη, αλλά δεν θα πρέπει να σας κρατήσουν εθισμένους στη γλυκιά γεύση!

Προσοχή : ταδιαιτητικά και τα ζαχαρούχα τρόφιμα δεν αποτελούν εναλλακτική λύση! Είναι ψεύτικοι φίλοι που κρύβουν άλλες μορφές ζάχαρης και μερικές φορές είναι εξίσου ή και περισσότερο θερμιδογόνα από το αρχικό προϊόν!

Προσθέστε τη σωματική δραστηριότητα στις νέες σας συνήθειες, παραμείνετε ενυδατωμένοι (1,5 λίτρο νερό την ημέρα), σταματήστε να τρώτε βιομηχανικά προϊόντα και αρχίστε να μαγειρεύετε! Είναι εύκολο και έχει πολύ καλύτερη γεύση.

Έχετε σκεφτεί να δοκιμάσετε αρωματισμένα ποτά;

Οι αρωματισμένοι καφέδες (καραμέλα, φουντούκι, σοκολάτα κ.λπ.) έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι λιγότερο πικροί. Οι επιλογές είναι τεράστιες και θα δώσουν στον καφέ σας μια γκουρμέ πινελιά.

Σκεφτείτε το ίδιο πράγμα για τα τσάγια και τα αφεψήματα, το καθένα με μια πιο γκουρμέ γεύση από το προηγούμενο! Υπάρχει πληθώρα επιλογών.

Φροντίστε όμως να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες. Ορισμένοι κατασκευαστές προσθέτουν ζάχαρη για την παρασκευή αυτών των αρωματισμένων καφέδων (αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον καπουτσίνο). Αν συμβαίνει αυτό, τα ροφήματα αυτά θα πρέπει να διατηρούνται για περιστασιακή κατανάλωση!

Πώς θα το κάνετε λοιπόν; Διαβάστε τον κατάλογο των συστατικών στα προϊόντα σας, ο οποίος είναι ταξινομημένος κατά φθίνουσα σειρά: τα πρώτα τρόφιμα είναι αυτά που βρίσκονται στη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο τελικό προϊόν. Η ζάχαρη δεν πρέπει να είναι ανάμεσα στα πρώτα συστατικά!

Ο εθισμός στη ζάχαρη είναι ένα κακό της εποχής μας. Η υπερκατανάλωση είναι επιβλαβής για την υγεία σας. Αν έχετε αμφιβολίες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία διαιτολόγο και διατροφολόγο, ώστε να εκτιμήσουμε μαζί την κατάσταση.

Μπορείτε να ξεφύγετε από αυτό! Πιστέψτε στον εαυτό σας.