Σουηδικό ελιξίριο

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Πίσω από αυτό το όνομα κρύβεται ένα φάρμακο που είναι ταυτόχρονα διεγερτικό και καταπραϋντικό. Πρόκειται για ένα φάρμακο που χρονολογείται εδώ και αρκετούς αιώνες και έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς. Σήμερα, αποτελεί μέρος της φυτικής φαρμακοποιίας μας, συμβάλλοντας στη μείωση των επιπέδων άγχους και καταπραΰνοντας μας κατά τη διάρκεια ορισμένων δύσκολων περιόδων.

Τι είναι το σουηδικό ελιξίριο;

Το σουηδικό ελιξίριο είναι ένα φυτικό παρασκεύασμα που χρονολογείται εδώ και αιώνες. Ξεχασμένο για ένα διάστημα, ανακαλύφθηκε ξανά και αναβαθμίστηκε από έναν Αυστριακό βοτανολόγο.

Για την παρασκευή του σουηδικού ελιξίριου χρησιμοποιούνται πολλά συστατικά

Για να φτάσουμε στην τελική συνταγή, διάφορα φυτά, φύλλα ή άνθη διαβρέχονται σε ισχυρό οινόπνευμα ή λικέρ. Όπως συμβαίνει συχνά, το οινόπνευμα χρησιμοποιείται για την εκχύλιση των δραστικών συστατικών με φυσικό τρόπο μέσω εμποτισμού. Μετά από μια περίοδο ανάπαυσης, το αλκοόλ που χρησιμοποιείται έχει αφαιρέσει τα ενεργά συστατικά που απαιτούνται για την παρασκευή και στη συνέχεια μετατρέπεται σε ελιξίριο.

Το δεύτερο πλεονέκτημα του οινοπνεύματος είναι η ικανότητά του να συντηρεί, πράγμα που σημαίνει ότι το ελιξίριο μπορεί να διατηρηθεί για χρόνια σε ένα ντουλάπι χωρίς την ανάγκη ψύξης (ψυγείο κ.λπ.).

Ποια είναι η προέλευση του ελιξήριου του Σουηδού;

Η προέλευση αυτού του φυσικού φαρμάκου είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Τίποτα δεν είναι βέβαιο, εκτός από το ότι εξελίχθηκε με την πάροδο των αιώνων. Όσον αφορά εμάς τους σύγχρονους ανθρώπους, ο βασικός συντελεστής της επιτυχίας του ήταν η Αυστριακή βοτανολόγος Maria Threben. Ήταν αυτή που βρήκε τη φόρμουλα και την περιέλαβε στο βιβλίο της “La santé à la pharmacie du Bon Dieu”.

Πού την βρήκε και ποιος την ενέπνευσε; Οι απόψεις διίστανται: κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για σουηδικό έργο, αλλά το όνομα του προσώπου που βρίσκεται πίσω από το χειρόγραφο δεν είναι γνωστό.

Από την άλλη πλευρά, είναι δυνατόν να πάμε πίσω στο χρόνο και να βρούμε διάφορα αφέψημα του ίδιου τύπου. Στην αρχαιότητα, για παράδειγμα, το Theriac χρησιμοποιούνταν ως ισχυρό αντίδοτο. Εκείνη την εποχή, οι δηλητηριάσεις ήταν συνηθισμένες. Τόσο σε ίντριγκες για την εξουσία όσο και στο σπίτι, επειδή τα φυτά ήταν κοντά και μπορούσαν εύκολα να καταποθούν κατά λάθος ή ακούσια. Επομένως, η ύπαρξη ενός αντίδοτου δηλητηρίου ήταν ζωτικής σημασίας.

Έτσι, με την πάροδο των αιώνων, η συνταγή ενισχύθηκε. Οι άνθρωποι προσέθεταν φυτά και ρίζες όταν ανακάλυπταν κάποια θεραπευτική αρετή. Αυτό κατέστησε δυνατή τη δημιουργία ενός γενικού ελιξίριου για τη θεραπεία όλων των παθήσεων.

Από τι αποτελείται το ελιξίριο του Σουηδού;

Όπως είναι αναμενόμενο, ο στόχος του ελιξίριου του Σουηδό είναι να καθαρίζει τον οργανισμό και να είναι βιολογικό. Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί μια σειρά από φυτά και φυσικά συστατικά, τα οποία αναλύονται παρακάτω. Ο κατάλογος δεν είναι καθόλου εξαντλητικός, καθώς χρησιμοποιούνται σχεδόν 50 φυτά για την παραγωγή του ελιξιρίου. Τούτου λεχθέντος, αυτά που παρουσιάζονται εδώ είναι τα πιο σημαντικά.

