Σπορόξυλο ασβέστη

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Είναι δύσκολο να βρείτε φυσικά παρασκευάσματα στα φαρμακεία. Πολύ συχνά, αφήνουμε το πεδίο ορθάνοιχτο στους μεγάλους φαρμακευτικούς ομίλους να παράγουν φάρμακα ή προϊόντα που θα μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος. Ωστόσο, η απομάκρυνση από τα φυσικά προϊόντα μπορεί μερικές φορές να προκαλέσει προβλήματα, με παρενέργειες και ανεπιθύμητες παρενέργειες. Όταν όμως επιμένετε σε φυσικά, οργανικά συστατικά στη σύνθεση ενός φαρμάκου, τα αποτελέσματα ελέγχονται απόλυτα. Με αυτόν τον τρόπο, το σαπούνι της φλαμουριάς έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά σε θεραπείες απώλειας βάρους.

Τι είναι το sapwood lime;

Το sapwood είναι ένα μέρος της φλαμουριάς, ζωντανός ιστός όπως τα φύλλα και οι καρποί. Σε αυτό το τμήμα του δέντρου κυκλοφορεί ο ακατέργαστος χυμός. Πρόκειται λοιπόν για ένα νευρωμένο τμήμα που μεταφέρει τεράστια ποσότητα από τα μέταλλα και τα υλικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη του δέντρου. Και αυτό είναι που κάνει αυτό το τμήμα τόσο ενδιαφέρον για κατανάλωση, χάρη στην εξαιρετική του σύνθεση.

Ο χυμός φλαμουριάς συγκομίζεται με παραδοσιακές μεθόδους, με σεβασμό στη φύση.

Αλλά όταν μιλάμε για φλαμουριά, μιλάμε για το είδος από το Roussillon, γιατί αυτό είναι που χρησιμοποιούμε για την εξαγωγή του χυμοτόμου, το tilia sylvestris. Μόνο αυτή η ποικιλία έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Το χυμονόξυλο είναι το τρυφερό μέρος του δέντρου. Στην προκειμένη περίπτωση, η φλαμουριά. Πρόκειται για το ελαφρύ ξύλο ακριβώς κάτω από το φλοιό. Στο άλλο άκρο του φάσματος βρίσκεται το πυρηνόξυλο, στο κέντρο του κορμού. Αυτά τα δύο διακρίνονται εύκολα. Το σομφό ξύλο είναι ελαφρύ και μαλακό. Το πυρηνόξυλο είναι πιο σκούρο και πιο σκληρό. Καθώς ο χυμός ανεβαίνει, το σομφό ξύλο φορτώνεται με νερό από το έδαφος και μεταφέρει τα μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των δέντρων, τα οποία συχνά είναι ηλικίας πολλών εκατοντάδων ετών.

Το χυμοξύλι της φλαμουριάς θεωρείται ότι έχει πολλές αρετές. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι αποστραγγιστικές, διουρητικές και αδυνατιστικές του ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος χάρη στη βιολογική χρήση. Λειτουργεί επίσης ως αντισπασμωδικό, για να ηρεμήσει το στομάχι σε περίπτωση πόνου ή δυσκολίας στην πέψη.

Δεν παράγουν όλα τα δέντρα χυμοξυλεία

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, μόνο οι φλαμουριές της περιοχής του Roussillon μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγωγή χυμοτόμου με θεραπευτικές αρετές – αρετές που συνδέονται άρρηκτα με την ποιότητα του νερού της περιοχής, η οποία είναι επίσης γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό!

Στην πραγματικότητα, μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των φυτεμένων δέντρων μπορεί να κοπεί για την εξαγωγή του χυμοτόμου.

Πρώτα απ’ όλα, το δέντροπρέπει ναέχει φτάσει σε μια ορισμένη ωριμότητα, επομένως ο κορμός πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 ετών. Εκτός από τον κορμό, τα άλλα μεγάλα κλαδιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αφαίρεση του σομφού. Τα μικρότερα κλαδιά είναι άχρηστα, καθώς δεν περιέχουν επαρκώς πλούσιο χυμοξύλιο. Επιπλέον, πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά τα δέντρα, καθώς κόβονται. Οποιοδήποτε λάθος θα έχει ως αποτέλεσμα 25 χρόνια χαμένης ανάπτυξης. Ομοίως, αν το δέντρο αφεθεί να μολυνθεί ή να σαπίσει, δεν θα είναι πλέον αξιοποιήσιμο…

Δεύτερον, η συγκομιδή μπορεί να γίνει μόνο κατά τη διάρκεια μιας σύντομης περιόδου του έτους. Θα πρέπει να περιμένετε μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν ο χυμός αρχίζει να ανεβαίνει, και τότε υπάρχει ένα παράθυρο 6 έως 8 εβδομάδων κατά τη διάρκεια του οποίου τα δέντρα μπορούν να κοπούν, να ξεφλουδιστούν και οι πλάκες να στεγνώσουν στην ύπαιθρο στον ήλιο.

Το πλεονέκτημα αυτής της περιόδου είναι ότι το δέντρο είναι σε πλήρη εγρήγορση και παράγει τεράστια ποσότητα χυμού. Τόσο πολύ, ώστε μόλις κοπεί, το ξύλο μοιάζει σαν να είναι υγρό.

Πώς γίνεται η προετοιμασία του ξυλοτεμαχίου της φλαμουριάς;

Δεν υπάρχει τίποτα περίπλοκο. Φυσικά, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παρασκευάσετε ένα αφέψημα, ανάλογα με το αν είστε πουριτανοί ή έχετε μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση- αν αφιερώνετε χρόνο για να παρασκευάσετε ή αν αναζητάτε μια γρήγορη, άμεση λύση.

Για να ετοιμάσετε ένα πραγματικό αφέψημα με βάση το χυμό του ανθού της φλαμουριάς, πρέπει να τοποθετήσετε περίπου 40 γραμμάρια ξυλαράκια σε ένα λίτρο κρύο νερό. Το μείγμα θα πρέπει στη συνέχεια να θερμανθεί σε ήπια σιγοβράση για περίπου είκοσι λεπτά. Ένας πραγματικός πουριτανός θα σας πει να μην καλύψετε την κατσαρόλα για να επιτρέψετε στους υδρατμούς να διαφύγουν. Στο τέλος του μαγειρέματος, μόνο τα 2/3 του μείγματος θα πρέπει να παραμείνουν στην κατσαρόλα και θα πρέπει να το πιείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το αφέψημα δεν μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για αρκετές ημέρες.

Δεν έχουν όλοι το χρόνο να παρασκευάσουν το δικό τους αφέψημα από χυμό φλαμουριάς. Για αυτούς τους ανθρώπους, αρκετοί κατασκευαστές έχουν καταφέρει να αναπτύξουν αμπούλες που περιέχουν ένα έτοιμο προς χρήση διάλυμα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να το καταπιείτε σαν να πίνετε μια αμπούλα με βιταμίνες. Εδώ, δεν πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ρόφημα αδυνατίσματος που παρασκευάζεται με έγχυση, αλλά μάλλον για ένα συμπύκνωμα που εξάγεται με ψυχρό τρόπο.

Είναι εύκολο να προετοιμάσετε ένα αφέψημα από χυμό φλαμουριάς, αλλά πρέπει να το πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ποιες αρετές αποδίδονται στο χυμονόξυλο της φλαμουριάς;

Το χυμονόξυλο της φλαμουριάς αποτελούσε παλαιότερα μέρος της ευρείας γκάμας θεραπειών των γιαγιάδων. Θεωρούνταν ένα αυτοτελές φάρμακο, που δικαιολογούσε τη χρήση του σε πολλές περιπτώσεις. Μάλιστα, υπήρξε μια εποχή που η αγορά του σαπουνόξυλου της φλαμουριάς αποζημιωνόταν από την κοινωνική ασφάλιση. Σήμερα, βέβαια, αυτό δεν ισχύει πλέον.

Μια δράση στο συκώτι

Τα αφεψήματα αυτού του δέντρου περιέχουν ουσίες που έχουν επίδραση στο συκώτι. Το συκώτι διεγείρεται. Και η διέγερση σημαίνει καλύτερο μεταβολισμό. Αυτό είναι γνωστό ως απολυμαντική δράση.

Ορισμένες εποχές του έτους είναι διαβόητες για την απόφραξη του ήπατος. Για παράδειγμα, η εορταστική περίοδος, το Πάσχα και ούτω καθεξής. Αυτές είναι εποχές που τρώμε πολύ και το συκώτι φουσκώνει. Καθώς το συκώτι είναι ένα όργανο από το οποίο περνάει το αίμα και το οποίο λειτουργεί ως φίλτρο, φράζει από ακαθαρσίες και τοξίνες που έχει καταπιεί ο οργανισμός.

