Συναισθήματα και πιάτο: πώς τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τον τρόπο που τρώμε;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Τοσυναισθηματικό φαγητό είναι μια έννοια που έχει μελετηθεί ευρέως στον τομέα της ψυχολογίας και της διατροφής. Αναφέρεται στη συμπεριφορά του φαγητού ως απάντηση σε συναισθήματα και όχι σε σωματική πείνα. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσω τις διάφορες πτυχές αυτού του φαινομένου και θα κατανοήσω πώς τα συναισθήματα επηρεάζουν τον τρόπο που τρώμε.

Οι μηχανισμοί του συναισθηματικού φαγητού

Με την πάροδο των ετών, έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες για την κατανόηση των νευροβιολογικών και γνωστικών διεργασιών που εμπλέκονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ συναισθημάτων και φαγητού. Έχουν προταθεί δύο κύριοι μηχανισμοί:

  1. Ηδονική ανταμοιβή: Ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη ως απάντηση σε ευχάριστα ερεθίσματα, όπως η κατανάλωση νόστιμου φαγητού. Αυτός ο νευροδιαβιβαστής παράγει μια αίσθηση ευχαρίστησης και ικανοποίησης, οδηγώντας ορισμένους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο για να αντισταθμίσουν τα αρνητικά συναισθήματα.
  2. Ανασταλτικός έλεγχος: Οι εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς ελέγχοντας τις παρορμήσεις, όπως η επιθυμία για φαγητό. Τα έντονα συναισθήματα μπορούν να διαταράξουν αυτούς τους μηχανισμούς ελέγχου, οδηγώντας σε επεισόδια συναισθηματικής διατροφής.

Τα διάφορα συναισθήματα και ο αντίκτυπός τους στη διατροφή

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι δεν έχουν όλα τα συναισθήματα την ίδια επίδραση στη διατροφική μας συμπεριφορά. Ορισμένες συναισθηματικές καταστάσεις μπορούν να ενθαρρύνουν την κατανάλωση τροφής, ενώ άλλες μπορούν να τη μειώσουν.

Θετικά συναισθήματα και φαγητό

Τα θετικά συναισθήματα, όπως η χαρά, η αγάπη ή ο ενθουσιασμός, συχνά συνδέονται με στιγμές μοιράσματος και συντροφικότητας γύρω από το φαγητό. Αυτά τα ευχάριστα συναισθήματα μπορεί να μας ενθαρρύνουν να τρώμε περισσότερο για να παρατείνουμε την ευχαρίστηση. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό κάποιοι άνθρωποι να αντιδρούν διαφορετικά και να δείχνουν λιγότερο ενδιαφέρον για το φαγητό όταν βιώνουν θετικά συναισθήματα.

fille dans la baignoire tenant une tasse en céramique blanche

Αρνητικά συναισθήματα και φαγητό

Τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η θλίψη, ο θυμός, το άγχος ή το στρες, τείνουν να πυροδοτούν καταναγκαστική διατροφική συμπεριφορά σε ορισμένους ανθρώπους. Αυτό είναι γνωστό ως “αδηφαγία”. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που πάσχουν από διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή, είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτές τις παρορμητικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το φαγητό.

Ορισμένα παραδείγματα καταστάσεων όπου τα συναισθήματα επηρεάζουν τη διατροφή

Ορισμένες καθημερινές περιστάσεις μπορούν να αναδείξουν τη σχέση μεταξύ συναισθημάτων και φαγητού:

  • Εορταστικά γεύματα: Σε πάρτι και γιορτές, οι άνθρωποι συχνά υπερκαταναλώνουν. Η χαρά και ο ενθουσιασμός που νιώθουν σε αυτές τις στιγμές ενθαρρύνει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερο από το συνηθισμένο.
  • Άγχος στην εργασία: Οι αγχωτικές καταστάσεις στην εργασία μπορεί να οδηγήσουν σε μια καταναγκαστική ανάγκη να φάει κανείς για να ανακουφιστεί από το άγχος και να νιώσει καλύτερα. Πρόκειται για έναν συναισθηματικό μηχανισμό αντιστάθμισης.
  • Μοναξιά: Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ένα αίσθημα κενού όταν είναι μόνοι τους και προσπαθούν να γεμίσουν το κενό τρώγοντας περισσότερο, ιδιαίτερα τροφές παρηγοριάς όπως σοκολάτα ή γλυκά.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το συναισθηματικό φαγητό;

Για να αντιμετωπίσετε τις βλαβερές συνέπειες της συναισθηματικής διατροφής στη σωματική και ψυχική μας υγεία, παραθέτουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές:

  1. Έχετε επίγνωση των συναισθημάτων σας: Ο εντοπισμός των συναισθημάτων που νιώθετε όταν νιώθετε την ανάγκη να φάτε σας βοηθά να δημιουργήσετε μια σύνδεση μεταξύ αυτών των συναισθημάτων και της διατροφικής σας συμπεριφοράς.
  2. Βρείτε εναλλακτικές λύσεις για να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας: Αντί να στρεφόμαστε στο φαγητό για να καταπραΰνουμε τα συναισθήματά μας, δοκιμάστε χαλαρωτικές δραστηριότητες όπως διαλογισμός, γιόγκα, διάβασμα ή ακρόαση μουσικής.
  3. Τρώτε με επίγνωση: Η εξάσκηση της επίγνωσης κατά τη διάρκεια του γεύματος μας βοηθά να απολαμβάνουμε το φαγητό πιο αποτελεσματικά και να αναγνωρίζουμε τα σήματα κορεσμού που στέλνει το σώμα μας.
  4. Τρώτε ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή: Η καλή διατροφή βοηθά στη ρύθμιση των συναισθημάτων μας και ενισχύει τη γενική μας ευεξία.

Εν ολίγοις, η συναισθηματική διατροφή είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που δείχνει ότι η σχέση μας με το φαγητό υπερβαίνει τις απλές φυσιολογικές ανάγκες. Η κατανόηση αυτής της σχέσης μεταξύ συναισθημάτων και φαγητού μπορεί να μας βοηθήσει να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας.