Orthosiphon ή τσάι java: ο οδηγός και η γνώμη μου

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Orthosiphon ή τσάι java; Γνωρίζετε αυτό το φυτό με τις πολλές αρετές του;

Η φύση βρίθει από θησαυρούς των οποίων τις ιδιότητες δεν γνωρίζουμε! Από απλές θεραπείες μέχρι τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, η παραδοσιακή και φυσική ιατρική χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία φυτών.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με το ορθοσίφωνο, το οποίο χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για τις πολλές και ενδιαφέρουσες ιδιότητές του. Ανακαλύψτε τον πλήρη οδηγό μου για αυτό το φυτό, το οποίο μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό σύμμαχο σε ένα πρόγραμμα αδυνατίσματος.

Ορθοσίφωνας ή τσάι τζαβά

Παρουσίαση

Το Orthosiphon, γνωστό και ως barbiflora, τσάι της Ιάβας ή μουστάκι της γάτας, είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που εκτιμάται πολύ στην παραδοσιακή ιατρική ως βοήθημα σε δίαιτες αδυνατίσματος.

orthosiphon
Το Orthosiphon είναι ένα φαρμακευτικό φυτό που σας βοηθά να χάσετε βάρος

Το Orthosiphon είναι ένας μικρός θάμνος που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, καλλιεργείται γενικά στη Μαλαισία και την Ινδονησία και εισήχθη σε τροπικές χώρες για τις διακοσμητικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το τσάι της Ιάβας καλλιεργείται σε υγρές περιοχές κατά μήκος ποταμών και ελών.

Με ύψος από 30 έως 90 εκατοστά, το orthosiphon παίρνει τη μορφή μικρού θάμνου με αντίθετα φύλλα στο στέλεχος, τριχωτά και στις δύο πλευρές. Η πάνω πλευρά είναι σκούρα πράσινη, ενώ η κάτω πλευρά είναι σε πιο ανοιχτή απόχρωση του πράσινου.

Τα λευκά άνθη έχουν έναν μακρύ στήμονα σε σχήμα μουστάκι γάτας, εξ ου και το όνομα “μουστάκι γάτας”. Εκπέμπουν ένα ευχάριστο, αρωματικό άρωμα.

Καλλιέργεια

Το τσάι της Ιάβας είναι αρκετά εύκολο να καλλιεργηθεί χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα. Γενικά φυτεύεται την άνοιξη σε υγρό, ηλιόλουστο, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος.

Ενεργά συστατικά

Το Ορθοσιφώνιο είναι πλούσιο σε δραστικά συστατικά όπως η ευπατορίνη, η κιρσιμαριτίνη, ο τετραμεθυλαιθέρας της λουτεόλης, ο τετραμεθυλαιθέρας της σκουτελαρεΐνης, η σαλβιγενίνη, η ραμναζίνη, ο τριμεθυλαιθέρας της απιγενόλης και η σινενσετίνη.

Οφέλη και ιδιότητες του ορθοσιφώνου

Το ορθόσιφο εκτιμάται εδώ και αιώνες για τα πολλά οφέλη του για την υγεία, και εδώ είναι μερικά από τα κυριότερα.

Ένα φυσικό διουρητικό

Το Orthosiphon αυξάνει σημαντικά τον όγκο των ούρων, εμποδίζοντας τα βακτήρια να προσκολληθούν στα τοιχώματα του ουροποιητικού συστήματος. Το αποτέλεσμα είναι ο μειωμένος κίνδυνος σχηματισμού των κρυστάλλων που προκαλούν πέτρες στα νεφρά.

Σύμμαχος αδυνατίσματος

Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με δίαιτες αδυνατίσματος, το τσάι Java συμβάλλει στην ενίσχυση της διαδικασίας απώλειας βάρους αποτρέποντας την κατακράτηση νερού και διευκολύνοντας την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό. Αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να πραγματοποιηθεί μια αποσυμφορητική θεραπεία.

Ένα αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό

Οι ενώσεις που περιέχονται στο ορθοσιφώνιο, ιδίως η ευπατορίνη και η σινενσετίνη, είναι σημαντικοί παράγοντες στην καταπολέμηση της εσωτερικής φλεγμονής.

Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις ορισμένων δραστικών συστατικών, όπως η σινενσετίνη και το ροσμαρινικό οξύ, συμβάλλουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και των επιπτώσεων της γήρανσης.

Ρυθμιστής της αρτηριακής πίεσης

Η αγγειοδιασταλτική του δράση στα κύρια αιμοφόρα αγγεία του επιτρέπει τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Διεγείροντας την αποβολή του νερού, μειώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση.

Μορφές χρήσης και δοσολογία

Το Orthosiphon που χρησιμοποιείται στη φυτοθεραπεία έρχεται με τη μορφή αποξηραμένων φύλλων, σκόνης ή υγρού εκχυλίσματος.

Η συνήθης δοσολογία για τη σκόνη ορθοσιφώνου είναι μεταξύ 200 και 600 mg την ημέρα. Αυτή μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ανάγκες και τις θεραπείες και κυρίως σύμφωνα με τις συνταγές των γιατρών.

Συνιστάται να διαιρείται η ημερήσια δόση σε 2 δόσεις, μία το πρωί και μία στο μέσο της ημέρας. Λόγω της διουρητικής του δράσης, δεν συνιστάται η λήψη του το βράδυ. Συνιστάται επίσης να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Σε μορφή τσαγιού βοτάνων, συνιστάται η χρήση μιας δόσης 20 g/λίτρο, η οποία πρέπει να πίνεται 3 φορές την ημέρα, εάν ακολουθείτε μια θεραπεία αδυνατίσματος ή μια αποτοξινωτική απολυμαντική θεραπεία.

Υπάρχουν επίσης κάψουλες από σκόνη τσαγιού της Ιάβας που περιέχουν 10 έως mg φυτικών εκχυλισμάτων. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 2 έως 3 φορές την ημέρα.

orthosiphon
Το Orthosiphon μπορεί να ληφθεί με διάφορους τρόπους: έγχυμα, κάψουλα ή υγρό εκχύλισμα.

Ζεματίστε το αποξηραμένο φυτό σε ένα ποτήρι βραστό νερό. Αφήστε το να σταθεί για περίπου δέκα λεπτά πριν το πιείτε. Το έγχυμα πρέπει να λαμβάνεται 3 φορές την ημέρα.

Προφυλάξεις για τη χρήση και παρενέργειες

Η φυσική θεραπεία με ορθοσιφώνιο δεν συνιστάται για άτομα με νεφρική ή καρδιακή ανεπάρκεια ή για έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες. Άτομα που πάσχουν από νεφρικό κολικό.

Επιπλέον, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να λαμβάνουν μια αγωγή με τσάι τζαβά. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, το φυτό δεν έχει μέχρι στιγμής καμία αξιοσημείωτη παρενέργεια. Ωστόσο, καθώς το ορθόσιφο φημίζεται για την αποστραγγιστική του δράση, συνιστάται έντονα να διατηρείτε καλή ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Συνιστάται επίσης να συμβουλεύεστε πάντα τον παθολόγο σας πριν ξεκινήσετε την πορεία της θεραπείας σας. Συνιστάται έντονα η αυστηρή τήρηση των συνταγογραφούμενων δόσεων.

Πού μπορώ να αγοράσω το ορθοσιφώνιο;

Το Orthosiphon μπορεί να αγοραστεί από φαρμακοποιούς, φαρμακεία, βοτανολόγους και καταστήματα που ειδικεύονται στη φυσική και παραδοσιακή ιατρική. Μπορείτε ακόμη και να το αγοράσετε στο διαδίκτυο από ειδικούς ιστότοπους και να σας παραδοθεί το ορθοσιφώνιο απευθείας στο σπίτι σας.

Αν θέλετε να αγοράσετε φρέσκα φυτά απευθείας, θα πρέπει να ταξιδέψετε στην Ασία, καθώς το ορθοσίφωνο δεν καλλιεργείται στη Γαλλία.

Μια ενδιαφέρουσα συνέργεια: ορθοσίφωνο και πράσινο τσάι

Πολλά εργαστήρια συνδυάζουν τώρα το ορθοσίφωνο και το πράσινο τσάι για να παράγουν ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μείγμα απώλειας βάρους.

Ενώ τα δύο φυτά έχουν από μόνα τους σημαντικά οφέλη για το αδυνάτισμα, τα συνδυασμένα αποτελέσματά τους είναι ακόμη πιο αποτελεσματικά.

orthosiphon
Το μείγμα του ορθοσιφώνου και του πράσινου τσαγιού είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό για την απώλεια βάρους.

Ο συνδυασμός του ορθόσιφωνου και του πράσινου τσαγιού έχει μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις στον οργανισμό, εκτός από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε φυτού:

  • Βέλτιστη καύση των αποθεμάτων λίπους για γρήγορη, χωρίς κίνδυνο απώλεια βάρους,
  • Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά της κατακράτησης νερού και του αυξημένου όγκου ούρων,
  • Ευκολότερη διατήρηση του βάρους μετά από μια δίαιτα αδυνατίσματος,
  • Διευκολύνει την αποβολή των τοξινών από το σώμα για μια απολυμαντική θεραπεία.

Τα φαρμακεία και τα καταστήματα που ειδικεύονται στη φυτοθεραπεία πωλούν γενικά αυτό το μείγμα ορθοσιφωνίου και πράσινου τσαγιού σε μορφή φακελίσκων τσαγιού. Ορισμένα εργαστήρια τα συνδυάζουν με λεμόνι ή άλλα αρώματα για να αποκτήσουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.

Συμπέρασμα

Τα οφέλη του ορθόσιφωνου για τον οργανισμό είναι αδιαμφισβήτητα. Ως φυσική θεραπεία για διάφορες παθήσεις ή για την απώλεια βάρους, είναι ένα αποτελεσματικό φυτό που δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον οργανισμό. Σε συνδυασμό με εξίσου ευεργετικά φυτά, όπως το πράσινο τσάι, τα αποτελέσματά του μπορούν να βελτιστοποιηθούν περαιτέρω.