Η κατανάλωση χυμοτόμου φλαμουριάς επιτρέπει στο συκώτι να παράγει περισσότερους χυμούς και να απομακρύνει καλύτερα όλα τα απόβλητα. Ο χρόνος που απαιτείται για τον καθαρισμό του οργανισμού ποικίλλει, αλλά μια πορεία θεραπείας που διαρκεί περίπου δέκα ημέρες θεωρείται συχνά απαραίτητη για ένα συνολικό αποτέλεσμα αδυνατίσματος.

Δράση στα νεφρά

Ο χυμός φλαμουριάς έχει επίσης αποστραγγιστική επίδραση στα νεφρά. Όπως πολλά τσάγια βοτάνων, διεγείρει την εκκένωση των υγρών του σώματος. Και αυτό ισχύει και εδώ.

Τα νεφρά τείνουν να λειτουργούν άσχημα όταν δεν ενυδατωνόμαστε σωστά, καθώς ο όγκος των υγρών στο σώμα βοηθά στην αραίωση του αίματος και επίσης στην εξαγωγή των αποβλήτων και των τοξινών από το σώμα με τη μορφή ούρων. Ωστόσο, όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, αυτές οι ακαθαρσίες τείνουν να καθιζάνουν και να σχηματίζουν μικρές πέτρες. Αυτές είναι γνωστές ως πέτρες στα νεφρά.

Σήμερα, η απλούστερη μέθοδος είναι μια νοσοκομειακή επέμβαση με τη χρήση υπερήχων για τη διάσπαση των λίθων. Το σαπούνι δρα ιδιαίτερα σε αυτό το σημείο και διαλύει το ουρικό οξύ. Αυτό το οξύ είναι η αιτία των λίθων στα νεφρά και της ουρικής αρθρίτιδας.

Δράση σε άλλα εσωτερικά όργανα

Εκτός από το συκώτι και τα νεφρά, το sapwood της φλαμουριάς δρα και σε άλλα όργανα του πεπτικού συστήματος.

Η δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης ρυθμίζεται καλύτερα. Αυτό σημαίνει ότι παράγει χολή σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού και ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα όταν ο οργανισμός προσλαμβάνει πάρα πολλές τροφές που είναι πολύ λιπαρές, πολύ πλούσιες ή πολύ αλκοόλ. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η πέψη δυσκολεύει, γεγονός που επιλύεται με μια θεραπεία από χυμό φλαμουριάς.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τα έντερα λειτουργούν καλύτερα κατά τη διάρκεια και μετά από αυτή τη θεραπεία με αφέψημα.

Τέλος, για τα άτομα που πάσχουν από κατακράτηση νερού, το sapwood φλαμουριάς έχει ένα αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα. Αποστραγγίζει το σώμα και εμποδίζει τα κύτταρα να συγκρατούν πολύ νερό.

Ο χυμός φλαμουριάς συλλέγεται στους πρόποδες του βουνού Canigou.

Σπασμολυτική δράση

Όταν μιλάμε για αντισπασμωδικό, πρέπει να καταλάβουμε ότι δρα κυρίως στους λείους μύες. Αυτοί είναι οι μύες που επενδύουν το εσωτερικό των οργάνων. Επομένως, πρέπει να αντιδιαστέλλονται με τους σκελετικούς μύες, αυτούς που είναι ορατοί: δικέφαλος, ισχίο, μέγιστος γλουτιαίος μυς κ.λπ.

Οι λείοι μύες είναι εκείνοι που δεν είναι ορατοί. Καλύπτουν όλα τα όργανα που πρέπει να συστέλλονται, με άλλα λόγια σχεδόν όλα. Βρίσκονται στο στομάχι, τα έντερα, τη χοληδόχο κύστη, την ουροδόχο κύστη κ.ο.κ. Πρόκειται για κοίλα όργανα (στομάχι, ουροδόχος κύστη) ή σωληνοειδή όργανα (έντερα) που συστέλλονται φυσιολογικά για να λειτουργήσουν.

Στην πραγματικότητα, λειτουργούν ασυνείδητα. Κανείς δεν αισθάνεται ότι αυτοί οι μύες λειτουργούν. Όλα αυτά τα διαχειρίζεται το αυτόνομο (ή σπλαχνικό) νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει ό,τι δεν είναι εκούσιο.

