Σας παχαίνει το κρασί;

[Το άρθρο ενημερώθηκε στις 08/09/2023]

Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την υγεία και τη διατροφή σας. Όσοι ανησυχούν ιδιαίτερα για το βάρος τους κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το κρασί, το ποτό που ταιριάζει τόσο καλά με τα γεύματα. Ενώ το κρασί είναι προνομιακός μάρτυρας υπέροχων ιστοριών και αναμνήσεων γύρω από το τραπέζι, μπορεί να έχει πολλές πτυχές όταν έρχεται αντιμέτωπο με την επιστήμη της διατροφής. Πολλοί άνθρωποι θέτουν το ερώτημα: Σας παχαίνει το κρασί;

Το αλκοόλ γενικά

Ορισμένες από τις τροφές που τρώμε περιέχουν αλκοόλ. Το σώμα μας το χρειάζεται καθημερινά, αλλά σε μικρές δόσεις.

Ωστόσο, η μπύρα, το ρούμι και άλλα είδη αλκοόλ περιέχουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και θερμίδων. Η κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Στην πραγματικότητα, περιέχουν πολύ λίγα πράγματα που είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Το κρασί, από την άλλη πλευρά, είναι ένα αλκοολούχο ποτό με χαρακτηριστικά που είναι χρήσιμα για την πέψη και τον οργανισμό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι μεσογειακοί άνθρωποι, οι οποίοι καταναλώνουν αυτό το ποτό λίγο πολύ τακτικά, επηρεάζονται τόσο λίγο από ασθένειες που σχετίζονται με την κυκλοφορία του αίματος.

Le vin fait-il grossir ?
Το κρασί είναι ένα αλκοολούχο ποτό με οφέλη για την υγεία.

Τα διάφορα κρασιά

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κρασιού:

  • Κόκκινο
  • Λευκό
  • Ροζέ

Διαφέρουν ουσιαστικά ως προς το χρώμα και τη γεύση, και γενικά επιλέγονται ανάλογα με το γεύμα που πρόκειται να συνοδεύσουν.

Για την παραγωγή αυτών των ποικιλιών, οι οινοπαραγωγοί εφαρμόζουν πολύ ακριβείς διαδικασίες από την καλλιέργεια έως την εμφιάλωση.

Φυσικά, η ποικιλία αμπέλου αποτελεί τη βάση. Ακολουθεί η προετοιμασία και η παραγωγή.

Κατ’ αρχάς, η φλούδα του σταφυλιού από την οποία παρασκευάζεται το ποτό είναι αυτή που το κάνει να διαφέρει. Δεύτερον, οι τύποι εκχύλισης που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία παρασκευής δίνουν στα ποτά τις μοναδικές τους γεύσεις. Από αυτό το στάδιο και μετά οι διαδικασίες αρχίζουν να αποκλίνουν.

Κρασί και υγεία

Πολλοί γιατροί συνιστούν την κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού κάθε μέρα για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών προβλημάτων. Το ποτό έχει πολλές άλλες αρετές χάρη στις χημικές του ιδιότητες, οι οποίες προέρχονται κυρίως από το σταφύλι.

Χάρη στις πολυφαινόλες που περιέχονται σε αυτόν τον καρπό και στην αλκοόλη που παράγεται κατά τη ζύμωση, το κρασί έχει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές για το καρδιαγγειακό σύστημα. Πολυάριθμες στατιστικές και ερευνητικές μελέτες έχουν καταδείξει τις αντιοξειδωτικές, αγγειοδιασταλτικές και αντισυσσωρευτικές του ιδιότητες.

Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κρασί είναι ένα αλκοολούχο ποτό. Αυτό σημαίνει ότι περιέχει μια ορισμένη ποσότητα θερμίδων. Σε αυτό προστίθενται και τα φυτοφάρμακα από τις φυτείες, τα οποία μπορεί να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία όσων έχουν δυσανεξία.

Οι αρετές του κρασιού

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το κρασί βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Το ποτό αυτό λέγεται ότι βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών προσβολών και βελτιώνει τον καρδιακό ρυθμό. Εκτός από τα οφέλη του για την καρδιαγγειακή υγεία, το ποτό βοηθά επίσης στην πέψη.