Ρίζα αγγελικής

Η Angelica archangelica είναι ένα λουλούδι του οποίου η ρίζα χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς. Πρώτον, ενεργοποιεί την έκκριση χολής, η οποία διεγείρει το συκώτι. Διεγείρονται επίσης οι γαστρικοί και παγκρεατικοί χυμοί. Αυτό βελτιώνει την πέψη.

Ρίζα Zedoaria

Το Curcuma zedoaria είναι μέλος της οικογένειας του κουρκουμά. Ως εκ τούτου, βοηθά την πέψη για όσους δυσκολεύονται στην πέψη. Είναι επίσης πλούσια σε μέταλλα και καθαρίζει το αίμα. Ανακουφίζει επίσης από τους κολικούς.

Ραβέντι

Το ραβέντι είναι ένα κοινό φυτό στην Ευρώπη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, καταναλωνόταν με τη μορφή μαρμελάδας ή άλλων προϊόντων. Σήμερα, έχει χάσει μέρος της ελκυστικότητάς του. Αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ ενδιαφέρον, καθώς καθαρίζει τον οργανισμό και διεγείρει την εντερική διέλευση.

Αλπική ρίζα καρλίνας

Η Carlina acaulis είναι μια χρήσιμη προσθήκη σε αυτό το αφέψημα. Πράγματι, μέχρι στιγμής, υπάρχουν πολλά συστατικά με ιδιότητες που διευκολύνουν την έκκριση της χολής και των χυμών. Η αλπική καρλίνα, από την πλευρά της, διευκολύνει την εκκένωση της χολής και των τοξινών από το σώμα. Πρόκειται λοιπόν για ένα συστατικό που καθαρίζει τον οργανισμό, το οποίο είναι μια εξαιρετικά σημαντική λειτουργία.

Σαφράν

Θεωρείται ένα από τα σπανιότερα και ακριβότερα μπαχαρικά, ο κρόκος εξάγεται από ένα λουλούδι. Δεν έχει μόνο ωραία γεύση, αλλά έχει και άλλες ιδιότητες. Ηρεμεί το στομάχι και ανακουφίζει από τους σπασμούς. Για τα άτομα με πεπτικά προβλήματα, είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση σε φάρμακα όπως τα σπασμωδικά.

Καμφορά

Η καμφορά χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τις ιδιαίτερες ιδιότητές της. Είναι ένα φυσικό αντισηπτικό. Είναι φυσικά καλή για την καταπολέμηση των λοιμώξεων με τη μορφή καταπλάσματος ή λαμβάνεται ως έγχυμα. Βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία του αίματος.

Senna

Το φύλλο αυτού του φυτού χρησιμοποιείται για την παρασκευή του σουηδικού ελιξιρίου και το κύριο πλεονέκτημά του είναι ότι είναι φυσικό καθαρτικό. Σε συνδυασμό με ένα φυτό όπως η ρίζα αλπικής καρλίνης, επιτρέπει στον οργανισμό να απαλλαγεί από ό,τι δεν χρειάζεται και να χάσει βάρος.

Αλόη

Η αλόη είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται πολύ στα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά και στα προϊόντα ομορφιάς. Ο χυμός της χρησιμοποιείται για τις πολλές αρετές του. Είναι ένα φυσικό στυπτικό. Είναι απολυμαντικό, όπως η καμφορά, και θεραπευτικό μέσο. Θεραπεύει τόσο τις εξωτερικές όσο και τις εσωτερικές πληγές. Τέλος, είναι ένα φυσικό καθαρτικό όταν λαμβάνεται κατάποση και επομένως χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως η σέννα. Χρησιμοποιείται επίσης ως βοήθημα αδυνατίσματος σε συμπληρώματα διατροφής.

Η αλόη βρίσκεται σε διάφορες συνθέσεις

Μύρο

Η χρήση της χρονολογείται πιο παλιά από όσο μπορεί να θυμηθεί κανείς. Ήδη στη Βίβλο, οι Μάγοι το έφεραν στο βρέφος Ιησού. Και δικαιολογημένα, οι πολλές αρετές του το έκαναν θησαυρό. Αντιμετωπίζει τις μολύνσεις των βλεννογόνων μεμβρανών. Με άλλα λόγια, προστατεύει το εσωτερικό του σώματος, ιδιαίτερα τα πιο ευάλωτα σημεία. Με άλλα λόγια, οτιδήποτε έρχεται σε επαφή με εξωτερικά στοιχεία, όπως το στόμα, ο οισοφάγος, το στομάχι και τα έντερα. Έχει επίσης την πρόσθετη αρετή της προστασίας των εντέρων.

Theriac

Αυτό εξετάζεται νωρίτερα σε αυτό το άρθρο. Το Theriac είναι ένα μείγμα φυτών. Συχνά αναφέρεται ως βενετσιάνικη θηρία. Το μείγμα ποικίλλει από μια δωδεκάδα διαφορετικών φυτών έως αρκετές δωδεκάδες. Η θηραϊκή αγοράζεται ως έχει από εξωτερικούς κατασκευαστές πριν προστεθεί στο παρασκεύασμα, οπότε η σύνθεση μπορεί να διαφέρει από τη μια θηραϊκή στην άλλη.

Τι περιέχει το σουηδικό ελιξίριο;

Τελικά, το ελιξίριο του Σουηδού περιέχει πολλά πράγματα και μερικές φορές είναι δύσκολο να βρει κανείς τον δρόμο του. Αν βάλουμε στην άκρη όλα τα οργανικά δραστικά συστατικά, μπορούμε να δούμε ότι η σύνθεση του μείγματος αποτελείται κυρίως από

  • Θρεπτικά συστατικά
  • Αντιοξειδωτικά

Πολλά από αυτά ανήκουν στην οικογένεια των τζινσενοσιδών. Αυτό είναι το σημείο που πρέπει να προσέξετε πριν από την αγορά, καθώς θα καθορίσει αν είναι χρήσιμο ή όχι.

Τέλος, το δεύτερο σημαντικό σημείο που πρέπει να ελέγξετε πριν αγοράσετε ένα σουηδικό ελιξίριο είναι η ακριβής σύνθεσή του, μέχρι και την πιο μικρή ρίζα. Κάθε στοιχείο είναι σημαντικό και η αλληλεπίδραση μεταξύ των διαφόρων συστατικών δεν είναι λιγότερο σημαντική.

Ποιες είναι οι αρετές και τα οφέλη του σουηδικού ελιξιρίου;

Πολλές αρετές αποδίδονται στο ελιξίριο της Σουηδίας. Αυτές είναι προφανώς παρόμοιες με εκείνες των συστατικών, αλλά ο συνδυασμός ενισχύει σημαντικά τα οφέλη του κάθε φυτού.

  • Καταπολεμά τις μολύνσεις του σώματος, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, καθώς το ελιξίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση του δέρματος.
  • Καταπολεμά τις φλεγμονές. Το ανθρώπινο σώμα υπόκειται σε πολλές καταπονήσεις. Οι υπερβολικά γλυκές, αλμυρές ή υπερ-επεξεργασμένες τροφές έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο πεπτικό σύστημα. Και δεν είναι καλύτερα για το δέρμα, επειδή η ρύπανση του περιβάλλοντος και οι αλλαγές της θερμοκρασίας είναι επιθετικοί παράγοντες για τον πρώτο φραγμό του σώματος.
  • Το ελιξίριο ενισχύει την παραγωγή χολής και χυμών για να μπορέσει το σώμα να χωνέψει και να αφομοιώσει καλύτερα τις τροφές που προσλαμβάνει. Λειτουργεί επίσης ως απολυμαντικό και καθαρτικό, διευκολύνοντας την αποβολή των προσλαμβανόμενων τοξινών και οτιδήποτε δεν χρειάζεται ο οργανισμός.
  • Το ελιξίριο βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα και την κυκλοφορία του αίματος χάρη στα πολλά αντιοξειδωτικά που περιέχει.
  • Το ελιξίριο έχει ρόλο στην απώλεια βάρους. Όσοι επιθυμούν να αδυνατίσουν μπορούν να το καταναλώσουν.
Είναι δυνατόν να χάσετε βάρος με βιολογικό τρόπο

Το σουηδικό ελιξίριο έχει μειονεκτήματα;

Αυστηρά μιλώντας, δεν υπάρχουν κίνδυνοι με το ελιξίριο του Σουηδού. Φυσικά, πρόκειται για ένα μείγμα φυτών και πρέπει πάντα να έχετε κατά νου την πιθανότητα αλλεργίας ή υπερευαισθησίας σε ορισμένα συστατικά. Αλλά και πάλι, τα φυτά που χρησιμοποιούνται απέχουν πολύ από το να είναι τα πιο αλλεργιογόνα. Τούτου λεχθέντος, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί…

Εκτός από αυτόν τον μικροσκοπικό κίνδυνο, δεν υπάρχουν αντενδείξεις για έγκυες γυναίκες ή άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Ποια είναι η δοσολογία για αυτό το αφέψημα;

Ανεξάρτητα από τη μάρκα, η οργανική σύνθεση είναι λίγο-πολύ πανομοιότυπη.

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δοσολογία που πρέπει να υιοθετηθεί, αλλά θα πρέπει να προσαρμόζεται στην κατάσταση. Το σουηδικό ελιξίριο μπορεί να λαμβάνεται σποραδικά, ανάλογα με τις ανάγκες ή στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης ή μικρότερης θεραπείας. Τούτου λεχθέντος, είναι προτιμότερο να λαμβάνετε τακτικά μαθήματα θεραπείας διάρκειας 2 έως 3 εβδομάδων παρά να το λαμβάνετε συνεχώς, ώστε να μην αφήνετε τον οργανισμό να προσαρμοστεί. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις θεραπείες αδυνατίσματος.

Εάν λαμβάνεται κατά περίπτωση, απλά πάρτε το μετά από ένα βαρύ γεύμα ή όταν υποφέρετε από δυσπεψία, φούσκωμα κ.λπ. Ο πυθμένας ενός ποτηριού, μερικά εκατοστόλιτρα

Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να λαμβάνετε 10 έως 15 σταγόνες την ημέρα εκτός των γευμάτων. Έτσι δίνεται χρόνος στον οργανισμό να αφομοιώσει όλα τα ενεργά συστατικά.

Για όσους επιλέγουν την εξωτερική εφαρμογή, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή κομπρέσας, βάλσαμου ή καταπλάσματος για την αντιμετώπιση πληγών, διαστρεμμάτων κ.λπ. Το γαργάρισμα είναι επίσης δυνατό.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο δέρμα;

Είναι απολύτως δυνατό να χρησιμοποιήσετε το σουηδικό ελιξίριο για εξωτερική χρήση, ακόμη και αν η κύρια χρήση του είναι εσωτερική. Το δέρμα είναι ένας φραγμός που, όπως και οι βλεννογόνοι του σώματος, δέχεται πολλές επιθέσεις, όπως πληγές, αιματώματα, τσιμπήματα, ερυθρότητα και ερεθισμό. Ακόμη και δερματικές ασθένειες όπως η ψωρίαση.

Για να καταπραΰνετε τον πόνο ή τον κνησμό, μπορείτε να φτιάξετε ένα κατάπλασμα με το ελιξίριο ή ακόμα και ένα βάλσαμο. Για να το κάνετε αυτό, απλά μουλιάστε ένα πανί ή μαντήλι στο ελιξίριο και τοποθετήστε το στην επώδυνη περιοχή. Αυτό ηρεμεί τη φλεγμονή και επουλώνεται γρηγορότερα. Να θυμάστε ότι η αλόη είναι ένα φυσικό στυπτικό, απολυμαντικό και επουλωτικό μέσο. Για το βάλσαμο, απλά αναμείξτε μερικές σταγόνες του ελιξιρίου με μια κρέμα Nivea, για παράδειγμα.

Το σουηδικό ελιξίριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας ελιξίριο;

Ναι, μπορείτε! Και αυτό είναι που είναι τόσο υπέροχο σε αυτό. Δεν χρειάζεται να βασιστείτε σε μια φαρμακευτική εταιρεία ή σε οποιοδήποτε λόμπι. Στην πραγματικότητα, όλα τα συστατικά αδυνατίσματος που χρειάζεστε μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα, βοτανοπωλεία ή ακόμη και στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να βρείτε ακόμη και τη συνταγή, αν κάνετε μια μικρή έρευνα ή αγοράσετε βιβλία σχετικά με το θέμα.

Εάν επιλέξετε ένα σπιτικό παρασκεύασμα, πρέπει να καθορίσετε μια δοσολογία για μια δεδομένη ποσότητα. Τα περισσότερα συστατικά είναι σχεδιασμένα για παρασκευάσματα 1 ή 1,5 λίτρου.

Να θυμάστε, επίσης, ότι χρειάζεστε ένα οινόπνευμα ή λικέρ για να διαβρώσετε το μείγμα. Φυσικά πικρό, το σουηδικό ελιξίριο μπορεί να έχει άσχημη γεύση για μερικούς ανθρώπους που είναι ευαίσθητοι στην πικράδα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επιλέξετε ένα απόσταγμα φρούτων ή κάποιο άλλο γλυκό απόσταγμα για να καλύψετε την πικράδα. Άλλοι θα επιλέξουν ισχυρά αποστάγματα ή λικέρ, όπως χαλβά, αχλάδι, ουίσκι κ.λπ.