Αυτοί οι μύες επίσης μερικές φορές προκαλούν κράμπες. Πρόκειται για εσωτερικούς πόνους από τους οποίους είναι δύσκολο να απαλλαγείτε, επειδή δεν μπορούν να υποστούν μασάζ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα αφέψημα από χυμό φλαμουριάς είναι τέλειο, καθώς δρα άμεσα στον πόνο και τον μειώνει. Αυτό είναι γνωστό ως αντισπασμωδικό. Το αποτέλεσμα αυτό παράγεται από μία από τις ουσίες που περιέχονται στο χυμοτόπι: τη φλωρογλυκινόλη.


Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση του χυμοτόμου της φλαμουριάς;

Το Sapwood είναι μέρος της φλαμουριάς και ως εκ τούτου είναι απολύτως φυσικό. Όταν πίνεται ως αφέψημα, είναι ακόμη πιο εύπεπτο και πιο ήπιο για τον οργανισμό. Ωστόσο, καθώς έχει στοχευμένη δράση στο συκώτι, τα άτομα με ηπατικά προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα άτομα που πάσχουν από ηπατικό κολικό. Η κατάποση ενός αφεψήματος χυλοπίτας μπορεί να προκαλέσει μια μικρή κρίση.

Πέρα από αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση του χυμοτόμου της φλαμουριάς.

Από πού μπορώ να αγοράσω το χυμονόξυλο φλαμουριάς;

Πρόκειται για ένα ασυνήθιστο προϊόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σπάνιο. Και αν αναζητάτε ένα ποιοτικό προϊόν, είναι απαραίτητο να αγοράζετε γαλλικό. Υπάρχουν υποκατάστατα προϊόντα στο τμήμα συμπληρωμάτων διατροφής και αδυνατίσματος από άλλα μέρη του κόσμου, αλλά είναι χλωμά αντίγραφα του δικού μας, όπου μια και μόνη οικογένεια εξακολουθεί να παρασκευάζει αυτή την προγονική τεχνογνωσία με το χέρι.

Ξεχάστε λοιπόν τα σούπερ μάρκετ και τις γενικές υπεραγορές όταν πρόκειται να κάνετε μια αγορά. Αντ’ αυτού, επισκεφθείτε έναν βοτανολόγο ή ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων.

Τέλος, υπάρχουν και επιλογές για αγορές μέσω διαδικτύου, αλλά αυτές είναι σχετικά λίγες σε αριθμό. Και υπάρχουν πολλοί φυσικοί έμποροι λιανικής πώλησης που θα σας δώσουν επίσης καλές συμβουλές για την προετοιμασία και τη χρήση.

Ο χυμός φλαμουριάς έχει ιδιότητες αδυνατίσματος χάρη στις αποστραγγιστικές του ιδιότητες

Υπάρχουν επιστημονικές συμβουλές σχετικά με τον χυμό φλαμουριάς;

Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες παρατηρούσαν πάντα τη φύση πριν παράγουν φάρμακα. Επομένως, είναι βέβαιο ότι έχουν μελετήσει στο μικροσκόπιο το σαμπούκο φλαμουριάς για να μάθουν τα ενεργά συστατικά του και να παράγουν φάρμακα από αυτό.

Όσον αφορά την επιστημονική βιβλιογραφία, το ξύλο της φλαμουριάς είναι ένα ξεχωριστό θέμα, με βιβλία διαφορετικού βαθμού επιστημονικής λεπτομέρειας αφιερωμένα σε αυτό και πολυάριθμες διδακτορικές διατριβές.

Κάποιες από τις δράσεις του χυμοτόμου έχουν αποδειχθεί επιστημονικά χάρη στη σύνθεσή του. Αυτό ισχύει για τη δράση διάλυσης του ουρικού οξέος και τις διουρητικές ιδιότητες του αφεψήματος. Τα αποτελέσματα παρατίθενται σε μια “Φαρμακολογική μελέτη του χυμοξυλικού ξύλου της Tilia sylvestris” του Dr. Cahen.

Η λεπτομερής ανάλυση των συστατικών του χυμοξυλικού ξύλου δείχνει ότι στη βασική του σύνθεση περιέχει τεράστιο αριθμό πολυφαινολών.

Σε αυτές περιλαμβάνονται οι φθορογλυκινόλες, που αναλύονται σε άλλο σημείο αυτού του άρθρου, οι οποίες έχουν αντισπασμωδικές ιδιότητες.

Υπάρχει επίσης η τιλιαδίνη, με αποδεδειγμένη αποστραγγιστική δύναμη, τανίνες με αντιοξειδωτική δράση και κουμαρίνες. Οι τελευταίες έχουν μια σειρά από ιδιότητες: φλεβοτονωτικές, αγγειοπροστατευτικές, αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις.