Θρεπτικά συστατικά: το κλειδί για την υγεία χάρη σε έναν συνδυασμό διατροφής και φυσικών πλεονεκτημάτων

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Σε μια κοινωνία που βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση ευεξίας και ισορροπίας, τα θρεπτικά συστατικά αποτελούν μια πραγματική επανάσταση στον τομέα της υγείας. Προερχόμενα από τη σύντμηση των όρων “θρεπτικά συστατικά” και “φαρμακευτικά προϊόντα”, προσφέρουν μια νέα προσέγγιση στην πρόληψη και τη φροντίδα, βασισμένη σε μια διατροφή εμπλουτισμένη με ουσίες που είναι ευεργετικές για τον οργανισμό μας. Μάθετε πώς αυτά τα “διατροφικά φάρμακα ” βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Κατανόηση των βασικών αρχών των nutraceuticals: μια επιστήμη στην υπηρεσία της υγείας

Ο όρος “nutraceutical” επινοήθηκε από τον Δρ Stephen L. DeFelice το 1989 για να ορίσει τρόφιμα ή συστατικά που συνδέονται με συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία. Τα προϊόντα αυτά προέρχονται από φυτά, ζώα ή μικροοργανισμούς που περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις με θετικές επιδράσεις στην υγεία μας.

Ταξινόμηση των θρεπτικών προϊόντων

Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες θρεπτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων :

 • Θρεπτικά συστατικά: βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα και άλλες ουσίες που απαιτούνται για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού μας.
 • Φυτοθρεπτικά συστατικά: φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και άλλες ιδιότητες.
 • Προβιοτικά: ζωντανοί μικροοργανισμοί που βοηθούν στην ισορροπία της εντερικής χλωρίδας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
 • Ένζυμα: πρωτεΐνες που διευκολύνουν τις χημικές αντιδράσεις στο σώμα μας και υποστηρίζουν το μεταβολισμό μας.

Πώς λειτουργούν

Τα θρεπτικά συστατικά δρουν σε διάφορους στόχους στο σώμα μας, συγκεκριμένα :

 • Πρόληψη χρόνιων ασθενειών, χάρη στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση τους.
 • Ρύθμιση του μεταβολισμού, μέσω της βελτίωσης του γλυκαιμικού και λιπιδαιμικού ελέγχου.
 • Διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενισχύοντας τη φυσική μας άμυνα κατά των λοιμώξεων και των ασθενειών.
 • Βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος, με την προώθηση της ισορροπημένης εντερικής χλωρίδας και την τόνωση της εντερικής λειτουργίας.
fruits dans un bol

Συγκεκριμένα παραδείγματα θρεπτικών ουσιών: ποικιλομορφία και αποτελεσματικότητα

Ορισμένα από τα πιο δημοφιλή διατροφικά προϊόντα που αναγνωρίζονται για τα οφέλη τους στην υγεία περιλαμβάνουν:

Ωμέγα-3

Αυτά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, στον λιναρόσπορο και στα καρύδια. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτική τους δράση.

Πολυφαινόλες

Αυτές οι φυτικές ενώσεις βρίσκονται κυρίως στα φρούτα, τα λαχανικά, το πράσινο τσάι και το κακάο. Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν τα κύτταρά μας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την πρόωρη γήρανση.

Κουρκουμάς

Αυτό το κίτρινο μπαχαρικό είναι γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες, οι οποίες συμβάλλουν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι νευρολογικές διαταραχές και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά, που υπάρχουν σε ορισμένα γιαούρτια, τυριά και συμπληρώματα διατροφής, βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Πώς να ενσωματώσετε τα θρεπτικά συστατικά στην καθημερινότητά σας: συμβουλές και συμβουλές

Για να επωφεληθείτε πλήρως από τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών και να υιοθετήσετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, παραθέτουμε μερικές συστάσεις:

 • Επιδιώξτε την ποικιλομορφία: διαφοροποιήστε τις πηγές των θρεπτικών συστατικών σας καταναλώνοντας τακτικά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, λιπαρά ψάρια και ξηρούς καρπούς.
 • Επιλέξτε φρέσκα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα: τα θρεπτικά συστατικά συχνά καταστρέφονται ή αλλοιώνονται από το μαγείρεμα και τις βιομηχανικές διεργασίες. Επιλέξτε λοιπόν ωμά και βιολογικά προϊόντα για να διατηρήσετε τις θρεπτικές τους ιδιότητες.
 • Προσαρμόστε τη διατροφή σας στις ιδιαίτερες ανάγκες σας: κάθε άτομο είναι μοναδικό και μπορεί να χρειάζεται συμπλήρωμα με ορισμένες ουσίες για να καλύψει ελλείψεις ή να υποστηρίξει τον οργανισμό του απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης ζωής (στρες, ρύπανση, έντονη σωματική δραστηριότητα κ.λπ.).
 • Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας: πριν αρχίσετε να καταναλώνετε θρεπτικά συστατικά, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή ενός γιατρού, διαιτολόγου ή φαρμακοποιού για να καταρτίσετε ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και να παρακολουθείτε την πρόοδο.

Εν ολίγοις, τα nutraceuticals αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για τη βελτίωση της υγείας μας και την πρόληψη χρόνιων ασθενειών μέσω μιας υγιεινής διατροφής εμπλουτισμένης με ευεργετικά συστατικά. Μη διστάσετε, λοιπόν, να εξερευνήσετε αυτόν τον συναρπαστικό τομέα και να κάνετε αυτά τα “nutraceuticals” μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας για να αποκομίσετε όλα τα οφέλη από τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην ευημερία σας.