Εκτός από αυτά τα οφέλη, η μέτρια κατανάλωση κρασιού επιβραδύνει τη φθορά του οργανισμού και καταπολεμά τη γήρανση, τον καρκίνο του παγκρέατος, την παχυσαρκία, τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας, τη σήψη, τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τη νόσο του Πάρκινσον.

Οι κίνδυνοι του κρασιού

Οι γιατροί πάντα προειδοποιούσαν για τους κινδύνους του αλκοόλ. Η υπερβολική και υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε όλο το πεπτικό σύστημα.

Η υπερβολική και αλόγιστη κατανάλωση μπύρας, απεριτίφ, σκληρών ποτών ή ακόμη και κρασιού μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη λόγω της αιθανόλης, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του παχέος εντέρου, του ορθού και του μαστού.

Le vin fait-il grossir ?
Η κατάχρηση κρασιού είναι επικίνδυνη για την υγεία λόγω της αιθανόλης που περιέχει.

Οι γιατροί υποστηρίζουν επίσης ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε αρρυθμία. Προσθέστε σε αυτό τη βλάβη ή κίρρωση του ήπατος και τον κίνδυνο αϋπνίας λόγω της αύξησης των επιπέδων αδρεναλίνης μετά από έναν αλκοολικό ύπνο.

Υπάρχει ένας τελευταίος παράγοντας κινδύνου που πρέπει να γνωρίζετε: το διοξείδιο του θείου. Το διοξείδιο του θείου είναι ένα επικίνδυνο πρόσθετο. Βοηθά στη συντήρηση του ποτού, αλλά μπορεί να προκαλέσει δυσανεξίες όπως πονοκεφάλους ή φαγούρα.

Κρασί και γεύματα

Πολλοί Γάλλοι πίνουν κρασί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γεύματα. Για να τονωθεί η όρεξη, το κρασί χαλαρώνει τον πυλωρό, έναν μυ που χωρίζει το στομάχι από το έντερο. Μετά από δύο ή τρεις γουλιές, ο μυς χαλαρώνει και το στομάχι αδειάζει πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται αίσθημα πείνας.

Πίνοντας λίγο κρασί με το γεύμα βελτιώνεται η πέψη. Το κρασί περιέχει μια ουσία που ονομάζεται ισταμίνη, η οποία βοηθά το στομάχι να εκκρίνει γαστρικό χυμό. Επομένως, η τροφή επεξεργάζεται ταχύτερα και ευκολότερα.

Το να πίνετε μετά το γεύμα για να βελτιώσετε την πέψη είναι συχνά μια δικαιολογία για να πιείτε λίγο ακόμα και να παρατείνετε μια καλή βραδιά. Ωστόσο, για όσους από εσάς προσέχετε τη σιλουέτα σας, αυτό αντιπροσωπεύει ένα πλεόνασμα θερμίδων που είναι δύσκολο να καούν.

Σας παχαίνει το κρασί;

Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο το καταναλώνετε! Αν θέλετε να διασκεδάσετε και ταυτόχρονα να φροντίσετε την υγεία σας, η λύση είναι να μετριάσετε την κατανάλωσή του. Ναι, το κρασί μπορεί να σας κάνει να παχύνετε.

Αν σας ανοίγει η όρεξη, είναι απολύτως φυσιολογικό να τρώτε λίγο περισσότερο από ό,τι θα τρώγατε κανονικά. Λάβετε υπόψη ότι ένα ποτήρι κόκκινο κρασί των 15cl παρέχει 85 kcal. Αυτό είναι ήδη περισσότερο από ό,τι τρώτε σε μια μέρα.

Εκτός από το να πίνετε κρασί με μέτρο, προτιμήστε το κόκκινο κρασί από το γλυκό λευκό κρασί, το οποίο περιέχει ένα φυσικό πρόσθετο ζάχαρης. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες θερμίδες στο λευκό κρασί.

Σας παχαίνει το κρασί; Ναι και όχι. Αν θέλετε πραγματικά να προσέχετε τι τρώτε και τι πίνετε, αντί να στερείστε τα πάντα και τα πάντα, αναζητήστε τις καλύτερες τροφές που μπορείτε να τρώτε περιοδικά και σε λογικές ποσότητες. Η αποφυγή ορισμένων τροφών είναι απλώς μια παθητική λύση απώλειας βάρους. Διατηρήστε τη σιλουέτα σας τρώγοντας σωστά και καταναλώνοντας ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός σας.